"Greek National Pride" blog / ΛΙΒΥΗ

Σφοδρές συγκρούσεις, εκατέρωθεν επιθέσεις στη Λιβύη


Πληροφορίες για έκρηξη στην περιοχή που διαμένει ο Καντάφι. Από τη μια πλευρά οι δυνάμεις του Καντάφι προχωρούν μέσα στην τρίτη μεγαλύτερη πόλη της χώρας (Μιζουράτα) ενώ την ίδια στιγμή απώθησαν τις αντικαθεστωτικές δυνάμεις από τη Σύρτη προς το Μπιν Τζαουάντ. Να σταματήσει η «βάρβαρη επίθεση» από την Ομάδα Επαφής ζητά ο Καντάφι.Οι συμμαχικές δυνάμεις που πραγματοποιούν αεροπορικές επιδρομές κατά του Λίβυου ηγέτη Μουάμαρ Καντάφι εκτόξευσαν 22 πυραύλους Τόμαχοκ τις τελευταίες 24 ώρες, ανακοίνωσε το Πεντάγωνο σήμερα. Σύμφωνα με το Πεντάγωνο, οι συμμαχικές δυνάμεις πραγματοποίησαν ακόμη 115 αεροπορικές εξόδους.

Εξάλλου, εννέα ισχυρές εκρήξεις ακούστηκαν το απόγευμα στην Τρίπολη, εκ των οποίων δύο στον τομέα όπου βρίσκεται η κατοικία του συνταγματάρχη Μουάμαρ Καντάφι και οι άλλες επτά στην περιοχή Ταζούρα, προάστιο στο ανατολικό τμήμα της λιβυκής πρωτεύουσας, σύμφωνα με ξένους δημοσιογράφους και αυτόπτες μάρτυρες.

Η πρώτη έκρηξη ακούστηκε γύρω στις 19:30 ώρα Ελλάδας. Ακολουθήθηκε από μια άλλη σε τρία λεπτά που προέρχονταν από την περιοχή Μπαμπ Αλ-Αζιζία όπου διαμένει ο Καντάφι μαζί με ήχους από πολλά ασθενοφόρα.

Παράλληλα εκρήξεις ακούγονταν και στην Ταζούρα και σύμφωνα με κάτοικο της περιοχής αυτής τα αεροσκάφη έριξαν τουλάχιστον «πέντε βόμβες» σε ένα στρατιωτικό χώρο με ραντάρ ενώ άλλος κάτοικος πρόσθεσε ότι από το σημείο εκείνο έβγαιναν μεγάλες φλόγες και καπνός.

Προέλαση δυνάμεων του Καντάφι στη Μιζουράτα

Οι δυνάμεις που είναι πιστές στον συνταγματάρχη Μουάμαρ Καντάφι προχωρούν εντός της πόλης Μιζουράτα, που βρίσκεται σε απόσταση 150 χιλιομέτρων ανατολικά της Τρίπολης, πολλοί τομείς της οποίας εξακολουθούν να τελούν υπό τον έλεγχο των αντικαθεστωτικών, δήλωσε εκπρόσωπος των εξεγερμένων.

«Η Μιζουράτα κινδυνεύει, οι δυνάμεις του εγκληματία (Μουάμαρ Καντάφι) προχωρούν σήμερα στο εσωτερικό της πόλης και τα άρματα μάχης πυροβολούν αδιακρίτως», δήλωσε ο εκπρόσωπος, ο οποίος ζήτησε να μην κατονομαστεί.

Σύμφωνα με τον ίδιο, οι δυνάμεις που είναι πιστές στον Καντάφι, οι οποίες προχωρούν στο εσωτερικό της Μιζουράτα ρίχνοντας οβίδες από άρματα μάχης, ελέγχουν μόνο το βορειοδυτικό τμήμα της πόλης.

«Η σφαγή που αποφεύχθηκε στη Βεγγάζη χάρη στην επέμβαση των συμμαχικών δυνάμεων θα διαπραχθεί στη Μιζουράτα», προειδοποίησε.

Σύμφωνα με τον ίδιο, «αντίθετα με αυτό που συνέβη στη Βεγγάζη, τα αεροσκάφη της συμμαχίας δεν έριξαν στα άρματα μάχης (των κυβερνητικών δυνάμεων) που βρίσκονται ήδη στο εσωτερικό της πόλης, λόγω του φόβου πρόκλησης θυμάτων μεταξύ των αμάχων».

Για ανθρωπιστική κρίση κάνουν λόγο οι αντικαθεστωτικοί

Ο εκπρόσωπος των αντικαθεστωτικών έκανε εξάλλου λόγο για μια «καταστροφική ανθρωπιστική κατάσταση» στην πόλη, από το δυτικό τμήμα της οποίας οι δυνάμεις του Καντάφι έχουν εκδιώξει περισσότερες από 5.000 οικογένειες.

«Τώρα ορισμένες οικογένειες έχουν βρει καταφύγιο στα σχολεία και τα τεμένη. Η κατάσταση γίνεται πολύ ευαίσθητη και πολύ επικίνδυνη», σημείωσε.

Την ίδια στιγμή γιατρός του νοσοκομείου της πόλης δήλωσε ότι οι δυνάμεις που είναι πιστές στον Καντάφι έχουν σκοτώσει τουλάχιστον 142 ανθρώπους και τραυματίσει περισσότερους από 1.400 άλλους στην επίθεση που πραγματοποιούν κατά των αντικαθεστωτικών στη Μιζουράτα.

«Από τις 18 Μαρτίου, έχουμε δεχθεί τουλάχιστον 142 νεκρούς», σημείωσε ο γιατρός, ο οποίος ζήτησε να μην κατονομαστεί.

«Πλέον δεν μπορούμε να υπολογίσουμε τους τραυματίες. Όμως έχουμε ξεπεράσει τον αριθμό των 1.400», εκ των οποίων περισσότεροι από 90 είναι σοβαρά, κατέληξε, προσθέτοντας ότι ένα τουρκικό πλοίο αναμένεται να φτάσει εντός της ημέρας για τη μεταφορά περίπου πενήντα τραυματιών.

Η Μιζουράτα είναι η τρίτη μεγαλύτερη πόλη της Λιβύης και βρίσκεται σε απόσταση 210 χιλιομέτρων δυτικά της Τρίπολης.

ΗΠΑ: Δεν αποκλείει τον εξοπλισμό των αντιφρονούντων

Οι ΗΠΑ δεν έχουν αποκλείσει τον εξοπλισμό των Λίβυων αντικαθεστωτικών που αγωνίζονται για την εκδίωξη του Λίβυου ηγέτη Μουάμαρ Καντάφι, δήλωσε παράλληλα σήμερα η πρεσβευτής των ΗΠΑ στον ΟΗΕ Σούζαν Ράις.

«Δεν έχουμε πάρει την απόφαση αυτή, αλλά βεβαίως δεν το έχουμε αποκλείσει», σημείωσε η Ράις σε συνέντευξή της στο πρόγραμμα «Good Morning America» του δικτύου ABC.

Η Ράις προσέθεσε ότι δεν υπάρχει καμία ένδειξη ότι ο Καντάφι προτίθεται να εγκαταλείψει την εξουσία χωρίς την άσκηση συνεχιζόμενης πίεσης από τη διεθνή κοινότητα.

Η πρεσβευτής των ΗΠΑ στον ΟΗΕ σημείωσε εξάλλου, αναφερόμενη στις πληροφορίες από τον στενό κύκλο του Καντάφι οι οποίες φτάνουν στη Δύση, ότι «θα πειστούμε περισσότερο από πράξεις παρά από προσδοκίες ή βολιδοσκοπήσεις».

Την ίδια στιγμή ο Σουηδός πρωθυπουργός Φρέντρικ Ράινφελντ πρότεινε σήμερα στο κοινοβούλιο της Σουηδίας την αποστολή έως και οκτώ μαχητικών αεροσκαφών Gripen για να μετάσχουν στις επιχειρήσεις για την επιβολή ζώνης απαγόρευσης των πτήσεων στη Λιβύη.

«Η κυβέρνηση αποφάσισε σε έκτακτη σύνοδό της πριν από μία ώρα να ζητήσει από το κοινοβούλιο να συμβάλει με Gripen στη διεθνή επιχείρηση στη Λιβύη υπό τη διοίκηση του ΝΑΤΟ», σημείωσε ο Ράινφελντ ενώπιον των βουλευτών.

Η σουηδική αποστολή, που περιλαμβάνει επίσης ένα μεταγωγικό αεροσκάφος C-130 Hercules και ένα αναγνωριστικό αεροσκάφος, δεν θα προχωρήσει ωστόσο σε άλλες αποστολές πέραν της επιβολής της ζώνης απαγόρευσης των πτήσεων βάσει της απόφασης 1973 του ΟΗΕ, προσέθεσε.

«Αυτό σημαίνει ότι τα σουηδικά αεροσκάφη δεν έχουν άδεια να πραγματοποιούν πλήγματα στο έδαφος», διευκρίνισε.

Οχυρώνονται στη Σύρτη οι δυνάμεις του Καντάφι

Οι δυνάμεις του Μουάμαρ Καντάφι και οπλισμένοι κάτοικοι της Σύρτης άνοιξαν πυρ τη νύκτα σε οδική αρτηρία ανατολικά της πόλης, γενέτειρας του λίβυου ηγέτη, απωθώντας τις δυνάμεις των αντικαθεστωτικών προς την πόλη Μπιν Τζαουάντ, σύμφωνα με πηγές της λιβυκής εξέγερσης.

Έπειτα από την ανακατάληψη παραλιακών πόλεων της ανατολικής Λιβύης με τη συνδρομή των αεροπορικών επιδρομών του διεθνούς συνασπισμού, οι αντικαθεστωτικές δυνάμεις απωθήθηκαν στη Σύρτη και αναγκάσθηκαν να υποχωρήσουν προς το Μπιν Τζαουάντ, σε απόσταση 150 χιλιομέτρων ανατολικά της Σύρτης.

Στέλεχος των αντικαθεστωτικών δήλωσε ότι οι δυνάμεις του καθεστώτος Καντάφι έκαναν χρήση ρουκετών, αντιαρματικών πυραύλων και μεσαίων όπλων πυροβολικού για να απωθήσουν τις αντικαθεστωτικές δυνάμεις.

Ορισμένοι κάτοικοι οικισμών κοντά στην πόλη Ναουφαλίγια, 120 χιλιόμετρα ανατολικά της Σύρτης, έβαλαν από τα σπίτια τους εναντίον των αντικαθεστωτικών δυνάμεων, υποστηρίζοντας τις δυνάμεις του καθεστώτος Καντάφι, που βρίσκονται πλέον στη Ναουφαλίγια.

Οι ένοπλες δυνάμεις των ΗΠΑ επιτέθηκαν σε τρία πλοία της Λιβύης, ένα εκ των οποίων ανήκε στο λιμενικό, για να σταματήσουν τα πυρά που εξαπέλυαν αδιακρίτως εναντίον εμπορικών πλοίων στο λιμάνι της πόλης Μιζουράτα, δήλωσαν αξιωματούχοι σήμερα.

Οι αξιωματούχοι ανέφεραν ότι η επίθεση σημειώθηκε το βράδυ της Δευτέρας κι είχε στόχο το σκάφος Vittoria της ακτοφυλακής και δύο μικρότερα πλεούμενα. Το Vittoria προσάραξε. Το ένα από τα δύο μικρότερα σκάφη καταστράφηκε και το άλλο εγκαταλείφθηκε, σύμφωνα με ανακοινωθέν του Έκτου Στόλου του πολεμικού ναυτικού των ΗΠΑ.   πηγη

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s