"Greek National Pride" blog / Εξοπλισμοί

Βενιζέλος: 7 δις ευρώ το κόστος των FREMM


Αποκαλυπτικός σε ό,τι αφορά το κόστος το κόστος του προγράμματος των φρεγατών FREMM ήταν σε δηλώσεις του νωρίτερα σήμερα ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Ευάγγελος Βενιζέλος.

 Σε παρέμβαση του στην εκπομπή του Νίκου Χατζηνικολάου στον ραδιοφωνικό σταθμό Real FΜ ο υπουργός Εθνικής Άμυνας προσδιόρισε το κόστος του προγράμματος για έξι φρεγάτες στο ποσό των 7 δις ευρώ.

Συγκεκριμένα είπε: «Ξέρετε ότι η κυβέρνηση Καραμανλή είχε αποφασίσει την κατασκευή έξι γαλλικών φρεγατών που το σημερινό τους κόστος θα ξεπερνούσε τα 7 δις ευρώ».

Και συμπλήρωσε: «Και τώρα αγωνιζόμαστε να εκλογικεύσουμε αυτή τη δέσμευση και να κάνουμε μία διαπραγμάτευση με τη γαλλική κυβέρνηση, γιατί είναι μία διακρατική διαπραγμάτευση η οποία να πάει τα επίπεδα σε λογικό και συμφέρον για τη χώρα σημείο γιατί δεν έχουμε να εξυπηρετήσουμε μόνο το Ναυτικό και τα ελληνικά ναυπηγεία εν ευρεία εννοία, τη βιομηχανική μας υποδομή, έχουμε πρωτίστως να εξυπηρετήσουμε το δημοσιονομικό συμφέρον της χώρας, έχουμε να εφαρμόσουμε το πρόγραμμα ανασυγκρότησης, που τελικά κοστίζει σε κάθε επιχείρηση και σε κάθε νοικοκυριό, γιατί πρέπει να χρηματοδοτούμε τα ελλείμματα του κράτους και τα χρέη του κράτους».

Η τοποθέτηση Βενιζέλου, στην οποία μάλιστα για πρώτη φορά περιλαμβάνεται συγκεκριμένα αναφορά στο κόστος του προγράμματος, είναι προφανές ότι συνδέει άμεσα το πρόγραμμα με τη δημοσιονομική κατάσταση της χώρας. Υπενθυμίζεται ότι πρόσφατα έχουν δει το φως της δημοσιότητας πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες η κυβέρνηση προσανατολίζεται στον περιορισμό του κόστους του προγράμματος μέσω της μείωσης του αριθμού των φρεγατών που θα παραγγελθούν (με το πιο πιθανό σενάριο την ανάθεση σύμβασης για δύο φρεγάτες με επιπλέον μία ή δύο ως δικαίωμα προαίρεσης).

Θα μπορούσε επίσης να θεωρηθεί ως ηχηρό μήνυμα προς τη γαλλική πλευρά για να «βάλει νερό στο κρασί της» κατά τις εξελισσόμενες διακρατικές διαπραγματεύσεις.

Ο περιορισμός του κόστους του προγράμματος με σκοπό να καταστεί συμβατό με την παρούσα δημοσιονομική κατάσταση, είναι φυσικό να αποτελεί ύψιστη προτεραιότητα για την  κυβέρνηση, αλλά ταυτόχρονα θα πρέπει να συνεκτιμηθούν και τα ποιοτικά χαρακτηριστικά του προγράμματος. Συγκεκριμένα το είδος και ο όγκος της συμμετοχής της ελληνικής βιομηχανίας. Αν η συμμετοχή περιοριστεί αποκλειστικά ή σε σημαντικό βαθμό σε …ελασματουργικές εργασίες και τον τύποις ρόλο του κύριου αναδόχου, τότε θα έχουμε επανάληψη αποδεδειγμένα αποτυχημένων πρακτικών του παρελθόντος, όπου τα οφέλη ήταν όχι μόνο ελάχιστα σε οικονομικό επίπεδο αλλά οδήγησαν και τις δύο μεγαλύτερες ναυπηγικές μονάδες της χώρας κοντά στην κατάρρευση.

Κατά συνέπεια η ελληνική πλευρά πρέπει να σκληρύνει τη στάση της στις διαπραγματεύσεις και να απαιτήσει όχι μόνο πλήρη συμμετοχή της Ελλάδας στο πρόγραμμα σε ποσοστό ανάλογο με αυτό που αντιπροσωπεύει το ελληνικό πρόγραμμα σε σχέση με τον συνολικό αριθμό των φρεγατών FREMM που θα ναυπηγηθούν αλλά και δικαιώματα στη σχεδίαση και τις εξαγωγές. Μόνο με αυτό τον τρόπο θα αποκτηθεί η τεχνολογία και τεχνογνωσία που θα βελτιώσει τις δυνατότητες της εθνικής ναυπηγικής βιομηχανίας αλλά και θα αποκτηθεί πρόσβαση σε ξένες αγορές.  Διαφορετικά μετά από λίγα χρόνια η κατάσταση θα διαμορφωθεί όπως είναι σήμερα.

Οι δύσκολοι καιροί απαιτούν και δύσκολες (σκληρές) αποφάσεις.

Παρατίθεται το απόσπασμα της συνέντευξης:

Ν. Χατζηνικολάου: Κύριε υπουργέ, θα μπορούσαμε να τα έχουμε αποφύγει αυτά τα δύο υποβρύχια, λέω επειδή είμαστε σε κρίση, επειδή έχουμε δυσκολίες..

Ευ.Βενιζέλος: Κατ’ αρχάς έτσι θα έχουμε έξι νέα υποβρύχια, όταν ο αρχικός σχεδιασμός του Πολεμικού Ναυτικού, με βάση τις ανάγκες του Αιγαίου δηλαδή και της Α. Μεσογείου είναι για οκτώ. Αλλά ανεξαρτήτως αυτού, πρέπει να σας πω ότι εδώ έχουμε συνδυασμό επιχειρησιακών αναγκών του Π.Ν με τις ανάγκες να λειτουργήσει η ελληνική ναυπηγική υποδομή. Το ίδιο θα μπορούσατε να μου πείτε για τα Ναυπηγεία Ελευσίνας και τις γαλλικές φρεγάτες. Ξέρετε ότι η κυβέρνηση Καραμανλή είχε αποφασίσει την κατασκευή έξι γαλλικών φρεγατών που το σημερινό τους κόστος θα ξεπερνούσε τα 7 δις ευρώ. Και τώρα αγωνιζόμαστε να εκλογικεύσουμε αυτή τη δέσμευση και να κάνουμε μία διαπραγμάτευση με τη γαλλική κυβέρνηση, γιατί είναι μία διακρατική διαπραγμάτευση η οποία να πάει τα επίπεδα σε λογικό και συμφέρον για τη χώρα σημείο γιατί δεν έχουμε να εξυπηρετήσουμε μόνο το Ναυτικό και τα ελληνικά ναυπηγεία εν ευρεία εννοία, τη βιομηχανική μας υποδομή, έχουμε πρωτίστως να εξυπηρετήσουμε το δημοσιονομικό συμφέρον της χώρας, έχουμε να εφαρμόσουμε το πρόγραμμα ανασυγκρότησης, που τελικά κοστίζει σε κάθε επιχείρηση και σε κάθε νοικοκυριό, γιατί πρέπει να χρηματοδοτούμε τα ελλείμματα του κράτους και τα χρέη του κράτους.

Ν. Χατζηνικολάου: Ευχαριστώ θερμά.πηγη

2 thoughts on “Βενιζέλος: 7 δις ευρώ το κόστος των FREMM

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s