"Greek National Pride" blog / ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ / ΕΛΛΑΔΑ / ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ / Τουρκία

Έτοιμη η αντιαρματική τάφρος στο προγεφύρωμα του Κάραγατς


Ολοκληρώθηκε πριν μερικές μέρες η τάφρος που αποκόπτει το προγεφύρωμα του Κάραγατς από προσωπικό και μέσα του Μηχανικού.

Η τάφρος έχει μήκος 12 χλμ, πλάτος 35 μέτρα, βάθος 12 μέτρα, ύψος αναχώματος 7 μέτρα. Οι πρώτες εργασίες είχαν ξεκινήσει το 1974 αλλά δεν προχώρησαν ποτέ.

Το έργο έλαβε προτεραιότητα μετά την αγορά των νέων γεφυροφόρων αρμάτων από τις τουρκικές δυνάμεις.

Το έργο ολοκληρώθηκε αποκλειστικά με μέσα και προσωπικό του Μηχανικού καθότι το κόστος για την ανάθεση του σε εργολαβικές επιχειρήσεις ήταν απαγορευτικό.

Χρησιμοποιήθηκαν πάνω από 70 μηχανήματα ΜΧ και 20 ανατρεπόμενα φορτηγά, ενώ το εργοτάξιο δούλευε 16 ώρες την ημέρα για αρκετούς μήνες, σε δύο βάρδιες.

 

Κατά τη σχεδίαση λήφθηκαν υπόψη υπάρχοντα δρομολόγια που επειδή διακόπτονταν έπρεπε να ξαναχαραχθούν και κανάλια που επίσης έπρεπε να αλλάξουν πορεία. Η τάφρος μπορεί να χρησιμοποιηθεί και σαν βαλβίδα εκτόνωσης του ποταμού Άρδα σε περιόδους πλημμύρας.

Η κατασκευή της τάφρου άλλαξε και τα δρομολόγια εισόδου των λαθρομεταναστών. Πλέον η μαζική είσοδος των λαθρομεταναστών γίνεται από το Πέταλο.

Να σημειωθεί η εχθρική στάση της Τουρκίας κατά την κατασκευή της τάφρου. Στην ευρύτερη περιοχή δε λειτουργούσε κανένα μέσο επικοινωνίας γιατί είχαν προωθήσει στο σημείο Λόχο Ηλεκτρονικού Πολέμου ο οποίος μπλόκαρε τις επικοινωνίες του εργοταξίου.

Γιά άλλη μία φορά αποδεικνύεται έμπρακτα η αξία του Σώματος του Μηχανικού για την προσφορά τους όχι μόνο στις Ένοπλες Δυνάμεις, αλλά και στο κοινωνικό σύνολο. Άραγε πόσα μικρού μεγέθους δημόσια και τοπικά έργα θα είχαν πραγματοποιηθεί με χαμηλότερο κόστος, καλύτερη ποιότητα κατασκευής και ταχύτερα, αν δεν είχε καταργηθεί η περίφημη ΜΟΜΑ.

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

20 thoughts on “Έτοιμη η αντιαρματική τάφρος στο προγεφύρωμα του Κάραγατς

 1. Όσο περνάει ο καιρός τόσο αρχίζω και προβληματίζομαι για μια ενδεχόμενη σύρραξη.Φέτος κάνουμε περισσότερες από κάθε άλλη φορά ασκήσεις σε διάφορα σενάρια, προωθούν οι Τούρκοι μονάδες στην ευρωπαϊκη μεριά,αγοράζουν γεφυροφόρα και με γρήγορα αντανακλαστικά εμείς σκάβουμε τη τάφρο.Μπορεί και να μην σημαίνουν τίποτα αλλά καλό είναι να έχουμε τα μάτια μας ανοιχτά και τις καρδιές μας γεμάτες θάρρος.Που θα πάει θα τις ξεπλύνουμε όλες αυτές τις προσβολές.

 2. Την εμπλοκή με τους Μεμέτηδες δεν θα την αποφύγουμε και γιατί άλλωστε!
  Να τώρα που φαίνεται η ελλειψη της ΜΟΜΑ!

 3. Μιά σύγκρουση δε συμφέρει κυρίως την Τουρκία. Εμείς έτσι κι αλλοιώς πτωχευμένοι είμαστε. Σκεφτείτε να πάθουν λαχτάρα σε περίπτωση σύγκρουσης τι ντόμινο έχει να ακολουθήσει…
  Σε μια σύγκρουση όλα είναι πιθανά!

 4. Στο Μηχανικό υπηρέτησα για 30 χρόνια , έχουμε σκάψει όλη την Ελλάδα σε Στρατιωτικά έργα ή κοινωφελή έργα σε κοινότητες που είχαν ανάγκη .είναι από τα ποιο παραγωγικά όπλα του ΕΣ.Τα στελέχη όμως του ΜΧ αισθάνονται παραμελημένα διότι σε όλα τα όπλα υπάρχει μια ελαχίστη ανανέωση του εξοπλισμού ενώ στο ΜΧ τίποτα, ακόμα περιμένουμε τους μεταχειρισμένους αυτόματους διασκορπιστές ναρκών ή το περίφημο άρμα μάχης μηχανικού.Σε όλη τη θητεία μου το μόνο καινούργιο που είδα ήταν ανανέωση μηχανημάτων ,το μηχανικό όμως είναι όπλο και όχι κατασκευαστική εταιρία ..Δείτε οι απέναντι τι έχουν και θα καταλάβετε..

 5. Δε καταλαβαίνω γιατί πρέπει να χαιρόμαστε που σκάβουμε χαντάκια. Στον Εβρο παραδοσικά είχαμε το πάνω χέρι. Που είναι το επιθετικό πνεύμα?

 6. Ποιο επιθετικο πνευμα???Οι πολιτικοι μας θελουν τις ΕΕΔ να ειναι μια πολιτοφυλακη ικανη μονο για καθηκοντα σκουπιδιαρηδων,πυροσβεστων κτλ.Η α/τ ταφρος ειναι χρησιμη αλλα δεν αρκει.Οι Ισραηλινοι το 73 στα υψιπεδα του Γκολαν ειχαν α/τ ταφρο αλλα αυτο δεν τους εμποδισε να δρασουν επιθετικα οταν το επετρεψε η κατασταση.Ο ΕΣ χρειαζεται μηχανικο μαχης και οχι μηχανικο κατασκευων.΄΄Αν θες ειρηνη παρασκευαζε πολεμο΄΄.

 7. Αφού είναι τόσο καλό το έργο γιατί δεν το κανουμε σε όλο το μήκος του Εβρου; Θα γλυτώσουμε και από τους μετανάστες. Το έργο μπορεί να το κάνει το Μηχανικό και μάλιστα να μεταφερθούν εκεί προσωρινά μέχρι να τελειώσει όλες οι μονάδες ΜΧ του Ελλαδικού χώρου. Εκτός βέβαια αν είναι υψηλότερης προτεραιότητας τα έργα που κάνει τζάμπα το ΜΧ για τους κατά τόπους δημαρχίσκους…..

 8. Η προσωπική μου βέβαια άποψη για την αξία της τάφρου είναι μικρή. Θα καθυστερήσει τους Τούρκους μόνο κανα δυο ώρες. Μια τεθωρακισμένη μπουλντόζα καλύπτει το άνοιγμα αμέσως και με ασφάλεια.

 9. Giannis(ή κάποιος άλλος) ,μιας και υπηρέτησες στο Μηχανικό,εχεις μήπως υπόψιν σου πόση ώρα χρειάζεται το αντίστοιχο τουρκικό μηχανικό να επιχωματώσει τον Έβρο;

 10. Το πρόβλημα πιστεύω πως λύνεται με απλό υπολογισμό. 35μ να καλυφθούν Χ 5μ πλάτος προγεφυρώματος Χ 7μ βάθος = περίπου 1300 κυβικά. Η μπουλντόζα D9 έχει φτιαριά 16,4 κυβικά, άρα χρειάζεται γύρω στις 80 φτυαριές να το καλύψει. Αν κάθε φτυαριά καθυστερεί 5 λεπτά, τότε μια μπουλντόζα χρειάζεται περίπου 7 ώρες. Αν οι μπουλντόζες είναι 3 τότε πάμε στις 2 με 3 ώρες δουλειά. Ολα αυτά βέβαια με την προυπόθεση οτι δεν υπάρχει αντίσταση. Αν οι σύμμαχοι ποτέ το αποφασίσουν, θα είναι σίγουροι πως δεν θα ρίξουμε ντουφεκιά, όπως έγινε το 74 στην Κηρύνεια.

 11. Αν είναι 2-3 ώρες τότε η τάφρος έχει πολύ μεγάλη σημασία (σε περίπτωση που μας αφήσουν οι σύμμαχοι να ρίξουμε τουφεκιά)καθώς ο χρόνος αντίδρασης των ενόπλων δυνάμεων είναι πολύ μικρότερος και θα προλάβουν να πάρουν τις θέσεις τους.Από την άλλη ,αυτό ισχύει σε πλήρη επιχωμάτωση του Έβρου χωρίς ρέυματα που πάντα καθυστερούν την ολοκλήρωση του έργου.Στην περίπτωση που επιχωματώσουν μόνο τα 5 μέτρα που τους υπολειπονται και μετά βάλουν τις γέφυρες τότε δεν ξέρω τι γίνεται.Ελπίζω να έχει προβλεφθεί το σενάριο αυτό.

 12. @13 και 14
  Άμα τηλεφωνείς στον σύμμαχο και μυξοκλαίς όπως η Τσιλέρ και ο Σιμήτης στα Ίμια, ο σύμμαχος τι θα σου πεί? Όρμα? Φάτον? ΟΧΙ!
  Θα σου πεί να γυρίσει κατάσταση όπως πρίν.
  Να σταματήσου οι εχθροπραξίες.
  Ας είναι καλά τα αντιαρματικά μας, οι μπολντόζες τους δεν θα προλάβουν να μπαζώσουν ούτε μια φτυαριά!!

 13. Τώρα που το σκέφτομαι,οι Βούλγαροι έχουν φράγματα στον Έβρο που κατακρατούν μεγάλες ποσότητες νερού.Είμαι σχεδόν βέβαιως πως αν γίνει κάτι με τους Τουρκαλάδες, με ένα τηλεφωνάκι στη Βουλγαρία έχει υπερχειλίσει ο Έβρος στο άψε σβήσε και δεν σώζει τίποτα τις γέφυρες τους.Για βαρκούλες στο Αιγαίο τις κόβω.Γλιτώνουμε και τα αντιαρματικά που κοστίζουν.

 14. Η αντιαρματική τάφρος είναι ένα κώλυμα που σκοπό έχει να καθυστερήσει ή να αναγκάσει τον εχθρό σε άλλη κατεύθυνση . ‘Ομως από μόνη της δεν έχει καμιά τακτική αξία εάν δεν υποστηρίζεται από δικά μας πυρά .Εάν η ικανότητά μας για υποστήριξη πυρών στην τάφρο είναι συνεχείς τότε και η ικανότητα του εχθρού να την υπερβεί είναι μειωμένη. Εξάλλου όλα στις επιχειρήσεις είναι συνάρτηση αποτελέσματος και κόστους.

 15. Μ’ ΑΡΕΣΕ Η ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΗ ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ ΤΟΥ ΣΤΡΑΤΟΥ. ΚΑΙ Σ’ ΑΛΛΑ ΓΡΗΓΟΡΑ ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΕΧΟΥΜΕ ΚΑΛΟΥΣ ΓΕΙΤΟΝΕΣ. ΕΙΡΗΣΘΩ ΕΝ ΠΑΡΟΔΩ ΟΙ ΤΟΥΡΚΟΙ ΜΕ 50% ΠΛΗΘΥΣΜΟ ΚΑΤΩ ΤΩΝ 45-50 ΕΤΩΝ ΚΑΙ 80000000 ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΥΠΗΡΕΤΟΥΝ ΠΕΡΙΠΟΥ 15 ΜΗΝΕΣ.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s