"Greek National Pride" blog / ΙΑΠΩΝΙΑ

Πυρηνικό Χαρακίρι


Παιδαριώδεις δικαιολογίες και επιχειρήματα έωλα οδήγησαν την Ιαπωνία με μαθηματική ακρίβεια στον χειρότερο εφιάλτη της.

Όταν ο πρωθυπουργός ενός απόλυτα πειθαρχημένου λαού ανακοινώνει δημόσια ότι η εταιρεία TEPCO εξαπάτησε την κυβέρνηση, αποκρύπτοντας την πραγματικότητα σε σχέση με την κατάσταση των χτυπημένων πυρηνικών αντιδραστήρων, τότε τα πράγματα είναι πράγματι σοβαρά.

O Iάπωνας πρωθυπουργός

O Iάπωνας πρωθυπουργός

Είναι αλήθεια ότι εκείνοι που γνωρίζουν το ταμπεραμέντο των Ιαπώνων στοιχημάτιζαν ότι δεν πρόκειται να μάθουμε ποτέ την αλήθεια.

Ένας λαός έντιμος και εργατικός σε υπερθετικό βαθμό που δεν έπαψε ποτέ, μετά την ήττα του Δευτέρου Παγκοσμίου πολέμου, να αντιμετωπίζει με καχυποψία οτιδήποτε κινείτο έξω από τα φυσικά σύνορά του.

Εάν σε αυτό το παζλ προσθέσει κανείς δύο κομμάτια που δεν μπορούν να λείψουν, τον πατριωτισμό και την υπερηφάνειά τους τότε μόνο μπορεί να αντιληφθεί γιατί η Δύση άργησε να μάθει την αλήθεια σε σχέση με το πυρηνικό ατύχημα της Φουκουσίμα.

Η Ιαπωνία προδόθηκε από την υπέρμετρη εθνική της αλαζονεία και το επικοινωνιακό παιχνίδι της εταιρείας ηλεκτρικής ενέργειας, η οποία υποβαθμίζοντας την σοβαρότητα ενός επεισοδίου, το μετακίνησε στην κορυφή της επταβάθμιας κλίμακας πυρηνικών ατυχημάτων.

Με λίγα λόγια η Ιαπωνία έκανε χαρακίρι αυτοκτονώντας με την γνωστή παραδοσιακή μέθοδο. Με τη διαφορά ότι το σπαθί της, κατά την διαδικασία αυτής της θρυλικής μεθόδου αυτοχειριασμού, χώθηκε στα σπλάχνα του πλανήτη.

Πανικός στα σούπερ μάρκετ

Πανικός στα σούπερ μάρκετ

Στο Τόκιο οι πάλε ποτέ πολυσύχναστοι δρόμοι παραμένουν άδειοι. Ο κόσμος κλεισμένος στο σπίτι του περιμένει με υπομονή την τελευταία πράξη της τραγωδίας.

Από τα ράφια των καταστημάτων έχουν εξαφανιστεί τα τρόφιμα που αντέχουν στον χρόνο και η αγωνία στο πρόσωπο των ανθρώπων καλύπτεται προσωρινά από τις μάσκες χειρουργείου που μοίρασαν οι υπεύθυνοι.

Σε τηλεοπτική συνέντευξη τύπου, εκπρόσωπος της κυβέρνησης ζήτησε από τον ιαπωνικό λαό που δεν βρίσκεται στις πληγείσες περιοχές να κάνει οικονομία στα καύσιμα και να αποφεύγει να αγοράζει υπερβολικές ποσότητες καθώς πρέπει να μεταφερθουν στους κατοίκους που έχουν ανάγκη.

«Υπάρχουν ελλείψεις στα καύσιμα και προσπαθούμε να διασφαλίσουμε ποσότητες για να μεταφερθούν στις πληγείσες περιοχές», σημείωσε.

Το ραδιενεργό νέφος που σχηματίστηκε πάνω από την Φουκουσίμα ταξιδεύει στον Ειρηνικό. Ένα τμήμα του μετακινήθηκε νοτιότερα με κατεύθυνση το Τόκιο. Δύο αμερικανικές στρατιωτικές βάσεις κάλεσαν αξιωματικούς και οπλίτες να παραμένουν μέσα στα κτίρια.

Νέος συναγερμός για φωτιά στον αντιδραστήρα Νο 4
Καπνός εμφανίστηκε στον αντιδραστήρα Νο 3

Εφιαλτική είναι η κατάσταση στο εργοστάσιο της Fukushima Dajiitsi με τα επίπεδα ραδιενέργειας να ανεβαίνουν σήμερα σε εξαιρετικά επικίνδυνα επίπεδα, αναγκάζοντας τη διοίκηση της εταιρείας Tepcο να ζητήσει την προσωρινή απομάκρυνση των εναπομείναντων εργατών από τους αντιδραστήρες Νο3 και Νο4. Την πληροφορία επιβεβαίωσε σε επίσημη συνέντευξη τύπου ο Yukio Edano.

Οι εικόνες που δόθηκαν στη δημοσιότητα από τους εκπροσώπους της εταιρείας δείχνουν τους δύο αντιδραστήρες του εργοστασίου Fukushima Dajiitsi να βρίσκονται σε πολύ άσχημη κατάσταση, με τον αντιδραστήρα Νο3 κυριολεκτικά να έχει εκτεθειμένη στην ατμόσφαιρα τη δεξαμενή με τις «ράβδους ελέγχου» καθώς δεν υπάρχει καθόλου οροφή παρά μόνο το περίβλημα του κτιρίου.

Σχετικά με το ενδεχόμενο να δεχτεί τελικά η ιαπωνική κυβέρνηση τη συνδρομή δυνάμεων του εξωτερικού, συμπεριλαμβανομένου και των Η.Π.Α για την αντιμετώπιση της πυρηνικής κρίσης, εμφανίστηκε φειδωλός τονίζοντας ότι ακόμα «βρισκόμαστε» στο στάδιο των συζητήσεων για τον καθορισμό του περιεχόμενου της βοήθειας.

«Πολλές χώρες μεταξύ των οποίων και οι Η.Π.Α. έχουν προσφερθεί να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση της κρίσης, ωστόσο βρισκόμαστε ακόμα στο στάδιο των διαπραγματεύσεων σχετικά με τις λεπτομέρειες της βοήθειας».

Η Βόρεια Κορέα ανακοίνωσε ότι θα στείλει μέρος από τα αποθέματά της σε βόριο στην Ιαπωνία προκειμένου να χρησιμοποιηθούν στις επιχειρήσεις ψύξης των αντιδραστήρων. Η ιαπωνική κυβέρνηση είχε ζητήσει τις προηγούμενες ημέρες τη συνδρομή της Βόρειας Κορέας, ζητώντας αποστολή του συγκεκριμένου στοιχείου.

Και όλα αυτά ενώ συνεχίζονται οι σεισμικές δονήσεις στην πολύπαθη χώρα με τον τελευταίο μετασεισμό να φτάνει τους 6 βαθμούς της κλίμακας Ρίχτερ, 95 χιλιόμετρα ανατολικά του Τόκιο.

Σχετικά με τον λευκό καπνό στον αντιδραστήρα No3, τον οποίο και επιβεβαίωσε, εξήγησε ότι ακόμα δεν έχει ακριβή εικόνα για ποιο λόγο εμφανίστηκε και για το εάν πρόκειται για ατμό ή καπνό. Ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρχει αναφορά για έκρηξη.

Αν και απέφυγε να αναφέρει το επίπεδο νερού στις δεξαμενές (container vessel) που περιέχουν τις ράβδους «ελέγχου» στους αντιδραστήρες Νο1, Νο2 και Νο3, υπογράμμισε ότι ο αντιδραστήρας Νο3 χρειάζεται επειγόντως νερό για να «κρυώσει» η εγκατάσταση. Παράλληλα, προανήγγειλε την απελευθέρωση ραδιενεργού ατμού για να μειωθεί η πίεση.

Ο καπνός άρχισε να βγαίνει από τον αντιδραστήρα Νο3 στις 08:30, τοπική ώρα Ιαπωνίας και την είδηση επιβεβαίωσε 45 λεπτά αργότερα η εταιρεία Tepco. Στο διάστημα αυτό υπήρχε ζωντανή μετάδοση του κρατικού ιαπωνικού καναλιού VHK που έκανε λόγο για ύπαρξη καπνού στην περιοχή ανάμεσα στον αντιδραστήρα Νο4 και Νο3 χωρίς ωστόσο να μπορεί να αποσαφηνίσει από που προερχόταν. Το ελικόπτερο, λόγω της ζώνης απαγόρευσης πτήσεων, βρισκόταν 30 χιλιόμετρα μακριά από το εργοστάσιο.

Λίγα λεπτά μετά τα μεσάνυκτα ώρα Ελλάδας εκδηλώθηκε νέα φωτιά στον αντιδραστήρα Νο4 με την εταιρεία να ανακοινώνει ότι κάνει ό,τι μπορεί προκειμένου να σβήσει τη φωτιά. Σχετικά με το συγκεκριμένο περιστατικό, ο Yukio Edano επανέλαβε ότι το πρόβλημα βρίσκεται στη δεξαμενή αποθήκευσης των χρησιμοποιημένων πυρηνικών καυσίμων στα βορειοδυτικά του κτιρίου, εξηγώντας όμως ότι λόγω υψηλών ποσοστών ραδιενέργειας οποιαδήποτε επιχείρηση αναβάλλεται μέχρι νεωτέρας.

(Η αποθήκη βρίσκεται στην μπλε περιοχή με τις κόκκινες γραμμές)

«Στόχος μας είναι να βρούμε τρόπο για να κάνουμε ρίψεις νερού σε μια προσπάθεια να «κρυώσουμε» την εγκατάσταση. Ειδικοί επιστήμονες μας συμβούλεψαν να χρησιμοποιήσουμε εναέρια μέσα, ωστόσο, λόγω τεχνικών προβλημάτων η συγκεκριμένη επιχείρηση μπορεί να καθυστερήσει. Πρέπει να διαπιστωθεί η ακριβής κατάσταση του χώρου αποθήκευσης έτσι ώστε να αξιολογηθούν οι κίνδυνοι από ενδεχόμενη ρίψη μεγάλων ποσοτήτων νερού σε μικρό χρονικό διάστημα».

Η φωτιά ξεκίνησε στον χώρο αποθήκευσης των χρησιμοποιημένων πυρηνικών ράβδων, στο βορειοδυτικό τμήμα του κτιρίου, ύστερα από πιθανή έκρηξη υδρογόνου που προκλήθηκε από την έκθεση των «εξασθενημένων» χρησιμοποιημένων ράβδων στην ατμόσφαιρα.


Πλέον υπάρχει έντονη ανησυχία ότι τα επίπεδα του νερού ψύξης, έχουν πέσει σημαντικά μέσα στις δεξαμενές όπου βρίσκονται οι εμπλουτισμένοι πυρηνικοί ράβδοι ουρανίου, στον αντιδραστήρα 4, με αποτέλεσμα να υπερθερμαίνονται και να οδηγούνται σε τήξη.

Παγκόσμια ανησυχία

Όλος ο πλανήτης παρακολουθεί τις εξελίξεις, οι οποίες όσο περνούν οι ώρες και οι ημέρες γίνονται πιο δραματικές. Η ανησυχία πάντως κλιμακώθηκε μετά την ανακοίνωση του Αμερικανικού Ινστιτούτου Διεθνούς Ασφάλειας (ISIS) επιστήμονες του οποίου αποκάλυψαν ότι το ατύχημα στη Fukushima μπορεί να χαρακτηριστεί στο επίπεδο 6 της κλίμακας πυρηνικών ατυχημάτων(INES), ενώ παράλληλα το ISIS προειδοποιεί ότι μπορεί να αγγίξει και το επίπεδο 7.

Η κυβέρνηση της Ιαπωνίας, προσπάθησε από την πρώτη στιγμή να φανεί καθησυχαστική, με τους Ρώσους να προειδοποιούν ότι υπάρχει πραγματικός κίνδυνος τήξης των πυρήνων και των έξι αντιδραστήρων στη Fukushima.

Την ίδια ώρα στο Τόκιο, το περιβάλλον του Ιάπωνα πρωθυπουργού, ο οποίος έχει τεθεί επικεφαλής της Επιτροπής Διαχείριση της κρίσης, αναφέρει πως είναι εξαιρετικά δυσαρεστημένο με τον τρόπο λειτουργίας και την παροχή στοιχείων εκ μέρους της ιδιωτικής εταιρείας που έχει αναλάβει την διαχείριση και λειτουργία του πυρηνικού σταθμού.

Δραματική παρέμβαση Σαρκοζί

Ο πρόεδρος Σαρκοζί, αργά το απόγευμα της Τρίτης, δήλωσε πως οι εξελίξεις είναι δραματικές στην Ιαπωνία αλλά και πως τα γεγονότα δεν πρέπει να υποβαθμίζονται, αφήνοντας σαφώς να εννοηθεί πως υφίσταται απόκρυψη στοιχείων εκ μέρους των αρμόδιων και επίσημων φορέων της Ιαπωνίας.

Η παρέμβαση αυτή έρχεται να προστεθεί στην αποδοχή από τον εκπρόσωπο της Ιαπωνίας στον Διεθνή Οργανισμό Ατομικής Ενέργειας. Ο Ιάπωνας αξιωματούχος δήλωσε στη Βιέννη πως ενδεχομένως να έχει υποστεί βλάβη το κέλυφος του πυρήνα του αντιδραστήρα Νο 2.Σοβαρή προειδοποίηση από τη Ρωσία

Ενημερώνοντας τον πρωθυπουργό, Βλαντιμίρ Πούτιν, ο πρόεδρος της Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας Σεργκέι Κιριένκο, ανέφερε πως υφίσταται πραγματικός κίνδυνος τήξης των πυρήνων και των 6 αντιδραστήρων στη Φουκουσίμα, επισημαίνοντας πως πρόκειται για πιθανό σενάριο το οποίο οφείλει η διεθνής κοινότητα να λάβει υπ’ όψιν της.

Νέες εξελίξεις

Η κυβέρνηση της Ιαπωνίας απαγόρευσε πτήσεις αεροσκαφών σε ακτίνα 30 χλμ. από το σημείο όπου εξελίσσεται το πολλαπλό πυρηνικό ατύχημα. Η Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας της Γαλλίας αναβάθμισε επίσημα την επικινδυνότητα του φαινομένου, κατατάσσοντάς το στην βαθμίδα «6» της επταβάθμιας κλίμακας που χρησιμοποιείται για τον χαρακτηρισμό τέτοιων συμβάντων.


Στη αεροφωτογραφία απεικονίζεται ο πυρηνικός σταθμός της Fukushima, πριν από την έκρηξη


Ο πυρηνικός σταθμός της Fukushima, μετά τις εκρήξεις στους αντιδραστήρες 1,2 και 3

Η ανησυχία κλιμακώνεται μετά και την απόφαση των Αρχών της Ιαπωνίας να προσχωρήσει σε χρήση ελικοπτέρων που θα ραντίσουν τους αντιδραστήρες με νερό ώστε να ψυχρανθούν.

Πρόκειται για ένα μέσο που χρησιμοποιείται όταν άλλα μέσα δεν αποδίδουν. Μετά και την 3η έκρηξη στην μονάδα 2 αλλά και την πυρκαγιά που εκδηλώθηκε στον αντιδραστήρα 4, το ζήτημα που ανέκυψε είναι πώς το σύνολο των έξι μονάδων που συγκροτούν τον πυρηνικό σύμπλεγμα της Φουκουσίμα βρίσκονται σε αλληλεπίδραση.

Ήδη, αν και εκτός λειτουργίας, οι μονάδες 5 και 6 παρουσίασαν ελαφρά άνοδο θερμοκρασιών η οποία είναι δυσεξήγητη.

Ένα κοριτσάκι τεσσάρων μηνών σώθηκε από τα συντρίμμια τη Δευτέρα

Ένα κοριτσάκι τεσσάρων μηνών σώθηκε από τα συντρίμμια τη Δευτέρα

Η ιαπωνική κυβέρνηση κήρυξε την περιοχή γύρω από τον πυρηνικό σταθμό απαγορευμένη ζώνη για τους πολίτες.

Ήδη στους 6 νομούς της παράκτιας βορειοανατολικής ζώνης έχουν μετακινηθεί 550.000 πολίτες που περιθάλπονται σε 2.600 καταφύγια.

Ο ιαπωνικός στρατός έχει αναπτύξει 100.000 άνδρες στην περιοχή οι οποίοι και παρέχουν στους πολίτες τρόφιμα, νερό και καύσιμα.

Οι Αρχές συμβούλεψαν τους κατοίκους του Τόκιο να παραμένουν στα σπίτια τους με ερμητικά κλειστά παράθυρα και πόρτες και να μην χρησιμοποιούν κλιματιστικά.

Παράλληλα συμβούλεψαν τους πολίτες να καταστρέψουν τον όποιο ρουχισμό έχει εκτεθεί εκτός κατοικιών, ενώ εφοδίασαν με 270.000 ταμπλέτες ιοδίνης κατοίκους των προσβεβλημένων περιοχών γύρω από την Φουκουσίμα, ώστε να αποτραπεί η εκδήλωση καρκίνου του θυρεοειδούς.

Αργά το απόγευμα της Τρίτης, το βρετανικό δίκτυο BBC ανέφερε πώς μειώθηκε η ποσότητα ραδιενέργειας στην ατμόσφαιρα, επικαλούμενο επίσημες πηγές, αλλά τόσο οι Ιάπωνες όσο και οι διεθνείς παρατηρητές αμφισβητούν αυτές τις επίσημες δηλώσεις, έχοντας διαγνώσει διάθεση παραπληροφόρησης εκ μέρους των επίσημων φορέων της Ιαπωνίας.

Το χρονικό της τρίτης έκρηξης και της εκδήλωσης πυρκαγιάς

Στη 01:15 (ώρα Ελλάδος) σημειώθηκε έκρηξη στον αντιδραστήρα Νο 2 του πυρηνικού εργοστασίου στη Fukushima με παράλληλη εκροή ραδιενέργειας στην ατμόσφαιρα ενώ φωτιά ξέσπασε και στον αντιδραστήρα No 4 ύστερα από πιθανή έκρηξη υδρογόνου, όπως ανακοίνωσε η ιαπωνική κυβέρνηση.

Δείτε το video…

Σήμερα, η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας ανακοίνωσε ότι η έκρηξη που σημειώθηκε στον πυρηνικό σταθμό της Φουκουσίμα μπορεί να προκάλεσε βλάβη στο κύριο κέλυφος της μονάδας ενός αντιδραστήρα του σταθμού, ανακοίνωσε σήμερα η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ).

Αμέσως μετά την έκρηξη, ξεκίνησε εκκένωση του εργοστασίου με 50 άτομα να παραμένουν στους χώρους του εργοστασίου προκειμένου να συνεχίσουν τις προσπάθειες ψύξης των πυρηνικών αντιδραστήρων.

Μέχρι στιγμής το σύστημα ψύξης του πυρήνα βρίσκεται εκτός λειτουργίας με αποτέλεσμα το μισό μέρος των «ράβδων ελέγχου» να παραμένει εκτός νερού και τη θερμοκρασία να αυξάνεται, μεγαλώνοντας τον κίνδυνο για τήξη του πυρήνα. Το περιστατικό έχει χαρακτηριστεί επιπέδου πέντε, με αναφορές από διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία να το τοποθετούν στη θέση έξι στη «διεθνή κλίμακα πυρηνικών γεγονότων» της INEA.

Τα επίπεδα ραδιενέργειας ανιχνεύτηκαν στα 8.217 microsievert/hour, ξεπερνώντας κατά οκτώ φορές τα φυσιολογικά επίπεδα που μπορεί να δεχτεί το ανθρώπινο σώμα σε έναν χρόνο.

Η φωτιά στον αντιδραστήρα No 4 έχει σβήσει σύμφωνα με το κρατικό ιαπωνικό κανάλι VHK και το ιαπωνικό πρακτορείο Jiji, με την ιαπωνική Πυροσβεστική Υπηρεσία να επιβεβαιώνει την πληροφορία. Ο συγκεκριμένος αντιδραστήρας τέθηκε εκτός λειτουργίας μετά τον σεισμό ωστόσο η φωτιά που ξέσπασε στις εγκαταστάσεις του προκάλεσε την άνοδο των επιπέδων ραδιενέργειας τα οποία ανιχνεύτηκαν στην περιοχή, ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος της ιαπωνικής κυβέρνησης Yukio Edano.

Οι επόμενες κινήσεις

Την ίδια στιγμή η εταιρεία που διαχειρίζεται το σταθμό Φουκουσίμα Νταϊίτσι ανακοίνωσε σήμερα ότι μπορεί να ρίξει νερό με ελικόπτερο για την ψύξη της δεξαμενής εξαντλημένου πυρηνικού καυσίμου του αντιδραστήρα αριθμός 4 του σταθμού εντός δύο ή τριών ημερών.

Το πολεμικό ναυτικό των ΗΠΑ ανακοίνωσε σήμερα ότι τα πλοία που φτάνουν για βοήθεια στην Ιαπωνία θα λάβουν θέσεις στη δυτική ακτή του νησιού Χονσού αντί να κατευθυνθούν προς την ανατολική ακτή όπως προγραμματιζόταν λόγω των «κινδύνων ακτινοβολίας και ναυσιπλοΐας».

zougla.gr

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s