"Greek National Pride" blog / ΙΣΤΟΡΙΚΑ

Μια συγκλονιστική αποκάλυψη για τους βασιλικούς τάφους της Βεργίνας .


Τριανταπέντε σχεδόν χρόνια μετά την ιστορική ανακάλυψη του καθηγητή Μ Ανδρόνικου στο βασιλικό νεκροταφείο της Βεργίνας, η ταυτότητα του νεκρού στο βασιλικό τάφο ΙΙ των αρχαίων Αιγών παραμένει αμφισβητήσιμη.

Ο ιστορικός-ερευνητής Τριαντάφυλλος Παπαζώης που συγκεντρώνει πληροφορίες από διαφορετικές ιστορικές πηγές και τις μελετά εδώ και τριάντα σχεδόν χρόνια, ετοιμάζοντας το τρίτο του βιβλίο γύρω από το θέμα επισημαίνει: Στο Βασιλικό Τάφο ΙΙ της Βεργίνας δεν είναι θαμμένος ο Βασιλιάς Φίλιππος ο Β. Όλα τα στοιχεία που έχουν μέχρι τώρα βρεθεί στον τάφο συνηγορούν ότι ο νεκρός βασιλιάς μαζί με τα χρυσοποίκιλτα ευρήματα στον αρχαίο τάφο ΙΙ της Βεργίνας δεν είναι ο Φίλιππος Β αλλά ο Μέγας Αλέξανδρος.

Πληθαίνουν οι αμφισβητήσεις!
Δεν είναι η μοναδική φορά που κάποιος αμφισβητεί την ταυτότητα του νεκρού στο Βασιλικό Τάφο ΙΙ της Βεργίνας. Το θέμα έχει απασχολήσει αρχαιολογικά συμπόσια και ερευνητές από την πρώτη στιγμή της ανακάλυψης του αείμνηστου καθηγητή αρχαιολογίας Μ Ανδρόνικου.
«Όλες οι ιστορικές πηγές της Αρχαίας Ελληνικής Ιστορίας και όχι μόνο , μας πληροφορούν ότι μετά την κατάληψη μέρους της Μακεδονίας και τη σύληση του αρχαίου βασιλικού νεκροταφείου των αρχαίων Αιγών (Βεργίνας) από το βασιλιά της Ηπείρου Πύρρο το 274/273 π.Χ το συγκεκριμένο νεκροταφείο παρουσίαζε κατά τη μαρτυρία τριών αρχαίων Ελλήνων ιστορικών και ενός Λατίνου, την εξής εικόνα:
-Όλοι οι βασιλικοί τάφοι εσυλλήθησαν από τους Γαλάτες του Πύρου . Τα οστά όλων των βασιλέων διασκορπίστηκαν και τα κτερίσματα όλων των τάφων αφαιρέθηκαν. Ο Πύρρος προφανώς για την ολοκλήρωση του έργου του «εγκατέστησε στις Αιγές φρουρά μισθοφόρων Γαλατών» για ένα χρόνο μέχρι την εκδίωξή του.

Στο ίδιο νεκροταφείο το 1978-80 ο καθηγητής Αρχαιολογίας του ΑΠΘ Μ Ανδρόνικος , ανακάλυψε τρεις βασιλικούς τάφους, εκ των οποίων οι ΙΙ και ΙΙΙ βρέθηκαν ασύλητοι. Τον τάφο Ι τον ονόμασε «τάφο της Περσεφόνης», τον ΙΙο τον απέδωσε στον Φίλιππο Β και τον ΙΙΙο τον ονόμασε «τάφο του Πρίγκηπα».
Ο καθηγητής Ανδρόνικος έγραφε ότι «εντελώς συμπτωματικά φαίνεται ότι γλίτωσε ο τάφος του Φιλίππου Β τη σύληση. Τα αρχαία ιστορικά κείμενα όμως  δεν αναφέρουν καμία εξαίρεση κανενός τάφου ούτε αυτό διαπιστώθηκε από τις ανασκαφές στον ίδιο χώρο από τον ίδιο καθηγητή».

Η ΠΛΑΝΗ ΚΑΙ Η ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ
Ο καθηγητής Ανθρωπολογίας Ν Ξηροτύρης και η συνάδελφός του Franzeska Langensheidt που εκλήθησαν πρώτοι και εξέτασαν τα οστά , αποφάνθηκαν για τα ανδρικά οστά του τάφου ΙΙ ότι «από την ανθρωπολογική ανάλυση δεν προκύπτει καθαρή απόδειξη ότι τα οστά είναι του βασιλιά Φιλίππου Β» . Στην ίδια γνωμάτευση κατέληξε αργότερα και ο καθηγητής Ανθρωπολογίας Αντ Μπαρτσιώκας.  Στη συνέχεια όμως εκλήθη δεύτερη επιστημονική ομάδα υπό τον Βρετανό ανατόμο Dr J Musgrave ο οποίος παρουσίασε στο ΧΙΙ Διεθνές Συνέδριο Κλασσικής Αρχαιολογίας διαφορετικά συμπεράσματα , σύμφωνα με τα οποία τα οστά της μεγάλης χρυσής λάρνακας  του ΙΙ τάφου ανήκουν στο Βασιλιά Φίλιππο Β.
«Η απόδοση αυτή του τάφου ΙΙ μαζί με όλα τα ευρήματα  στον Φίλιππο τον Β από τον καθηγητή Μ Ανδρόνικο και τους συνεργάτες του , αποτέλεσαν μια μεγάλη ιστορική πλάνη, η οποία έχει καθιερωθεί διεθνώς ως «Θεωρία του καθηγητή Ανδρονικου» .
Τα οστά του τάφου ΙΙ μαζί με όλα χρυσοποίκιλτα κτερίσματα που υπάρχουν σήμερα στο αρχαιολογικό μουσείο της Βεργίνας και προκαλούν την εθνική υπερηφάνεια των Πανελλήνων και τον παγκόσμιο θαυμασμό, δεν ανήκουν στον Φίλππο τον Β. Ανήκουν όμως σε άλλο μεγάλο βασιλιά που επανατάφηκε εκεί , από το Βασιλιά Αντίγονο Γονατά μετά την εκδίωξη του Πύρρου το 273 πΧ . Βάσει πολλών αποδεικτικών στοιχείων προκύπτει ότι όλα τα ευρήματα ένα προς ένα σχετίζονται άμεσα με τον Μ Αλέξανδρο και την οικογένειά του. Ο νεκρός του τάφου είναι ο Μ Αλέξανδρος» λέει ο κ Παπαζώης.

Όλα τα νέα συγκλονιστικά στοιχεία για το μυστικό ταξίδι του νεκρού Στρατηλάτη Μεγάλου Αλεξάνδρου από την Αίγυπτο, πίσω στην πατρίδα του Μακεδονία και το σχέδιο επαναταφής του στο νέο βιβλίο του ιστορικού-ερευνητή Τριαντάφυλλου Παπαζώη.
Πλούσιο υλικό μπορείτε να βρείτε και στο www.tdpapazois.gr

Στελίνα Μαργαριτίδου

7 thoughts on “Μια συγκλονιστική αποκάλυψη για τους βασιλικούς τάφους της Βεργίνας .

 1. ENA ΠΟΛΥ ΚΑΛΟΓΡΑΜΜΕΝΟ ΒΙΒΛΙΟ ΑΝ ΚΑΙ ΣΥΝΟΠΤΙΚΟ.
  ΠΙΣΤΕΥΩ ΟΤΙ ΕΝΑς ΠΟΛΥ ΚΑΛΟς ΟΔΗΓΟΣ.
  !

  ΜΕΓΑΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ. ΤΟ ΜΥΣΤΙΚΟ ΤΟΥ ΤΑΦΟΥ ΤΟΥ

  Συγγραφέας: ΜΑΝΦΡΕΝΤΙ ΒΑΛΕΡΙΟ ΜΑΣΙΜΟ
  Εκδόσεις: ΨΥΧΟΓΙΟΣ

  ΤΩΡΑ ΓΙΑ ΤΟ ΘΕΜΑ ΜΑΣ,ΕΓΩ ΠΙΣΤΕΥΩ ΟΤΙ Ο ΤΑΦΟΣ ΕΙΝΑΙ ΣΤΟ ΒΥΘΟ ΤΗΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ.
  ΚΑΙ ΞΕΡΕΤΕ ΚΑΤΙ,ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΝΑ ΜΗΝ ΒΡΕΘΕΙ ΠΟΤΕ Ο ΤΑΦΟΣ.ΚΑΠΟΙΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΜΕΙΝΟΥΝ ΣΤΟ ΜΥΘΟ ΠΟΥ ΤΟΥς ΠΕΡΙΒΑΛΕΙ,
  ΟΠΩς Ο Μ.ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ Η Ο ΤΣΕΓΚΙΝΣ ΧΑΝ .

 2. Jose Cuervo ο Μανφρέντι βγάζει μυθιστορήματα όχι ιστορικά βιβλία.Για τον τάφο του Αλεξάνδρου πιστέυω ότι ή είναι στην Αίγυπτο και είναι αυτός που ανακάλυψε η Σουβαλτζή ή ότι έπεσε θύμα και αυτός των καταστροφών των χριστιανών σε ελληνικά μνημεία.

 3. ΣΚΕΠΤΟΜΕΝΕ, ΕΠΕΙΔΗ ΕΧΩ ΟΛΗ ΤΗΝ ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ ΤΟΥ,ΣΕ ΕΝΗΜΕΡΩΝΩ,ΟΤΙ ΑΝ ΚΑΙ Ο ΜΑΝΦΡΕΝΤΙ ΕΙΝΑΙ ΓΝΩΣΤΟΣ ΓΙΑ ΤΑ ΜΥΘΙΣΤΟΡΗΜΑΤΑ ΤΟΥ,ΠΑΡΟΛΑ ΑΥΤΑ ΕΧΕΙ ΕΚΔΟΣΕΙ ΚΑΙ ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΕς ΙΣΤΟΡΙΚΕς ΕΡΕΥΝΕΣ.
  ΙΣΩΣ ΤΟ ΜΠΕΡΔΕΥΕΙΣ ΜΕ ΤΟ :Μ.ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ 3 ΤΟΜΟΙ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΟΝΤΩς ΜΥΘΗΣΤΟΡΙΜΑ)

  ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ-ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΕΡΕΥΝΑ ΠΟΥ ΑΝΑΦΕΡΩ ΕΙΝΑΙ ΕΝΑΣ ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ ΜΕ ΑΝΑΦΟΡΑ ΣΕ ΟΛΕΣ ΤΗΣ ΠΗΓΕΣ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΤΑΦΗ ΤΟΥ Μ.ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ!

 4. Παω πάσο.Εγώ τον ήξερα από τα μυθιστορήματα.Έχει ερευνήσει και έχει καταλήξει στο συμπέρασμα ότι είναι στο βυθό της Αλεξάνδρειας;Εγώ θα ήθελα να βρεθεί ο τάφος του μαζί με τα κτερίσματά του για να το βουλώσουν λίγο οι γείτονες αλλά και για να μάθουμε αν μπορούμε διάφορα πράγματα σχετικά με αυτόν.πχ από τι πέθανε τελικά.Είναι πολύ καλύτερο να ξέρουμε για αυτόν από το να βγαίνει ο κάθε καραγκιόζης ιστορικός,σεναριογράφος,ομοφυλόφιλος και να λέει τα δικά του.Και άσχημα πράγματα να μαθαίναμε δεν θα μείωνε με τίποτα το μεγαλείο και την ιδιοφυία του.

 5. σκεπτομενε ο Μανφρεντι δεν εχει καταληξει πουθενα.Δουλεια του ιστουρικου ειναι να παρουσιαζει τα στοιχεια ως εχουν και οχι να κανει ικασιες!

  Στο βυθο της Αλεξανδρειας ειναι δικη μου ικασια,μιας και με αυτα που εχω διαβασει θεωρω οτι για μενα το πιο πιθανο ειναι εκει!

  Διαβασε το το βιβλιο παντως ειναι πολυ κατανοητο και καλογραμενο!

  την καλημερα μου

 6. jose cuervo δουλειά του ιστορικού όπως πολύ σωστά λές είναι να μην κάνει εικασίες.Αν όμως έχει βρεί μέσα από την έρευνά του στοιχεία που ξεκαθαρίζουν ένα ζήτημα οφείλει να τα παρουσιάσει σαν κάτι δεδομένο.Πχ αν έβρισκε ο Μαμφρέντι κείμενο που να λέει ότι μετά τη κλοπή της σωρού του Αλεξάνδρου την ποντίσανε στη θάλασσα το 300 πΧ πρέπει να ενημερώσει την επιστημονική κοινότητα ώστε να προβεί σε έρευνες.Αν δεν έχει βρει κάτι νέο και ξεκάθαρο τότε απλώς λέει πως μέσα από την έρευνά του οδηγήθηκε σε αυτά τα στοιχεία από τα οποία δεν μπορούν να εξαχθούν ασφαλή συμπεράσματα.Αποτελούν δηλαδή υλικό πάνω στο οποίο μπορεί να πατήσει ο επόμενος ιστορικός.Εγώ δεν μπορώ να ξέρω που κατέληξε ο Μανφρέντι, γι’αυτό και σε ρωτώ αν βρήκε κάτι και κατέληξε κάπου.Είναι καλή η πρότασή σου αλλά ασχολούμαι με τον Μακεδονικό Αγώνα αυτή την περίοδο. Καλή σου μέρα και σ’εσένα.

 7. κανεις σιγουρα δεν ξερει που εχει θαφτει!
  Αν ο Μανφρεντι ηξερε πιστευω και εγω οτι θα το ανακοινωνε!

  Αυτο που εκανε ο μανφρεντι ηταν να μαζεψει ολες τις πηγες και να τις συγκεντρωσει σε ενα
  βιβλιο!

  Πολυ μεγαλο κεφαλαιο ανοιξες με τον μακεδονικο αγωνα!
  καλη αναγνωση και υπομονη!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s