"Greek National Pride" blog / ΕΛΛΑΔΑ

ΑΝΑΨΕ ΠΡΑΣΙΝΟ Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ


https://i0.wp.com/www.paraskevi13.com/wp-content/uploads/2011/04/ragkousis.jpg

Στο φως όλα τα ονόματα των επίορκων υπαλλήλων

Η ατιμωρησία και η μη δημοσιοποίηση παραπτωμάτων εκτρέφουν τη διαφθορά

Το πράσινο φως από την Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων θα αναμένει τις επόμενες ημέρες ο υπουργός Εσωτερικών Γιάννης Ραγκούσης, ώστε να συμπεριλάβει στο σχέδιο νόμου για το νέο Πειθαρχικό Δίκαιο στο Δημόσιο και την Δημοσιοποίηση των ονομάτων όσων επίορκων υπαλλήλων καταδικάζονται από τα δευτεροβάθμια πειθαρχικά συμβούλια για βαριά αδικήματα όπως δωροδοκία, υπεξαίρεση, εκβιασμούς.

Ο Γιάννης Ραγκούσης απέστειλε επιστολή στην Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων την οποία παρουσιάζει η «Π+13» ζητώντας από τα μέλη της να γνωμοδοτήσουν ώστε να του επιτραπεί να δίνονται στη δημοσιότητα τα ονόματα των επίορκων υπαλλήλων.

Όλα αυτά έχουν να κάνουν με την έρευνα του υπουργείου Εσωτερικών με βάση την οποία διαπιστώθηκε ότι η ατιμωρησία και η μη δημοσιοποίηση των ονομάτων εκτρέφουν τη διαφθορά στο Δημόσιο, καθώς εκλείπει ο φόβος του διασυρμού.

Είναι χαρακτηριστικό ότι σύμφωνα με την έρευνα οι περισσότεροι υπάλληλοι φοβούνται τη γνωστοποίηση του ονόματός τους παρά αυτή καθαυτή την όποια ποινή τους επιβληθεί για συγκεκριμένο παράπτωμα.

Μάλιστα ένα ποσοστό πάνω από 70% προτιμά για κάποιο αδίκημα ή πειθαρχικό παράπτωμα να του επιβληθεί η χειρότερη των ποινών παρά να δουν το όνομά τους να φιγουράρει δημοσίως καθώς, όπως λένε, αυτό αποτελεί καταστροφή όχι μόνο για τους ιδίους αλλά και για τον κοινωνικό τους περίγυρο.

Η επιστολή Ραγκούση στον Χρ. Γεραρή

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ, ΑΠΟΚΕΝΤΡΩΣΗΣ

ΚΑΙ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗΣ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ

ΥΠΟΥΡΓΟΣ

Αθήνα, 26 Απριλίου 2011

Α.Π. 2952

ΠΡΟΣ

κ. Χρήστο Γεραρή

Πρόεδρο Αρχής Προστασίας

Προσωπικών Δεδομένων

Αξιότιμε, κύριε Πρόεδρε,

Στο πλαίσιο της εκπόνησης του σχεδίου αναμόρφωσης του Πειθαρχικού Δικαίου εξετάζουμε την εισαγωγή ρύθμισης, με την οποία θα προβλέπεται η δημοσιοποίηση των ονομάτων των δημόσιων λειτουργών και υπαλλήλων, στους οποίους έχει επιβληθεί οριστικά πειθαρχική ποινή από το Δευτεροβάθμιο Πειθαρχικό Συμβούλιο, εφόσον έχουν υποπέσει σε σοβαρό πειθαρχικό παράπτωμα όπως η δωροδοκία και η υπεξαίρεση.

Παρακαλούμε για τη γνώμη της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα αναφορικά με τα ζητήματα προστασίας δεδομένων που τίθενται με τη σχεδιαζόμενη ρύθμιση.

Με τιμή

Γιάννης Ν. Ραγκούσης

Γερμανικό Πειθαρχικό Δίκαιο στο Δημόσιο

Toυλάχιστον 3.000 επίορκοι υπάλληλοι παραπέμπονται κάθε χρόνο στα πειθαρχικά συμβούλια για διάφορα παραπτώματα από ανάρμοστη συμπεριφορά μέχρι δωροδοκία.

Ελάχιστοι, όμως, από αυτούς τιμωρούνται παραδειγματικά, ενώ οι περισσότεροι πέφτουν στα μαλακά με ποινές-χάδια, με αποτέλεσμα η ατιμωρησία να αποτελεί κανόνα και όχι εξαίρεση στο Δημόσιο.

Την κατάσταση αυτή επιχειρεί να αλλάξει εκ βάθρων ο υπουργός Εσωτερικών Γιάννης Ραγκούσης, εισάγοντας νέο Πειθαρχικό Δίκαιο, μέσω του οποίου οι επίορκοι υπάλληλοι θα διώκονται αυστηρότατα και σε αρκετές περιπτώσεις θα χάνουν τη θέση τους.

Με τις διατάξεις του νέου Πειθαρχικού όσοι επίορκοι παραπέμπονται στα δικαστήρια για δωροδοκία και υπεξαίρεση θα παύουν να εργάζονται στο Δημόσιο μέχρι την έκδοση της δικαστικής απόφασης.

Αν ο επίορκος υπάλληλος έχει συνταξιοδοτηθεί, η ποινή που θα του επιβάλλεται από το πειθαρχικό συμβούλιο θα μετατρέπεται σε χρηματική και θα είναι ανάλογη με το παράπτωμα. Αν το αρνηθεί, θα του αφαιρείται μέρος της σύνταξής του.

Είναι χαρακτηριστικό ότι επίορκος δημοτικός υπάλληλος καταχράστηκε παλαιότερα από το ταμείο ενός δήμου 250 χιλιάδες ευρώ, αλλά μόλις συνταξιοδοτήθηκε έπαυσε η ποινή που του είχε επιβληθεί.

Για να δοθεί τέλος στην κακώς εννοούμενη συναδερφική αλληλεγγύη, στα πενταμελή πρωτοβάθμια δεν θα συμμετέχουν όπως σήμερα δύο εκπρόσωποι των εργαζομένων, αλλά τα μέλη τους θα απαρτίζονται αποκλειστικά από τρεις δικαστές ή μέλη του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους και δύο διευθυντές από άλλα υπουργεία, σε σχέση με τον κατηγορούμενο υπάλληλο, οι οποίοι θα επιλέγονται με κλήρωση και θα έχουν ετησία θητεία.

Με το νέο Πειθαρχικό Δίκαιο γίνονται αυστηρότερες και οι ποινές για διάφορα αδικήματα.

Έτσι, το πρόστιμο θα φτάνει σε 12 μήνες αντί 3 σήμερα, οι υπάλληλοι θα υποβιβάζονται μέχρι 2 βαθμούς αντί 1 σήμερα, ενώ η προσωρινή παύση θα ισχύει για 12 μήνες αντί 6, με πλήρη όμως στέρηση αποδοχών.

Όσοι επίορκοι παύονται οριστικά θα καλούνται να πληρώσουν και πρόστιμο από 10.000 έως 100.000 ευρώ.

Μια από τις σημαντικότερες διατάξεις είναι η υποχρέωση των υπηρεσιών να ολοκληρώνουν τις ΕΔΕ μέσα σε ένα μήνα, ενώ ο χρόνος παραγραφής αυξάνεται για τα μικρά παραπτώματα από 2 σε 5 χρόνια και για τα σοβαρά όπως η δωροδοκία από 5 σε 10 χρόνια.

Είναι χαρακτηριστικό ότι σήμερα μια Ένορκη Διοικητική Εξέταση μπορεί να διαρκέσει επ’ άπειρον και να μπει στο αρχείο έπειτα από χρόνια.

Επίσης, όσοι υπάλληλοι υποπίπτουν σε αδικήματα στην υπηρεσία τους δεν θα προάγονται, ενώ αν έχουν θέση ευθύνης θα καθαιρούνται, πληρώνοντας ταυτόχρονα πρόστιμα.

Με το νέο Πειθαρχικό θα την πληρώνουν ακόμη και οι προϊστάμενοι, καθώς αν παραλείπουν να καταλογίσουν ένα πρόστιμο σε υφιστάμενό τους, θα ελέγχονται και οι ίδιοι πειθαρχικά…

Τέλος, θα αποτελεί πειθαρχικό παράπτωμα και η μη ανάρτηση στον ιστότοπο της Διαύγειας διοικητικών αποφάσεων και πράξεων…

paraskevi13

Σχολιάστε