"Greek National Pride" blog / ΕΛ.ΑΣ.

Σε επιφυλακή η Tροχαία


Σε πλήρη ετοιμότητα για την πασχαλινή έξοδο βρίσκεται από σήμερα η Τροχαία. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των Αξιωματικών αναμένεται να είναι μεγαλύτερη σε σχέση με πέρυσι. Για την εξασφάλιση ομαλής και ασφαλούς κυκλοφορίας πεζών και οχημάτων καθώς και την πρόληψη τροχαίων ατυχημάτων, προγραμματίσθηκαν μέτρα που αφορούν κυρίως στη διευκόλυνση της κυκλοφορίας πεζών και οχημάτων στο Κέντρο της Αθήνας και σε άλλα πολυσύχναστα σημεία των Προαστίων (Εμπορικά Κέντρα, Λιμάνια, Σταθμούς ΟΣΕ, Σταθμούς Υπεραστικών Λεωφορείων, Αεροδρόμια κλπ), καθώς επίσης στην ομαλή και ασφαλή κυκλοφορία των οχημάτων στους Βασικούς Οδικούς Άξονες του Λεκανοπεδίου Αττικής και στο Εθνικό, Επαρχιακό και Αστικό Δίκτυο.


Επίσης θα είναι αυξημένη η αστυνόμευση του οδικού δικτύου σε τομείς ανά 20-30 χιλιόμετρα, με βάση τις ιδιαίτερες κυκλοφοριακές συνθήκες κάθε περιοχής και θα είναι ενισχυμένη η αστυνομική παρουσία και αστυνόμευση των σημείων του οδικού δικτύου, όπου σημειώνονται συχνά τροχαία ατυχήματα. Θα γίνεται ρύθμιση της κυκλοφορίας με πεζούς τροχονόμους, σε βασικές διασταυρώσεις, για την αποφυγή κυκλοφοριακών προβλημάτων και θα ληφθούν αυξημένα μέτρα Τροχαίας στις εισόδους – εξόδους των μεγάλων αστικών κέντρων, όπου παρατηρείται μεγάλη κίνηση οχημάτων με παρουσία τροχονόμων στους σταθμούς διοδίων της χώρας για τη διευκόλυνση της κυκλοφορίας. Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις και αυξημένα μέτρα Τροχαίας θα ληφθούν και σε περιοχές που θα πραγματοποιηθούν εορταστικές εκδηλώσεις.
Συνεργεία της Τροχαίας θα διενεργούν ειδικούς και γενικούς ελέγχους (ιδιαίτερα για τη βεβαίωση επικίνδυνων παραβάσεων, όπως υπερβολική ταχύτητα, οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ, αντικανονικό προσπέρασμα κλπ καθώς και παραβάσεων που ευθύνονται για την πρόκληση σοβαρών τροχαίων ατυχημάτων, όπως η χρήση κινητών τηλεφώνων κατά την οδήγηση).
Επιπλέον, σε όλη τη διάρκεια εφαρμογής των μέτρων, θα βρίσκονται σε αυξημένη επιχειρησιακή ετοιμότητα, τόσο το προσωπικό όσο και τα μέσα της Ελληνικής Αστυνομίας, κυρίως των Υπηρεσιών Τροχαίας. Συγκεκριμένα, θα διατεθούν περιπολικά, μοτοσικλέτες και συμβατικά οχήματα, με το ανάλογο προσωπικό και εξοπλισμό για την αποτελεσματική αστυνόμευση του οδικού δικτύου της χώρας.
Υπενθυμίζεται ότι απαγορεύεται η κυκλοφορία των φορτηγών σε τμήματα των Εθνικών Οδών την Μ. Πέμπτη από 15.00-22.00 στο ρεύμα εξόδου, την Μ. Παρασκευή από 06.00-16.00 στο ρεύμα εξόδου, τη Δευτέρα του Πάσχα από 15.00 – 22.00 στο ρεύμα εισόδου, την Παρασκευή του Πάσχα από 16.00 – 22.00 στο ρεύμα εξόδου, το Σάββατο του Πάσχα από 08.00 – 13.00 στο ρεύμα εξόδου και την Κυριακή του Θωμά από 16.00 – 23.00 στο ρεύμα εισόδου.
Η Διεύθυνση της Τροχαίας με ανακοίνωση της παρακαλεί οδηγούς και πεζούς να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να τηρούν με σχολαστικότητα τους κανόνες κυκλοφορίας.

Kάθε διόδιο και… καημός
Διόδιο και καημός, θα είναι για τους οδηγούς η φετινή έξοδος του Πάσχα, αφού οι προσδοκίες του υπουργείου Υποδομών να μειώσει τις τιμές των διοδίων πριν από την έξοδο, έπεσαν στο κενό.
Η πρόταση του υπουργείου για μείωση των διοδίων με οικονομικές εγγυήσεις έφτασε μόλις χθες στις 43 τράπεζες και τις 22 κατασκευαστικές εταιρείες, κι έτσι το κόστος του ταξιδιού στις Εθνικές Οδούς θα είναι δυσβάσταχτο, με δεδομένες και τις τελευταίες αυξήσεις που έχουν γίνει από τον Ιανουάριο.
Για τη διαδρομή Αθήνα – Θεσσαλονίκη – Αθήνα ο οδηγός ενός αυτοκινήτου θα κληθεί να πληρώσει μόνο για διόδια 44,4 ευρώ από 31 ευρώ που πλήρωνε την ίδια περίοδο πέρυσι.
Για τη διαδρομή Αθήνα – Καλαμάτα – Αθήνα θα πληρώσει 13,2 ευρώ έναντι 11,2 ευρώ πέρυσι.
Για τη διαδρομή Αθήνα – Πάτρα – Αθήνα θα καταβάλει 12,4 ευρώ από 11,6 ευρώ πέρυσι.
Στο ταξίδι Αθήνα – Γιάννενα μέσω της γέφυρας Ρίου – Αντιρρίου με επιστροφή, ο οδηγός ΙΧ θα πληρώσει συνολικά διόδια 38,2 ευρώ έναντι 35,6 ευρώ που πλήρωνε πέρυσι λίγο πριν το Πάσχα, καθώς η τιμή διέλευσης της γέφυρας για ένα αυτοκίνητο ανέρχεται σε 12,9 ευρώ έναντι 12 ευρώ πέρυσι.

Πληρότητα 90% στα πλοία
Στο 90% κυμαίνεται η πληρότητα στα πλοία της ακτοπλοΐας για την… παραδοσιακή έξοδο του Πάσχα προς τα νησιά και αυτό παρά την ανοδική πορεία που έχουν καταγράψει οι τιμές των ακτοπλοϊκών εισιτηρίων παρασυρόμενες, όπως λένε οι εταιρείες από τη σημαντική άνοδο της τιμής του πετρελαίου.
Οι ναύλοι των πλοίων είναι «αλμυρότεροι» κατά 4,4 έως και 19%, για έξι ακτοπλοϊκές εταιρείες αλλά οι αυξήσεις αφορούν κυρίως το εισιτήριο των επιβατών και όχι το κόστος για το αυτοκίνητο και τις καμπίνες. Αξίζει να σημειωθεί ότι φέτος ελάχιστες ήταν οι εταιρείες που ακολούθησαν την «πολιτική» των πασχαλινών προσφορών ενώ διαρκείς ευκαιρίες που υπάρχουν για εισιτήρια χαμηλού κόστους -με 19 ή 20 ευρώ- εξαντλούνται πολύ γρήγορα.
Για την έξοδο που Πάσχα πάντως έχουν προγραμματιστεί όπως κάθε χρόνο και έκτακτα δρομολόγια ενώ η πληρότητα φτάνει το 90% και ήδη παρατηρείται αύξηση της επιβατικής κίνησης για τα νησιά του Αιγαίου και την Κρήτη.
Εισιτήρια για καμπίνες και αυτοκίνητα φαίνεται ότι ήδη έχουν εξαφανιστεί – πρωτίστως για τους μακρινούς προορισμούς- ενώ δυσεύρετα είναι και τα εισιτήρια κυρίως για ΙΧ σε ό,τι αφορά τις γραμμές για νησιά των Κυκλάδων. Βέβαια θα πρέπει να επισημανθεί ότι σημαντικός παράγοντας για τη διαμόρφωση αυτής της ικανοποιητικής έως υψηλής πληρότητας που παρουσιάζεται είναι και η μείωση, σε απόλυτο αριθμό, των πλοίων του ακτοπλοϊκού στόλου.
Πάντως από το περασμένο Σάββατο μέχρι και τη Μεγάλη Δευτέρα αναχώρησαν από τον Πειραιά για τα νησιά του Αιγαίου και την Κρήτη με 47 δρομολόγια πλοίων 38.494 επιβάτες ενώ πέρυσι με 52 δρομολόγια είχαν αναχωρήσει 30.331 επιβάτες, αύξηση που μεταφράζεται σε 26,9%.  πηγη

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s