"Greek National Pride" blog / Νεό-Οθωμανοί / Τουρκία

Τι κρύβει το σχέδιο Ερντογάν για τον «δεύτερο Βόσπορο».


MANΩΛΗΣ ΚΩΣΤΙΔΗΣ

Το σχέδιο κατασκευής του «Δεύτερου Βοσπόρου» στην Κωνσταντινούπολη θα έχει σημαντικές και ισως αρνητικές επιπτώσεις και για τη χώρα μας.

Η πρώτη επίπτωση είναι αυτή η εφαρμογή της Συνθήκης της Λωζάνης και της συνθήκης του Μοντρέ. Αυτές οι συνθήκες ισχύουν για τα Στενά του Βοσπόρου και των Δαρδανελίων.

Το ερώτημα που προκύπτει είναι τι θα συμβεί οταν ολοκληρωθεί η διώρυγα της Κωσνταντινούπολης που όπως τονίζει ο Ερντογάν μπορεί να είναι έτοιμη σε 10 χρόνια απο σήμερα. Στη διώρυγα θα ισχύει η συνθήκη της Λωζάνης και η αναθεώρηση της με τη συνθήκη του Μοντρέ.

Οι δυο συνθήκες προβλέπουν:

Η συνθήκη της Λωζάνης σε καιρό ειρήνης προβλέπει «Πλήρης ελευθερία ναυσιπλοΐας και διόδου, ημέρας τε και νύχτας, οιαδήποτε και αν ή η σημαία και το φορτίον, άνευ ουδεμιάς διατυπώσεως, τέλους ή υποχρεώσεως οιασδήποτε, υπό την επιφύλαξιν των διεθνών υγειονομικών διατάξεων, εφ’ όσον δεν πρόκειται περί αμέσως παρεχομένων υπηρεσιών, ως τελών πλοηγίας, φάρων, ρυμουλκίσεως ή άλλων ομοίας φύσεως, και χωρίς να θίγωνται τα επί του προκειμένου εξασκούμενα δικαιώματα υπό των ήδη παραχωρηθεισών υπό της Τουρκικής Κυβερνήσεως υπηρεσιών και επιχειρήσεων.»

Η συνθήκη Μοντρέ

«Πολεμικά πλοία, εκτός αυτών που εμπίπτουν στην κατηγορία που περιγράφεται στην προηγούμενη παράγραφο (ελαφρά επιφανείας, μικρά πολεμικά ή βοηθητικά πλοία), θα έχουν το δικαίωμα της διέλευσης μόνο υπό τις συνθήκες που περιγράφονται στο άρθρο 11 και 12».

Άρθρο 12: «Τα κράτη της Μαύρης Θάλασσας θα έχουν το δικαίωμα διέλευσης διαμέσου των Στενών με το σκοπό να αφιχθούν στις βάσεις τους υποβρύχια που κατασκευάσθηκαν ή αγοράσθηκαν εκτός περιοχής Μαύρης Θάλασσας, ή που ήσαν για επισκευή σε ναυπηγεία εκτός Μαύρης Θάλασσας».

Άρθρο 13: Επιβάλλει προειδοποίηση στην Τουρκία για διέλευση πολεμικών πλοίων (κανονικά οκτώ (8) ημέρες για κράτη της Μαύρης Θάλασσας και δεκαπέντε (15) ημέρες για τα άλλα κράτη).

Άρθρο 24: «Η Τουρκία θα επιβλέπει την εκτέλεση όλων των προβλέψεων της παρούσας Συνθήκης σχετικά με τη διέλευση πολεμικών πλοίων διαμέσου των Στενών. »

– Δεύτερο ζήτημα που πρέπει να προβληματίσει την Ελλάδα είναι ο αγωγός Μπουργκάς Αλεξανδρούπολης. Ενα βασικό πλεονέκτημα για την κατασκευή αυτου του αγωγού ήταν οι καθυστερήσεις στο Βόσπορο.

Τα πετρελαιοφόρα και πολλά μεγάλα πλοία περίμεναν 2 ακόμη και 3 ημέρες ανάλογα με τις καιρικές συνθήκες κια την κίνηση.

Τώρα η διέλεευση όλων των πλοίων θα συντομεύσει σημαντικά και το συγκριτικό πλεονέκτημα του πετρελαιαγωγού θα εκλήψει.

– Τρίτο ζήτημα είναι η στρατιωτική πλευρά. Η διώρυγα θα είναι ενα φυσικό εμπόδιο προς την Κων/πολη. Θα έχει πλάτος 150 περίπου μέτρα και ανάμεσα του θα περνουν τα νερά της θάλασσας.

Η Ελλάδα και η Βουλγαρία θα πρέπει να αναθεωρήσουν τα σχέδια τους για έφοδο στην Κωνσταντινούπολη καθώς εκτός απο τον Έβρο μπροστά τους θα υπάρχει ενα μεγαλύτερο εμπόδιο. Ισως γι’αυτο και θα κατασκευαστεί δυτικά της Πόλης και οχι στην Ασιατική όχθη.

– Τέταρτο ζήτημα είναι το περιβαλλοντολογικό. χιλιάδες χρόνια τα Στενά του Βοσπόρου και των Δαρδανελίων μεταφέρουν τα νερά του Αιγαίου προς την Μαύρη Θάλασσα και αντιθέτως.

Με την Διώρυγα αυτή κανείς δεν μπορεί ακόμη να προβλέψει τι θα συμβεί στο οικοσύστημα και ποιες ισορροπίες μπορούν να αλλάξουν.

Τούρκοι περιβαλλοντολόγοι ήδη μιλούν για » έγκλημỨκαθώς τα ψάρια μπορούν να χάσουν την πορεία τους που ακολουθούν χιλιάδες χρόνια και τα μολυσμένα νερά της Μαύρης Θάλασσας μπορούν να φτάσουν στο Αιγαίο.

πηγη

22 thoughts on “Τι κρύβει το σχέδιο Ερντογάν για τον «δεύτερο Βόσπορο».

 1. Μπορεί να καθυστερήσουμε λίγους αιώνες παραπάνω, αλλά τελικά θα την πάρουμε την Βασιλεύουσα.
  Εκτός αν οι Τούρκοι φτιάξουν και τρίτο κανάλι, οπότε θα έχουμε άλλη μια καθυστέρηση.
  Δηλ. το πρόβλημα με την κατάληψη της Πόλης είναι η κατασκευή νέου καναλιού;

 2. Υπάρχει βέβαια και η άλλη ανάγνωση της στρατιωτικής αξίας του καναλιού.Άλλο να πρέπει να περάσεις τις δυνάμεις σου από τον Βόσπορο μόνο για να ενισχύσεις την ευρωπαϊκή Τουρκία και άλλο να πρέπει να περάσεις και μια δεύτερη διώρυγα ευπρόσβλητη απο τα αεροσκάφη μας.Στα επιθετικά σχέδια της Τουρκία νομίζω ότι δημιουργεί πρόβλημα.Λύση έχουν βρεί γι’αυτό;Πιθανό.

 3. «..Η Ελλάδα και η Βουλγαρία θα πρέπει να αναθεωρήσουν
  τα σχέδια τους για έφοδο στην Κωνσταντινούπολη..» !!!
  «..Η διώρυγα θα είναι ενα φυσικό εμπόδιο προς την Κων/πολη…» !!!

  Δύσκολο να σε πάρει κάποιος στα σοβαρά k. Kωστίδη με τέτοιες παπαριές.
  Για τους θρησκόπλικτους βέβαια αυτό είναι προφητεία και θα γίνει,
  όταν θα ξυπνήσει ο μαρμαρωμένος βασιλιάς, θα εκείνο θα το άλλο
  θα πάμε και στην κόκκινη μηλιά και μετά θα ξυπνήσουμε.

 4. Μακάρι να το κάνουν για να αποδειχτεί για μια ακόμα φορά το πόσο έξυπνη είναι και πόσο κοπρίτες, τεμπέληδες, καλοπερασάκηδες, απατεώνες, κλέφτες, και … είμαστε εμείς οι Έλληνες.

 5. zanglos εσυ ο «εθνικος» ανεχεσαι το αρχαιο βυζαντιο να ειναι στα χερια των βαρβαρων της ανατολης? το βυζαντιο που ηταν αποικια των μεγαρεων, των αθηναιων, και των σπαρτιατων? τελικα εισαι «εθνικος» μονο στο ονομα..

 6. Αντώνη, αν πας στην Κωνσταντινούπολη, είμαι βέβαιος ότι
  θα προσγειωθείς, δεν ανέχομαι τίποτα, αλλά είμαι ρεαλιστής.
  Εσύ παρασύρεσαι σε όνειρα από τους προφήτες!

 7. »Η Ελλάδα και η Βουλγαρία θα πρέπει να αναθεωρήσουν τα σχέδια τους για έφοδο στην Κωνσταντινούπολη»

  ΓΙΑ ΤΗΝ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ ΔΕΝ ΞΕΡΩ,
  ΕΜΕΙς ΑΠΟ ΠΟΤΕ ΕΧΟΥΜΕ ΕΠΙΘΕΤΙΚΟ ΠΟΛΕΜΙΚΟ ΔΟΓΜΑ;;;ΑΠΟ ΠΟΤΕ ΕΧΟΥΜΕ ΣΧΕΔΙΑ ΚΑΤΑΛΗΨΗΣ ΤΗΝ ΚΩΝ/ΠΟΛΗΣ ΟΤΑΝ ΜΕ ΔΥΣΚΟΛΙΑ ΚΡΑΤΑΜΕ ΤΑ ΝΗΣΙΑ ΤΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ;;;;;

  ΤΕΛΙΚΑ ΜΕΡΙΚΟΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΙΝΟΥΝ ΠΟΛΛΑΑΑΑΑΑ ΝΑΡΚΩΤΙΚΑ ΓΙΑ ΝΑ ΤΑ ΓΡΑΦΟΥΝ ΑΥΤΑ!

  2)»Ισως γι’αυτο και θα κατασκευαστεί δυτικά της Πόλης και οχι στην Ασιατική όχθη. »

  ΑΡΚΕΙ ΝΑ ΔΕΙΣ ΤΟ ΧΑΡΤΗ ΚΑΙ ΘΑ ΚΑΤΑΛΑΒΕΙΣ ΟΤΙ ΕΙΝΑΙ ΓΕΩΓΡΑΦΙΚΑ ΑΔΥΝΑΤΟ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΣΤΗΝ ΑΛΛΗ ΠΛΕΥΡΑ.

  3)»είναι ο αγωγός Μπουργκάς Αλεξανδρούπολης»
  ΣΕ 10 ΧΡΟΝΙΑ!!! ΤΙ ΣΧΕΣΗ ΕΧΕΙ ΤΟ ΕΝΑ ΕΡΓΟ ΜΕ ΤΟ ΑΛΛΟ.ΕΑΝ ΓΙΝΕΙ Η ΔΕΝ ΓΙΝΕΙ Ο ΑΓΩΓΟΣ ΕΙΝΑΙ ΘΕΜΑ ΑΛΛΩΝ ΠΑΡΑΓΟΝΤΩΝ!

 8. Εγώ πιστεύω ότι οι τούρκοι έχουν διαβάσει τις προφητείες του παισιου,
  ότι θα πάρουμε την πόλη, και φτιάχνουν αναχώματα!!!!

 9. Εγω πιστεύω,χωρις να είμαι προφητης,πως πλησιαζει η ώρα να συμφωνήσουμε με τις δεκαδες η-μαιηλ που παιρνουμε καθημερινά,και μας προτρεπουν να αποκλείσουμε δυο,το πολύ τρείς σχολιαστές,για να ησυχασουμε επι τέλους,και να σοβαρευτούν τα σχολια.

 10. zanglos ΕΧΩ ΠΑΕΙ ΚΑΙ ΕΧΩ ΔΕΙ ΠΩΣ ΘΗΣΑΥΡΙΖΟΥΝ ΟΙ ΤΟΥΡΚΟΙ ΠΟΥΛΩΝΤΑΣ ΤΗΝ ΔΙΚΗ ΜΑΣ ΙΣΤΟΡΙΑ ΚΑΙ ΤΟΝ ΔΙΚΟ ΜΑΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ ΩΣ ΔΙΚΟ ΤΟΥΣ..ΟΣΟΝ ΑΦΟΡΑ ΤΑ ΠΕΡΙ ΠΡΟΦΗΤΕΙΩΝ ΠΟΥ ΕΙΡΩΝΕΥΕΣΑΙ ΑΝ ΔΕΝ ΚΑΝΩ ΛΑΘΟΣ ΜΑΝΤΕΙΣ ΚΑΙ ΠΡΟΦΗΤΕΣ ΥΠΗΡΧΑΝ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΑΔΑ..ΕΞΑΛΛΟΥ ΠΡΙΝ ΤΟ 1821 «ΠΡΟΦΗΤΕΙΑ» ΗΤΑΝ Η ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ ΚΑΙ Η ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ ΠΟΥ ΕΚΠΛΗΡΩΘΗΚΕ ΓΙΑΤΙ ΚΑΠΟΙΟΙ ΧΑΖΟΙ ΤΗΝ ΠΙΣΤΕΨΑΝ..Η ΟΠΩΣ ΕΛΕΓΕ ΚΑΙ Ο ΓΕΡΟΣ ΤΟΥ ΜΩΡΙΑ «Ο ΘΕΟΣ ΕΒΑΛΕ ΤΗΝ ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΤΟΥ ΣΤΗΝ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΚΑΙ ΔΕΝ ΤΗΝ ΠΕΡΝΕΙ ΠΙΣΩ»..Δ.Ι ΜΗΝ ΚΟΨΕΤΕ ΤΟΝ ΖΑΝΓΚΛΟΣ..ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΑΛΑΤΟΠΙΠΕΡΟ ΤΟΥ ΜΠΛΟΓΚ..

 11. @ 10 Δεν εχουμε πρόθεση να «κοψουμε»κανενα,αλλα εχει μαλλιάσει η γλωσσα μας να ζητάμε να σταματησουν οι προκλησεις,αλλά,στου κουφού τη πόρτα…

 12. Φιλε Αντώνη, σε ευχαριστώ για την προτροπή σου στον Δημήτρη να μην με κάνει ban.
  Αυτό δείχενι άνθρωπο με αρχές που δεν φοβάται την αντίθεση και τον διάλογο.

  Είναι αλήθεια ότι από σεβασμό στο blog, δηλαδή στους επισκέπτες,
  δεν γράφω όλα όσα θα ήθελα να γράψω για αυτό που ΕΓΩ πιστεύω
  είναι η αλήθεια σε σχέση χριστιανισμός-Ελλάδα.

  Δεν κάνω προσηλυτισμό, εξάλλου οι γνώσεις μου είναι μικρές, αλλα θέλω να δώσω
  τα ερεθίσματα σε νέους να ψάξουν οι ίδιοι να μάθουν ότι επιμελώς αποκρύφθηκε
  από την εκκλησία για τον μαρτυρικό ιερό τούτο τόπου που λέγεται Ελλάδα!

 13. Το 1821 δεν ακολούθησαν καμία προφητεία οι Έλληνες.Είχαν συντελεστεί ένας μεγάλος αριθμός παραγόντων που οδήγησαν στην επανάσταση.Τις προφητείες τις ακολούθησαν στα Ορλωφικά οι Έλληνες αλλά και πιο μπροστά όπως στην εξέγερση του Διονυσίου του φιλόσοφου.Τότε κυκλοφόρησαν από Ρώσους προπαγανδιστές οι «προφητείες» για το «ξανθό γένος» που θα κατέβει να ελευθερώσει τους Έλληνες ή οι εικόνες του Μεγάλου Πέτρου με τον τίτλο «Βασιλέας Ρώσων και Γραικών» (θεωρία τρίτης Ρώμης).Σε αυτές τις περιπτώσεις οι Έλληνες ξεκληρίστηκαμε καθώς οι Ρώσοι με του επιτύγχαναν τον σκοπό τους μας παρατούσαν έρμαια στις σφαγές των Τούρκων.Ο Θεός μπορεί να έβαλε την υπογραφή του αλλά αν δεν ήταν τα συμφέροντα των Μ.Δυνάμεων στη ναυμαχία του Ναυαρίνου και η συνακόλουθη δική τους υπογραφή για δημιουργία ανεξάρτητης Ελλάδας ίσως ακόμα να ήμασταν Τουρκία.Οι προφητείες είναι για αυτούς που δεν έχουν στόχους και τα περιμένουν από τον θεό όλα.Για αυτούς που θέλουν να κρατάνε το μέλλον τους στα χέρια τους υπάρχει το «συν Αθηνά και χείρα κίνει».

 14. Παρεπιπτόντως το «συν Αθηνά και χείρα κίνει» οι Τούρκοι το εφαρμόζουν μια χαρά και ας έχουν κάποιες φορές κόντρα το ρεύμα.Στοχευμένα και μεθοδικά.

 15. Σκεπτόμενε, δεν θυμάμαι που και γιατί κοντραριστήκαμε, (ούτε θέλω να μου το θυμίσεις)
  αλλα σε βρίσκω σε όλα σωστό, μάλλον εγώ έκανα λάθος, η έγινε παρεξήγηση.

 16. Σκεπτόμενος ΑΝ ΕΙΧΕΣ ΔΙΑΒΑΣΕΙ ΙΣΤΟΡΙΑ ΘΑ ΗΞΕΡΕΣ ΟΤΙ ΤΟ ΝΑΒΑΡΙΝΟ ΤΟ ΞΕΚΙΝΗΣΑΝ ΟΙ ΡΩΣΟΙ..ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΚΡΙΒΕΙΑ ΕΜΕΙΣ ΡΙΞΑΜΕ ΝΟΜΙΣΑΝ ΟΤΙ ΕΡΙΞΑΝ ΟΙ ΤΟΥΡΚΟΙ ΚΑΙ ΑΡΧΗΣΕ Ο ΧΑΜΟΣ..ΛΙΓΟ ΜΕΤΑ ΕΙΣΕΒΑΛΑΝ ΟΙ ΡΩΣΟΙ ΣΤΗΝ ΑΝΔΡΙΑΝΟΥΠΟΛΗ ΚΑΙ ΟΙ ΓΑΛΛΟΙ ΣΤΗΝ ΠΕΛΛΟΠΟΝΙΣΟ ΑΝΑΓΚΑΖΟΝΤΑΣ ΤΟΥΣ ΤΟΥΡΚΟΥΣ ΣΕ ΑΝΑΚΩΧΗ..ΠΡΙΝ ΤΟ ΝΑΒΑΡΙΝΟ ΕΙΧΑΜΕ ΙΔΗ ΝΙΚΗΣΕΙ ΤΟΝ ΙΜΠΡΑΗΜ ΣΤΟΥΣ ΜΥΛΟΥΣ..ΑΡΑ ΟΙ «ΠΡΟΦΗΤΕΙΑ» ΕΠΑΛΗΘΕΥΘΗΚΕ..ΣΚΟΠΟΣ ΜΟΥ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ Η ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΜΟΙΡΟΛΑΤΡΕΙΑΣ ΚΑΙ ΕΦΥΣΙΧΑΣΜΟΥ ΑΛΛΑ ΤΟ ΑΝΤΙΘΕΤΟ..ΜΟΝΟ ΑΝ ΠΙΣΤΕΨΟΥΝ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΟΤΙ ΑΞΙΖΟΥΝ ΚΑΙ ΑΦΗΣΟΥΝ ΤΑ ΜΙΣΗ ΤΑ ΠΑΘΗ ΚΑΙ ΤΙΣ ΡΕΜΟΥΛΕΣ ΘΑ ΜΠΟΡΕΣΟΥΜΕ ΝΑ ΞΑΝΑΜΕΓΑΡΟΥΡΓΗΣΟΥΜΕ!!!

 17. Αντώνη,δόξα τω Θεώ έχω διαβάσει αρκετή ιστορία για να ξέρω πως οι πρώτες συγκρούσεις άρχισαν ανάμεσα στο τουρκοαιγυπτιακό και τον αγγλικό στόλο.Ο ρωσικός στόλος που αποτελούνταν μόλις από 8 πλοία επενέβη στο κρισιμότερο σημείο και έγειρε καθ’αυτό το τρόπο η πλάστιγγα υπέρ των συμμάχων.(υπόψιν είχαν προηγηθεί αρκετές μέρες νωρίτερα αψιμαχίες ανάμεσα στους Άγγλους και τους Τούρκους με τουρκικές απώλειες).Αυτά τα γεγονότα έλαβαν χώρα τον Σεπτέμβριο-Οκτώβριο του 1827.Ο ρωσοτουρκικός πόλεμος δεν έγινε «λίγο μετά» αλλά τον Μάιο του 1828 και κράτησε μέχρι το 1829.Η μάχη των Μύλων έγινε το 1825 (η νίκη έχει σημασία γιατί αν χάναμε τότε θα έσβηνε εντελώς η επανάσταση και άρα δεν θα γίνονταν η ναυμαχία του Ναυαρίνου).Εκτός από τις προφητείες του Παϊσιου (που καλές είναι και αυτές αλλά σαν παραμύθια),θα σου πρότεινα να αγοράσεις την Ιστορία του ελληνικού έθνους.Περισσότερα και χρησιμότερα πράγματα θα μάθεις.

 18. ΟΚ ΤΟ ΛΑΘΟΣ ΕΙΝΑΙ ΟΤΙ ΤΟ ΞΕΚΙΝΗΣΑΝ ΟΙ ΑΓΓΛΟΙ ΠΡΩΤΑ ΚΑΙ ΟΧΙ ΟΙ ΡΩΣΟΙ..ΚΑΤΑ ΤΑ ΑΛΛΑ ΤΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ ΕΓΙΝΑΝ ΟΠΩΣ ΣΤΑ ΕΙΠΑ..ΚΑΙ ΟΙ ΑΓΓΛΟΙ ΠΑΝΤΩΣ «ΞΑΝΘΟ ΓΕΝΟΣ» ΕΙΝΑΙ ΑΝ ΔΕΝ ΚΑΝΩ ΛΑΘΟΣ..ΤΟ ΝΟΗΜΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΝ ΗΤΑΝ ΑΛΗΘΙΝΗ Η ΠΡΟΦΗΤΕΙΑ ΑΛΛΑ ΟΤΙ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΤΗΝ ΠΙΣΤΕΨΑΝ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΡΑΓΜΑΤΩΣΑΝ..ΑΠΟΤΙ ΞΕΡΩ Ο ΤΣΑΡΟΣ ΜΟΝΟ ΤΙΜΗΣΕ ΤΟΥΣ ΝΑΒΑΡΧΟΥΣ..Η ΕΠΙΣΗΜΗ ΑΓΓΛΙΑ ΚΑΙ ΓΑΛΛΙΑ ΤΟΥΣ ΤΗΜΩΡΙΣΑΝ..

 19. Συνθήκη της Αδριανούπολης
  Η Συνθήκη Ειρήνης της Αδριανούπολης (ή Συνθήκη του Εντιρνέ) σήμανε το τέλος του Ρωσο-Τουρκικού πολέμου του 1828-1829 ανάμεσα στην Ρωσική Αυτοκρατορία και την Οθωμανική Αυτοκρατορία. Υπογράφτηκε στις 14 Σεπτεμβρίου 1829 στην Αδριανούπολη από τον ρώσο Κόμη Αλεξέι Ορλώφ και τον τούρκο Abdul Kadyr-bey. Η Οθωμανική Αυτοκρατορία παρείχε πρόσβαση στην Ρωσία στις εκβολές του Δούναβη και στα κάστρα του Akhaltsikhe και του Akhalkalaki στην Γεωργία. Ο Σουλτάνος αναγνώρισε στην Ρωσία την κατοχή της Γεωργίας και των Χανάτων του Ερεβάν και του Ναχιτσεβάν τα οποία είχαν παραχωρηθεί στον Τσάρο από την Περσία με την Συνθήκη του Τουρκεμτσάι ένα χρόνο νωρίτερα. Με την συνθήκη άνοιγαν τα Δαρδανέλλια σε όλα τα εμπορικά πλοία, απελευθερώνοντας έτσι το εμπόριο των δημητριακών, των ζωοειδών και ξυλείας, αν και χρειάστηκε η Συνθήκη του Hünkâr İskelesi (1833) για να διευθετηθεί το ζήτημα των Στενών ανάμεσα στα δύο μέρη. Ο Σουλτάνος εγγυήθηκε εκ νέου την ήδη υποσχεθείσα αυτονομία της Σερβίας, υποσχέθηκε αυτονομία για την Ελλάδα, και επέτρεψε στην Ρωσία να καταλάβει την Μολδαβία και την Βλαχία έως ότου η Οθωμανική Αυτοκρατορία καταβάλλει αποζημιώσεις. Η συνθήκη επίσης όριζε τα σύνορα μεταξύ της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας και της Βλαχίας κατά τον ρου του Δούναβη, μεταβιβάζοντας στην Βλαχία τις συνοριακές επαρχίες (ράγιας) του Turnu Măgurele, Giurgiu και Brăila.

 20. Η προφητεία για το ξανθό γένος δεν αναφέρεται αόριστα σ’ένα ξανθό γένος αλλά στους Ρώσους.Αν μιλούσε για Άγγλους μάλλον κοκκινοτρίχιδες θα έλεγε.Τα γεγονότα που αναφέρεις έγιναν αλλά όχι με τη σημασία που τους δίνεις.Η νίκη στους Μύλους το 1825 πχ έχει σημασία μόνο ως προς την επιβίωση της επανάστασης.Αν είχε καταπνιγεί δεν θα υπήρχαν εξεγερμένοι Έλληνες που θα ελευθέρωναν οι ξένοι.Επιπλέον ο πόλεμος του 1828-1829 είχε σαν όρο του την παραχώρηση αυτονομίας (οχι ανεξαρτησίας) στην Ελλάδα και αποτελεί συνέχεια μιας σειράς ενεργειών των Μ.Δυνάμεων προεξάρχουσας της Βρετανίας προς τη λύση του ελληνικού ζητήματος.Μάλιστα υπάρχει αναφορά σχετικά με τη στάση του λόρδου Ουέλινγκτον (αυτός καθόριζε τη βρετανική εξωτερική πολιτική) ο οποίος είχε στο μυαλό του να παραχωρήσει εκτενή εδάφη στην Ελλάδα (να αντικαταστήσει δηλαδή την Οθ.αυτοκρατορία με μια ελληνική ως αντίβαρο στη Ρωσία) θεωρώντας ότι η Ρωσία ευνοεί την Ελλάδα.Όταν συνειδητοποίησε οτι η Ρωσία ήθελε μια μικρή Ελλάδα τότε αποφάσισε να διατηρήσει την Οθ.αυτοκρατορία ως αντίβαρο στη Ρωσία.Συνακόλουθα οι Γάλλοι έστειλαν το στρατηγό Μαιζόν με 15000 για να μην μείνουν πίσω στο παιχνίδι της εύνοιας.Το νόημα είναι ότι για πρώτη φορά δεν πίστεψαν σε μια πρφητεία για να ξεσηκωθούν αλλά βασίστηκαν στις δυνάμεις τους,οικονομικές και πνευματικές.Αν βασίζονταν σε προφητείες μάλλον σφαγές θα είχαμε πάλι. Επιπλέον το νόημα είναι πως μόνο όταν έχουμε στόχο και ξέρουμε που βαδίζουμε μπορούμε να κάνουμε πράγματα.Όταν χάνουμε το στόχο (βλέπε εμφυλίους εν μέσω επανάστασης)τότε τα πράγματα πάνε στραβά και χρειαζόμαστε ξένη χείρα βοηθείας.

 21. Σκεπτόμενος το ιδιο πραγμα λεμε με διαφορετικο τροπο..κανεις λογικος ανθρωπος δεν λεει οτι αμα μας επιτεθουν οι τουρκοι να μην αντιδρασουμε επειδη η προφητεια λεει μπλα μπλα..χρησιμοιποιεις τις «προφητειες» για ψυχολογικους λογους για εξυψωση του φρονηματος..οπως πχ το 40 λεγαμε οτι μας βοηθα η παναγια της τηνου..οπαραγοντας ψυχολογια ειναι πολυ συμαντικος σε ενα πολεμο..

 22. Αντώνη δεν λέμε το ίδιο πράγμα.Στο αποτέλεσμα συμφωνούμε.Εγώ επ ουδενί δεν θα ήθελα η Ελλάδα να βασίζεται σε προφητείες για να ασκεί την εξωτερική της πολιτική.Προτιμώ να στοχεύει,να σχεδιάζει και να υλοποιεί έστω και μακροπρόθεσμα..Σάφως και θα υπάρχει θρησκευτική έξαψη σε περίοδο πολέμου με αλλόθρησκους αλλά άλλο το ένα άλλο το άλλο.Άλλο να κάνεις αγιασμό των όπλων και άλλο να βάλεις το κράτος να κηρύξει πόλεμο επειδή το είπε ο Θεός.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s