"Greek National Pride" blog / ΙΑΠΩΝΙΑ / ΦΥΣΙΚΕΣ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΕΣ

Η Ιαπωνία οδεύει προς οικονομική κατάρρευσηΗ Ιαπωνία οδεύει προς οικονομική κατάρρευση. Το μέγεθος της καταστροφής είναι τόσο μεγάλο που μόλις αρχίζουμε και το αντιλαμβανόμαστε.

Είναι πολύ πιθανό να πρόκειται για τη μεγαλύτερη φυσική καταστροφή στη σύγχρονη ιστορία της ανθρωπότητας.

Το τσουνάμι που χτύπησε την Ιαπωνία μπήκε δέκα χιλιόμετρα μέσα στη ξηρά, διαλύοντας ότι έβρισκε στο δρόμο του. Χιλιάδες άνθρωποι πέθαναν, και ολόκληρες κοινότητες εξαφανίστηκαν από το χάρτη.

Πως θα μπορέσει τώρα η Ιαπωνία, που πνίγεται στα χρέη, να αναπληρώσει δεκάδες πόλεις και χωριά, που ξαφνικά … εξαφανίστηκαν;

Πολλοί πιστεύουν πως η ιαπωνική οικονομία είναι τόσο ισχυρή, που θα επανέλθει σύντομα. Κάνουν λάθος. Το τσουνάμι εξαφάνισε χιλιάδες χιλιόμετρα εδάφους.

Η καταστροφή που προκάλεσε σε σπίτια, αυτοκίνητα, καταστήματα, και γενικά σε περιουσίες, είναι ασύλληπτη. Θα χρειαστούν πάρα πολλά χρόνια προκειμένου να ξανακτισθούν οι δρόμοι, οι γέφυρες, οι σιδηρόδρομοι, τα λιμάνια, τα εργοστάσια ενέργειας, και το δίκτυο της ύδρευσης, που χάθηκαν ξαφνικά.

Πολλές ασφαλιστικές εταιρίες, και χρηματοπιστωτικοί οργανισμοί, θα χάσουν τα πάντα εξαιτίας της τραγωδίας αυτής.

Είναι σίγουρο πως ο λαός θα συσπειρωθεί,  και θα δώσει τα πάντα στην προσπάθεια να ξαναφτιάξει τη χώρα του, αλλά η πικρή αλήθεια είναι ότι η ανάκαμψη από μια τόσο μεγάλη συμφορά, είναι κάτι το πολύ δύσκολο.

Θυμηθείτε μόνο το τι συνέβη μετά τον τυφώνα Katrina.

Επανήλθε η οικονομία της Νέας Ορλεάνης; Όχι, αφού ακόμη υπάρχουν περιοχές της που θυμίζουν ζώνες πολέμου. Κι όμως, η πρόσφατη καταστροφή στην Ιαπωνία, είναι ακόμη χειρότερη.

Η αλήθεια είναι ότι στο μέλλον θα μιλάμε για μια καθοριστική στιγμή στην ιστορία της Ιαπωνίας. Χιλιάδες χιλιόμετρα στην ιαπωνική ακτογραμμή έχουν εξαφανισθεί κυριολεκτικά. Οι αρχές δυσκολεύονται στη πρόσβασή τους προς πολλές περιοχές, οι οποίες χρειάζονται άμεση ανακούφιση.

Ακόμη και πριν χτυπηθεί από το σεισμό, η Ιαπωνία ήταν μια από τις χώρες που κινδύνευε με οικονομική κατάρρευση.

Η οικονομία της πήγαινε χάλια εδώ και μια δεκαετία, ενώ το εθνικό της χρέος ξεπερνούσε το 200% του ετήσιου ΑΕΠ. Τώρα όμως, το σοκ που υπέστη θα τη γονατίσει κυριολεκτικά.

Ήδη, η Τράπεζα της Ιαπωνίας πλημμυρίζει τη χώρα με νέα χαρτονομίσματα, για αυτό και ίσως να δούμε μια σημαντική οικονομική «ανάπτυξη» στο τέλος του χρόνου, σε επίπεδο στατιστικών στοιχείων.

Το να κυκλοφορούν όμως περισσότερα φρέσκα γεν δεν σημαίνει πως η οικονομία πάει καλά. Το τσουνάμι των γεν δεν θα καλύψει τις ζημιές του πραγματικού τσουνάμι.

Ένα σημαντικό μέρος του ιαπωνικού πλούτου πνίγηκε στα νερά των κυμάτων. Μια οικονομία που παρέπαιε, τώρα κινδυνεύει με κατάρρευση.

Η αισιοδοξία είναι καλή, αλλά δυστυχώς η οικονομία της χώρας δέχθηκε χτύπημα νοκ άουτ. Πρόκειται για εφιάλτη.

Ακολουθούν 13 λόγοι, για τους οποίους ίσως να δούμε την αρχή της διάλυσης της οικονομίας της Ιαπωνίας.

 1. Η Τράπεζα της Ιαπωνίας ανήγγειλε πως θα ρίξει στην εσωτερική αγορά 15 τρισεκατομμύρια γεν ($183 δισεκατομμύρια). Αυτή η κίνηση μπορεί να προσφέρει μια απαραίτητη βραχυπρόθεσμη ρευστότητα, αλλά θα οδηγήσει σε πληθωριστικές καταστάσεις.

 2. Ο δείκτης Nikkei 225 έπεσε κατά 6 μονάδες τη Δευτέρα. Όσο γίνονται γνωστές περισσότερες καταστροφικές συνέπειες από το σεισμό, τόσο ο δείκτης θα πέφτει.

 3. Τα διυλιστήρια της Ιαπωνίας καταστράφηκαν ή υπέστησαν σοβαρές ζημιές. Για παράδειγμα, έξι από αυτά, που συνολικά παρήγαγαν το 31% του πετρελαίου της χώρας, έχουν κλείσει, έστω προσωρινά.

 4. Οι ζημιές στην υποδομή της χώρας (γέφυρες, δρόμοι, λιμάνια, σιδηρόδρομοι, κλπ.) ανέρχονται σε δισεκατομμύρια δολάρια. Η καταστροφή της υποδομής στο ηλεκτρικό δίκτυο και σε αυτό της ύδρευσης είναι πέραν της φαντασίας. Θα χρειαστούν πολλά χρόνια για να επανέλθει η υποδομή της χώρας στους φυσιολογικούς της ρυθμούς.

 5. Η διακίνηση προϊόντων και υπηρεσιών, ειδικά στη βόρεια Ιαπωνία, έχει μειωθεί στο ελάχιστο, και αυτή η κατάσταση θα παραμείνει για αρκετό καιρό.

 6. Πολλές πόλεις και χωριά στην ανατολική ακτή της χώρας έχουν καταστραφεί ολοσχερώς.

 7. Η πυρηνική βιομηχανία της χώρας έχει διαλυθεί. Ακόμη κι αν δεν υπάρξει πλήρης πυρηνική καταστροφή, τα γεγονότα έχουν ήδη τρομοκρατήσει το κόσμο τόσο πολύ, που δύσκολα θα αποδεχθεί τη πυρηνική ενέργεια ξανά.

 8. Η Ιαπωνία θα χρειάζεται στο μέλλον πολύ περισσότερο πετρέλαιο και φυσικό αέριο, ώστε να αναπληρώσει τις απώλειες από τη πυρηνική ενέργεια. Πριν από τη καταστροφή, η Ιαπωνία κάλυπτε το 29% των αναγκών της σε ρεύμα, από τα πυρηνικά εργοστάσια.

 9. Η Ιαπωνία κρατά το δεύτερο μεγαλύτερο ποσό σε  αμερικανικό χρέος στο κόσμο. Προς το παρόν διατηρεί αμερικανικά ομόλογα του δημοσίου αξίας $882 δισ. Αυτά όμως θα πρέπει να ρευστοποιηθούν προκειμένου να ξανακτισθεί η χώρα.

 10. Πολλά εργοστάσια κλείνουν, έστω προσωρινά. Η Nissan διέκοψε τη λειτουργία τεσσάρων μονάδων της, και η Sony έξι.

 11. Η Toyota ανέστειλε τη λειτουργία όλων των εργοστασίων της μέχρι και μεθαύριο.

 12. Το ιαπωνικό έλλειμμα του προϋπολογισμού ήταν ήδη στο 9% του ΑΕΠ, πριν από τη τραγωδία. Τώρα, οι Ιάπωνες θα πρέπει να δανειστούν πολλά χρήματα για να φτιάξουν τη χώρα τους απ την αρχή.

 13. Το εθνικό χρέος ήταν πάνω από 200% του ΑΕΠ. Πόσο χειρότερα μπορεί να πάει;

Δυστυχώς, η καταστροφή της ιαπωνικής οικονομίας θα επηρεάσει δυσμενώς και τον υπόλοιπο κόσμο. Για παράδειγμα, η Ιαπωνία δεν θα μπορεί να αγοράζει πια μεγάλες ποσότητες αμερικανικών ομολόγων. Ποιος θα το κάνει; Μήπως η Αμερική θα ικετεύσει τους Κινέζους να το κάνουν; Μήπως το αμερικανικό χρέος θα το αγοράσει η αμερικανική Federal Reserve;

Προς το παρόν, τα ερωτήματα είναι περισσότερα από τις απαντήσεις. Το μόνο σίγουρο είναι πως η ιαπωνική οικονομία δέχθηκε ένα ανελέητο χτύπημα. Ας ελπίσουμε πως η τραγωδία θα βγάλει τον καλύτερο εαυτό των Ιαπώνων, αλλά όσο δυνατοί και αν είναι, κανένα έθνος στο κόσμο δεν μπορεί να επανέλθει σύντομα, από μια τέτοια μοίρα.

Ας ελπίσουμε επίσης, πως οι αρνητικές συνέπειες αυτής της ολοσχερούς καταστροφής θα περιοριστούν, και δεν θα μεταδοθούν στον υπόλοιπο κόσμο. Η παγκόσμια οικονομία βρίσκεται ήδη σε μέγγενη και δεν χρειάζεται να δεχθεί κι άλλα χτυπήματα.

S.A.-Prison Planet.

πηγη

20 thoughts on “Η Ιαπωνία οδεύει προς οικονομική κατάρρευση

 1. ΔΕΝ μπορώ να καταλάβω ΠΩΣ η τρίτη οικονομία του πλανήτη με ΑΕΠ κάτι τρίς. δολ. εχει πρόβλημα!!
  Δηλαδή μέχρι και οι πλούσιες χώρες είναι υπερχρεωμένες; αν ναι τότε πως θεωρούνται πλούσιες; γιατί είναι πλούσιες;
  (Πέρα απο το οτι οι αγορές καραδοκούν να σε φάνε με την πρώτη ευκαιρία να να μπουχτίσουν χρήμα.)
  Μπορεί να μου το εξηγήσει κανείς επειδή μου φαίνεται αδιανόητο;;;

 2. Αγαπητε επωνυμε πρωτα απο ολα εκτος απο την κινα και την γερμανια ολες οι αλλες πλουσιες χωρες που αναφερεσε εχουν ελλειματικο εμπορικο ισοζιγιο δηλ εισαγουν περισσοτερα απο οτι εξαγουν κωριως λογο εισαγωγης πετρελαιου . Αυτο συναμα με το ελλειματικα budget τις χωρας αναγγαζουν την χωρα να δανειστη χρηματα απο αγορες και γι αυτο οι χωρες εκδιδουν ομολογα για να μπορουν να καλυψουν τα ελλειματα , η μονη διαφορα τησ Ιαπωνιας με την ελλαδα ειναι οτι εχει δικο την νομισμα και μπορει να το υποτιμηση για να βελτιωση την ανταγωνιστικοτητα της και να εχει ωσ αποτελεσμα βελτιωση του εμπορικου ισοζιγιου ,εννοητε βεβαια πωσ επειδη ειναι τοσο μεγαλη χωρα και πολυ πιο αξιοπηστη απο την ελλαδα δανειζεται με χαμηλοτερα επιτοκια

 3. Για φανταστείτε ρε παιδιά! Η Ιαπωνία μας πουλάει τρανζιστοράκια και όλα τα υπόλοιπα από το 1950, έχει κατακυριεύσει τεχνολογικά τις αγορές και ΕΧΕΙ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΜΕΓΑΛΟ!
  ΤΙ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΣΤΟΝ ΠΛΑΝΗΤΗ?…

 4. Η Ιαπωνία δεν προκειται να αντιμετωπίσει οικονομικό προβλημα γιατι θα λαβει εγκαίρως τα καταλληλα μέτρα και ο λαός της θα πειθαρχισει στην εφαρμογή τους.Ο λαός της πανεμορφης αυτής χωρας είναι ανωτατου επιπεδου,λατρεύει τη πατρίδα του και εχει ανεπτυγμενο σε υψιστο βαθμό την ενσυνειδητη αυτοπυθαρχεία.Είχα καποτε τη τύχη να βρεθω σ’αυτη τη χώρα και μιλάω εκ πείρας

 5. ΔΙ

  Υπάρχει μία διαφορά όμως. Η παγκοσμιοποιημένη οικονομία δεν υπήρχε τότε. Τώρα ανατιμάται το γεν με δύο σκοπούς.

  α)να μην πουλήσει αμερικανικά χρεόγραφα
  β)να διαλυθεί η εξαγωγική της οικονομία κάνοντας ακριβότερα τα ιαπωνικά προίοντα.

  Ιαπωνία ΤΕΛΟΣ στο superpower game.
  Iαπωνία ΤΕΛΟΣ ως προκεχωρημένο φυλάκιο των Αμερικανών στην Απω Ανατολή.
  Ευρώπη ΤΕΛΟΣ με τη κρίση χρέους

  Ο δρόμος της Κίνας είναι ορθάνοιχτος για τη ΤΕΛΙΚΗ ΑΝΑΜΕΤΡΗΣΗ με τους Αμερικανούς.

  Μάλλον η επόμενη γενιά θα ζήσει τον αιώνα της Κίνας.

  Οι ναυμαχίες του Περλ Χάρμπορ, Μιντγουέι, Κοραλλίων θα ξαναγίνουν με αεροπλανοφόρα και θωρηκτά όμως τα νομίσματα, το χρέος, το ΑΕΠ και τις εξαγωγές με πεδία μάχης τις οθόνες των Η/Υ.

 6. Είσαι ο Βασιλης μαιμού,που υπογραφεις και ως Zanglos,pομιος,Ρ,Δ,κλπ.Εαν είσαι ο αληθινός Βασίλης πες μας τη λεξη-κωδικό του η-μαιηλ που σου εστειλα..

 7. Κύριε Δημήτρη ΚΑΤΙ υποψιάστηκα!Το σχόλιο @8 είναι ΟΛΟ ασυναρτησίες που ΠΟΤΕ δεν θα δημοσίευε ο πραγματικός ΒΑΣΙΛΗΣ!

 8. Ναι Peloponez ετσι είναι ακριβώς,εχουμε να κανουμε βλεπεις και με ψυχοπαθείς,τον καναμε ban δεν μπορώ να καταλάβω να υπάρχουν τοσο ηλιθιοι ανθρωποι.Αλλά,θα το πιστεψεις, το σχόλιο #8 ΕΙΝΑΙ του πραγματικού Βασιλη…

 9. πελοπονεζ, μετά το γλείψιμο του Δημήτρη,
  τώρα έχεις πέσει και στο γλείψιμο του βασίλη!
  Εντάξει, τώρα θα σε λυπηθεί ο βασίλης και δεν θα σε βρίζει άλλο!

 10. Γιατί,zaglos τον προκαλείς,χωρίς λογο;Ετσι αρχιζουν οι αντιπαραθεσεις και μετα θα λες οτι απλα απάντησες στις βρισιές..Και σχεσει εχει αυτό σου το σχολιο με την αναρτηση;

 11. Καμια, ήταν μια διαπίστωση, εξάλλου 1 στα 5
  σχόλια έχουν σχέση με τις αναρτήσεις!

 12. Κύριε Δημήτρη σας είπα πως κάτι υποψιάστηκα ίσως και να έπεσα έξω,όμως δεν συνηθιζει να γράφει τέτοια δυσνόητα σχόλια το συγκεκριμένο άτομο!Η αλήθεια να λέγεται!

 13. Είναι 100% γραμμένο από τον βασίλη
  και έχει καθαρές και λογικές αναλύσεις.
  Pelopez, να τον λες κύριο βασίλη, καλύτερα!

 14. zanglo!!Τι πίνεις ρε;Πας καλά;Τον ΒΑΣΙΛΗ άστον κατά μέρος ίσως από την βιασύνη του να έκανε συντακτικά λάθη!Εσύ εχεις καταλάβει τι ασυναρτησίες δημοσιεύεις ωρες ώρες;

 15. Να μάθεις να σέβεσαι τα πιστεύω των συνομιλητών σου και αν ποτέ τα προσέβαλες να ζητήσεις συγνώμη!Ακόμη ΚΑΙ από τον ΒΑΣΙΛΗ!Αν θέλεις να θεωρείσαι Έλληνας!

  Εγώ προσωπικα ζητάω συγνώμη από όλους τους επισκέπτες του Ιστολογίου για ΟΤΙ αισχρό έχω μέχρι στιγμής γράψει για τα σεβάσματα τους και ΑΠΑΙΤΩ από τον ΒΑΣΙΛΗ να με ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΕΙ με τον αποτελεσματικό τρόπο που Ο ΊΔΙΟΣ γνωρίζει αν ποτέ ΕΚΦΡΑΣΤΏ ΕΚ ΝΕΟΥ άσχημα για το επίσημο Θρήσκευμα της πατρίδας μας(άσχετα εαν δεν πιστεύω)!

 16. Για ότι είδους προπαγάνδα κατά της επίσημης θρησκείας ΔΗΜΟΣΙΕΥΤΕΙ από τον zanglo στο παρόν ιστολόγιο εγώ ΔΕΝ έχω ΚΑΜΙΑ ανάμειξη από εδώ και εμπρός!

  Ενας πραγματικός Έλληνας ΔΕΝ θα συμπεριφερόταν έτσι όπως ο zanglos KAI εγω!Zanglo ΑΝ δεν ζητήσεις συγνώμη γι αυτά που έχεις μέχρι τώρα δημοσιεύσει εναντίων της ΠΙΣΤΗΣ των υπόλοιπων συνομιλητών σου εδώ στο blog θα συνταχθώ με τον ΒΑΣΙΛΗ!

  Σώσε τουλάχιστον λίγο από την αξιοπρέπεια που σου απέμεινε, όπως κάνω τώρα εγώ!Ετσι θα έκανε ένας πραγματικός και Σωστος Ελληνας!

  Σουηδέ!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s