"Greek National Pride" blog / ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ / ΕΛΛΑΔΑ / OIKONOMIA

THE ECONOMIST» > ΣΕ ΦΑΥΛΟ ΚΥΚΛΟ Η ΕΛΛΑΔΑ


Στο συμπέρασμα ότι η Ελλάδα θα σωθεί μόνο αν εκποιήσει κρατική περιουσία, καταλήγει μακροσκελές άρθρο που δημοσιεύτηκε στον Economist.

Η κατάσταση της ελληνικής οικονομίας περιγράφεται με μελανά χρώματα και οι διαπιστώσεις για τις πιθανότητες διάσωσης μέσω της συνταγής (της τρόικας) που ακολουθείται, προκαλούν ανησυχία.

Στο άρθρο του, ο Economist αναφέρει  πως δεν υπάρχει ιδιαίτερη διέξοδος μέσω του σχεδίου διάσωσης της Ελλάδας.

Υποστηρίζει δε πως η προσκόλληση στο σχέδιο αυτό, ενδεχομένως να αποτελέσει και την καταστροφή της, καθώς μετά από σχεδόν 1,5 χρόνο από την εκπόνηση του, ούτε το έλλειμμα κατάφερε να μειωθεί, αλλά ούτε και να προοιωνίσει το οποιοδήποτε θετικό για την έξοδο της Ελλάδας από την κρίση.

“Οι δημοσιονομικές αποτυχίες έχουν κάνει ακόμα πιο επιφυλακτικές τις αγορές απέναντι στο ελληνικό χρέος. Το επιτόκιο των δεκαετών κρατικών ομολόγων έχει σκαρφαλώσει στο 13%.

Οι διεθνείς οίκοι υποβάθμισαν κι άλλο την πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας.

Αυτό δεν επηρεάζει την κυβέρνηση για την ώρα, καθώς μπορεί να καλύψει τις ταμειακές της ανάγκες από τα κεφάλαια διάσωσης.

Όμως, το σχέδιο του περασμένου Μαΐου υπολόγιζε να εκταμιεύσει χρήματα που ανέρχονται σε πάνω από τα μισά από αυτά που απαιτούνται για να βγει το 2012 στις αγορές.

Δεδομένου ότι κάτι τέτοιο μοιάζει τελείως ανεδαφικό, θα χρειαστεί περισσότερη εξωτερική βοήθεια από τα 110 δισεκατομμύρια ευρώ που έχουν ήδη δεσμευτεί”.

Η ελληνική οικονομία, λέει ο Economist, έχει μπει σε ένα φαύλο κύκλο.

“Αν παραμείνει αδύναμη, αυτό θα υπονομεύσει την ικανότητα της κυβέρνησης να επιβάλει πρόσθετες φορολογικές περικοπές, πράγμα που με τη σειρά του θα προκαλέσει κι άλλη απώλεια της εμπιστοσύνης των αγορών, που θα κλείσουν τη στρόφιγγα της χρηματοδότησης στις τράπεζες. Άραγε υπάρχει κάποια διέξοδος από αυτήν την παγίδα;”.

Στο παραπάνω ερώτημα, ο Economist υποστηρίζει πως η διέξοδος αυτή δεν βρίσκεται στην αναδιάρθρωση του χρέους, αλλά στην πώληση της Γης και της κρατικής περιουσίας.

“ Το μεγαλύτερο μέρος των εσόδων θα πρέπει να προέλθει από τις πωλήσεις γης, όμως για να γίνει αυτό, θα πρέπει να υπάρξει μεταρρύθμιση στο Εθνικό Κτηματολόγιο.

Η έλλειψη μητρώου για τις ακριβείς συμμετοχές του κράτους στα ακίνητα και τη γη αποτελεί ακόμα ένα μεγάλο ζήτημα. Η θέσπιση του, θα ήταν ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για να ξεκινήσει η ανάπτυξη σε όλη την Ελλάδα”.

ΠΗΓΗ: »ΕΝΕΤ.GR»

One thought on “THE ECONOMIST» > ΣΕ ΦΑΥΛΟ ΚΥΚΛΟ Η ΕΛΛΑΔΑ

  1. ΟΛΟΙ ΟΙ ΞΕΝΟΙ ΟΝΕΙΡΕΥΟΝΤΑΙ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΗ !ΠΕΡΙΕΡΓΟ!ΓΙΑ ΤΟ ΥΠΕΔΑΦΟΣ?ΓΙΑ ΤΑ ΠΡΟΙΟΝΤΑ ΤΗΣ?ΓΙΑΤΙΣ ΜΠΙΖΝΕΣ ΤΙΣ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΕΣ?ΜΙΑ ΕΙΝΑΙ Η ΛΥΣΗ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΣ ΔΑΝΕΙΣΜΟΣ ΕΣΤΩ ΚΑΙ ΜΕ ΞΕΠΛΗΜΑ ΧΡΗΜΑΤΟΣ ΧΩΡΙΣ ΠΩΘΕΝ ΕΣΧΕΣ ΚΑΙ ΑΜΜΕΣΗ ΚΑΛΥΨΗ ΤΗΣ ΕΛΛΔΟΣ ΜΕ ΚΤΗΜΤΙΚΗ ΑΡΧΗ ΔΗΛΑΔΗ ΕΝΑΡΞΗ ΤΟΥ ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟΥ ΝΟΜΟ -ΝΟΜΟΚΑΙ ΑΜΜΕΣΑ ΠΩΛΗΣΗ ΓΙΑ ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΚΑΙ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗ ΧΡΗΣΗ ΤΗΣ ΓΗΣ ΚΑΘΩΣ ΘΑ ΕΧΕΙ ΨΑΧΤΕΙ ΣΠΙΘΑΜΗ ΠΡΟΣΣΠΘΑΜΗΓΙΑ ΜΕΤΑΛΛΕΥΜΑΤΑ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ ΕΙΔΟΥΣ ΟΡΥΚΤΟΥ ΠΛΟΥΤΟΥ.ΟΤΑΝ ΜΕΙΝΕΙ ΚΑΘΡΗ ΑΠΟ ΑΥΤΑ ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΜΣΤΑ ΝΑ ΔΩΘΕΙ ΓΙΑ ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΧΡΗΣΗ ΟΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΔΥΝΑΤΟΩΝ ΝΑ ΦΥΛΑΧΘΟΥΝ ΚΑΙ ΟΙ ΦΥΣΙΚΕΣ ΟΜΟΡΦΙΕΣ ΣΕ ΣΥΝΔΥΑΣΜΟ ΜΕ ΗΠΙΑ ΜΟΡΦΗ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΝΑ ΟΡΓΑΝΩΘΗ Η ΕΠΑΡΧΙΑ ΣΕ ΒΑΘΜΟ ΑΥΤΟΝΟΜΑ ΑΠΟ ΑΠΑΡΑΓΩΓΗ ΚΑΙ ΜΕ ΤΑΣΗΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΟΠΟΙΗΣΗΣ ΚΑΙ ΕΞΩΣΤΡΦΕΑΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΠΡΟΙΟΝΤΩΝ ΜΑΣ.ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΓΕΙΝΟΥΝ ΤΑΥΤΟΧΡΟΝΑ ΚΑΙ ΧΩΡΙΑ ΠΟΛΛΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s