"Greek National Pride" blog / ΕΛΛΑΔΑ

Μειώνονται οι Έλληνες με θρησκευτική πίστη


 

Λιγότεροι Έλληνες, από ότι πριν από τρία χρόνια, είναι αυτοί που έχουν πίστη στα Θεία και την ανάσταση νεκρών, ενώ το Πάσχα το αντιμετωπίζουν περισσότερο ως έθιμο, συνήθεια και περίοδο για ξεκούραση, παρά ως μία βαθιά θρησκευτική εορτή.

Σύμφωνα με έρευνα της Κάπα Research που έγινε για λογαριασμό του Βήματος της Κυριακής, στο ερώτημα «Πιστεύετε στην ανάσταση των νεκρών;» σημειώνεται πτώση 10 μονάδων, αφού το 2008 δήλωνε «ναι» και «μάλλον ναι» το 51,3% ενώ εφέτος το 41,8%, με το 26,5% να δηλώνει «ναι» και το 15,3% «μάλλον ναι».

Αντιθέτως, το 48,1% λέει «όχι» και «μάλλον όχι», ενώ το 10,1% απάντησε «δεν γνωρίζω» ή «δεν απαντώ». Αντίστοιχη τάση παρατηρείται και στο ερώτημα «Πιστεύετε ότι τα τελευταία χρόνια οι Έλληνες πιστεύουν στα Θεία;», όπου μόλις το 28,8% δηλώνει «το ίδιο με πριν», το 18,9% «περισσότερο» και το 46,1% «λιγότερο».

Εντύπωση προκαλούν και οι απαντήσεις στην έρευνα για τη γιορτή του Πάσχα. Στο ερώτημα «Για σας προσωπικά, το Πάσχα είναι…» το 36% δήλωσε «μια περίοδος θρησκευτικής κατάνυξης» και το 11,1% «μια ευκαιρία να πάω στην εκκλησία». Αντίθετα, το 42,5% δηλώνει «μια ευκαιρία επιστροφής στα ήθη και στα έθιμα», το 39,9% «μια ευκαιρία για διακοπές και ξεκούραση», το 15,1% «μια ευκαιρία να βρεθώ με τους συγγενείς μου» και το 11,9% «μια ευκαιρία να επισκεφθώ τον τόπο μου».

Στο ίδιο μήκος κύματος κινούνται και οι απαντήσεις που δίδονται στην ερώτηση «Το βράδυ της Ανάστασης παρακολουθείτε όλη τη Θεία Λειτουργία, πηγαίνετε από την αρχή της Λειτουργίας και αποχωρείτε μετά το “Χριστός Ανέστη” ή προτιμάτε να πηγαίνετε απλά όταν ακούγεται το “Χριστός Ανέστη”;» το 48,4% λέει «πηγαίνω απλά όταν ακούγεται το “Χριστός Ανέστη”», το 28,8% «πηγαίνω από την αρχή της Θείας Λειτουργίας και αποχωρώ μετά το “Χριστός Ανέστη”» και το 8,5% δηλώνει ότι «δεν πηγαίνω στην εκκλησία». Μόνο το 13,6% λέει ότι παρακολουθεί όλη τη Θεία Λειτουργία.

Ενθαρρυντικές για την Εκκλησία είναι όμως οι απαντήσεις που δίνουν οι ερωτηθέντες για τον αν πιστεύουν στον Θεό, αφού το 56,3% λέει «ναι» και το 20% «μάλλον ναι». Αντίθετα, «όχι» απαντά το 13% και «μάλλον όχι» το 7,7%.

πηγη

34 thoughts on “Μειώνονται οι Έλληνες με θρησκευτική πίστη

  1. Ενθαρρυντικές για την Εκκλησία είναι όμως οι απαντήσεις που δίνουν οι ερωτηθέντες για τον αν πιστεύουν στον Θεό, αφού το 56,3% λέει «ναι».- αυτό είναι ουσιαστικά το σημερινό πρόβλημα της ελληνικής ορθόδοξης εκκλησίας κόσμος υπάρχει πιστοί δεν υπάρχουν.οι έλληνες ψάχνονται,όμως πιεζόμενοι από πολιτικές αποδόμησης της ελληνικής κοινωνίας(νεα δημοκρατία και ΠΑΣΟΚ) και μια ορθοδοξία να είναι απόμακρη και αναχρονιστική στα σημερινά κοινωνικά προβλήματα παίρνοντας θέσεις και πολιτικές όπως συναυλίες σε ναούς τάισμα σε λαθρομετανάστες δίχως να βλέπουν την δυσαρέσκεια των πιστών της και πολύ περισσότερο ακολουθάει της εντολές της πολιτείας κατά γράμμα και καλύπτετο από το πέπλο του ανθρωπισμού που έχει σαν δόγμα.δεν είναι ενθαρρυντικό αυτό για την ορθόδοξη εκκλησία αντίθετα δείχνει ότι ο κόσμος ο ελληνικός λαός ψάχνετε και ψάχνει την ιστορική του συνεχεια και την θρησκευτική του αλήθεια μέσα από την ιστορική του μνήμη.όλοι στα βαλκάνια είμαστε ορθόδοξοι αλλα είμαστε διαφορετικά έθνη και λαοί.στην σύχρονη εποχή με την ελευθερία στην σκέψη και στον λόγο η χριστιανοσύνη χάνει το κύρος της έναντι στους πιστούς είτε λόγο έλλειψης πραγματικότητας και λογικής η λόγο έλλειψης θρησκευτικών πειστηρίων αλλα και εισαγωγή άλλον δογμάτων μα πολύ περισσότερο ότι οι έλληνες διαβάζουν την ιστορία τους και γνωρίζουν και ανακαλύπτουν αλήθειες που δεν ειπώθηκαν ποτέ από την λεγομενη ελληνική ορθόδοξη εκκλησία,με νοοτροπία από το μακρινό παρελθόν συνέχεια του φαντάσματος του βυζαντίου.πιστεύετε στην ανάσταση νεκρών; ο χριστιανός θα πει ναι αλλα πρέπει να γνωρίζει ότι όταν θα ξανά ζήση θα γυρίσει με το ίδιο σώμα που θάφτηκε,μυαλά μιας άλλης εποχής με πολύ χαμηλού επιπεδου γνώσεων και πολύ περισσότερο δίχως ελληνικό πνεύμα,δηλαδή εγώ που είμαι κακάσχημος και καμπούρης θα γυρίσω σε αυτό το άσχημο και προβληματικό σώμα δηλαδή πάλι την ίδια ασχήμια θα κουβαλάω πάνω μου,απόψεις που στερώνται λογικής όπως το σάπισμα των σωμάτων μας κτλ.είτε το βίος των αγίων λειτουργών της εκκλησίας είτε η γνώση και η βελτίωση του πνευματικού επιπεδου των σύγχρονων ελλήνων οδηγα ουσιαστικά τον κόσμο να βλέπει αυτήν την γιορτή την μεγαλύτερη γιορτή της ορθοδοξίας απλά σαν μέρα ξεκούρασης και φαγητού.εν κατά κλειδί οι έλληνες τηρούν το πάσχα-ανάσταση καθαρά για λόγους εθιμοτυπικούς και όχι λόγο πίστεως.

  2. Τα βλεπεις Ζαγκλο,για να ξερεις απο δω και περα τις στατιστικές.Οχι για να συμφωνείς η διαφωνέίς,αυτο είναι αδιάφορο.Αλλά για να μη λεμε ανακριβειες,είτε μας αρεσει κάτι είτε οχι,ειτε είναι «σωστό»κατα τη γνωμη μας,είτε δεν είναι Πρόκειται για μια πραγματικότητα,και όποιος δεν τη παραδέχεται,το μόνο που δεν δείχνει είναι εξυπνάδα και γ΄νωσεις.Τωρα να μη αρχίσουμε μπλα μπλα μπλα και χε..χε..χε γιατί αυτο δείχνει αλλο επίπεδο,οχι πολύ τιμιτικό.

  3. Καλημέρα,
    Που το πρόβλημα ή η διαφωνία Δημήτρη?
    Συμφωνώ απόλυτα με το σχόλιο του φίλου stef.
    Η εκκλησία μας πουλάει φύκια για μεταξωτές κορδέλες
    και ο κόσμος άρχισε να ξυπνάει, εκεί ανήκω και εγώ.
    Τώρα βέβαια δεν έχω την άνεση του λόγου να
    εκφρασθώ όπως ο stef, αλλα η ουσία είναι μια!
    OK δεν θα γελάσω για να μη σου τη σπάσω πρωί πρωί, αλλα είμαι σε κέφια!
    Επιτέλους έληξε και το πανηγύρι του πάσχα και ας δούμε μπροστά!

  4. Χρονια πολλά κ Χριστός Ανέστη σε όσους το δεχονται!! … φιλε stef σε αυτα που λες εχεις νομιζω κ δικιο κ αδικο… το οτι η θρησκευτικοτητα εχει μειωθει στους Ελληνες ειναι γεγονος κ φταινε γιαυτο και οι ίδιοι σαν ανθρωποι αλλα κ οι κληρικοί αφου πολλές φορες δεν ειναι κ τα λαμπροτεροι ανθρωποι…τα άλλα περι του σωματος κ της Αναστασης των νεκρων που ειπες νομίζω δεν γνωρίζεις ακριβως τη λεει η Ορθοδοξία γιαυτο και αναφερεις τα περι σωματων με καμπουρες ασχημιες κτλ…»μυαλά μιας άλλης εποχής με πολύ χαμηλού επιπεδου γνώσεων και πολύ περισσότερο δίχως ελληνικό πνεύμα»…δηλ να πιστευουμε στους δωδεκα θεους εννοεις? κ στους ημίθεους κ την μυθολογια?? Ειμαι Ελληνας μεχρι κ τα σφραγισματα στα δοντια!! Αλλα ρε φιλε επειδη ειμαι τι? πρεπει να πιστευω σε ενα λαθος των αρχαίων? τι θέλω τελικά??την αλήθεια η να ειμαι προσκολλημενος στην αρχαια μυθολογια μονο κ μονο επειδη οι προγονοι μου πιστευαν σε αυτο??

  5. Φιλε dimitrios, αν και απευθύνεσαι στον stef, να με επιτρέψεις
    να πω και εγώ την γνώμη μου σε αυτό που προβληματίζεσαι.

    Όλοι οι λαοί έχουν κάποια θρησκεία από τα πολύ παλιά χρονια που έχει
    γαλουχηθεί μέσα στις ανάγκες του λαου όπως καθώς στα ήθη και έθιμα τους.
    Στη Ελλάδα επί πολλές χιλιάδες χρόνια αυτούς είχαμε θεούς και μέσω αυτόν των
    θεών ευδοκιμήσαμε και δώσαμε τα φώτα και τον πολιτισμό στην ανθρωπότητα!
    Ο χριστιανισμός είναι μια ασιατική θρησκεία ξένη προς το
    Ελληνικό πνεύμα, που μας επιβλήθηκε με την βία!

    Οι Έλληνες θεοί δεν είναι δημιουργοί το κόσμου! Αλλα αυτόχθονες, είναι οι τιτάνες
    που είναι τα βουνά και τα ποτάμια, είναι η σοφία της Αθηνάς, η ανδρεία στον
    πόλεμο του Άρη, είναι τέχνη στον ήφαιστο, είναι η φύση και είναι κίνητρα
    για τους ανθρώπους να τους μοιάσουν!

    Οι φιλόσοφοι μας όπως Επίκουρος, Δημόκριτος και άλλοι αμφισβητούν την
    ύπαρξη θεών και όπως ενδεικτικά λέει ο Δημόκριτος, τα πάντα είναι φτιαγμένα
    από άτομα, αν υπάρχει θεός είναι και αυτός από άτομα, άρα, δεν είναι δημιουργός,
    αλλα είναι δημιούργημα! Τίποτα δεν γίνεται από το τίποτα!

    Η διαφορα με τον χριστιανισμό είναι ότι ο χριστιανισμός κατέστρεψε τον πολιτισμό και
    την χωρα μας, απαγόρεψε την ερευνα και την επιστήμη και επήλθε ο σκοταδισμός!
    Θέλεις την αλήθεια? E ψάξε την ρε φιλε! Μην αρκείσαι σε αυτό που σε σερβίρουν
    οι παπάδες! Αλλα έχε σεβασμό στα σεβάσματα των προγόνων μας!

  6. ΣΗΜΑΣΙΑ ΕΧΕΙ ΟΤΙ Ο ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΛΑΟΣ ΑΝ ΚΑΙ ΔΕΝ ΠΟΛΥ ΠΗΓΑΙΝΕΙ ΣΤΗΝ ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΕΙΝΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΩΜΕΝΟΣ ΚΑΙ ΜΑΛΙΣΤΑ Η ΝΕΟΛΑΙΑ.ΤΑ ΠΟΣΟΣΤΑ ΟΥΤΕ ΠΟΥ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΑ ΛΑΜΒΑΝΕΙ ΚΑΝΕΙΣ ΜΕ ΣΟΒΑΡΟΤΗΤΑ.ΜΕ ΤΟΝ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟ ΓΕΜΙΣΑΝ Η ΕΚΚΛΗΣΙΕΣ ΑΠΟ ΝΕΟ ΚΟΣΜΟ ΚΑΤΩ ΑΠΟ 20 ΧΡΟΝΩΝ ΑΥΤΟΣ Ο ΙΕΡΩΝΙΜΟΣ ΟΥΤΕ ΠΟΥ ΕΙΠΕ ΜΙΑ ΚΟΥΒΕΝΤΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΝΕΟΛΑΙΑ ΤΙΣ ΕΛΛΑΔΟΣ.

  7. ΗΜΑΡΤΟΝ ΑΚΟΜΑ ΑΥΤΟ ΔΕΝ ΕΙΔΑΜΕ ΗΡΘΕ ΚΑΙ ΑΥΤΟ.ΓΚΑΛΟΠ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΙΣΤΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ, ΚΑΙ ΝΑ ΛΕΕΙ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΛΕΕΙ ,ΜΗ ΧΕΙΡΟΤΕΡΑ.ΦΙΛΤΑΤΕ ΣΤΕΦ ΝΟΜΙΖΩ ΕΙΣΑΙ ΦΟΒΕΡΑ ΜΠΕΡΔΕΜΕΝΟΣ.ΔΕΝ ΑΣΠΑΖΟΜΑΙ ΤΟ «ΠΙΣΤΕΥΕ ΚΑΙ ΜΗ ΕΡΕΥΝΑ»,ΔΕΝ ΕΙΜΑΙ ΔΙΑΤΕΘΕΙΜΕΝΟΣ ΝΑ ΣΥΓΧΩΡΗΣΩ ΤΟΝ ΚΛΗΡΟ ΓΙΑ ΤΑ ΣΚΑΝΔΑΛΑ ΠΟΥ ΚΑΝΕΙ,ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΟΛΟΙ ΟΙ ΠΑΠΑΔΕΣ ΔΙΕΥΘΑΡΜΕΝΟΙ.ΚΑΙ ΤΟ ΒΑΣΙΚΟΤΕΡΟ ΞΕΧΩΡΙΖΩ ΤΟΝ ΚΛΗΡΟ ΑΠΟ ΤΟΝ ΘΕΩ.ΓΙ’ΑΥΤΟ ΔΕΝ ΚΑΤΑΛΑΒΑΙΝΩ ΠΟΥ ΑΠΟΣΚΟΠΗ ΕΝΑ ΤΕΤΟΙΟ ΓΚΑΛΟΠ,ΜΗΠΩΣ ΘΕΛΕΙ ΝΑ ΣΠΕΙΡΗ ΤΗΝ ΑΜΦΙΒΟΛΙΑ ΜΕΣΑ ΜΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΙΣΤΗ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΑ;;; Η ΜΗΠΩΣ ΔΕΝ ΔΙΕΛΥΣΑΝ ΤΗΝ ΠΑΙΔΙΑ ΜΑΣ, ΤΟΝ ΘΕΣΜΟ ΤΗΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ..ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΠΡΟΣΠΑΘΟΥΝ ΝΑ ΜΑΣ ΠΟΥΝ ΟΤΙ Ο ΕΛΛΗΝΑΣ ΑΜΦΙΒΑΛΕΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΙΣΤΗ ΤΟΥ ΣΤΟ ΘΕΩ;;;ΑΝ ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΤΟ ΔΟΥΝ ΣΤΑ ΜΕΓΑΛΑ ΑΣΤΙΚΑ ΚΕΝΤΡΑ ΑΣ ΕΡΘΟΥΝ ΣΤΗΝ ΕΠΑΡΧΙΑ ΝΑ ΔΟΥΝ ΑΝ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΠΙΣΤΕΥΟΥΝ.

  8. ZANGLE 100% μαζί σου και ξέρεις ότι ουσιαστικά δεν έχω πολλές ιδεολογικές η θρησκευτικές διαφορες μαζί σου,όμως κράτα χαμηλό προφίλ η πιο σωστά μην προσπαθείς να πείσεις τον άλλον αν δεν θέλει να αλλάξει,οποτε δυο πράγματα συμβαίνουν η χάνεις τα λόγια σου η είσαι αλλου για αλλου,είναι πολύ κοντινή η απόσταση μεταξύ γραφικού και λογικού έχε τον νού σου φιλικά,γιατί και εγώ εθνικός είμαι όπως και έσυ και άλλοι,η απάντηση που έδωσες στο δημήτριο είναι σωστή ,τα ίδια θα έλεγα και εγώ,αυτό με τους τιτάνες μου άρεσε,ελπίζω να το κατάλαβε.οποιος θέλει να αλλάξει αλλάζει με το ζόρι πατριά δεν γίνετε.έτσι για την ιστορία σήμερα είναι η ανάσταση του Άδωνι-αντώνη.ιωάννη είπαμε κόσμος υπάρχει πιστοί δεν υπάρχουν,άλλο ο ένας και άλλο ο άλλος περί χριστοδουλου και λιάπη ο λόγος,όταν βλέπεις δίπλα σου τον βούλγαρο τον αλβανό τον κινέζο και σου λένε ότι είναι χριστιανοί σαν και σένα κάτι δεν σου πάει καλά,κάτι σου ξενίζει,μην ανησυχείς είναι λογικό να βλέπεις αλλόφυλους και να νιώθεις ότι είναι ξένοι με σένα,το ίδιο σε βλέπουν και αυτοί,ομως είναι χριστιανοί σαν έσενα δηλαδή είστε αδέφια υπο την σκεπή του χριστού,αν δεν το δέχεσαι δεν είσαι σωστώς χριστιανός.χρόνια πολλά.

  9. zanglos και τον επικουρο και τον δημοκριτο και τον αριστοτελη αλλα και τον σωκρατη και των πλατωνα τους κυνηγουσαν τα 12θεα ιερατεια ως αθεους και βλασφημους..επειδη ομως οι νεοπαγανιστες ξερετε οτι ο κοσμος δεν μασαει πια απο τετοια το γυρισατε και λετε οτι οι «12 θεοι αντιπροσωπευαν τις δυναμεις της φυσης μπλα μπλα μπλα» οι αρχαιοι θεωρουσαν τους 12 θεους υπαρκτες οντωτητες που ειχαν υπο την προστασια τους καποια ανθρωπινη λειτουργια οπως εμεις σημερα εχουμε τον αγιο γεωργιο ως προστατη του στρατου οι αρχαιοι ειχαν τον αρη εμεις τωρα τον αγιο νικολαο προσταη των ναυτικων οι αρχαιοι ειχαν τον αιολο και τον ποσειδωνα..βλεπεις δεν εχουμε αλλαξει και πολυ στην νοοτροπια μας..

  10. Φιλε στεφ, σε ευχαριστώ για τις συμβουλές σου, είναι κάτι που το έχω
    υπόψιν μου, αλλα είναι κάτι που δεν μπορώ να το κοντρολάρω!
    Σκέφτομαι, OK, δώσε τόπο στη οργή, δεν θα κερδίσεις και τίποτα να φωνάζεις
    στην έρημο, αλλα από την άλλη με τσιγκλάει η λογική μου και με λέει,
    «λοιπόν? θα κανεις το ψάρι, εφόσον έχεις δίκιο, για να κερδίσεις τι?»
    Βλέπεις τι λέει ο αντώνης στο σχόλιο 11, να μην τον απαντήσω ότι ο γεώργιος
    ήταν ένας δολοφόνος του λαου μας και ο νικόλαος ποτε δεν είδε την θάλασσα!

    Στους «Χαιρετισμούς» του αγίου Γεωργίου διαβάζουμε:
    • «Χαίρε, ο ειδώλων εκτίλας την άκανθαν.»
    • «Χαίρε, θεούς ψευδωνύμους συντρίψας.»
    • «Χαίρε, ο συντρίψας τα άψυχα είδωλα.»
    • «Χαίρε, δαιμόνων ο καταλύτης•
    •« χαίρε, Ελλήνων ο καθαιρέτης.»

  11. αντώνη δεν τα λες καλά,η κατηγορια κατά του Σωκράτη ήταν ότι δίδασκε καινά δαιμόνια,λοιπόν ένα ένα σε αυτά που λες.αν έχεις διαβάσει πρέπει να γνωρίζεις ότι η εποχή που έγινε το δικαστήριο ήταν όταν η αθηνα βρίσκοταν υπό την κατοχή των σπαρτιατών οποτε η λειτουργία του δήμου δηλαδή η βουλή υπολειτουργούσε,κοινωνική αναρχία και δημαγωγία,εδώ βλέπουμε ότι οι φύλακες ήταν λαδωμένοι και έτοιμοι να κάνουν τα στραβά μάτια ώστε ο Σωκράτης να φυγή ο Σωκράτης έμεινε πιστός στον νόμο,δυο η κατηγορια ήτο ψευδής όπως και όταν πήραν χαμπάρι την πλάνη οι πολίτες-δικαστές οι ίδιοι μετά δικασαν τον κατηγορώ για εξαπάτηση του δήμου αν θυμάμαι καλά σε θάνατο,όσο για τα καινά δαιμόνια δεν είχε καμια σχέσει με τον μετέπειτα χριστιανισμό αυτό είναι προπαγάνδα αντίθετα έλεγε και για αλλα δαιμόνια εκτος αν δέχεσαι ότι ο ιαχβέ είναι δαιμόνιον άρα και ο γιός του.οι 12 θεοί δεν ήταν και φυσικά δεν είναι 12 είναι περισσότεροι όσο χωράει ο νους σου,όμως σαν ιερατείο δεν μπορείς να έχεις άγνωστο αριθμόν θεοτήτων,αν σε ρωτήσω να μου πεις πόσους αγίους έχεις εσύ σαν χριστιανός πάω στοίχημα ότι δεν ξέρεις και είμαι σίγουρος οτι ούτε πόσους αγίους έχεις δεν γνωρίζεις,το όνομα του θεού της πίστεως που πιστεύεις είναι ιαχβέ και του γιου του μανώλης όσο για το άγιο πνεύμα… το δωδεκάθεο έχει περάσει από διαφορες φάσεις είναι το λιγότερο 6000 χρόνων και για άλλους πάει στο 25000 προ χριστού οποτε μην τα ισοπεδώνεις όλα πάνω στη γνώση και ιστορία.αν πιστεύεις στην μετά θάνατον ζωήν και είσαι σίγουρο ότι θα πας στον παράδεισο τότε να σου κάνω την χάρη να σε στείλω μια ώρα ταχύτερα,τι λες,θέλεις;αν όμως δεν πας;κανένα δεν κυνήγησαν για θρησκευτικούς λόγους αλλα μονο για πολιτικούς.πολιτική και θρησκεία είναι ένα όπως και σήμερα.-οσο για τον αι γιώργη η λαική παράδοση στους αιώνες μένει ζωντανή στην ζωή αλλά και στην μνήμη του ελληνικού λαου.

  12. Παγκοσμίως είναι γνωστό ότι οι πολυθεϊστικές θρησκείες είναι περισσότερο ανεκτικές από τις μονοθεϊστικές.Αυτό συμβαίνει γιατί δεν θεωρούν πως έχουν την μοναδική αλήθεια όπως πχ ο χριστιανισμός και το ισλάμ. Αυτό ίσως θα μπορούσαμε να το υπερβούμε πιστεύοντας αόριστα σε έναν θεό καλό και κακό μαζί,ικανό για όλα. Αναφορικά με το χριστιανισμό, θεωρώ πως η μείωση της αγραμματοσύνης και συνεπώς η κυριαρχεία της λογικής και της κριτικής σκέψεις είναι αυτή που έχει φέρει αυτά τα αποτελέσματα στην έρευνα. Το γεγονός ότι μάθαμε πλέον πως το δόγμα μας διαμορφώθηκε μέσα από τις διάφορες οικουμενικές συνόδους και άρα είναι θέμα καθαρά επιλογών ορισμένων ανθρώπων (τα περι επιφοίτησης αγίου πνεύματος ειναι μυθεύματα,τα υποστηρίζουν και οι καθολικοί που έχουν διαφορές στο δόγμα…αρα τιθεται το ερώτημα σε ποιόν έδωσε την επιφοίτηση το άγιο πνευμα σε εμάς ή σ’αυτούς;)μας έχει κάνει πιο κριτικούς απέναντί του. Εγώ θα θέσω ένα ερώτημα που σκεφτόμουν τις ημέρες αυτές και ας κινδυνεύω να χαρακτηριστώ βλάσφημος.Ο Χριστός σταυρώθηκε και πέθανε στο σταυρό. Αρα κάπου πήγε. Προφανώς στον παράδεισο. Εκεί τον υποδέχθηκε ο άγιος Πέτρος; και τότε γιατί λέμε για την κάθοδο στον Άδη; Και γιατί λέει η εκκλησία για Άδη και όχι για κόλαση;δεν είναι ο Άδης αρχαιοελληνικός όρος; στον Άδη όμως ήταν και αμαρτωλοί και μη. Στην κόλαση μόνο αμαρτωλοί.Άρα ή στη κόλαση πηγαίνουν και οι μη αμαρτωλοί ή η εκκλησία δέχεται τον Άδη και όχι την κόλαση.Μπέρδεμα ε; Αυτό το αναφέρω για να υπενθυμίσω σε όλους ότι η διάφορες θρησκείς υφίστανται για να καλύψουν την ανάγκη του καθένα για το άγνωστο και τη δημιουργία όμως η»χρήση» τους περιήλθε στα χέρια του εκάστοτε ιερατείου με σκοπό τον έλεγχο των ανθρώπων.

  13. stef δαιμων στα αρχαια ελληνικα σημαινει πνευμα..και ο θεος ειναι πνευμα..ασχετα αν στην χριστιανικη παραδοση ο ορος αυτος συμβολιζει το κακο πνευμα τον σωκρατη τον καταδικασαν με το αιτιολογικο οτι εισαγει στην πολη «κενα δαιμωνια» καινουριους θεους καμια αμεξιθρησκεια στην αρχαια αθηνα σε αντιθεση με την χριστινικη ελλαδα των «ταλιμπαν» που ανεχωμαστε ακομα και τις υβρεις προς τα θεια..συμφωνω ομως μαζι σου οτι ολες οι θρησκευτικες διωξεις στην ιστορια ειχαν πολιτικο υποβαθρο..επομενως οπως δεν φταιει η αρχαια θρησκεια για τις διωξεις κατα των ελληνων φιλοσοφων και κατα των χριστιανων απο τους αρχαιους ελληνες και αρχαιους ρωμαιους ετσι δεν φταιει και η χριστιανικη ορθοδοξη θρησκεια για τις ακροτητες καποιων φανατικων χριστιανων των πρωτων αιωνων κατα ορισμενων αρχαιοελληνικων ιερων..και οι χριστιανοι αυτοι κατεστρεψαν-κακως-αψυχα αγαλματα..δεν εστειλαν ανθρωπους στον σταυρο και στα λιονταρια οπως οι 12θεοι ρωμαιοι..χρονια πολλα..

  14. Σκεπτόμενος στον αδη πηγαιναν καλοι και κακοι..μετα ομως την καθοδο του χριστου εκει και το κηρυγματου στους νεκρους των προηγουμενων αιωνων διαμορφωθηκε αυτο που λεμε κολαση και παραδεισος..και βεβαια οι αρχαιοι ελληνες φιλοσοφοι ειναι απο τους πρωτους που ενστερνιστηκαν το κηρυγμα του χριστου στον αδη αφου και αυτοι τα ιδια πανω κατω ελεγαν..αυτα λεει η εκκλησια και τα δεχεται οποιος θελει..οι χειστιανικη θρησκεια δεν υποχρεωνει τους απιστους να πιουν κωνειο..

  15. zanglos τι το κακο λεει οτι εκανε ο αγιος γεωργιος?..εφερε στους ελληνες την χριστιανικη θρησκεια..αυτο λεει δεν σκοτωσε ο αγιος κανενα ουτε σταυρωσε κανενα ουτε εριξε στα λιονταρια κανενα..

  16. και τελος ο ορος «ΕΛΛΗΝ» απο τον 4 μεχρι τον 6 αιωνα σημαινε τον ειδωλατρη γενικα ανεξεραιτως καταγωγης..μετα τον 6 αιωνα ο ορος αυτος σταματησε να αναφερεται..δεν εννοει λοιπον η εκκλησια με τον ορο «καθαιρετης των ελληνων» τους ελληνες ως φυλη αλλα τους ειδωλολατρες ως θρησκεια..αυτα ειναι γνωστα..μην κανετε σαν τους ιεχωβαδες που απομονωνουν μια φραση και την παραποιουν για εντυπωσεις..

  17. Στο Θεό-Αγάπη πιστεύω.
    Το Νόμο του τον αποδέχομαι.
    Σε ότι έχει σχέση με τη λογική(που είναι δώρο και σφράγισμα του Θεού στον άνθρωπο) πιστεύω.
    Την Ανάσταση (που είναι υπέρβαση του μέτρου της λογικής) είναι δύσκολο να την αποδεχτώ.
    Αν κάνω λάθος ελπίζω ο Θεός να με συγχωρέσει.

  18. οι πολιεθνικεσ ειναι η καλητερη θρησκεια τελικα ? οι γκουρου ? οι μουσουλμανια ? τα ουφο ? η τα πακοτινια ?

  19. οι πολιεθνικεσ ειναι η καλητερη θρησκεια τελικα ? οι γκουρου ? οι μουσουλμανια ? τα ουφο ?

  20. Αντώνη, Χριστός Ανέστη πρώτα απ’όλα!Θα ήθελα να σου υπενθυμίσω ότι το θέμα της καθόδου στον Άδη η εκκλησία δεν το αναπτύσσει αρκούντως αλλα το αφήνει μετέωρο όπως πολλά άλλα ζητήματα. Ο Χριστός δεν αναφέρεται να έκανε κήρυγμα στον Άδη.(Ίσως να κάνω και εγώ λάθος και να αναφέρεται σε αυτό η εκκλησία αλληγορικά).Για εμένα η χρήση του όρου «Άδης» έγινε επίτηδες γιατί σε αντίθεση με την κόλαση δεν είναι φορτισμένος με αρνητική χροιά.Επιπλέον αντιλαμβάνεσαι λάθος τη δίκη και καταδίκη του Σωκράτη. Ο Σωκράτης καταδικάστηκε και για άλλα θέματα που αφορούσαν και τη διαφθορά των νέων όχι μονο σε επίπεδο θρησκείας αλλα και ηθών. Άλλωστε γι’αυτό ζήτησε να τον ταΐζουν δωρεάν, γιατί προσέφερε στην κοινωνία. Τέλος η φιλοσοφία των αρχαίων βασίζονταν στη λογικη,το πείραμα και την απόδειξη. Αντίθετα ο χριστιανισμός δεν βασίζεται στη λογική. Εκτός αν θεωρείς λογικό το ταυτόσημο του Πατρός,του Υιού και του Αγίου Πνεύματος σε ένα πρόσωπο;Εγώ δεν είμαι δωδεκαθεϊστής αλλά οφείλω να είμαι κριτικός απέναντι στη θρησκεία μας και να ζητώ εξήγηση για πολλά θέματα που όμως δεν μπορεί κανείς να δώσει.Τέλος θα ήθελα να πω πως η θρησκεία των αρχαίων επέζησε για τουλάχιστον 2000 χρόνια και μετά αντικαταστάθηκε απο τον χριστιανισμό. Τι σε κάνει να πιστεύεις πως ο χριστιανισμός θα είναι αιώνιος; Και το δωδεκάθεό εξέπεσε γιατί είχε σταματήσει να εκπροσωπεί-ικανοποιεί τους πιστούς.Το ίδιο παθαίνει και ο χριστιανισμός.

  21. Ίσως με τον όρο Ανάσταση νοείται η ανάληψη του σώματος ανεξάρτητα από την ένωσή του με τη Θεία οντότητα που περιέκλειε.
    Αυτό διότι όταν μετά 40 ημέρες επέστρεψε ο Ιησούς στους μαθητές του δεν τους επέτρεπε να τον αγγίξουν. Άρα δεν ήταν ο ίδιος ο προ σωματικού θανάτου Ιησούς αλλά η ταυτόσημη αλλά ενεργειακή (Θεία) οντότητα σχηματοποιημένη στη μορφή του ανθρώπινου πλάσματος Ιησού με σκοπό την αναγνώριση και την επικοινωνία. Ήταν ότι περιέκλειε το φυσικό σώμα αλλά χωρίς αυτό.
    Μήπως και η ίδια η ζωή όπως τη γνωρίζουμε, με τη μοναδικότητα στην αίσθηση του ΕΓΩ (όντος) και την ακριβή τοποθέτησή μας στο χώρο και το χρόνο δεν είναι μια απιθανότητα; Ένα θαύμα;
    ΥΠΟΘΕΣΕΙΣ ΚΑΝΩ.

  22. άδης είναι ο χώρος των νεκρών,παρμένο από το όνομα του θεού Άδη ο οποίος είναι ο κυρίαρχος του κάτω κόσμου ο οποιος ήτο αδελφός των θεών Διά και Ποσειδώνα.Αντώνη άλλο δαίμων άλλο θεός ο έρωτας αυτό το φτερωτό πλάσμα είναι δαιμόνιο και ανήκει στην θεα Αφροδίτη,μην λέτε λάθος λόγια και μπερδεύεται τον κόσμο.ο θεός είναι θεός ο ημίθεος είναι ημίθεος όπως ο Ηρακλης και ο δαίμων είναι δαίμων.ο Σωκράτης μάθαινε περί καινών δαιμόνιων στους νέους αυτή ήταν η κατηγορια και όχι για νέους θεούς η θεό.κανένας φιλόσοφος δεν αποδέχτηκε τίποτα όσο εσύ που διαβάζεις αυτά και αποδέχεσαι αυτά που γράφω άλλο τόσο και αυτοί.οι δίωξης γινόντουσαν σε κλεφτες και δολοφόνους και επί τις ουσίας σε απόκληρους,κοινωνικά χαρακτηριστικά τις εποχής,σε ανθρώπους που δεν είχαν στον ήλιο μοίρα,δεν σκότωναν οποιο νάνε και φυσικά χωρίς λόγο.τώρα οι πτωμολάτρες λένε τους έλληνες ειδωλολάτρες δεν το συνεχίζω.άνθρωποι εν έτη 2011 προσκυνάνε πεθαμένους σε μορφή μούμιας για να αγια σουν τι να πω.

  23. καλά τόσο πολύ καιει κάποιους η θρησκευτική προσήλωση των ελλήνων πολιτών , καμια έρευνα για την εθνική συνείδηση και την προσήλωση στα εθνικά ιδεώδη δεν κάνουν?αλλά κάτι τέτοιο θα δεχόταν κατηγορίες απο τους διαφόρους θολοκουλτουριάρηδες , προοδευτικούς του κ…. και οπαδούς της παγκοσμιοποιησης

  24. Eγω ρε παιδια ξερετε τι λεω;
    ο θεος με τους ποιο πολλους και φανατικους πιστους ειναι ενας…..
    ΤΟ ΧΡΗΜΑ….

    Δεν το αμφισβητει κανεις!
    δεν εχει σημασια αν ειναι κοκκινο η πρασινο!
    ασπρο η μαυρο!

    ολοι ζουν ονειρευονται και ελπιζουν σε αυτο!
    κανεις δεν το αμφισβητει!
    σkοτωνουν στο ονομα του!
    και οσο ποιο σπανιο ειναι τοσο περισοτερο το κυνηγανε οι πιστοι!

    show me the money….

  25. υπήρξαν και πιστοί , αμέτρητοι σε αυτή την φυλή , που θυσιάσαν και πλούτη και χρήμα και την ζωή τους την ίδια για την πίστη τους στην πατρίδα και την θρησκεία τους ….όσοι ασχολούντε ή επισκέπτονται αυτήν τη σελίδα αν μη τι άλλο πρέπει να εμφορούντε απο αντίστοιχα υψηλά ιδανικά ,αλλιώς υπάρχει πλήθος ιστοσελίδων ΛΑΪΦ ΣΤΑΪΛ και ΓΚΛΑΜΟΥΡ που ίσως τους πέσουν και πιο ΛΑΪΤ…Η ΛΕΥΤΕΡΙΑ ΕΙΝΑΙ ΕΝΑΣ ΚΑΡΠΟΣ ΠΟΥ ΜΕ ΝΕΡΟ ΔΕΝ ΠΙΑΝΕΙ , ΜΟΝΟ ΜΕ ΑΙΜΑ ΘΡΕΦΕΤΑΙ ΒΛΑΣΤΟΥΣ ΚΑΙ ΡΙΖΕΣ ΚΑΝΕΙ

  26. Σωστα παπαστρατο,
    απλα εδω λεμε ποιος εχει τους περισοτερους πιστους………

    Εξαλου τελικα και καποιοι αλλοι κανανε λεφτα
    πατωντας στο αιμα και την πιστη μερικων!

  27. Η ιστοσελίδα αυτή είναι χωρίς παρωπίδες θρησκευτικές ή πολιτικές, όσοι αισθάνονται
    ότι προσβάλλονται από σχόλια ή άρθρα, το κουβαδάκι τους και σε αλλα blog

  28. οι έλληνες πατριώτες δεν έχουν παρωπίδες αλλα έχουν αρχές και ήθη αυστηρά περιχαρακωμένα και ριζωμένα στην ψυχή τους , οι Έλληνες πατριώτες και φορείς της «ελληνικής υπερηφάνειας» ή λεβεντιάς έχουν ανατραφεί με πρότυπα και αξίες αναλοίωτες τις οποίες θέτουν ώς πρωταρχικούς στόχους της ζωής τους . οι υπόλοιποι μπορούν να παίζουν με κουβαδάκια και με ότι άλλο γουστάρουν

  29. Εκτος από τις γίδες τι άλλες αρχές έχεις ρε κουραμπιέ?
    Το άρμεγμα? Η’ το πασπάτεμα τις γίδας?

  30. ΣΟΥ ΕΧΩ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙ ΗΔΗ ΕΠΩΝΥΜΑ , ΓΙΑΤΙ ΟΙ ΚΡΗΤΙΚΟΙ ΟΥΤΕ ΦΟΒΟΜΑΣΤΕ ΟΥΤΕ ΔΕΙΛΙΑΖΟΥΜΕ ΠΟΤΕ ΜΠΡΟΣΤΑ ΣΕ ΤΥΠΟΥΣ ΣΑΝ ΚΑΙ ΣΕΝΑ . ΣΤΡΑΤΟΣ ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ ΛΕΓΟΜΑΙ , ΝΟΜΟΣ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ , ΑΝ ΘΕΣ ΚΑΙ ΤΟΝ ΟΙΚΙΣΝΜΟ ΝΑ ΣΟΥ ΤΟΝ ΠΩ ..ΤΑ ΥΠΟΛΟΙΠΑ ΜΕ ΤΙΣ ΦΙΛΕΝΑΔΕΣ ΣΟΥ ΕΚΕΙ ΣΤΗ ΣΟΥΗΔΙΑ .

Σχολιάστε