"Greek National Pride" blog / Εξοπλισμοί

Ιταλική «σφήνα» με πρόταση για FREMM a la Italiana!


 

Πρόταση «σφήνα» στην προμήθεια των γαλλικών φρεγατών FREMM υπέβαλε στο ΓΕΝ η … πρώην συνεταίρος της γαλλικής εταιρείας  DCNS που ναυπηγεί τις ιταλικές FREMM, η ιταλική Fincantieri, μέλος του ομίλου Finmeccanica!

H πρόταση αφορά την ναυπήγηση των FREMM σε ιταλικά ναυπηγεία ή σε ελληνικά με την ιταλική τεχνογνωσία (ως γνωστόν η FREMM είναι κοινό γαλλο-ιταλικό project) και έχει δύο σημεία που την διαφοροποιούν κατά βάση από την γαλλική πρόταση: Δίνουν – τουλάχιστον στα «χαρτιά» – μια τιμή θεωρητικά σημαντικά χαμηλότερη από τις γαλλικές FREMM (δηλαδή περί τα 500 εκατ. ευρώ  η μονάδα) και εξασφαλίζουν πιστοποίηση με συστήματα όπως το αμερικανικό AEGIS. Από την άλλη, προσφέρουν, μάλλον μία light έκδοση της FREMM.

Ο Έλληνας ναυτικός ακόλουθος στην Ιταλία κλήθηκε και ξεναγήθηκε στις εγκαταστάσεις της Fincantieri, όπου ναυπηγούνται οι ιταλικές FREMM. Είναι σαφές ότι υπάρχει και «αμερικανικός δάκτυλος» πίσω από την ιταλική πρόταση, αφού είναι τουλάχιστον παράδοξο οι Ιταλοί να προβάλουν την συμβατότητα της ιταλικής FREMM με τον σύστημα AEGIS.

Έχουμε σημειώσει και στο παρελθόν ότι οι ΗΠΑ δεν θέλουν να προχωρήσει το πρόγραμμα των FREMM, τόσο για εμπορικούς, όσο και για πολιτικούς λόγους. Για εμπορικούς γιατί «εξοβελίζονται» οριστικά από το Πολεμικό Ναυτικό, αφού και η τελευταία τους ελπίδα το σύστημα AEGIS με το βλήμα SM-2/-3, χάνεται, και για πολιτικούς γιατί δεν επιθυμούν για δικούς τους λόγους εθνικού συμφέροντος, να μην αποκτήσει η Ελλάδα βλήματα cruise με ακτίνα δράσης 1000 χλμ.

Δεν πρόκειται για κάποια «ειδική» αρνητική αντιμετώπιση της Ελλάδας, απλώς η αμερικανική πολιτική εθνικής ασφάλειας αντίκειται στην διάχυση προηγμένων οπλικών συστημάτων τέτοιων κατηγοριών σε χώρες όπως η Ελλάδα, οι οποίες -παραδόξως – θεωρούνται «ασταθείς σύμμαχοι».

Η ιταλική πρόταση όσο και αν ακούγεται ελκυστική «χωλαίνει» σε αρκετά σημεία: Τα συστήματα των ιταλικών FREMM έχουν αρκετές διαφοροποιήσεις από τις γαλλικές. Είναι πιο ελαφρά οπλισμένες και δεν διαθέτουν δυνατότητες προσβολής στόχων ξηράς και εξ αυτού του λόγου προσφέρονται και αρκετά φθηνότερα.

Έτσι ή αλλιώς υπάρχει η δέσμευση σε πολιτικό επίπεδο για τι γαλλικές FREMM που πάντως ως γενική διαμόρφωση υπερέχουν σημαντικά έναντι των ιταλικών. Δεν έχουν πυροβόλο των 127 χλστ., ούτε MICA VL (έχουν ASTER 15), ούτε φυσικά SCALP Naval. Σε ότι αφορά την υποδοχή της πρότασης στην Ελλάδα, δεν δείχνει να έχει κάποια ελπίδα…

Ας δούμε συγκριτικά κάποια από τα συστήματα των δύο σκαφών, πέρα από τις προαναφερθείσες

Διαφορές των ιταλικών FREMM  από τις γαλλικές

Ραντάρ ιταλικών : EMPAR Selex Sistemi Integrati
Ραντάρ γαλλικών : Hercules Thales

IRST ιταλικών: SASS (silent acquisition surveillance system) της Galileo Avionica
IRST γαλλικών : Artemis της Thales

SSM  ιταλικών : Teseo mk2 της MBDA
SSM  γαλλικών : Exocet MM40 Block 3 της MBDA

FCS  ιταλικών :NA-25 DARDO-F
FCS  γαλλικών : Sagem Najir

BMS  ιταλικών : SAMP-SD
BMS  γαλλικών : SETIS

Πυροβόλο ιταλικών  : Otobreda 76 χλστ Strales
Πυροβόλο γαλλικών : Otobreda 127 χλστ. (στην ελληνική διαμόρφωση)

Tμήμα ειδήσεων defencenet.gr

2 thoughts on “Ιταλική «σφήνα» με πρόταση για FREMM a la Italiana!

  1. Θεωρώ ως αναληθή την αιτιολογία /ασταθής/σύμμαχος η πραγματικότητα είναι ότι η πολεμική ικανότητα του Π.Ν αναβαθμίζεται κάθετα και αυτό είναι που ανησυχεί το σύστημα των ΗΠΑ και γνωρίζει επίσης ότι στα χέρια μας θα εξαντληθούν οι δυνατότητες του,να πούμε επίσης ότι είναι τεράστια η διπλωματική υποστήριξη του Κε ντ΄Ορσέ έναντι της μανιασμένης προσπάθειας της Τουρκίας να μας ακυρώσει κάθε συμμετοχή στην κρίση της Λιβύης

  2. Σίγουρα η ιταλική προτεινόμενη FREMM είναι κατά πολύ κατώτερη από την αντίστοιχη γαλλική. Πάντως το Υπουργείο και το Π.Ν. θα πρέπει να προσέξουν πάρα πολύ καλά την σύμβαση που θα υπογράψουν τελικά. Και οι Γάλλοι δεν είναι και τα καλύτερα παιδιά!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s