"Greek National Pride" blog / Εξοπλισμοί / Νεό-Οθωμανοί / Τουρκία

O «γκουρού» της τουρκικής αμυντικής βιομηχανίας Murad Bayar μιλά για όλα


Η Τουρκία πρόκειται να καλύψει τις εξοπλιστικές της ανάγκες μέσω εξειδικευμένων αναπτυξιακών προγραμμάτων νέων οπλικών συστημάτων.

Αυτή είναι η κεντρική θέση της τουρκικής πολιτικής για την εγχώρια πολεμική βιομηχανία και τα εξοπλιστικά προγράμματα όπως προκύπτει από τη συνέντευξη που παραχώρησε ο διευθυντής της Υπογραμματείας Πολεμικής Βιομηχανίας (SSM) Murad Bayar στο περιοδικό Jane’s Defence Weekly.

Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα κατά τον Bayar είναι η ανάπτυξη και κατασκευή της σταθεροποιημένης πλατφόρμας STAMP εξοπλισμένη με πολυβόλο των 12,7 χλστ από την κρατική εταιρεία Aselsan η οποία έχει ήδη εξαχθεί στην Μαλαισία και τα ΗΑΕ, ενώ η άλλη πλατφόρμα που η εταιρεία έχει κατασκευάσει η STOP εξοπλισμένη με πυροβόλο των 25/30 χλστ έχει πωληθεί στην Γεωργία.

Η πολιτική αυτή αποφασίστηκε το 2004 από την κυβέρνηση Ερντογάν και αποσκοπούσε στην μείωση της εξάρτησης της Τουρκίας από την ξένη τεχνολογία. Αποτέλεσμα αυτής της πολιτικής είναι το 2010 να καλύπτονται από την εγχώρια βιομηχανία το 60% των αναγκών του τουρκικού Ναυτικού, το 80% του Στρατού και το 20% της Αεροπορίας.

Όπως με περηφάνια δηλώνει ο Bayar το 50% των τουρκικών αναγκών σε οπλικά συστήματα για το έτος 2010 καλύφτηκε από την εγχώρια βιομηχανία τη στιγμή που το 2009 το νούμερο αυτό ήταν 46%.

Στα ίδια πλαίσια η Τουρκία έχει ξεκινήσει μία μελέτη σκοπιμότητας για την ανάπτυξη του πρώτου σύγχρονου μαχητικού από την βιομηχανία της χώρας.

Αν η μελέτη αποδείξει ότι αυτό δεν είναι εφικτό ή ότι δεν έχει την προσδοκώμενη συσχέτιση κόστους οφέλους τότε η Τουρκία θα αναζητήσει συνεργασίες με άλλες χώρες. Οι διαπραγματεύσεις που η Τουρκία είχε ξεκινήσει με την Νότιο Κορέα για το υπό ανάπτυξη μαχητικό KF-X δεν ολοκληρώθηκαν λόγω διαφωνιών όσον αφορά το ποσοστό της βιομηχανικής συμμετοχής.

Σε περίπτωση που η εγχώρια ανάπτυξη και η κοινή ανάπτυξη νέων συστημάτων με άλλες χώρες δεν είναι βιώσιμη από τεχνοοικονομικής άποψης τότε είτε η Τουρκία θα αγοράσει συστήματα έτοιμα από την αγορά, είτε θα συμμετάσχει στην συμπαραγωγή συστημάτων με την προϋπόθεση ότι δημιουργηθούν θέσεις εργασίας και θα δοθούν παραγγελίες στην τουρκική πολεμική βιομηχανία μέσω των ΑΩ.

Μία ακόμη δίοδο ανάπτυξης της εγχώριας πολεμικής βιομηχανίας που ακολούθησε η Υπογραμματεία ήταν η σύναψη στρατηγικών συμφωνιών συνεργασίας μεταξύ τουρκικών και αλλοδαπών εταιρειών, για την αγορά εγχώρια κατασκευασμένων υποσυστημάτων, όπως το άρμα μάχης Altay.

Ένα ακόμα φιλόδοξο πρόγραμμα της SSM είναι η εγχώρια ανάπτυξη κινητήρων ντίζελ καθότι μέχρι σήμερα οι τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις στηρίζονται σχεδόν αποκλειστικά σε κινητήρες της γερμανικής εταιρείας MTU.

Όσον αφορά τον τομέα των τουρκικών εξαγωγών στρατιωτικού υλικού ο Murad Bayar αναφέρει ότι οι περιοχές ενδιαφέροντος της Τουρκίας είναι ο Καύκασος, η Αφρική, οι χώρες του περσικού κόλπου και η νοτιοανατολική Ασία.

Οι χώρες της βορείου Αφρικής και της Μέσης Ανατολής δεν αποτελούν προτεραιότητα αυτή τη στιγμή λόγω των γνωστών γεγονότων.

Αναφορικά με το οικονομικό ύψος των εξαγωγών ο Murad Bayar σύγκρινε τα 196 εκατ. δολάρια που ήταν οι εξαγωγές το 2004 δηλαδή μόλις ένα χρόνο από την ανάληψη της εξουσίας από το κόμμα του πρωθυπουργού Ερντογάν με τα 900 εκατ. δολάρια που ήταν η αξία των εξαγωγών το 2010.

Με λίγα λόγια η αύξηση των εξαγωγών τουρκικού στρατιωτικού υλικού την περίοδο 2005-2010 ήταν περίπου κατά 4,6 φορές. Στόχος σύμφωνα τον  Murad Bayar είναι οι εξαγωγές στρατιωτικού υλικού το 2011 να φτάσουν το 1 δις δολάρια και το 2016 τα 2 δις δολάρια.

Για το σκοπό αυτό θα ανοίξουν γραφεία συνδέσμων στις τουρκικές πρεσβείες, τα οποία θα προωθούν τα τουρκικά οπλικά συστήματα. Ήδη δύο γραφεία σαν και αυτά έχουν ανοίξει στις ΗΠΑ και στην Σαουδική Αραβία.

Για τα μεγάλα εξοπλιστικά προγράμματα ο διευθυντής της Υπογραμματείας δήλωσε ότι μεταξύ των προτεραιοτήτων της γειτονικής χώρας είναι η ανάπτυξη του UAV ΑΝΚΑ, ενώ την περίοδο αυτή πραγματοποιείται η τεχνοοικονομική μελέτη αναφορικά με την απόκτηση των φρεγατών του προγράμματος TF-2000.

Για το Στρατό Ξηράς ενδιαφέρον έχει το πρόγραμμα επιλογής του νέου μέσου μεταφορικού ελικοπτέρου (το οποίο τελικά ανέλαβε η Sikorsky με το T-70) καθώς και η αγορά των 6 μεταγωγικών ελικοπτέρων ICH-47F Chinook τα οποία κατασκευάζονται κατόπιν άδειας από την Agusta/Westland και τα οποία θα αγοραστούν μέσω πιστώσεων FMS.

Στον τομέα της έρευνας και ανάπτυξης η τουρκική κυβέρνηση αποδίδει μεγάλη σημασία διοχετεύοντας σημαντικά ποσά.

Ένα ακόμα ευαίσθητο σημείο που ανέφερε στην συνέντευξη του ο διευθυντής της SSM είναι η σχέση της Τουρκίας με το Ισραήλ όπου όπως σημειώνει ο Bayar η Τουρκία δεν έχει υποστεί κάποια ζημιά από την επιδείνωση των σχέσεων των δύο χωρών στον τομέα της πολεμικής βιομηχανίας διότι οι Τούρκοι μηχανικοί έχουν ήδη αποκτήσει τις ικανότητες που χρειάζονται για την ανάπτυξη τεχνολογίας η οποία παλαιότερα παρεχόταν από το Ισραήλ.

Αναφορικά με τις σχέσεις της Τουρκίας με την Βρετανία ο Bayar επεσήμανε ότι οι δύο χώρες πρόκειται να υπογράψουν στρατιωτικό σύμφωνο το οποίο θα περιλαμβάνει την διεξαγωγή κοινών ασκήσεων και την ανταλλαγή πληροφοριών και εμπειριών.

Επιπλέον την περίοδο αυτή οι δύο χώρες συζητούν θέματα ναυτικής συνεργασίας και ναυπηγικών προγραμμάτων σε συνέχεια του προγράμματος ναυπήγησης των κορβετών της κλάσης Ada.

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

13 thoughts on “O «γκουρού» της τουρκικής αμυντικής βιομηχανίας Murad Bayar μιλά για όλα

 1. Έτσι συμπεριφέρονται τα σοβαρά κράτη.Αν συνεχίσουμε καθ’αυτό το τρόπο,σε 2 δεκαετίες θα μας φωνάζουν αυτοί Μαμελούκους και όχι εμείς αυτούς.Αυτό συμβαίνει γιατί οι Τούρκοι έχουν ξεκαθαρίσει που θέλουν να πάνε σαν κράτος.Εμείς από την άλλη ψαχνώμαστε και άκρη δεν βγάζουμε.

 2. Ένα πολύ φιλόδοξο πρόγραμμα που αξίζει
  συγχαρητηρίων αν και είναι οι αιώνιοι εχθροί μας.
  Ήθελα να ήξερα τα δικά μας λαμόγια στα ανάλογα υπουργεία
  δεν κοκκινίζουν όταν διαβάζουν αυτά τα επιτεύγματα των τούρκων?

 3. τι στεναχωριεστε εσεις δεν εισται αυτοι που λετε οτι εχουν μετριμενα ψωμια οι τουρκοι, και πως οι διεθνεις ανατροπες και συμμαχιες λειτουργουν υπερ μας .

 4. thanos εγώ προσωπικά ποτέ δεν έχω μιλήσει για καταστροφή της Τουρκίας.Και ανεξάρτητο Κουρδιστάν να γίνει πάλι θα υφισταται Τουρκία και πιο εξελιγμένη μάλιστα.Το ότι μας ευνοούν οι συσχετισμοί πολιτικοί και γεωστρατηγικοί εσύ δεν το βλέπεις;Μήπως θεωρείς τυχαίο που οι ΗΠΑ θα μας δώσουν δωρεάν ελικόπτερα και άρματα;Εγώ θεωρώ ότι το κάνουν (πέραν λόγω της συμμαχίας με το Ισραήλ) γιατί βλέπουν ότι οι εξεγέρσεις πλησιάζουν τη Τουρκία και φοβούνται μήπως κάνουν εξαγωγή στην Ελλάδα οι Τούρκοι.Γι’αυτό και οι κοινές ασκήσεις,γι’αυτό και το επείγον κάποιων προμηθειών όπλων,γι’αυτό και το σύντομο της ικανοποίησης του LoR.Μέσα σε δύο μήνες!Πρωτάκουστο!Μάλλον στέλνουν το μήνυμα ότι θέλουν σταθερότητα στη περιοχή.

 5. Δεν διαφωνω με αυτα που λες , ωστοσο αυτα που «εδωσε» ο gap ολο αυτο το διαστημα ηταν κολοσιαια, μη μας χρυσωνουν το χαπι με τετοιες κινησεις τυπου ταχειας παραδωσεις οπλων που ετσι αλλιως αυτοι συντηρουν αυτη την αντιπαλοτητα μεταξυ ελλαδος και τουρκιας . τωρα αν μου πεις μας γ…..νε που μας γ……νε ασ πληρωσουν και κατι τοτε παω πασο !

 6. Το ότι διατηρούν την αντιπαλότητα Ελλάδας Τουρκίας για να πουλάνε όπλα δεν χωρά αμφιβολία. Το ότι επίσης όμως θέλουν σταθερότητα στο Αιγαίο επίσης δεν χωρά αμφιβολία.Εγώ βλέπω ότι έχει αρχίσει να κλίνει η ζυγαριά προς το μέρος μας,πράγμα που ωφείλεται σε πολλούς παράγοντες που δεν θα αναλύσω εδώ.Μπορείς όμως να μου πείς ποια είναι αυτά τα κολοσσιαία που έχει ξεπουλήσει ο ΓΑΠ;

 7. Tωρα μου τα χαλας, σε διαβαζω και εισαι αντικημενικος και ισοροπειμενος αυτο που με ρωτας ομως να με ρωταγε ο γιος οκ. εσυ τι περιμενεις δηλαδη να δεις της υπογραφες να πεφτουν . τα βηματα που κανει ειναι πολυ μικρα αλλα παραπολλα και σε πολλους τομεις και λογο του «πολλαπλου σοκ» που εχουμε υποστει ως λαος εχουμε παρετηθει καθε αντιστασεις .οι διευκολινσεις και τα στρογγυλεματα σε ολες της ανοιχτες πληγες του ελληνισμου ειναι παραπανω απο ολοφανερες.το μονο σηγουρο ειναι οτι γινονται με τετοιο τροπο ωστε να χρεωθουν διαχρονικα !

 8. Thanos αυτό που σου ζήτησα είναι ονομαστικά να να απαριθμίσεις τα ξεπουλήματα του ΓΑΠ.Μπορεί εγω να κάνω λάθος και να μην τα έχω δει όπως είναι.Το ότι υπάρχουν κάποια ξεπουλήματα, υπάρχουν.Αλλά σε πολλά από τα ζητήματα που τον κατηγορούν δεν υπάρχει μόνο μια ανάγνωση.Πχ το ζήτημα των πετρελαίων.Άλλοι των κατηγορούν ότι τα ξεπούλησε και άλλοι των κατηγορούν ότι δεν έχει προχωρήσει σε εκμετάλλευση ακόμα.Τελικά θέλουμε ή δε θέλουμε να τα εξορύξουμε.Γι’αυτό σου λέω.Πες εσύ ποιά θεωρείς ξεπουλήματα και βλέπουμε.

 9. Eπειδη πολλοι βλεπουν το ΔΝΤ ως τη τελευταια ευκαιρια για τη χωρα γιατι ετσι επρεπε ως γραμμη εγω το βλεπω ως το μεγαλυτερο εγκλημα σε βαρος της χωρας μας που εγεινε εκ προμελετης με σκοπο μεχρι και τον διαμελισμο οταν αυτο αποφασιστει εξαλου δεν το εχουν σε τιποτα με της μειονοτητες μια αποφαση ειναι αστες εκει αχριαστες ναναι. τωρα οσο αναφορα τον gap αποψη μου ειναι πως γιαυτο ακριβος το σκοπο προετημαζοτανε τοσα χρονια απο τους εντολοδοχους του, ειναι ο ποιο ανελληνιστος ,μη χριστιανος , πρωθυπουργος ever,πραγμα που τον κανει αυτοματος καταληλο γιαυτη τη δουλεια. και μη ξεχνατε τον ελληνικο λαο γιανα τον υποταξουμε και να τον βγαλουμε απο τη μεση σε αυτη την ευεστιτη περιοχη με την τεραστια γεωστρατιγηκη σημασια για της ΗΠΑ πρεπει να τον χτυπησουμε βαθεια στης αξιες του, τα εθιμα του, τη γλωσα του,τα πιστευω του, και επειδη ενας λαος κατακτιεται με σπαθι η με χρεος διαλεξαν το δευτερο και αυτο ζουμε τωρα .σε επεισα γιατι εχει δωσει κολλοσιαια πραγματα στης ΗΠΑ ο gap με μια μονο υπογραφη !!!

 10. thanos θα σταθώ σε ορισμένα σημεία του σχόλιού σου.Ίσως να μην συμφωνήσεις με όσα θα πω.1)Για εμένα το ΔΝΤ ή καλλίτερα η κρίση η ίδια, πραγματικά, απότελεί μια ευκαιρία για να γίνουν αλλαγές στη χώρα, που έπρεπε να γίνουν εδώ και δεκαετίες.Δεν με ικανοποιεί η πολιτική του ΓΑΠ γιατί βλέπω πως δεν κάνει πολλά πράγματα όσον αφορά τη δίκαιη κατανομή των βαρών και την τιμωρία όσων έχουν πληγώσει την εθνική οικονομία με κλεψιές.Αν εγώ σε κλέψω,το δικαστήριο με υποχρεώνει να σου επιστρέψω τα χρήματα.Στην Ελλάδα για την κλοπή δημόσιου πλούτου τιμωρήσαι απλά με αργία.Η δήμευση περιουσίας δυτυχώς δεν υφίσταται σαν επιλογή.Θα μπορούσαμε λοιπόν με αυτά που λέω να μαζέψουμε πολλά δις από δημεύσεις περιουσίας και πάταξη της φοροδιαφυγής και να είναι πιο ομαλή η μετάβαση.Άρα η μόνη μας ελπίδα με αυτούς που έχουμε μπλέξει είναι να τους «βάλει χέρι» το ΔΝΤ όχι γιατί μας αγαπά αλλά για να πάρει τα λεφτά των δανειστών μας πίσω.Βάζοντάς τους χέρι θα γίνουν και οι μεταρρυθμίσεις που χρειαζόμαστε σαν οικονομία.Εδώ να προσθέσω πως οι παθογένειες της ελληνικής οικονομίας δεν ωφείλονται μόνο στο Γιωργάκη αλλά σε πολλές δεκαετίες σάπιας διακυβέρνησης της χώρας.Είναι τουλάχιστον άδικο να ρίχνουμε το φταίξιμο σ’αυτόν για ότι έκαναν 5 πρωθυπουργοί πριν από αυτόν.Ξεχνάς πως σε 5 χρόνια μέσα το χρέος από 180 δις πήγε στα 320.Πως κατάφερε ο Καραμανλής και τα δημιούργησε αν όχι και με κλεψιά;Η δημιουργία τόσο μεγάλου χρέους σε 5 χρόνια δεν αποδυνάμωσε την Ελλάδα;Ο Γιωργάκης φταίει και για αυτό;Το παραμύθι με τα spreads που εκτινάσσονται έχει τη αρχή του στο τεράστιο χρέος και έλλειμμα της χώρας που αδυνατεί να καλύψει.2)Άντε να συμφωνήσω πως είναι ο πιο μη χριστιανός και ο πιο ανελλήνιστος (φαντάζομαι εννοείς δεν ξέρει ελληνικά) πρωθυπουργός ποτέ.Οι πριν από αυτό που και πιο χριστιανοί ήταν και πιο καλοί στον λόγο τι έκαναν για αυτή τη πατρίδα πέραν του να την κατατρώνε;Άρα και εδώ θεωρώ πως στέκεσαι μόνο σε φήμες περί εβραϊκής καταγωγής και άλλες τέτοιες σάχλες για να τον κατηγορήσεις.(και ο Κεμάλ Ντερβίς για ολλανδοεβραίος κατηγορείται αλλά μια χαρά τα κατάφερε με τη Τουρκία).3)Μιλάς για την υποταγή της Ελλάδας σε μια ευαίσθητη περιοχή αλλά παραβλέπεις την διπλωματική απομόνωση στην οποία είχε περιέλθει με τον Καραμανλή (εξαίρεση αποτελέι η σχέση με τη Ρωσία,για θέματα που ήταν κυρίως προς συμφέρον της Ρωσίας).Την στιγμή αυτή ο ΓΑΠ έχει τη στήριξει των ΗΠΑ και του Ισραήλ (για θέματα που συμφέρουν κυρίως το Ισραήλ) αλλά και μας έχει βγάλει σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία από την διπλωματική απομόνωση.Δεν καταλαβαίνω γιατί λες πως ο ελληνικός λαός χτυπιέται από τις ΗΠΑ σε αυτή την χρονική περίοδο (παλιότερα ναι) στις αξίες,τα έθιμα,τη γλώσσα και τα πιστεύω του;Αν εννοείς το διεθνές κεφάλαιο αυτό θέλει απλώς να πάρει τα χρήματά του πίσω και στη τελική εμείς τους δώσαμε το δικαίωμα να μας κυνηγήσουν…. Και να σκεφτείς δεν τον ψήφισα κιόλας.

  ΥΓ.Αυτό που παρατήρησα από το παραπάμω σχόλιό σου είναι ότι βασίζεσαι σε φήμες που κάπου διάβασες,κάποιος έγραψε,που κάπου είχε ακούσει πως έτσι είναι.Δεν υπάρχουν πάντα συσκευωρίες.Φιλική συμβουλή να βλέπεις μια κοινωνία (οποιασδήποτε χώρας) και οικονομικά και πολιτικά και κοινωνικά (και ίσως θρησκευτικά) για να μπορείς να βγάλεις συμπεράσματα ασφαλέστερα σχετικά με τη κατάσταση στην οποία βρίσκεται και που οδεύει.Δεν είναι πάντα εύκολο αλλά είναι σίγουρα ορθότερο από φήμες.

 11. @ 10 Δυστυχώς.ειτε μας αρεσει είτε οχι,η αληθεια είναι αυτή.Και η…Παπαρηγα να γινοτανε πρωθυπουργός δεν θα αλλαζε ενα γιώτα απο τα οικ.μετρα,και ας λεει ολες τις μπουρδες τωρα.Η πολιτική που λεει η σημερινή αντιπολίτευση είναι που μας βούλειαξε.Εαν σταματησουμε τα οικονομικά μετρα,αυριο δεν θα εχουμε να πληρωσουμε ούτε τους μισθούς του Απριλιου.Ολα τα αλλα είναι γαι να ..ψηφισουνε εμας,οπως τα ελεγε και ο Γιωργακης πριν.Επι τελους,ας ανοίξουμε τα ματια μας.Τ ε λ ε ί ω σ α ν τα ψεματα.

 12. Δ.Ι την σήμερον ημέρα κανείς δεν σου χαρίζεται.Ότι κάνεις πρέπει να το κάνεις με κόπο και ιδρώτα.Εμείς καλοπεράσαμε καλώς η κακώς με ξένα χρήματα που ήταν και δανεικά.Σήμερα που έρχονται να τους πληρώσουμε τους λέμε κακούς.Υπάρχουν και κερδοσκόποι αλλά τι δύναμη θα είχαν αν έβλεπαν τη χώρα να προχωρά προς τη σωστή κατεύθυνση.Δυστυχώς ολοι οι Έλληνες έγιναν οικονομολόγοι και έχουν βρεί μαγικές λύσει περί άρνησης χρέους,περί αποδοχής χρεωκοπίας χωρίς να έχουν στα υπόψιν τους τι θα σήμαιναν αυτά.Πάνω απ’όλα όμως κανείς δεν αναλογίζεται τις ευθύνες του.Εγώ πέραν των εξηγήσεων που θα ήθελα να δώσει ο Καραμανλής για το χάλι που άφησε πίσω του και για την αδιαφορία του στην κυβέρνηση της χώρας θα ήθελα να έχω και μια αντιπολίτευση υπεύθυνη.Αλλά έπρεπε να του την κάνει γυριστή ο Παπανδρέου του Σαμαρά στη ψήφιση του Μνημονίου λίγες ημέρες πριν τη χρεωκοπία και να του έλεγε πως χρειάζονται 180 βουλευτές.Εκεί να έβλεπα πόσο αντιμνημονιακός θα ήταν ο Σαμαράς όταν θα έπεφτε και στις πλάτες του η χρεωκοπία της χώρας.Δυστυχώς δεν αρέσει σε κάποιους να τα λέω αυτά.

 13. Μετα τον 2 παγκοσμιο πολεμο που αναλαβαν την κυδεμονια μας η αμερικη ( τα λεφτα του σχεδιου marsal ηταν πολλα παρα πολλα στην ουσια τα περισσοτερα που δοθηκαν σε ευρωπαικη χωρα) ολοι οι πρωθυπουργοι που ελεχτικαν ηταν και ειναι τοποθετιμενοι και κατευθινομενοι λιγο ο αντρεας τους τα χαλασε (και αυτο φενεται απο τα ενγραφα των μυστικων υπερεσιων των ΗΠΑ) Η υπερχρεωση της χωρας εχει ξεκινησει πολλα χρωνια πριν και εχει ξεκινησει εσκεμενα για να οδηγιθουμε σε αυτο το σημειο και να γινουμαι ευκολα «διαχηρησιμοι».Εγω απλα λεω πως οταν ενας πρωθυπουργος περνει γραμη απο την ουασινκτον το πως και ποτε θα αναλαβει, αν τυχαινει να ειναι και αμερικανοτραφης, ανελληνιστος ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΕ ΤΗΝ ΕΝΝΟΙΑ ΤΗς ΓΛΩΣΑΣ,μη χριστιανος και πολλα αλλα που συνθετουν εναν ελληνα, τοτε το εργο ολοκληρονετε πολυ ποιο ευκολα. ΠΑΡΕΝΘΕΣΗ: για μενα ενας ανθρωπος που δεν ξερει να κανει το σταυρο του, και δεν ξερει ελληνικα, γιατι οταν ΜΗΛΑΣ ΕΛΛΗΝΙΚΑ σκεφτεσαι ΕΛΛΗΝΙΚΑ. τετοιος ανθρωπος δεν εξυπερετη τα συμφεροντα της χωρας ΜΑΣ !!!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s