
Δεν θα διαφωνήσω αν μου πείτε ότι το όποιο κεφάλαιο συμπάθειας είχε ο Γιώργος Παπανδρέου, ο πρωθυπουργός μας, έχει εξαντληθεί, από την άλλη όμως μερικές φορές ο «Γιωργάκης» δέχεται τέτοιες επιθέσεις που μάλλον το ανανεώνουν, τουλάχιστον στα μάτια τα δικά μου. Άλλωστε, η ελληνομετρία, ο αντισημιτισμός και η λαθροχειρία είναι πράγματα που αντιπαθώ, κι έτσι όταν είδα, τις προάλλες, για πολλοστή φορά, να σπιλώνεται η μνήμη ενός ανθρώπου που πολύ αγάπησε την Ελλάδα και πολύ την ωφέλησε, απλώς και μόνο επειδή έτυχε να είναι προπάππος του σημερινού πρωθυπουργού, αποφάσισα να γράψω το σημερινό σημείωμα.
Ο προπάππος του πρωθυπουργού, που γι’ αυτόν θα σας μιλήσω, είναι ο Πολωνός, πιο σωστά Πολωνοέλληνας, Σιγισμούνδος Μινέικο, πατέρας της Σοφίας Μινέικο, της συζύγου του Γεωργίου Παπανδρέου και μητέρας του Ανδρέα Παπανδρέου.
Σύμφωνα με τους ακροδεξιούς, πρέπει ντε και καλά ο Γιώργος Παπανδρέου να βγει όχι απλώς «με ξενικό αίμα» αλλά και εβραίος, αφού αυτοί είναι οι προαιώνιοι εχθροί της φυλής· έτσι, η ακροδεξιά μυθολογία βγάζει πολωνοεβραίο τον πατέρα της Σοφίας Μινέικο (επίσης βγάζει αρχιραβίνο τον πατέρα της Μαργαρίτας Παπανδρέου, αλλά ας μην επεκταθούμε και εκεί). Επειδή όμως η εβραϊκή καταγωγή δεν φτάνει (έχουμε και τους γεροντοέρωτες των αδωνοκαρατζαφεραίων με το Ισραήλ), οι ακροδεξιοί κατασκευάζουν κι έναν δεύτερο μύθο, ότι ο δήθεν εβραίος Ζίγκμουντ Μινέικο πολέμησε στα Γιάννενα στο πλευρό του τουρκικού στρατού όταν ο ελληνικός στρατός «προήλαυνε για να τα απελευθερώσει».
Ζητώ συγνώμη για το δύσοσμο λινκ που παραθέτω από το stokos.gr, αλλά περιέχει συμπυκνωμένη την ακροδεξιά μυθολογία.
Είναι μάλιστα και ενημερωμένο, διότι σε σχέση με παλιότερη εκδοχή του τώρα προσθέτει ότι «ναι μεν ο Μινέικο παρέδωσε τα σχέδια της πόλης στον ελληνικό στρατό, αλλά αυτό έγινε όταν πια η πτώση ήταν θέμα ημερών». Και επειδή το μπόλικο ποτέ δεν βλάφτει όταν είναι για εθνική υπόθεση, οι άνθρωποι του Στόκου βγάζουν εβραία και τη σύζυγο του Μινέικο, την μητέρα δηλαδή της Σοφίας Παπανδρέου.
Υπάρχουν άνθρωποι που πιστεύουν τέτοιες ανοησίες; Πιθανώς. Πάντως, όταν τις προάλλες ο Γ. Παπανδρέου, σε επίσκεψη στην Πολωνία, δήλωσε ότι ο προπάππος του ήταν Πολωνός επαναστάτης, και η είδηση αναδημοσιεύτηκε σε εκατοντάδες ίσως ιστολόγια, σε πολλά από αυτά κάποιος ανώνυμος παρέθεσε την «αποκάλυψη» του Στόκου, όπως εδώ ή εδώ ή εδώ (δεν είναι ανάγκη να κλικάρετε σε όλα, διάλεξα μερικά πολυσύχναστα «ελληνοκεντρικά» ιστολόγια). Οπότε, δεν είναι ίσως άχρηστο να υπάρχει μια τεκμηριωμένη διάψευση των εθνικιστικών μύθων.
Ο κόκκος αλήθειας που υπάρχει στο στοκοδημοσίευμα είναι ότι ο Ζίγκμουντ Μινέικο ήταν πράγματι Πολωνός και επαναστάτης. Αλλά ας πάρουμε τα πράγματα με τη σειρά. Ύστερα από μια σειρά χαμένους πολέμους, η Πολωνία από το 1795 και μετά έπαψε να υπάρχει ως ανεξάρτητο κράτος, και τα εδάφη της τα μοιράστηκαν η Πρωσία, η Αυστρία και η Ρωσία. Ο πατέρας του Ζίγκμουντ, ο Στανισλάβ, είχε συμμετάσχει στην εξέγερση του 1830· οι Μινέικο ήταν κατώτεροι αριστοκράτες και το Μπαλβανίσκι, όπου γεννήθηκε ο Ζίγκμουντ, ήταν το οικογενειακό τους κτήμα. Ο Ζίγκμουντ Μινέικο γεννήθηκε το 1840, στο Μπαλβανίσκι, που σήμερα βρίσκεται στη Λευκορωσία. Σπούδασε μηχανικός στην αυτοκρατορική σχολή της Πετρούπολης και εκεί συνδέθηκε με κύκλους Πολωνών πατριωτών φοιτητών. Επειδή τον υποπτεύονταν για επαναστατική δραστηριότητα έφυγε· για ένα φεγγάρι ήταν στην Ιταλία με τους γαριβαλδινούς· γύρισε όμως στην Πολωνία για να πάρει μέρος στην εξέγερση του 1863, όπου ήταν και διοικητής σώματος, αλλά ηττήθηκαν στη μάχη και πιάστηκε αιχμάλωτος. Καταδικάστηκε σε θάνατο, αλλά υψηλά ιστάμενοι συγγενείς του μεσολάβησαν και η ποινή του μετατράπηκε σε 12 χρόνια καταναγκαστικά έργα στη Σιβηρία. Στη διαδρομή δραπέτευσε, στο Τομσκ, γύρισε στην Πετρούπολη με στολή Ρώσου αξιωματικού και γερμανικό όνομα (βαρώνος φον Μέρμπερτ!) και έφυγε μέσω Σουηδίας καταλήγοντας στο Παρίσι, που ήταν μεγάλο κέντρο των Πολωνών εμιγκρέδων. Στο Παρίσι φοίτησε στη σχολή πολέμου του επιτελείου, απ’ όπου βγήκε λοχαγός του γαλλικού στρατού, ενώ διετέλεσε και πρόεδρος των Πολωνών αξιωματικών. Πολέμησε στον γαλλογερμανικό πόλεμο του 1870 αλλά όταν, μετά την ειρήνη, πήρε μετάθεση για το Μαρόκο παραιτήθηκε· πήγε στην Κωνσταντινούπολη και μετά στα Γιάννενα, αρχιμηχανικός Ηπείρου και Θεσσαλίας, που ακόμα ανήκαν στην οθωμανική αυτοκρατορία.
Στα Γιάννενα ο Μινέικο αγάπησε και παντρεύτηκε την Περσεφόνη Μανάρη (την… εβραία της Βουλγαρίας που λέει η ακροδεξιά πατσαβούρα), κόρη του γυμνασιάρχη της Ζωσιμαίας σχολής Σπυρίδωνα Μανάρη. Λένε για τον Μινέικο ότι έκανε ανασκαφές στη Δωδώνη, ότι κατά τη συνθήκη του Βερολίνου εφοδίασε τον Έλληνα πρέσβυ Λόντο με ακριβείς χάρτες που βοήθησαν την προώθηση των ελληνικών θέσεων, ότι έπεσε σε δυσμένεια και γι’ αυτό έφυγε από τα Γιάννενα. Πέρασε ένα διάστημα στη Σμύρνη, πάλι ως αρχιμηχανικός, και τελικά το 1891 εγκαταστάθηκε μόνιμα στην Αθήνα όπου προσλήφθηκε ως μηχανικός των δημοσίων υπηρεσιών. (Ίσως είχε στείλει την οικογένεια νωρίτερα στην Ελλάδα, αν κρίνω από το ότι η Σοφία Μινέικο γεννήθηκε το 1887 στην Πάτρα).
Ο Μινέικο με την Περσεφόνη έκαναν πολλά παιδιά, 5 κορίτσια και 3 αγόρια αν μέτρησα σωστά. Η Σοφία ήταν μια από τις σπάνιες τότε φοιτήτριες (κάτι λέει ο Βάρναλης στα φιλολογικά του απομνημονεύματα). Στο αγγελτήριο κηδείας του, που βλέπετε εδώ, μπορείτε να δείτε τα υπόλοιπα παιδιά (με τους/τις συζύγους τους), αλλά λείπουν δυο γιοι, ο Βίτολντ που σκοτώθηκε νέος σε σεισμό (δεν έχω περισσότερες πληροφορίες) και ο Στανίσλαος, στρατιωτικός γιατρός και ποιητής, που έπαθε φυματίωση στον πόλεμο και πέθανε σχετικά νέος το 1924 (κάπου έχω τον επικήδειο που του εκφώνησε ο Σημηριώτης).
Στις εφημερίδες της εποχής βλέπουμε συχνά το όνομα του Μινέικο: άλλοτε αποξηραίνει ελώδεις εκτάσεις, άλλοτε είναι ανταποκριτής πολωνικών εφημερίδων (διαπιστευμένος στους Ολυμπιακούς του 1896!), άλλοτε βοηθάει στον κρητικό αγώνα ή προσλαμβάνεται στη Γεωγραφική Υπηρεσία Στρατού. Δεν καθόταν σε ησυχία, διότι π.χ. διαβάζω σε εφημερίδα του 1909 ότι ο Μινέικος (όπως έχει εξελληνίσει το όνομά του) «μετέβη μετά πλήρους συνεργείου εις Καλάμας» για να κάνει τοπογραφική μελέτη του χειμάρρου Νέδοντα. Αυτά σε ηλικία 69 ετών!
Σε μεγάλη ηλικία, μάλλον σε επίσκεψη στην Πολωνία

ΠΛΑΚΑ ΜΑΣ ΚΑΝΕΙΣ ΡΕ ΜΕΓΑΛΕ, ΗΤΑΝ ΜΑΣΟΝΟΣ ΚΑΙ ΔΕΝ ΗΤΑΝ ΕΒΡΑΙΟΣ ΓΙΑΤΙ ΗΤΑΝ ΑΡΙΣΤΟΚΡΑΤΗΣ ;!! ΤΙ ΑΛΛΟ ΘΑ ΑΚΟΥΣΟΥΜΕ!! ΑΣΕ ΠΟΥ ,ΟΠΩΣ ΓΡΑΦΕΙ ΚΑΙ ΟΙΔΙΟΣ ΔΕΝ ΕΧΕΙΣ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΚΑΙ ΤΟ ΥΛΙΚΟ ΤΟ ΠΗΡΕΣ ΑΠΟ ΑΛΛΟΥΣ, ΠΑΠΑΓΑΛΑΚΙ ΑΞΙΟΣ Ο ΜΙΣΘΟΣ ΣΟΥ.
οκ ο μινεικο δεν ηταν εβραιος..ομως την φραση «να απελευθερωσει τα γιαννενα» γιατι την εχετε σε εισαγωγικα? δεν μπηκαμε ως ελευθερωτες εκει?
Τα εισαγωγικά πάνε στο «προήλαυνε» γιατί η απελευθέρωση των Ιωαννίνων δεν έγινε με προέλαση όπως στη Θεσσαλονίκη και στις περισσότερες άλλες πόλεις αλλά με πολιορκία. Κοινώς, τους λέει πως είναι ανιστόρητοι ή πως παρουσιάζουν τα γεγονότα κατα το δοκούν.
Πάντα πίστευα στην ελευθερία της έκφρασης αρκεί αυτή να μην υποτιμά την νοημοσύνη μας. Δεν φορώ παροπίδες φίλε μου. Μου αρέσει να διαβάζω και να ενημερώνομαι για όλα και από παντού. Έχω μάθει λοιπόν να ξεχωρίζω τον τρόπο γραφής και το ύφος αρθρογράφων συγκεκριμένων χώρων. Κατ.αρχάς ζητώ συγνώμη απ’όλους που παρασύρθηκα και δεν ευχήθηκα μέσα από την καρδιά μου χρόνια πολλά με υγεία σε όλους τους ανθρώπους που πιστεύουν στην ανάσταση αλλά και όχι μόνο. Χριστός Ανέστη αδέλφια. Λοιπόν επιστρέφοντας στο προκείμενο θα αναφέρω 2-3 πραγματάκια χωρίς να κουράσω παραθέτωντας απλά την άποψή μου. Τί πάει να πεί «Δύσοσμο site?» τί πάει να πεί «Ελληνοκεντρικά site?» Μήπως ο φίλος μ΄έσα στο παραλήρημα που τον έχει πιάσει και στον οίστρο του να αποκαταστήσει κατά τη γνώμη του πάντα την τιμή και την υπόληψη των «Παπανδρέου» εκδηλώθηκε εντέλει χαρακτηρίζοντας κατά τα λεγόμενά του δύσοσμο ότι μιλάει για εθνική συνείδηση και χρησιμοποιεί τον όρο «Ελληνοκεντρικό» για να απαξιώσει?? Όταν φανατίζεσαι φίλε μου όσο και να προσπαθείς οι παροπίδες δεν σ’αφήνουν.. Καλή προσπάθεια δεν λέω.. αλλά φανερώθηκες.. Σεντόνι ολόκληρο βασισμένο που???! σε αντίστοιχους ιδεολογικούς χώρους.. Τέλος για να μην πλατιάζουμε.. Δεν ντρέπομαι να λέω πως είμαι Έλληνας.. τιμή μου και καμάρι μου. Κάθε τι Ελληνοκεντρικό μου αρέσει να το διαβάζω.. Προτιμώ τα Ελληνοκεντρικά παρά τα γκλομπαλιστικά που πρεσβεύει και εκφράζει ο Αρχηγός σου και η ιδεολογία σας (αν έχετε). Και να θυμάσαι: Υπάρχουν τριών ειδών άνθρωποι. 1. Οι Έξυπνοι που όταν κάνουν λάθος και το εντοπίσουν αναθεωρούν και διορθώνουν αμέσως. 2. Οι πονηροί που περιμένουν να δουν τι είναι σωστό ώστε να πράξουν εκ του ασφαλούς και 3. ΟΙ ΒΛΑΚΕΣ που ενώ γνωρίζουν πως έχουν κάνει λάθος επιμένουν σ’αυτό χωρίς να αλλάζουν τίποτα.. Τα συμπεράσματα δικά σας..
Χρόνια πολλά και πάλι σε όλους.
ΒΑΤΡΑΧΟΣ
http://www.greekamericannewsagency.com/main/index.php?option=com_content&view=article&id=9366:2010-10-15-17-39-04&catid=1:2010-01-19-17-32-13&Itemid=7