"Greek National Pride" blog / ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ / ΕΛΛΑΔΑ / ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ / Εξοπλισμοί / OIKONOMIA

Πάγωσαν τα εξοπλιστικά, «χάθηκαν» τα ανταλλακτικά


Εκτός Μνημονίου και αναθεωρήσεων παραμένει τυπικά το υπουργείο Εθνικής Αμυνας. Τόσο η Ευρώπη όσο και οι ΗΠΑ δεν επιθυμούν να παγώσει η Ελλάδα το εξοπλιστικό της πρόγραμμα, το οποίο στην πραγματικότητα χρηματοδοτεί τις δικές τους αμυντικές βιομηχανίες που τα τελευταία χρόνια ακροβατούν μεταξύ φθοράς και αφθαρσίας.

Παρά το γεγονός ότι στο Μνημόνιο δεν γίνεται καμία αναφορά στις εξοπλιστικές δαπάνες, οι Ενοπλες Δυνάμεις ουσιαστικά πάγωσαν τους εξοπλισμούς. Αν και ανακοινώθηκε το νέο δεκαπενταετές εξοπλιστικό πρόγραμμα, όλοι γνωρίζουν και όλοι παραδέχονται ότι νέοι εξοπλισμοί δεν θα γίνουν.

Από τα πρώτα θύματα ήταν τα νέα οπλικά συστήματα που είχαν παραγγελθεί προ Μνημονίου και θα έπρεπε να παραλάβουν οι Ενοπλες Δυνάμεις μέσα στο 2010-2011.

Με δεδομένο ότι η οριστική παραλαβή των οπλικών συστημάτων σημαίνει και εξόφληση των οφειλών προς την κατασκευάστρια εταιρεία, τα επιτελεία πήραν εντολή να καθυστερήσουν με κάθε τρόπο τη διαδικασία.

Ετσι οι επιτροπές παραλαβών πατώντας πάνω σε μικροπροβλήματα, που πάντα υπάρχουν, δεν παραλαμβάνουν τα νέα όπλα.

Ακολούθησαν οι προμήθειες ανταλλακτικών. Λόγω έλλειψης χρημάτων, αλλά και νομικού πλαισίου, μέχρι πρότινος αλλά σε πολλές περιπτώσεις ακόμα και σήμερα, οι Ενοπλες Δυνάμεις υποφέρουν διότι δεν μπορούν να επισκευάσουν τα συστήματα που διαθέτουν. Χαρακτηριστικά παραδείγματα:

Στην Πολεμική Αεροπορία η διαθεσιμότητα των αεροσκαφών λόγω έλλειψης ανταλλακτικών είχε μειωθεί στο 55%, ποσοστό πάρα πολύ μικρό.

Επίσης στο Πολεμικό Ναυτικό ο λεγόμενος «κανιβαλισμός υλικών» είχε ξεπεράσει κάθε προηγούμενο. Ακόμα και λυχνίες από ραντάρ έπαιρναν από το ένα πλοίο για να τις βάλουν στο άλλο που θα έπρεπε να συμμετάσχει σε διεθνείς αποστολές

Η έλλειψη κονδυλίων έγινε ιδιαίτερα αισθητή σε όλα τα Σώματα καθώς αναγκαστικά μειώθηκαν δραστικά οι δαπάνες των αναλωσίμων.

Οι προμήθειες καυσίμων, πυρομαχικών αλλά και άλλων απαραίτητων υλικών μειώθηκαν στις εντελώς απαραίτητες, με αποτέλεσμα να μειωθούν και οι στρατιωτικές ασκήσεις. Αποκορύφωμα ήταν κάποιες μονάδες να μην έχουν λάδια να αλλάξουν στα αυτοκίνητα και τελικά αυτά να αγοράζονται με χρήματα του ΚΨΜ.

Το κερασάκι στην τούρτα ήταν οι περικοπές των επιδομάτων των στρατιωτικών, γεγονός που οδήγησε σε παραιτήσεις οι οποίες ξεπέρασαν κάθε προηγούμενο, με συνέπεια τη δραματική μείωση της επάνδρωσης των μονάδων.

enet.gr

5 thoughts on “Πάγωσαν τα εξοπλιστικά, «χάθηκαν» τα ανταλλακτικά

  1. «ο παλιατζής καθαρίζω αυλές περνώ όλα τα παλιούς θερμοσιφωνες, παλιές κατσαρολες, πλοία, αεροπλάνα , όλα τα παλιά μαζεύω, ο παλιατζής στη γειτονιά σας»

  2. Μήν περιμένετε τίποτα . Τό Αιγαίο έχει εκχωρηθεί στούς Τούρκους. Ή έμεση αποδυνάμωση τών ΕΔ μέσω τής απομείωσης τών συστημάτων εξυπηρετεί καλύτερα τής ολοκλήρωση τής »δουλειάς». Ή οποία θά ολοκληρωθεί μέ στημένο πιστολίδι στό Ελληνικό Αρχιπέλαγος. Καί θά διαιολογούνται οί πρακτορίσκοι πολιτικάντηδες πού μάς κυβερνούν : Μά τί θέλετε νά κάνουμε πόλεμο μέ υπερεξοπλισμένους Τούρκους νά σκοτωθούν τά παιδιά σας γιά τό Αιγαίο καί μερικά νησάκια; Γιά νά γλυτώσουν τά στρατοδικεία όπως νομίζουν. ΑΦΟΠΛΙΖΟΥΝ ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΑ ΤΗ ΧΩΡΑ! Γιατί κανένα κράτος όσο φτωχό χρεωμένο καί νά είναι όταν ό επίβουλος γείτονας του υπερεξοπλίζεται δέν περικόπτει εξοπλισμούς. Στήν ανασφάλεια καί τήν επιβουλή δέν μπορεί νά υπάρξει οποιοδήποτε οικονομική ανάπτυξη. Μά ή Τρόικα επιβάλλει θά ισχυρισθεί κάποιος περικοπές εξοπλιστικών δαπανών . ΆΝ ΜΑΣ ΚΥΒΕΡΝΟΥΣΑΝ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΙ ΟΧΙ ΠΡΑΚΤΟΡΕΣ ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ ΤΩΝ ΞΕΝΩΝ ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΣΕ ΝΑ ΤΟΥΣ ΚΑΛΕΣΕΙ ΚΑΙ ΝΑ ΤΟΥΣ ΠΕΙ: Κύριοι στίς οδηγίες σας τό IMF [ΔΝΤ] ή υπηρεσία σας προστάζει ζητά δραστική περικοπή εξοπλισμών; ΜΠΟΡΕΙ Η ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΣΑΣ ΝΑ ΕΓΓΥΗΘΕΙ ΕΓΓΡΑΦΩΣ ΤΗΝ ΕΔΑΦΙΚΗ ΑΚΕΡΑΙΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΣ; Η ΕΑΝ ΔΕΝ ΔΕΧΘΟΥΜΕ ΕΠΙΘΕΣΗ ΑΝΑΛΑΜΒΑΝΕΤΕ ΤΗΝ ΕΥΘΥΝΗ ΕΣΕΙΣ; Φυσικά θά αρνηθούν καί αυτοδίκαια έχουμε δικαίωμα πρακράτησης ποσού από τίς καταβολές στούς τοκογλύφους γιά εθνική άμυνα. Αλλά γιά νά γίνουν αυτά ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΝΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΚΑΙ ΠΑΤΡΙΩΤΕΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ..

  3. ΔΙΌΡΘΩΣΗ: ΣΤΗ ΦΡΑΣΗ ΕΑΝ ΔΕΝ ΔΕΧΘΟΥΜΕ. ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΤΕΙ : ΑΝ ΔΕΧΘΟΥΜΕ… γλωσσικές αβλεψίες πού αλλοιώνουν τό νόημα τών λεγομένων μου. Χίλια συγνώμη.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s