"Greek National Pride" blog / ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ

Άμεση απάντηση της Αθήνας σε δηλώσεις Τούρκου υπουργού για FIR, χωρικά ύδατα και νησιά


Το υπουργείο Εξωτερικών

Το υπουργείο Εξωτερικών   (Φωτογραφία:  Eurokinissi ) 

«Η δήλωση αυτή δεν έχει καμιά σχέση με την πραγματικότητα. Οι διερευνητικές συνομιλίες αφορούν την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας από τον Έβρο μέχρι το Καστελόριζο» σχολίασε ο εκπρόσωπος Τύπου του υπουργείου Εξωτερικών Γρηγόρης Δελαβέκουρας απαντώντας σε δηλώσεις του Τούρκου υπουργού Επικρατείας Μπουλέντ Αρίντς.

Ο κ. Αρίντς σε δηλώσεις του ανέφερε ότι η Τουρκία διαπραγματεύεται με την Ελλάδα το θέμα του FIR, των χωρικών υδάτων και των νησιών του Αιγαίου.


Συγκεκριμένα είπε κλείνοντας τη διεθνή διάσκεψη «Ηγέτες για την Αλλαγή» που πραγματοποιήθηκε στην Κωνσταντινούπολη: «Με την Ελλάδα έχουμε πολλά προβλήματα, λόγω των νησιών του Αιγαίου, έχουμε το θέμα των χωρικών υδάτων, του FIR και άλλα. Σήμερα όμως αυτά τα θέματα τα συζητούμε, τα διαπραγματευόμαστε στο πλαίσιο της γειτονίας και της φιλίας και δηλώνω εδώ ότι έχουμε διανύσει μεγάλη απόσταση».
Από την πλευρά του ο κ. Δελαβέκουρας υπογράμμισε τον «νομικό χαρακτήρα» της διαφοράς για την υφαλοκρηπίδα, για να τονίσει στη συνέχεια πως «η τουρκική πλευρά συχνά παρουσιάζει θέσεις που γεννούν αμφιβολίες και πάντως δεν συμβάλουν στον στόχο των διερευνητικών συνομιλιών, την πρόοδο των οποίων η Ελλάδα επιθυμεί».
Απαντώντας σε ερώτηση σχετική με την αξιολόγηση της επίσκεψης του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου, ο κ. Δελαβέκουρας σημείωσε τον «προεκλογικό» χαρακτήρα της συγκυρίας, για να τονίσει πως «αναμένουμε ταχύτερη πρόοδο στη συνέχεια».
Ο εκπρόσωπος του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών αναφέρθηκε επίσης στην «έντονη επικοινωνιακή προσπάθεια» που κατέβαλε η τουρκική πλευρά κατά τη διάρκεια της επίσκεψης Νταβούτογλου και υπογράμμισε πως η Ελλάδα «δεν ακολουθεί την λογική της επικοινωνιακής διαχείρισης των ελληνοτουρκικών σχέσεων, αλλά έχει ως γνώμονα τον σεβασμό στο διεθνές δίκαιο».
Ο κ. Δελαβέκουρας, παραπέμποντας εξάλλου στο «νέο εργαλείο» που είναι το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας Ελλάδας-Τουρκίας (και το οποίο πρόκειται να συγκληθεί τον Ιούλιο στην Τουρκία), σημείωσε πως ανάλογες επαφές «είναι χρήσιμες», ιδιαίτερα στην κρίσιμη συγκυρία των εξελίξεων που επηρεάζουν την ασφάλεια στην περιοχή.
Σε ερώτημα σχετικό με τις παραβιάσεις της Τουρκίας που διεκόπησαν στη διάρκεια της επίσκεψης Νταβούτογλου, ο κ. Δελαβέκουρας επισήμανε πως ακριβώς «το γεγονός ότι αυτές σταμάτησαν, όταν ήρθε ο κ. Νταβούτογλου και ξανάρχισαν όταν αυτός έφυγε, δείχνει η Τουρκία ελέγχει την κατάσταση. Παρόμοια στάση δεν διευκολύνει την βελτίωση των διμερών σχέσεων». Επί του θέματος, ο εκπρόσωπος του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών τόνισε ότι «σε κάθε παραβατική συμπεριφορά της Τουρκίας, υπάρχει άμεση επιχειρησιακή και διπλωματική απάντηση από την ελληνική πλευρά».

Ελληνικό διάβημα για τουρκική κορβέτα στο Αιγαίο
Εν τω μεταξύ, σε διάβημα προέβη άμεσα η ελληνική πρεσβεία στην Άγκυρα για την παρενόχληση από τουρκική κορβέτα ιταλικού πλοίου, το οποίο πραγματοποιούσε μελέτη για τη χάραξη της διαδρομής για πόντιση καλωδίου οπτικών ινών που θα συνδέει την Ιταλία με το Ισραήλ. Το ιταλικό πλοίο που είχε ζητήσει και είχε λάβει τις προβλεπόμενες από το Διεθνές Δίκαιο σχετικές άδειες από τις αρμόδιες ελληνικές αρχές, βρισκόταν σε περιοχή ελληνικής υφαλοκρηπίδας, όπως ανέφερε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Γρηγόρης Δελαβέκουρας, απαντώντας σε ερώτηση σχετική με δημοσίευμα της «Αυγής». Υπογράμμισε δε, ότι η ελληνική πλευρά κατέγραψε πλήρως και ξεκάθαρα τις ελληνικές θέσεις προς την τουρκική πλευρά, κατοχυρώνοντας τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας μας.
Newsroom ΔΟΛ, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s