"Greek National Pride" blog / ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ / ΕΛΛΑΔΑ / Τουρκία / OIKONOMIA

Η τουρκική οικονομική διείσδυση στην Ελλάδα μέσω της Ziraat


https://i1.wp.com/www.defencenet.gr/defence/images/stories/ZiraatL.jpg

Η τουρκική τράπεζα Ziraat που έχει διεισδύσει και ελέγχει τις καταθέσεις των μειονοτικών στην Θράκη και πολλών λαθρομεταναστών μουσουλμάνων στην Αθήνα, «Θα συνεχίσει να ανοίγει υποκαταστήματα στην Ελλάδα και να αναζητεί για να εξαγοράσει ελληνικές τράπεζες», δήλωσε ο γενικός διευθυντής της, Τζαν Ακίν Τσαγλάρ.

«Δεν σκεφτόμαστε σε καμία περίπτωση να αποχωρήσουμε, διότι δεν υπάρχει κανένα σημείο στη δραστηριότητά μας, που να έρχεται σε αντίθεση προς την ελληνική νομοθεσία» σημείωσε, όταν ερωτήθηκε για την πορεία των εργασιών στην Ελλάδα.


Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων στο Άρμπιλ την πρωτεύουσα του Κουρδιστάν στο Βόρειο Ιράκ, όπου μετείχε στην τελετή εγκαινίων υποκαταστήματος, ο Ακίν αναφέρθηκε είπε για την Ελλάδα: «Εκδηλώσαμε μεγάλο ενδιαφέρον για την Ελλάδα, με την έννοια να ανοίξουμε υποκαταστήματα και να εξαγοράσουμε τράπεζες, αλλά συναντάμε αντιδράσεις». 

Όπως ανέφερε, κατατίθενται ερωτήσεις στη Βουλή, ενώ, αντίθετα, στην Τουρκία, «παρότι μπορεί να υπήρξε κάποιο παρασκήνιο, δεν υπήρξαν αντιδράσεις στην τουρκική Βουλή σχετικά με τη Finansbank».

Επίσης, χαρακτήρισε «μυθεύματα» όσες σκοπιμότητες αποδίδουν για τη δραστηριοποίηση της τράπεζάς του στην Ελλάδα.

Ο κ. Τσαγλάρ, αναφερόμενος στη δραστηριότητα που θα έχει από εδώ και πέρα η τράπεζά του στην Ελλάδα, είπε: «Μπορεί να κάνουμε μεγαλύτερα βήματα, όπως η αγορά τράπεζας, αλλά δεν ξέρω εάν μπορεί να γίνει αυτό στην Ελλάδα, υπάρχουν ερωτηματικά».

Οι ερωτήσεις στην Βουλή έγιναν κατόπιν του αποκαλυπτικού δημοσιεύματος της ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗΣ τον περασμένο Σεπτέμβριο για τον ρόλο της Ziraat Bank στην Θράκη.

Δύο νέα υποκαταστήματα σε Ρόδο και Κω ετοιμάζεται να λειτουργήσει η τουρκική τράπεζα Ziraat Bank, εισβάλοντας δυναμικά στο  χρηματοπιστωτικό σύστημα της ελληνικής αγοράς.

Η εν λόγω τράπεζα, η οποία διατηρεί και υποκαταστήματα στα κατεχόμενα, ξεκίνησε την επιχειρηματική της δραστηριότητα στην Ελλάδα το 2008. Τότε ίδρυσε υποκαταστημάτων στην Αθήνα, την Κομοτηνή και την Ξάνθη, αποκτώντας ταχέως πελάτες, στους οποίους προσφέρει, καταναλωτικά δάνεια με χαμηλό επιτόκιο, μόλις 3% ετησίως, τη στιγμή που οι ελληνικές τράπεζες απαιτούν επιτόκια 12%-16%!

Τα ερωτηματικά που προκύπτουν είναι πολλά καθώς στην ελληνική αγορά γίνεται λόγος για προσπάθεια της Τουρκίας να δημιουργήσει έναν οικονομικό και εμπορικό ομφάλιο λώρο εξάρτησης των νήσων του Αιγαίου, και ειδικότερα της Ρόδου και της Κω, από τα τουρκικά παράλια, αλλά και να ελέγξει τις καταθέσεις των μουσουλμάνων αυτών των περιοχών.

Η τράπεζα έχει πάρει με υποθήκες εκατοντάδες ακίνητα στις παραμεθόριες περιοχές για να χορηγήσει στεγαστικά δάνεια και βέβαια είναι θέμα πως της επιτρέπεται να δραστηριοποιείται κατ’αυτό τον τρόπο.

Είναι γνωστό ότι σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία η πώληση ακινήτου εντός παραμεθορίου περιοχής σε αλλοδαπό φυσικό ή νομικό πρόσωπο χώρας εκτός Ε.Ε. προϋποθέτει άδεια από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας της Ελλάδας.

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s