"Greek National Pride" blog / ΑΛΒΑΝΙΑ

Αλβανία: Ισχυρή αντίδραση από την Ελλάδα για την ταινία “Ballkan Bazar”


Απρίλιος 17, 2011.


Αντιδράσεις στην Ελλάδα δημιούργησε η νέα ταινία του  Εντμόντ Μπουντίνα /Edmond Budinës,   Βαλκανικό Παζάρι/»Ballkan Bazar».

Πριν  να προβληθεί η ταινία, σε κινηματογράφους της Αλβανίας, παρουσιάστηκε στα ελληνικά μέσα ενημέρωσης, ως ‘μια άλλη ενοχλητική πρόκληση κατά του ελληνισμού και της Ορθοδοξίας’.

Σύμφωνα με κείμενο που δημοσιεύθηκε σε πολλά μέσα ενημέρωσης, η αλβανο-ιταλική παραγωγή δεν είναι τυχαία που παρουσιάζεται παραμονές των εορτών του Πάσχα.

Ο συντάκτης του άρθρου, υποστηρίζει ότι «η ταινία βασίζεται σε προκάτ ειδήσεις των αλβανικών μέσων ενημέρωσης και άλλων μέσων που σχετίζονται με την εκταφή των λειψάνων στο χωριό Κοσίνα για να παρουσιαστούν μετά ως λείψανα νεκρών Ελλήνων στρατιωτών στη διάρκεια του Ιταλο-ελληνικού πολέμου του 1940-41.

Αλλά, σύμφωνα με την άποψή τους, «ο σκοπός αυτής της ταινίας είναι η υποτίμηση και ο εμπαιγμός μιας από τις φωτεινότερες σελίδες της ιστορίας της σύγχρονης Ελλάδας και της αντίστασης όλων των λαών της Ευρώπης ενάντια στο φασισμό».


Καταγγέλλουν, ακόμη, το γεγονός ότι η ταινία γυρίστηκε κυρίως σε Ορθόδοξη Εκκλησία, που το θεωρούν ιεροσυλία, ενώ πολλές από τις σκηνές του θεωρούνται καταχρηστικές.

«Το Ινστιτούτο Μνημείων της Αλβανίας, είναι υποχρεωμένο να δώσει μια εξήγηση για τους λόγους που ώθησαν τους δημιουργούς σε αυτήν την ταινία», αναφέρεται.


Ο τρόπος με τον οποίο η ταινία ασχολείται με την προσωπικότητα ενός Ορθόδοξου Ιερέα την αποκαλούν ως ‘παρωδία αθεϊστικής προπαγάνδας των χρόνων της κομμουνιστικής καταδίωξης της θρησκείας, ένα κακό αντίγραφο των μεθοδεύσεων που ακολούθησε το καθεστώς για να προπαγανδίσει την κοινή γνώμη εναντίον του Κλήρου και της Εκκλησίας».


Σύμφωνα με την ελληνική αναφορά, «η ταινία τρέφει, κυρίως, θρησκευτικό μίσος και ρατσισμό, σε μια εποχή που η τέχνη θα έπρεπε να χρησιμεύσει για το αντίθετο». Σε αυτό επιτείνουν και τα αλβανικά μέσα ενημέρωσης που προβάλουν την ταινία αυτή.


Και ως κατακλείδα το αλβανικό άρθρο θα παραθέσει:


«Γνωστός σκηνοθέτης είπε στο News24, ότι «η ταινία  δεν είναι πρόκληση κατά της Ορθοδοξίας,  αλλά προσπαθεί να αναδείξει  τους μικρο-εθνικισμούς,  που χωρίζουν τους ανθρώπους!

»Το μήνυμα της ταινίας είναι η αρμονική συνύπαρξη και ο σεβασμός για τον άλλον!»πηγη

9 thoughts on “Αλβανία: Ισχυρή αντίδραση από την Ελλάδα για την ταινία “Ballkan Bazar”

 1. Αυτή είναι μια μετάφραση του άρθρου που δημοσιεύτηκε στα ελληνικά website.

  http://www.inews.gr/135/alvano—italiki-kinimatografiki-tainia-prosvalei-ton-ellinismo-kai-tous-orthodoxous-stin-alvania.htm

  http://www.newspot.gr/2011/04/% CE% B1% CE% BB% CE% B2% CE% B1% CE% BD% CE% BF-% E2% 80% 93 -% B9% CE % CF% 84% CE% B1% CE% BB% CE% B9% CE% BA% CE% AE-% CE% BA% CE% B9% CE% BD% CE% B7​​% CE% BC% CE% B1% CF% 84% CE% BF% CE% B3% CF% 81% CE% B1% CF% 86% CE% B9% CE% BA% CE% AE-% CF% 84% CE% B1% CE% B9.html

  http://anetos.gr/teleftaies-eidiseis/albano-italiki-kinimatografiki-tainia-prosbalei-ton-ellinismo-kai-tous-orthodoksous-stin-albania

  http://www.eglimatikotita.gr/2011/04/blog-post_3577.html

 2. Το γεγονός πως τόσα χρόνια, ακόμα υπάρχουν οστά ηρώων διάσπαρτα στα βουνά χωρίς καμία κυβέρνηση να έχει μπεί στον κόπο να τα περισυλλέξει, ΝΑΙ, είναι για εμπαιγμό.

 3. ΤΙΡΑΝΑ-ταινία «Balkan Παζάρι» σε σκηνοθεσία Edmond Budina, όπως ήταν αναμενόμενο, έχει προκαλέσει δυσαρέσκεια στην Ελλάδα. Κινηματογραφική παραγωγή, γυρίστηκε στο Αργυρόκαστρο Labovë Σταυρός έχει στο επίκεντρο της παραμένει σχετικά Kosinë σκάνδαλο της γιορτής, όπου τα οστά των Αλβανών ήταν «κατέλαβε» των οστών πωλήθηκαν σε Έλληνες στρατιώτες έπεσε στη μάχη. Ρυθμίσεις για κάποια ελληνικά ΜΜΕ έχουν όλων των ειδών που κυμαίνονται από τις συγκινήσεις του μέσα ενημέρωσης της Αλβανίας, ιεροσυλία, αποτελεί προσβολή για την παραμονή του Πάσχα, για τις προσβολές της σύγχρονης ελληνικής ιστορίας, απομίμηση του κομμουνιστικού νοοτροπία! Και όμως, αυτό δεν είναι καθόλου την ανησυχία του για τον σκηνοθέτη. I έλαβε γνώση των δηλώσεων των ελληνικών μέσων, Budina απαντήσεις ένα προς ένα. Αυτή τη φορά, είναι αυτό που «χρεώνει». Μόλις ανατροφοδότηση καλεί μαλακίες, Budina είναι σκηνοθέτης, σεναριογράφος της ταινίας παίζει το ρόλο του ιερέα που πωλεί τα οστά, περνώντας στις λεπτομέρειες. Για τα γεγονότα της ταινίας είναι πραγματικές, και τα οστά δεν έχουν αναλυθεί από τον ίδιο, αλλά της εγκληματολογικής ειδικών. Περαιτέρω, ο ίδιος επιμένει ότι υπερασπίζεται τους Έλληνες, γιατί τα χρήματά τους, καταβλήθηκε συντάξεις Αλβανών εδώ. Για να το τονίσω αυτό Budina λέει ότι «στην πραγματικότητα, οι Έλληνες πρέπει να revoltohen ακριβώς κατά το γεγονός αυτό, κατά τη φάρσα των συντάξεων, όχι εναντίον μου ταινία! Πρέπει revoltohen κατά των μαύρων κύκλων που προωθούν αυτό το μίσος». Μετά την απάντησή του προς τους revoltuarve Ελένη, λέει ότι θα είναι Budina ελληνική λέει ότι «είμαστε voskopojarët Αλβανοί, αλλά ama είναι ανοικτές, οι progrekë, proturq, projugosllavë. Είμαστε ανοιχτόμυαλοι. Μόνο εκείνοι που έχουν κλειστές νοοτροπίες, δεν φαίνονται μακρύτερα από τη μύτη τους, αυτοί που έχουν μίσος μέσα τους, μόνο αυτοί μπορούν να μιλήσουν για τέτοια πράγματα σχεδόν ανύπαρκτη και τα έτοιμα ανοησία! » Σύμφωνα με τον ίδιο, την ταινία «Shopping Βαλκάνια» που εμφανίζεται στο δίκτυο κινηματογράφων «Imperial» δεν είναι μια πρόκληση κατά της ορθοδοξίας, αλλά και σε καταχρηστική εκμετάλλευση πραγματοποιούνται από ειδικά άτομα με και σίγουρα είναι μια πρόκληση εις βάρος των μικρών εθνικισμούς που χωρίζουν τους ανθρώπους!
  Η ταινία σας «Βαλκανική Shopping» δεν έχει απήχηση στην Ελλάδα. Υπήρξαν έντονες αντιδράσεις και κατηγορίες …
  Οι αντιδράσεις αυτές, κοιτάζω ανόητος, για να μην πω τίποτα άλλο. Βλέπουν την ταινία χωρίς να δει καθόλου. Αυτό είναι παράλογο! Μόνο μια ομάδα ανθρώπων που είναι ανίδεοι, οι οποίοι έχουν εμμονή με τον εθνικισμό ή την απερισκεψία του μίσους για τους ανθρώπους να παρακολουθήσουν αυτά τα πράγματα. ταινία μου, πρώτον δεν υπάρχει τίποτα εναντίον Ελλήνων. Τα γεγονότα που φέρω στην ταινία είναι πραγματικά γεγονότα. Δεν υπάρχει τίποτα στον πλασματικό γεγονότων τα οποία επηρεάζουν την αξιοπρέπεια ελληνικά. Οι Έλληνες θα πρέπει να γνωρίζει ένα καλό πράγμα: αισθάνομαι τον εαυτό μου, καθώς και Έλληνες και Αλβανοί δεν έχει κανέναν φόβο ούτε ντροπή να το πω όπως είναι. Επαναλαμβάνω, εννοώ το γεγονός ότι οι Αλβανοί λαμβάνουν συντάξεις, όταν οι Έλληνες αποφάνθηκε υπέρ των εργαζομένων και των συνταξιούχων ελληνικά αυτή τη στιγμή της κρίσης είχαν αφαιρεθεί και έφερε τα χρήματα για να τους Αλβανούς, όλα μάταια. Έτσι αναμένεται τα χρήματα σε περιόδους κρίσης και να διατηρείται η αλβανική συνταξιούχους, ή να χρησιμοποιηθεί για να θάψει τη λειτουργία του εθνικισμού.
  Γιατί νομίζετε ότι είναι θυμωμένοι με την ταινία σας;
  Στην πραγματικότητα, οι Έλληνες πρέπει να revoltohen ακριβώς κατά το γεγονός αυτό, κατά συντάξεις για φάρσα, όχι εναντίον μου ταινία! Σε περίπτωση που revoltohen κατά των μαύρων κύκλων που προωθούν αυτό το μίσος, που δημιουργούν σκοτεινή αυτή την έκθεση μεταξύ Αλβανών και Ελλήνων. Δεν έχω τίποτα με τους Έλληνες. Θα σας πω ένα γεγονός: όταν πάω έξω και να αισθανθείτε τη γεύση της ελληνικής κουζίνας, φαίνεται περισσότερο σαν στο σπίτι σας. Είμαι αρχικά από την Κορυτσά, ακόμα και είμαι από Voskopoja. Και επειδή είχα την ευκαιρία οι Έλληνες λένε, ότι είμαστε voskopojarët είναι Αλβανοί, αλλά η ΑΜΑ είναι ανοικτά, είναι progrekë, proturq, projugosllavë. Είμαστε ανοιχτό μυαλό. Μόνο εκείνοι με κλειστά νοοτροπίες, δεν φαίνονται μακρύτερα από τη μύτη τους, αυτοί που έχουν μίσος μέσα τους, μόνο αυτοί μπορούν να μιλήσουν για τέτοια πράγματα σχεδόν ανύπαρκτη και τα έτοιμα ανοησία!
  Μπορούν να θεωρηθούν ως ιερόσυλη χρήση του Labovës εκκλησίας Σταυρό να ξανακάνω. Τι μπορείτε να μας πείτε γι ‘αυτό;
  Labovës Εκκλησία είναι ένα μνημείο του πολιτισμού της Αλβανίας. Δεν έχει καμία λειτουργίες θρησκεία δεν εκτελούνται σήμερα θρησκευτικές τελετές. Ανήκει Metropolia του Αργυροκάστρου είναι αυτό που έχει φροντίδας για το Ινστιτούτο Πολιτιστικών Μνημείων της Αλβανίας. Σε αυτή την περίπτωση, έχουμε παράσχει μια μεγάλη ηχώ του γεγονότος ότι η Ορθόδοξη Εκκλησία του Σταυρού Labovës είναι Αλβανός. Τονίζουμε τις αξίες της εκκλησίας ως χαρακτηριστικό μνημείο της αλβανικής αυθεντικό, τότε μέσα από την ταινία δίνουμε μεγαλύτερη αξία στην εκκλησία της χώρας αυτής. Είναι πραγματικά ορθόδοξη εκκλησία, αλλά την ίδια στιγμή αξίζει το αλβανικό πολιτισμό. Δεν καταλαβαίνω ποιο είναι το πρόβλημα, γιατί xhiruam στην εκκλησία; Δεν είναι ότι έχουν κάνει μια σκηνή βίας ή ερωτικές. Απλά μια κανονική σκηνή, σύμφωνα με το σενάριο.
  Ο τρόπος με τον ταινία ασχολείται με την προσωπικότητα ενός Ορθόδοξου ιερέα, που ονομάζεται ως «παρωδία των αθεϊστικών προπαγάνδας στα χρόνια της κομμουνιστικής δίωξη της θρησκείας, ένα κακό αντίγραφο της μεθόδου, που χρησιμοποίησε το καθεστώς για να ενεργοποιήσετε την κοινή γνώμη εναντίον των κληρικών και εκκλησίας «….
  Ακόμα κι αν οι Έλληνες δεν έζησαν τον κομμουνισμό, που βλέπουν με μια νοοτροπία του σοσιαλιστικού ρεαλισμού. Αυτό είναι ένα έργο τέχνης και έχτισε ένα έργο τέχνης, όπως ο καλλιτέχνης νιώθει. Θα πρέπει να κρίνεται ως έργο τέχνης, δεν πρέπει να εκληφθεί ως πολιτική πράξη. Δεν αναλαμβάνουν την καταπολέμηση της νοοτροπίας. Θα μπορούσε να διατηρήσει τη θέση μου, κατά του εθνικισμούς, αλλά είναι εντελώς παράλογο να δημιουργηθεί μια καταιγίδα με ένα ποτήρι νερό. Τελικά, να κάνω πολύ καλά αυτές τις συζητήσεις, επειδή αυξάνουν απλώς θεαματικότητας της ταινίας. Θα ευαισθητοποιήσει την κοινή γνώμη στην Ευρώπη. Κατά την πρώτη, η ταινία πρέπει να φαίνεται ότι γνωρίζουν πόσα είναι εις βάρος ενός λαού ή ενός άλλου, επωφελούς. Μήπως θέλουν να εξαπλωθεί αυτή η συζήτηση; Αν η εξάπλωση μέσα, δεν υπάρχει πρόβλημα! Συζήτηση και η ταινία θα είναι εκείνα που θα δείξει ποιος είναι καλύτερος!
  Σκεφτείτε την προσβολή της σύγχρονης ελληνικής ιστορίας;
  Δεν προσβάλω σύγχρονη ελληνική ιστορία. Έλληνες στρατιώτες που έπεσαν μνημείο αξίζει να σταθεί μέχρι τον ουρανό. Αλλά όταν σκοτώνουν στρατιώτες υπάρχουν, όχι όταν δεν είναι. Με την ταινία βασίζεται στην ιστορία της Νότιας οστά Kosinës, δεν έχω δυσφήμησης. Τα οστά είχαν δει εκεί και αναλύθηκαν από ιατροδικαστική όχι, από μένα. Οστά αποτέλεσμα ήταν γυναίκες και παιδιά, δεν στρατιώτες. Ακόμη και το τι έχουν κάνει με το γεγονός αυτό προσβάλλει σύγχρονης ελληνικής ιστορίας, δεν είμαι εγώ!
  Ποιο είναι το μήνυμα που θέλετε να σας παρέχει αυτή την περίπτωση;
  Φαίνεται φυσιολογικό για τους ανθρώπους να συζητούν, διότι είναι πράγματι τη συνήθη για τον καθένα να έχει επί των εισροών για ένα γεγονός. Αλλά όταν αυτές οι απόψεις που οδηγούν το νερό στα ποτάμια της μίσος, βλάπτει μόνο τους πολιτισμούς. Δεν είμαι κατά των Ελλήνων, αλλά εκείνοι που προωθούν αυτά τα πράγματα. Μόνο με αγάπη μπορεί να χτίσει κάτι. Καλούν στο μυαλό για να σκεφτούμε περισσότερο για την αγάπη. Ακόμα και όταν λένε ότι υπάρχει ανάρμοστη σκηνές, είναι λάθος. Δεν πρέπει να urrehemi duhemi, ανεξαρτήτως φυλής ή θρησκείας. Ανεξάρτητα από το παρελθόν, πρέπει να ξέρουμε να κοιτάξουμε πρώτα. Τι στο πίσω μέρος, ας τους αφήσουμε αυτούς τους ανθρώπους με μαύρα ρούχα που επινοούν αυτά τα πράγματα. Έχουμε καθαρή συνείδηση ​​εδώ. Δεν θέλουμε ένα βαρέλι πυρίτιδας, αλλά ένα νησί της ειρήνης, όπου για να ζήσει στην αγάπη με το άλλο!

 4. nai re paidia ntropi gia tous ellines, gia ola afta pou kanoun stin albania.parte piso ta kokala pou sas anigoun
  ala oxi ta kokala ton progonon ton alvanon
  kai kati alo, eida oti kapios egrapse oi gyftoi
  pios tou to eipe oti eimaste gyftoi?
  mipos i mana tou spoudase gia giftous kai tou eipe oti oi alvanoi einai gyftoi

 5. @8
  ΟΧΙ, ΔΕΝ ΕΙΣΤΕ ΓΥΦΤΟΙ, ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ ΣΛΟΓΚΑΝ, ΠΑΡΟΙΜΙΑ.
  ΕΙΣΤΕ ΖΟΥΛΑΠΙΑ, ΚΑΙ ΚΟΥΤΟΠΟΝΗΡΟΙ ΡΟΥΦΙΑΝΟΙ, ΑΝΕΚΑΘΕΝ ΕΧΘΡΟΙ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΚΑΙ ΡΟΥΦΙΑΝΟΙ ΤΩΝ ΕΧΘΡΩΝ ΤΗΣ.
  ΗΡΘΑΤΕ ΕΔΩ ΦΑΓΑΤΕ ΕΝΑ ΚΟΜΜΑΤΙ ΨΩΜΙ, ΑΛΛΑ Η ΚΑΡΔΙΑ ΣΑΣ ΕΙΝΑΙ ΤΟΥΡΚΙΚΗ.
  ΚΑΙ ΤΟΥ ΛΑΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ ΣΑΣ.
  ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΤΥΧΑΙΟ ΠΟΥ ΣΤΙΣ ΦΥΛΑΚΕΣ ΣΑΣ ΒΑΖΟΥΝ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΠΤΕΡΥΓΑ!!
  ΣΕ ΟΠΟΙΟΝ ΔΕΝ ΑΡΕΣΕΙ, ΠΕΡΝΑΕΙ ΤΟΝ ΕΒΡΟ ΚΑΙ ΠΑΕΙ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ ΝΑ ΔΕΙ ΤΗΝ ΓΛΥΚΑ ΚΑΙ ΤΟΝ ΡΑΤΣΙΣΜΟ!!!
  ΤΟ ΞΕΡΕΙΣ ΤΟ….ΑΛΛΟ??
  «ΔΩΣΕ ΑΕΡΑ ΣΤΟΝ ΧΩΡΙΑΤΗ ΝΑ Σ’ ΑΝΕΒΕΙ ΣΤΟ ΚΡΕΒΒΑΤΙ» ??
  ΑΥΤΟΙ ΕΙΣΤΕ ΕΣΕΙΣ!!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s