"Greek National Pride" blog / Κύπρος

ΙΣΡΑΗΛ – ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ – ΠΕΡΕΣ


Η πρόσφατη υπογραφή της Συμφωνίας Οριοθέτησης της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης μεταξύ Κύπρου και Ισραήλ αποτελεί σημαντική εξέλιξη, η οποία θα οδηγήσει στην προώθηση της συνεργασίας των δύο χωρών στον τομέα της ενέργειας, τόνισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Δημήτρης Χριστόφιας, ο οποίος πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στο Ισραήλ.

Σε κοινή συνέντευξη Τύπου στην Ιερουσαλήμ με τον Πρόεδρο του Ισραήλ, Σιμόν Πέρες, μετά τις επίσημες συνομιλίες στις οποίες παρακάθισαν οι αντιπροσωπείες Κύπρου και Ισραήλ, ο Πρόεδρος Χριστόφιας δήλωσε ευτυχής που βρίσκεται εκεί και του δίδεται η ευκαιρία να δει «από πρώτο χέρι τα μεγάλα επιτεύγματα του Ισραήλ, σε όλα τα επίπεδα, τα τελευταία 63 χρόνια«.

Προσβλέπει, πρόσθεσε, σε μια χρήσιμη και εποικοδομητική επίσκεψη, η οποία θα εμβαθύνει περαιτέρω τις πολύπλευρες σχέσεις μας και θα ανοίξει καινούργιες λεωφόρους αμοιβαία επωφελούς συνεργασίας μεταξύ των λαών και των χωρών μας. «Είμαστε κοντά ο ένας στον άλλο σε σχέση με τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε«.

Η Κύπρος, ανέφερε, συνήψε διπλωματικές σχέσεις με το Ισραήλ ευθύς αμέσως μετά την εγκαθίδρυση της Κυπριακής Δημοκρατίας, τον Αύγουστο του 1960 και έκτοτε, οι σχέσεις έχουν αναπτυχθεί σταθερά σημειώνοντας σημαντική βελτίωση σε όλους τους τομείς.

Κατά τη συνάντηση, συνέχισε, ο Πρόεδρος Χριστόφιας έγινε ανασκόπηση των διμερών σχέσεων, οι οποίες – όπως επεσήμανε – έχουν σημειώσει σημαντική ποιοτική και ποσοτική ανάπτυξη, ιδιαίτερα τα τελευταία τρία χρόνια. «Αυτό αποδεικνύεται από τις επτά Διακρατικές Συμφωνίες και Μνημόνια που έχουν υπογραφτεί κατά τη διάρκεια αυτής της τριετίας, ενώ σε αυτές θα προστεθούν και όσες θα υπογραφούν κατά την επίσκεψη αυτή. Η πρόσφατη υπογραφή της Συμφωνίας Οριοθέτησης της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης μεταξύ των χωρών μας αποτελεί αναντίλεκτα μια σημαντική εξέλιξη η οποία πιστεύω ότι θα οδηγήσει στην προώθηση της συνεργασίας μας στον τομέα της ενέργειας«.

Σήμερα (Δευτέρα), είπε, εξέφρασαν την κοινή θέληση να προχωρήσουν προς αυτή την κατεύθυνση.

Τον περασμένο χρόνο γιορτάσαμε την πεντηκοστή επέτειο της ανεξαρτησίας μας και παρά τις αντιξοότητες που αντιμετωπίσαμε, ένεκα και της τουρκικής εισβολής το 1974, εντούτοις, επιβιώσαμε και δεν σταματήσαμε ποτέ τις προσπάθειές μας για να επανενώσουμε τη χώρα μας, συνέχισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας λέγοντας πως ενημέρωσε τον Πρόεδρο Πέρες για τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό. «Δεν ήταν τόσο ευτυχείς οι εξελίξεις, όμως, πρέπει να τις αντιμετωπίσουμε«.

Υπογράμμισε, είπε, ότι ο στόχος μας είναι η επίτευξη μιας δίκαιης, βιώσιμης και λειτουργικής λύσης που θα επανενώνει το κράτος, το λαό, τους θεσμούς και την οικονομία στη βάση των αρχών του διεθνούς δικαίου και στο πλαίσιο μιας διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα, όπως αυτή αναφέρεται στα σχετικά Ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Εξέφρασε επίσης την ετοιμότητά του να εξαντλήσει όλα τα περιθώρια που θα μας οδηγήσουν στην επανένωση της Κύπρου και σε λύση που θα προβλέπει ένα κράτος, με μια και αδιαίρετη κυριαρχία, μια διεθνή προσωπικότητα και μια ιθαγένεια. Ενα κράτος, συμπλήρωσε, όπου τα ανθρώπινα δικαιώματα θα είναι πλήρως σεβαστά και όλοι οι νόμιμοι πολίτες του θα ευημερούν, Ελληνοκύπριοι, Τουρκοκύπριοι, Μαρωνίτες, Αρμένιοι και Λατίνοι.

Συζήτησαν επίσης, είπε, την κατάσταση σε σχέση με την ειρηνευτική διαδικασία στη Μέση Ανατολή και ευχήθηκε να ξεπεραστούν τα όποια εμπόδια, να αναζωογονηθεί η ειρηνευτική διαδικασία και να ευοδωθούν οι προσπάθειες για επίτευξη λύσης στη Μέση Ανατολή. Μιας λύσης, πρόσθεσε, που θα φέρει την ειρήνη, τη σταθερότητα και την ευημερία, όχι μόνο στους Ισραηλινούς και στους Παλαιστινίους, αλλά σε όλη την περιοχή και τους λαούς της.

Η Κύπρος, ως γειτνιάζουσα χώρα, η οποία διατηρεί καλές σχέσεις με όλα τα εμπλεκόμενα μέρη, και ως μέλος της ΕΕ, υποστηρίζει πλήρως τις προσπάθειες του Κουαρτέτου για λύση στο πρόβλημα, στη βάση των Ψηφισμάτων του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών και του σεβασμού της ανεξαρτησίας, της εδαφικής ακεραιότητας και της κυριαρχίας των κρατών της περιοχής, περιλαμβανομένου, ασφαλώς, και του κράτους του Ισραήλ, σημείωσε. «Εκφράζω, επίσης, την ετοιμότητά μας να συμβάλουμε με οποιονδήποτε τρόπο για να ενισχύσουμε τις προσπάθειες για ειρήνευση«.

Ο Πρόεδρος Χριστόφιας εξέφρασε την πεποίθησή του ότι μπορεί να επιτευχθεί λύση του Παλαιστινιακού με ειρηνικά μέσα, η οποία θα οδηγήσει στη δημιουργία ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους, δίπλα στο κράτος του Ισραήλ. «Το κράτος του Ισραήλ και ένα ανεξάρτητο παλαιστινιακό κράτος μπορούν και πρέπει να συνυπάρξουν και να ζήσουν πλάι – πλάι ειρηνικά, σε συνθήκες ασφάλειας και αλληλοσεβασμού«.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας καταδίκασε τη βάρβαρη – όπως είπε – δολοφονία της εβραϊκής οικογένειας πριν από τρεις μέρες από κάποιον «που ήταν τόσο απάνθρωπος« και εξέφρασε τα συλλυπητήριά του στην οικογένεια των νεκρών και στον Πρόεδρο Πέρες.

Συζήτησαν ακόμη, συμπλήρωσε, τις εξελίξεις που διαδραματίζονται στην περιοχή μας τους τελευταίους μήνες, για τις οποίες εξέφρασε σοβαρή ανησυχία. Συμφώνησαν, είπε, να συνεχίσουν να παρακολουθούν αυτές τις εξελίξεις με προσοχή, με την ευχή ότι σύντομα η κατάσταση θα ομαλοποιηθεί και θα επικρατήσουν δημοκρατικές διαδικασίες.

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος του Ισραήλ χαρακτήρισε την επίσκεψη του Προέδρου Χριστόφια «ιστορικό γεγονός στις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών«.

Ο Πρόεδρος Πέρες ανέφερε ότι τίποτα δεν χωρίζει τις δύο χώρες, ενώ εξέφρασε ευγνωμοσύνη για τη βοήθεια που παρείχε η Κύπρος στους Εβραίους κατά τη διάρκεια της διέλευσής τους από το νησί την περίοδο του Ολοκαυτώματος.

Ευχαρίστησε, επίσης, τον Πρόεδρο Χριστόφια για το προσωπικό του ενδιαφέρον και τη βοήθεια που παρείχε η Κύπρος προς το Ισραήλ για την κατάσβεση της πυρκαγιάς που ξέσπασε πρόσφατα στο όρος Καρμέλ.

Εκανε ιδιαίτερη αναφορά στη συνεργασία μεταξύ του Ισραήλ και της Κύπρου στους τομείς της ιατρικής και της γεωργίας και πρόσθεσε ότι διανοίγονται νέες ευκαιρίες για συνεργασία. Κύπρος και Ισραήλ, σημείωσε, βρίσκονται κοντά και γεωγραφικά και πολιτικά. «Υπάρχει ο φυσικός πλούτος για να αναπτύξουμε, το φυσικό αέριο» ανέφερε ο Ισραηλινός Πρόεδρος και κάλεσε για συνεργασία των δύο χωρών στους τομείς της επιστήμης και της τεχνολογίας. «Δεν συνεργαζόμαστε εναντίον κανενός. Συνεργαζόμαστε ενάντια στην έκθεση των ανθρώπων σε διάφορους κινδύνους».

Ο Πρόεδρος Πέρες ανέφερε ότι το Ισραήλ τάσσεται υπέρ «μιας ενωμένης νήσου για την ευημερία όλου του λαού της Κύπρου. Εξαναγκαστήκατε σε μια κατάσταση που θέλετε να τερματιστεί».

Ανέφερε τέλος ότι «η επίσκεψη του Προέδρου Χριστόφια αποτελεί την απαρχή για μια νέα σημαντική σχέση μεταξύ των δύο χωρών».

Ενωρίτερα, ο Πρόεδρος Χριστόφιας προσέφερε στον Πρόεδρο Πέρες ένα άλμπουμ φωτογραφιών Εβραίων που βρήκαν καταφύγιο στην Κύπρο κατά τη διάρκεια του Ολοκαυτώματος. Δίνοντας το άλμπουμ ανέφερε ότι το κόμμα από το οποίο προέρχεται πρωταγωνίστησε στην παροχή βοήθειας προς τους Εβραίους αυτούς.

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος Πέρες ευχαρίστησε τον Πρόεδρο για τη συμβολή της Κύπρου στην κατάσβεση της πυρκαγιάς στο όρος Καρμέλ, ενώ σημείωσε ότι οι σχέσεις Κύπρου – Ισραήλ μπορούν να γίνουν τόσο στενές σε πολιτικό επίπεδο όσο είναι και γεωγραφικά.

Στο περιθώριο της συνάντησης των δύο Προέδρων υπογράφτηκαν διμερείς συμφωνίες. Συγκεκριμένα υπεγράφη Μνημόνιο Κατανόησης μεταξύ του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου (ΧΑΚ) και του Χρηματιστηρίου Αξιών του Τελ Αβίβ από τον Πρόεδρο του Διοικητικού Συμβουλίου του ΧΑΚ, Γιώργο Κουφάρη και τον Γενικό Διευθυντή τoυ ΧΑΚ, Νώντα Μεταξά, και εκ μέρους του Χρηματιστηρίου του Τελ Αβίβ από τον Πρόεδρο του Διοικητικού Συμβουλίου, Saul Bronfel και την Ανώτερη Εκτελεστικό Λειτουργό κα Ester Levanon.

Επίσης, υπεγράφη Συμφωνία Συνεργασίας μεταξύ του Πανεπιστημίου του Τελ Αβίβ και του Κυπριακού Ινστιτούτου, από τον Πρόεδρο του Κυπριακού Ινστιτούτου Καθηγητή, Κώστα Παπανικόλα και τον Πρόεδρο του Πανεπιστημίου του Τελ Αβίβ Καθηγητή, Yossi Klafter.

Τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας συνοδεύουν ο Υπουργός Εξωτερικών, Μάρκος Κυπριανού, ο Υπουργός Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού, Αντώνης Πασχαλίδης, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Στέφανος Στεφάνου, ο Πρέσβης της Δημοκρατίας στο Ισραήλ, Δημήτρης Χατζηαργυρού και υπηρεσιακοί παράγοντες.

πηγη

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s