"Greek National Pride" blog / ΕΛΛΑΔΑ / Ορθοδοξία / Πολιτικά θέματα

Κρίσιμο ραντεβού πρωθυπουργού – αρχιεπισκόπου


Κρίσιμο ραντεβού πρωθυπουργού – αρχιεπισκόπου

Με δύο ντοσιέ στο χέρι και πολλά θέματα–αγκάθια στο μυαλό του θα πάει στο Μέγαρο Μαξίμου και στο ραντεβού που θα έχει με τον πρωθυπουργό τις επόμενες ημέρες ο αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος. Tα ντοσιέ θα αφορούν τα δύο καυτά ζητήματα των ημερών.

Της αξιοποίησης της εκκλησιαστικής περιουσίας και κυρίως αυτής που είναι δεσμευμένη είτε γιατί είναι διαφιλονικούμενη με φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης είτε γιατί δεν μπορεί να αξιοποιηθεί επειδή δεν εφαρμόζονται δικαστικές αποφάσεις που έχουν δικαιώσει την Εκκλησία.

Και βεβαίως το καυτό ζήτημα της ένταξης των νέων κληρικών στο μισθολόγιο του Δημοσίου με δεδομένα τα μεγάλα κενά που υπάρχουν σε εκατοντάδες ενορίες της χώρας.

Τι θα πει στον πρωθυπουργό για την περιουσία ο αρχιεπίσκοπος; Μια πρόγευση έδωσε στην πρόσφατη συνέντευξή του στην ΕΤ3 όπου μεταξύ άλλων είπε:

«Θα πρέπει ο ελληνικός λαός, μπροστά σε αυτό το παραμύθι της περιουσίας της Εκκλησίας της μεγάλης, να μάθει ότι είναι μεγάλο παραμύθι το οποίο χρησιμοποιείται από πολλές πλευρές για διάφορους λόγους.

Από το 100% της περιουσίας της εκκλησιαστικής, το 96% έχει πλέον ληστευτεί, έχει δημευθεί και μένει ένα 4% περίπου. Δεν είναι ασήμαντο, είναι σπουδαίο, αλλά και αυτό δεσμευμένο.

Έρχεται λοιπόν σήμερα σε αυτή την κατάσταση η Εκκλησία να πει, δική μου πρόταση είναι αλλά πιστεύω το ίδιο σκέφτονται και οι ιεράρχες, επιτέλους ελευθερώστε αυτή την ανεκτίμητη περιουσία, τη λίγη που έχει μείνει και είναι δεσμευμένη με ανήθικο τρόπο.

Απελευθερώστε την και τώρα που γίνεται λόγος για αξιοποίηση να αξιοποιηθεί και η εκκλησιαστική περιουσία και τα έσοδα από την αξιοποίηση να μην πάνε ούτε στις μαύρες τρύπες του κράτους, αλλά ούτε να γίνουν μετοχές της Εκκλησίας.

Να φτιάξουμε ένα ταμείο Πρόνοιας κι όλα αυτά τα εισοδήματα, οι πόροι, να διατεθούν στο λαό μας με διακονία, με παρρησία…».

Και όταν λέμε αναξιοποίητη περιουσία, μιλάμε και για οικόπεδα ή περιοχές-φιλέτα στην Αττική. Παράδειγμα:

Το οικόπεδο (πάρκινγκ) δίπλα στο γήπεδο του Παναθηναϊκού στη Λεωφόρο Αλεξάνδρας.

Με βάση το σχέδιο για τη διπλή ανάπλαση προβλέπεται η ανέγερση μεγάρου γραφείων με τεράστιο υπόγειο γκαράζ.

Παρακάτω στην οδό Δεινοκράτους, πάνω από το παλιό ΕΑΤ –ΕΣΑ και το σημερινό πάρκο Ελευθερίας, εκεί που υπάρχουν τα κτίρια του Εκκλησιαστικού Λυκείου Αθηνών, υπήρχε το σχέδιο για αξιοποίηση του οικοπέδου με την κατασκευή μεγάλου ξενοδοχείου.

Το σχέδιο το είχε επεξεργαστεί ο αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος εν όψει των Ολυμπιακών Αγώνων. Ξεσηκώθηκαν οι περίοικοι, προσέφυγαν στο Συμβούλιο της Επικρατείας και το σχέδιο δεν προχώρησε.

Υπάρχουν ακόμη πολλά και πανάκριβα στρέμματα στην Βουλιαγμένη. Αυτά έχουν χαρακτηρισθεί δασική έκταση.

Η Εκκλησία προσέφυγε στον Άρειο Πάγο, δικαιώθηκε αλλά λόγω της αντίδρασης των κατοίκων και του δήμου και εδώ τα σχέδια για αξιοποίηση έχουν παγώσει.

Αν σε όλα αυτά προσθέσει κανείς και το μείζον ζήτημα της εκκρεμότητας με τη μοναστηριακή περιουσία που παραμένει εδώ και πολλά χρόνια (από το 1988 και τη μεγάλη κρίση στις σχέσεις Εκκλησίας-Πολιτείας), καταλαβαίνετε για ποιες εκκρεμότητες μιλάμε.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Αποστολικής Διακονίας, η Εκκλησία θεωρεί πως είναι δικά της 1.292.300 στρέμματα. Από αυτά τα 367.000 στρέμματα έχουν χαρακτηρισθεί δασικά. Τα 735.000 βοσκοτόπια και 189.000 γεωργικές εκτάσεις.

Είναι ένα ζήτημα που το ξέρουν καλά και ο πρωθυπουργός και ο αρχιεπίσκοπος. Ο πρώτος γιατί ανέλαβε το υπουργείο Παιδείας αμέσως μετά τη «θυσία» του Αντώνη Τρίτση, για να ξεπεραστεί η κρίση με την Εκκλησία.

Και ο δεύτερος γιατί εκείνες τις δύσκολες ημέρες συμμετείχε στην επιτροπή ιεραρχών που εκπροσωπούσαν την Εκκλησία στις συνομιλίες με την Πολιτεία.

Ο μόνιμος φόβος

Θυμίζουμε ότι, όπως έγκαιρα σας έχουμε ενημερώσει, ο αρχιεπίσκοπος είναι σοβαρά προβληματισμένος και για ένα άλλο ζήτημα το οποίο δεν αποκλείεται να θέσει στη συζήτηση με τον πρωθυπουργό.

Αυτό του ενδεχομένου συνταγματικής αναθεώρησης που όλο και πιο συχνά απασχολεί τον τελευταίο καιρό τα στελέχη των δύο μεγάλων κομμάτων, του ΠΑΣΟΚ και της Ν.Δ.

Οι ιεράρχες φοβούνται και δεν το κρύβουν πως οποιαδήποτε συζήτηση ή και έναρξη αναθεωρητικής διαδικασίας θα μπορούσε, εξ αντικειμένου, να οδηγήσει και σε κουβέντα για χωρισμό του κράτους από την Εκκλησία. Και αυτό είναι κάτι που δεν θα το ήθελαν με τίποτα στην Ιερά Σύνοδο.

Δεν αποκλείεται λοιπόν να επιδιώξει ο αρχιεπίσκοπος και μια βολιδοσκόπηση των κυβερνητικών προθέσεων στο ζήτημα αυτό…

paraskevi13

10 thoughts on “Κρίσιμο ραντεβού πρωθυπουργού – αρχιεπισκόπου

 1. Διαχωρισμό κράτους εκκλησίας τώρα! Γιώργο προχώρα!
  Επιστροφή όλης της περιουσίας που είναι διαθήκη από τους κατακτητές
  βυζαντινούς και τούρκους, φτάνει επιτέλους αυτή η κοροϊδία!

 2. Εννοείται πως πρέπει να γίνει χωρισμός κράτους και εκκλησίας.Δεν μπορούμε να μην έχουμε να πληρώσουμε δασκάλους στα χωριά και να κρατάμε ιερείς σε κάθε κουτσοχώρι σχεδόν.Και κάτι ακόμα.Αν σύμφωνα με το άρθρο έχει μείνει μόλις το 4% της περιουσίας και αυτό είναι σπουδαίας αξίας, τότε το άλλο 96% που «καταπατήθηκε» τι ήταν;Ολόκληρη η Ελλάδα;Σε περιόδους κρίσιμες στο παρελθόν η Εκκλήσία έδινε τους θησαυρούς της για τη σωτηρία της χώρας (έστω και με παρακάλια ή με το ζόρι).Σήμερα που ζούμε αντίστοιχη περίοδο μήπως θα έπρεπε να αναλογιστεί πως η περιουσία της προέρχεται από αυτούς που δίνουν τον οβολό τους ή που κληροδοτούν τη περιουσία τους σ’αυτή.Αυτούς τους ανθρώπους,το ποίμνιό της δηλαδή,δεν πρέπει να τους ανακουφίσει;

 3. Δυστυχώς! Διαβάζοντας τα άρθρα και σχόλια στο site διαπιστώνω ότι μάλλον έχουν δίκιο κάποιοι που υποστηρίζουν ότι η χώρα μας δεν διοικείται, αλλά ούτε κατοικείται πλέον από Έλληνες!!

 4. Ευτυχώς υπάρχουν και Έλληνες σαν το nk που σκέφτονται δυνατά και ελληνικά και έχει πάει μπροστά ο τόπος αυτός.Εμείς οι τυφλοί ανθέλληνες που ζητάμε να βάλει το χέρι στη τσέπη και η εκκλησία και να μην πληρώνουμε τους ιερείς σαν δημοσιους υπαλλήλους είμαστε το κατακάθι της χώρας και θα έπρεπε να μας εξορίσουν.Ξυπνάτε ρε!!!Τρώνε με χρυσά κουτάλια πουλώντας ελπίδα για μετα θάνατον ζωή. Όχι μόνο οι δικοί μας οι «άγιοι» αλλά όλα τα ιερατεία.Ο θεός δεν χρειάζεται χρυσοστολισμένους ενδιάμεσους για να πιστεύουμε σ’αυτόν.

 5. Φιλε nk , ακριβώς την ίδια διαπίστωση έκανα και εγώ, αλλα για διαφορετικούς λόγους.
  Η Ελλάδα διοικείται από σκοταδιστές ιουδαιοχριστιανούς, που με νύχια
  και με δόντια θέλουν να κρατήσουν τον μεσαίωνα στην Ελλάδα!
  Δεν θα τους περάσει όμως!

 6. Εδώ στην Ελλάδα, ας καταλάβουμε επιτέλους,πως ΔΕΝ αποτελεί, σε καμία των περιπτώσεων, θεάρεστο έργο,η εμπόρευση του θεού, από τους αυτόκλητους “εκπροσώπους” του, οι οποίοι απαρτίζουν την Βαθύπλουτη Αρπακτική Επιχείρηση που ακούει στο όνομα:Εκκλησία!!!!!!!

  {Επίσημη Εκ-ληστεία θα την αποκαλούσα καλύτερα και μάλιστα εν μέσω οικονομικής κρίσης, όπου η Ελληνική κοινωνία βυθίζεται ολοένα ΚΑΙ περισσότερο στην ανέχεια στην δυστυχία και στην οικονομική εξαθλίωση!}

  Στο μεταξύ,όμως, ας χαιρόμαστε,τους Επίσημους μεγαλοδεσποτάδες οι οποίοι ζούν σε σπίτια-παλάτια, μέσα στη χλιδή, γλεντοκοπούν και πίνουν νερό εις το όνομα του οικονομικού ευεργέτη τους!Του Ιησού Χριστού φυσικά!!Συνάμα δεν πα να πεθαίνουν μικρά παιδάκια από αρρώστειες και πέινα,λόγω οικονομικής φτώχειας!Α!Το ξέχασα!Θέλημα θεού[κατά τους ρασοφόρους] είναι και αυτό το τελευταίο που μόλις ανέφερα!!

  Δεν προσβάλλω τα θρησκευτικά πιστεύω[χριστιανισμός] των συνομιλητών μου,έχοντας αλλάξει πλέον τακτική,όμως τα στραβά της Επίσημης εκκλησίας ΕΠΙΒΑΛΕΤΕ να στηλιτεύονται,ειδικά όταν έχουμε να κάνουμε με έναν ΑΠΙΣΤΕΥΤΑ, υποκριτή όπως ο Ιερώνυμος!!!!

  Υ/Γ Η Επίσημη εκκλησία της Ελλάδας δεν είναι τίποτε περισσότερο, παρά ένας δημόσιος ΑΛΛΑ αντιπαραγωγικός οργανισμός που περισσότερο ζημίωσε[οικονομικά κυρίως] παρά ωφέλησε την πατρίδα μας!!!!!!!!!!

  Υ/Γ 2 Το επίσημο θρήσκευμα{παραδόσεις} της χώρας μας μπορεί να διασωθεί κάλλιστα και από αλλού{παλαιοημερολογήτικες σύνοδοι},χωρίς την βοήθεια της Βαθύπλουτης αυτής Αρπαχτικής Επιχείρησης[ΕΠΙΣΗΜΗ ΕΚΚΛΗΣΙΑ], η οποία δεν πιστεύω ότι μας είναι αναγκαία!!!!ΙΔΟΥ:

  http://www.ecclesiagoc.gr/el/iera-sunodos

  Ας δοθεί,από τους πιστούς,ένα τέλος στην εμπόρευση του θεού από τους ΣΤΥΓΝΟΥΣ αυτόκλητους «εκπροσώπους» ΤΟΥ!!!ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ!!!Ας δώσουμε στους ρασοφόρους καρνάβαλους της Επίσημης Εκληστείας ένα μάθημα!!!Ας γίνει κάποια οργανωμένη προσπάθεια και ΕΓΩ μαζί σας!

  Υ/Γ 3 Όλοι ανεξαιρέτως οι παλαιοημερολογήτες ιερείς,δεν λαμβάνουν ΑΠΟΛΥΤΩΣ ΚΑΜΙΑ κρατική χρηματική επιχορήγηση,ούτε μισθό!!!Και όμως επιβιώνουν και μάλιστα αξιοπρεπώς!!!

  Υ/Γ 4 Έχω αναθεωρήσει κάποια πράγματα,καθότι αισθάνομαι πλέον και πάλι ΕΝΘΕΟΣ,μελετώντας Αγία Γραφή ΚΑΙ Κοράνι!!!!!!!

 7. @7 Διότι έτσι γουστάρω!!!Δικαίωμα μου να μελετώ ΚΑΙ τα του Ισλάμ!!!!

 8. @7!Γιατί λοιπόν ΔΕΝ μας αναφέρεις τα θεάρεστα έργα της επίσημης εκκλησίας,που επί λέξη μας παπαγάλιζε κάποτε κάποιος:::::::

  «1)Τα κάτωθι ιδρύματα έχουν χτιστεί σε εκτάσεις που παραχώρησε η εκκλησία στο κράτος.

  Μετσόβειο Πολυτεχνείο, Λαικό νοσοκομείο, Αιγινήτειο νοσκομείο, Αλεξάνδρα νοσοκομείο, Σωτηρία νοσοκομείο, Ευαγγελισμός, Κτίριο Αμερικανικής πρεσβείας, Γεννάδιος Βιβλιοθήκη.

  2)Καθημερινά σιτίζονται πάνω από 50000 άτομα σε όλη την επικράτεια
  3)Συντηρούνται δεκάδες ιδρύματα γηροκομεία, σχολεία

  Ποιος άλλος θεσμός,ίδρυμα ΝΠΔΔ,ΝΠΙΔ έχει να παρουσιάσει αντίστοιχο φιλανθρωπικό έργο????
  ΚΑΝΕΝΑΣ.»

  Στάχτη στα μάτια!!!!!!

  Τότε γιατί την στιγμή που οι μεγαλοδεσπότες κάνουν ζωή χλιδάτη,η ελληνική κοινωνία βυθίζεται στην ανέχεια,στην δυστυχία και στην φτώχειά;;;;Έτσι είχε πει ο Ιησούς;;;Σεις οι εκπρόσωποι μου να με εμπορεύεστε και ας πάει το ποίμνιο στα τσακίδια;;;;;;;

  Είχε ποτέ αναφέρει πουθενά, στις διδαχές του ο Ιησούς:»Ιδρύστε εις το όνομά μου Βαθύπλουτες Αρπακτικές Επιχειρήσεις;;;»

 9. xexnate ena prama to megalo ergo pou kanei i ekklisia kai fisika pote tis den to diafimiase giati panta to ergo tis itan i kaliergia kai o ploutismos tis psixis kai oxi tis tsepis opos anaferoun kapioi . kai oso gia ta oikonomika kai ta xrimata ena na xerete pos i ellada xarin se autous emine ellada osoi ki an to anfisbitoun i alithia gia polous ponaoi ma panta faneronete. kai ta skata panta epipleoun stin epifania

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s