"Greek National Pride" blog / ΕΛΛΑΔΑ / Συμμαχίες / Σερβία / OIKONOMIA

Ελλάδα –Σερβία επιχειρηματική συμμαχία!


Στην κορυφή της λίστας των ξένων επενδυτών στη Σερβία, βρίσκονται οι ελληνικές επιχειρήσεις , καθώς περισσότερες από 250 ελληνικές εταιρείες δραστηριοποιούνται στη γειτονική μας χώρα, με το συνολικό επενδεδυμένο κεφάλαιο να υπερβαίνει το ποσό των 2 δισεκατομμυρίων ευρώ και το ενδιαφέρον των ελληνικών επιχειρήσεων για επενδύσεις στην Σερβία συνεχώς να αυξάνει.

Παράλληλα, αυξημένο είναι το Σερβικό ενδιαφέρον για εισαγωγές προϊόντων και υπηρεσιών από την χώρα μας, αλλά και για την προσέλκυση ελληνικών επενδύσεων, ενώ φέτος αναμένεται να σπάσει ρεκόρ, ο αριθμός των Σέρβων τουριστών που θα επισκεφθούν την χώρα μας, ξεπερνώντας το 1.000.000 τουρίστες.

Οι επισημάνσεις αυτές , έγιναν κατά την διάρκεια Επιχειρηματικού Συνεδρίου με θέμα «Δυνατότητες Επιχειρηματικής Συνεργασίας με την Σερβία», που πραγματοποιήθηκε σήμερα στο Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Αθηνών στο και στο οποίο παρέστη ο Αναπληρωτής Πρωθυπουργός της Σερβίας κ. Bozidar Delic , ο υφυπουργός Εξωτερικών κ. Σπύρος Κουβέλης, ο υφυπουργός Υποδομών της Σερβίας κ. Rajko Peric , καθώς και εκπρόσωποι του επιμελητηριακού και επιχειρηματικού κόσμου των δύο χωρών.

Κ. Μίχαλος: «Ελκυστικά τα ελληνικά προϊόντα στους Σέρβους καταναλωτές»

Στον εναρκτήριο χαιρετισμό του ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ κ. Κ. Μίχαλος, τόνισε ότι οι Έλληνες επενδυτές επέλεξαν να επενδύσουν στη Σερβία, λόγω της εγγύτητας της αγοράς, της νοοτροπίας και των συναισθημάτων φιλικότητας και εκτίμησης στη χώρα, καθώς και λόγω της εμπιστοσύνης και της ελκυστικότητας των ελληνικών προϊόντων στα μάτια των Σέρβων καταναλωτών.

Ανέφερε δε, ότι οι ελληνικές εταιρείες που δραστηριοποιούνται στη Σερβία, (τράπεζες, τρόφιμα και ποτά, τηλεπικοινωνίες, λιανικό εμπόριο, τουρισμός, κατασκευές, βαριά βιομηχανία, διάφορες υπηρεσίες κ.λπ.), έφεραν την Ελλάδα στην κορυφή της λίστας των ξένων επενδυτών στη χώρα, με περισσότερες από 250 εταιρείες που δραστηριοποιούνται στη Σερβία και το συνολικό επενδεδυμένο κεφάλαιο να υπερβαίνει το ποσό των 2 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Όσο για τη Σερβία, συνέχισε, η χώρα παραμένει μία από τις στρατηγικές αγορές των Βαλκανίων. ‘’Η στρατηγική θέση της χώρας, το ειδικευμένο εργατικό δυναμικό της και ένα γενναιόδωρο πακέτο κινήτρων για ξένες επενδύσεις την καθιστούν ελκυστικό προορισμό ενώ ως ταχέως αναπτυσσόμενη αγορά, η Σερβία σήμερα παρέχει μεγάλες ευκαιρίες’’.

Σημείωσε και αυτός από την πλευρά του ότι η Ελλάδα θα υποστηρίξει τη Σερβία στην προσπάθεια της να ενταχθεί στην ευρωπαϊκή οικογένεια ενώ σημείωσε ότι οι έλληνες επιχειρηματίες ενδιαφέρονται να επενδύσουν στη Σερβία στους τομείς της ενέργειας και ιδιαίτερα στις ανανεώσιμες πηγές, στις υποδομές, τις κατασκευές και τον τουρισμό.

Ο κ. Μίχαλος ολοκλήρωσε την ομιλία του αναφέροντας ότι σε μια εποχή όπου η Σερβία και η Ελλάδα ασχολούνται με τις επιπτώσεις μιας οικονομικής κρίσης, η οικονομική συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών έχει καταστεί ακόμη πιο σημαντική.

‘’Η Ελλάδα, παρά τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει, εξακολουθεί να αποτελεί βασικό παράγοντα που συμβάλλει στον μετασχηματισμό του οικονομικού και πολιτικού τοπίου στη Νοτιοανατολική Ευρώπη και τα Βαλκάνια. Η παρουσία της Ελλάδας στη Σερβία καθώς και σε άλλες χώρες στην περιοχή είναι μια στρατηγική απόφαση ‘’ κατέληξε ο κ. Μιχαλος σημειώνοντας ότι ‘’παρά τις αντίξοες οικονομικές συνθήκες, υπάρχει η ευκαιρία για να διευρύνουμε ακόμη περισσότερο τις οικονομικές, εμπορικές και επενδυτικές σχέσεις μας και να μπουν οι οικονομίες μας στην τροχιά της ταχείας ανάπτυξης με τον εντοπισμό πιθανών εταίρων, τη δημιουργία δικτύων επιχειρήσεων και τη συμμετοχή σε κοινοπραξίες’’.

Bozidar Delic: «Θέλουμε ελληνικά προϊόντα και όχι μόνο φρούτα και φέτα»

Ο Αναπληρωτής Πρωθυπουργός της Σερβίας κ. Bozidar Delic, στο χαιρετισμό του ανέφερε μεταξύ άλλων , ότι από σερβικής πλευράς υπάρχει έντονα ενδιαφέρον για εισαγωγές ελληνικών προϊόντων, ενώ φέτος εκτιμάται ότι θα επισκεφθούν την χώρα μας περισσότεροι από 1.000.000 Σέρβοι τουρίστες, από 700.000 πέρυσι , που αποτελεί αριθμό ρεκόρ και θα κατατάξει τη Σερβία μεταξύ των τριών πρώτων χωρών στον αριθμό τουριστών που επισκέπτονται τη χώρα μας,

Ακόμη, επεσήμανε ότι οι δύο χώρες βρίσκονται σε καλό δρόμο για την άρση των αντικινήτρων που υπάρχουν στον τομέα της επιχειρηματικής ανάπτυξης και συνεργασίας και σημείωσε τη σημασία που δίνει η χώρα του στην εξασφάλιση όσο το δυνατόν περισσότερων κονδυλίων στη επένδυση αυτή μέσω των διευρωπαϊκών δικτύων.

«Θέλουμε ελληνικά προϊόντα και όχι μόνο φρούτα και φέτα» είπε ο κ. Delic προσθέτοντας ότι υπάρχουν κάποια προβλήματα στην επέκταση και διεύρυνση των συναλλαγών που θα ξεπεραστούν ,όμως , καθώς έχει δημιουργηθεί η ατζέντα προτεραιοτήτων από κοινού με το υπουργείο Εξωτερικών της χώρας μας και εργάζονται και οι δύο πλευρές στην εξάλειψη των προβλημάτων αυτών.

Τέλος γνωστοποίησε ότι στην κατασκευή του οδικού άξονα 10 , θα συμμετάσχει σε σύμπραξη μια ελληνική κατασκευαστική εταιρεία και σημείωσε ότι οι επενδύσεις που σχεδιάζει η χώρα στον τομέα των υποδομών και της ενέργειας (ΑΠΕ) αποτελούν ευκαιρίες για τις ελληνικές εταιρείες.

Σπύρος Κουβέλης: Στόχος είναι ο πενταπλασιασμός της εμπορικής συνεργασίας των δύο χωρών

Από την πλευρά του ο Έλληνας υφυπουργός Εξωτερικών κ. Σπύρος Κουβέλης, ανέφερε ότι οι ελληνικές τράπεζες μπορούν να αποτελέσουν εφαλτήριο για την περαιτέρω προώθηση ελληνικών επενδύσεων στις γειτονικές μας χώρες , ενώ ειδικά στην Σερβία κατέχουν το 16% της αγοράς και σε καταθετικό επίπεδο η διείσδυση τους πλησιάζει το 25%.

Ο κ. Κουβέλης διέψευσε τις φήμες για προβλήματα στη βιωσιμότητα ελληνικών τραπεζών και επιχειρήσεων δηλώνοντας ότι «οι ελληνικές τράπεζες και επιχειρήσεις επεκτείνονται και είναι εκεί για αν μείνουν και αν αυξήσουν τον όγκο συνεργασιών τους».

Ανέφερε , ότι στόχος είναι ο πενταπλασιασμός της εμπορικής συνεργασίας των δύο χωρών και γνωστοποίησε ότι στις 24-25 Οκτωβρίου 2011 θα πραγματοποιηθεί αποστολή στο Βελιγράδι στο πλαίσιο υλοποίησης του προγράμματος ‘’Go international’’.

Τέλος, τόνισε ότι στην Ευρωπαϊκή προοπτική της Σερβίας η Ελλάδα είναι υποστηρικτής και αναφέρθηκε στη σημασία της κατασκευής του οδικού άξονα 10 .

Ο αντιπρόεδρος του Σέρβικου Επιμελητηρίου κ.Mihailo Vesovic ανέφερε ότι τους πρώτους μήνες του 2011 υπάρχει αύξηση του συνόλου των συναλλαγών των δύο χωρών σε ποσοστό 27% ενώ γνωστοποίησε ότι στο πλαίσιο της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης το Σεπτέμβριο θα πραγματοποιηθεί Εθνική Έκθεση Σερβίας.
Ο πρόεδρος της Ελληνοσερβικής Εμπορικής και Βιομηχανικής Ένωσης κ. Ν. Βακιρτζίδης σημείωσε ότι η ένωση ιδρύθηκε το 2002 από 54 ελληνικές εταιρείες με σκοπό την προώθηση της συνεργασίας μεταξύ των ελληνικών και των σερβικών επιχειρήσεων, από την αρχή και σε όλη τη διάρκεια της συνεργασίας τους, συμβάλλοντας έτσι στην ανάπτυξη και τη συνεργασία μεταξύ των δύο φιλικών χωρών.

Μετά το πέρας των ομιλιών ακολούθησαν διμερείς επιχειρηματικές συναντήσεις ενδιαφερόμενων ελληνικών επιχειρήσεων με σέρβους επιχειρηματίες από διάφορους τομείς της οικονομίας (υποδομές, ζωοτροφές, τουρισμός, ενέργεια, μηχανήματα, υπηρεσίες κ.α).

Ποιες εταιρείες συμμετέχουν στην αποστολή

Οι σέρβικες επιχειρήσεις που συμμετέχουν στην αποστολή είναι οι: BCM Trade doo (παραγωγή αγορά και εξαγωγή σιτηρών κυρίως καλαμποκιού), JAT Apartami Kopaonik doo (ξενοδοχειακές υπηρεσίες), IRITEL ad (τηλεπικοινωνίες), S.Z.R. DUKARELI (παραγωγός εξοπλισμού επεξεργασίας μεταφοράς και συσκευασίας τροφίμων), Εurofast Global doo (εταιρεία συμβούλων και παροχής επαγγελματικών υπηρεσιών όπως λογιστικά, καταστάσεις πληρωμών κλπ), Sztr BISAL (παραγωγή μηχανών για πόρτες και παράθυρα αλουμινίου και βιομηχανία μεταποίησης), FREE ZONE Pirot (ελεύθερη ζώνη, βιομηχανικό πάρκο, κέντρο logistics, υποστήριξη διεθνούς εμπορίου, μεταφορές, ναύλοι), Tehnooprema doo (επεξεργασία ξύλου, εξαγωγή – εισαγωγή οικοδομικών υλικών, προϊόντα ξυλείας), ZnamCo doo (εξαγωγή εισαγωγή ανταλλακτικών μηχανής για την αυτοκινητοβιομηχανία και για γεωργικά μηχανήματα), JAT Hoteli Slavija doo (ξενοδοχειακές επιχειρήσεις), Metal doo (παροχή συμβουλευτικών υπηρεσιών στον τομέα της μηχανικής και του σχεδιασμού μηχανημάτων. Εξαρτήματα εκσκαφέων , ιμάντες μεταφοράς κλπ), Tobacco Industry Coka ad (παραγωγή επεξεργασία και πώληση καπνού), FARMAKOM MB doo (όμιλος εταιρείων που ενδιαφέρεται κυρίως για τους τομείς της γεωργίας, βιομηχανίας, επεξεργασίας μετάλλων, χημικής βιομηχανίας και εξόρυξης μεταλλεύματος), DUNAV ad Grocka (παραγωγή συνθετικών ινών, καλτσών γυναικείων παιδικών , ανδρικών οικιακών υφασμάτινων προϊόντων κλπ), PPT Engineering ad Belgrade (εταιρεία εξειδικευμένη στο σχεδιασμό και υλοποίηση ηλκτρο-υδραυλικών συστημάτων και συστημάτων λίπανσης), Amiga doo (κατασκευή ράβδων για δημόσιο φωτισμό, πύργων κινητής τηλεφωνίας, δικτύων και γραμμών μεταφοράς δεδομένων) , GEBS doo (Energy Business Solutions (παροχή συμβουλών αναπτυξιακών προγραμμάτων στον ενεργειακό τομέα και τις ΑΠΕ), Αcross Company doo (μεταφορές), ELDI doo (βιομηχανική παραγωγή προϊόντων στον τομέα της εξοικονόμησης ενέργειας) και Simpo ad (εταιρεία παραγωγής και εμπορίας επίπλων).

newscode

One thought on “Ελλάδα –Σερβία επιχειρηματική συμμαχία!

  1. Ναι,βεβαια,οι ελληνικές εταιρίες δεν ξερουν τι να τα κανουν τοσα κεφαλαια που εχουν απο τη φοροδιαφυγή,και για να…πιάσουν τόπο θα τα επενδυσουν στη..Σερβια.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s