Η προειδοποίηση της Μόσχας προς την Άγκυρα για τα σχέδια Ερντογάν στο Βόσπορο δεν είναι τυχαία. Η Ρωσία δεν πρόκειται ούτε καν να συζητήσει τα όσα προβλέπονται στη Συνθήκη του Μοντρέ. Τι ακριβώς προβλέπει αυτή η Συνθήκη;
ΣΥΝΘΗΚΗ ΓΙΑ ΤΟ ΚΑΘΕΣΤΩΣ ΤΩΝ ΣΤΕΝΩΝ (ΤΟΥ ΜΟΝΤΡΕ)
Hμερομηνία Υπογραφής: 20 Ιουλίου 1936, στο Μοντρέ. Άρχισε να ισχύει στις 9 Νοεμβρίου 1936.
Συμβαλλόμενα Μέρη: Κράτη Μαύρης Θάλασσας : Βουλγαρία, Ρουμανία, Σοβιετική Ένωση, Τουρκία, άλλα Κράτη : Αυστραλία, Γαλλία, Ελλάδα, Ιταλία,
Αγγλία, Γιουγκοσλαβία.
Σκοπός : Επιιστροφή στην Τουρκία της διαχείρισης των Στενών και διακανονισμός έλευσης των πλοίων διαμέσου των Στενών (Δαρδανέλια, θάλασσα Μαρμαρά και Βόσπορος).
Κυριότερα Άρθρα :
Προοίμιο : «Επιθυμούντες να ρυθμίσουμε τη διέλευση και ναυσιπλοΐα στα Στενά σε τρόπο που αυτή να εξασφαλίζεται, χωρίς να παραγνωρίζεται η ασφάλεια της Τουρκίας και των άλλων κρατών της Μαύρης Θάλασσας αποφασίσαμε να αντικαταστήσουμε με την παρούσα Συνθήκη, τη συνθήκη που υπογράψαμε στη Λοζάννη στις 24 Ιουλίου 1923».
Τμήμα 1 και 2 : Ρυθμίζει τα της διέλευσης των εμπορικών και πολεμικών
Άρθρο 10 : «Πολεμικά πλοία, εκτός αυτών που εμπίπτουν στην κατηγορία που περιγράφεται στην προηγούμενη παράγραφο (ελαφρά επιφανείας, μικρά πολεμικά ή βοηθητικά πλοία), θα έχουν το δικαίωμα της διέλευσης μόνο υπό τις συνθήκες που περιγράφονται στο άρθρο 11 και 12».
(Το άρθρο 11 ρυθμίζει τη μεγάλων πλοίων κρατών της Μαύρης Θάλασσας).
Άρθρο 12: «Τα κράτη της Μαύρης Θάλασσας θα έχουν το δικαίωμα διέλευσης διαμέσου των Στενών με το σκοπό να αφιχθούν στις βάσεις τους υποβρύχια που κατασκευάσθηκαν ή αγοράσθηκαν εκτός περιοχής Μαύρης Θάλασσας, ή που ήσαν για επισκευή σε ναυπηγεία εκτός Μαύρης Θάλασσας».
Άρθρο 13: Επιβάλλει προειδοποίηση στην Τουρκία για διέλευση πολεμικών πλοίων (κανονικά οκτώ (8) ημέρες για κράτη της Μαύρης Θάλασσας και δεκαπέντε (15) ημέρες για τα άλλα κράτη).
Άρθρο 24: «Η Τουρκία θα επιβλέπει την εκτέλεση όλων των προβλέψεων της παρούσας Συνθήκης σχετικά με τη διέλευση πολεμικών πλοίων διαμέσου των Στενών. »
Παρατήρηση : Με κοινή συναίνεση και πρακτική, η Συνθήκη εφαρμόζεται και για κράτη που δεν την έχουν υπογράψει, Για τη διέλευση των αεροπλανοφόρων αναφερόμαστε σε ιδιαίτερο κεφάλαιο – Συνθήκες Μεσογείου. Η Ιαπωνία αποκήρυξε τα εκ της Συνθήκης δικαιώματα της με τη Συνθήκη της Ειρήνης το 1951.

ετσι και τολμησουν οι τουρκοι να κλεισουν τον βοσπορο μετα την κατασκευη της νεας διωρυγας «εχε γεια καημενε κοσμε»..
Σιγά μην κλείσουν το Βόσπορο.Αν γίνει το έργο θα έχουν το ένα ρεύμα να ανεβαίνει και το άλλο να κατεβαίνει για να παίρνουν πιο γρήγορα τα φράγκα.
Η «Διώρυγα Ερντογάν» είναι… «Διώρυγα Ετσεβίτ»!
03/05/2011
[Η «Διώρυγα Ερντογάν» είναι… «Διώρυγα Ετσεβίτ»!]
Ειδικού Συνεργάτη
Δεν πρόλαβε καλά-καλά να παρουσιάσει το μεγαλεπήβολο σχέδιό του ο Τούρκος πρωθυπουργός, ύψους πενήντα δις ευρώ, για την διώρυγα που θα συνδέει τη Μαύρη Θάλασσα με τον Μαρμαρά και άρχισαν οι αποκαλύψεις.
Ο τουρκικός Τύπος έσπευσε να αποδείξει πως πρόκειται για ένα παλιό σχέδιο, αναδημοσιεύοντας ανάλογα ρεπορτάζ που ανάγονται στην… 18η Ιανουαρίου 1994! Από αυτά προκύπτει ότι το συγκεκριμένο σχέδιο είχε ανακοινωθεί τότε για πρώτη φορά από τον Μπουλέντ Ετσεβίτ – άλλον «οραματιστή» και σφαγέα της Κύπρου.
Μπροστά στον ορυμαγδό των δημοσιευμάτων και των ειρωνικών σχολίων ο κ. Ερντογάν αναγκάστηκε να ομολογήσει ότι το σχέδιο βρέθηκε στα οθωμανικά αρχεία και το είχε εμπνευστεί , όπως χαρακτηριστικά είπε, «ο παππούς μας ο Αμπτουλμετζίτ»!
Από ιστορικές πηγές προκύπτει ότι η ιδέα αυτή ανήκει στον σουλτάνο Σουλεϊμάν τον Μεγαλοπρεπή, ο οποίος ανέθεσε τον σχεδιασμό της διώρυγας στον μεγάλο αρχιτέκτονα της εποχής Σινάν,ο οποίος λέγεται ότι ήταν ελληνικής ή αρμενικής καταγωγής.
Έκτοτε επτά σουλτάνοι προσπάθησαν να υλοποιήσουν το σχέδιο, το οποίος όμως προσέκρουε κάθε φορά σε καινούργια εμπόδια. Ίσως ο νεοθωμανός κ. Ερντογάν να είναι ο όγδοος και τυχερός σουλτάνος που θα το υλοποιήσει!
Η πρώτη αντίδραση για το σχέδιο εκφράστηκε ήδη από τον Πρέσβη της Ρωσίας στην Άγκυρα κ. Βλαντιμίρ Ιβανόφσκι, ο οποίος δήλωσε στον συνεργάτη της εφημερίδας Ραντικάλ κ. Μουράτ Γετκίν, ότι η διώρυγα μπορεί να γίνει υπό την προϋπόθεση του σεβασμού της Συνθήκης του Μοντρέ, που προβλέπει την ελεύθερη διέλευση των εμπορικών πλοίων από τα Στενά και απαγορεύει την έξοδο των πολεμικών στη Μαύρη Θάλασσα, κάτι που συνέβη πρόσφατα όταν οι ΗΠΑ θέλησαν να στείλουν πολεμικά σκάφη τους στην περιοχή κατά τη διάρκεια του πολέμου Ρωσίας – Γεωργίας. Ο Πρέσβης διέψευσε επίσης κατηγορηματικά ότι ρωσικές εταιρίες θα αναλάβουν το κόστος κατασκευής της διώρυγας.
Ανησυχίες για το θέμα εξέφρασαν αρκετοί Τούρκοι διπλωμάτες. Ένας εξ αυτών ο κ. Ονούρ Οϊμέν, τόνισε ότι ο κ. Ερντογάν αναφέρθηκε μόνο στα οικολογικά και οικονομικά ζητήματα και παρέλειψε να μιλήσει για τα νομικά και πολιτικά που είναι και τα πιο σημαντικά.
Εάν επεκταθεί η Συνθήκη του Μοντρέ και στη νέα διώρυγα η Τουρκία δεν θα εισπράττει χρήματα , οπότε δεν θα έχει κανένα οικονομικό όφελος. Το ερώτημα λοιπόν που πλανάται είναι μήπως τη διώρυγα τη ζήτησαν οι ΗΠΑ, για να περνούν ανενόχλητα τα πολεμικά πλοία τους στη Μαύρη Θάλασσα;
http://www.elzoni.gr/html/ent/021/ent.9021.asp