"Greek National Pride" blog / ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ / ΕΛΛΑΔΑ / ΗΠΑ

Είναι ικανή να παραδειγματιστεί η ελληνική πολιτική ηγεσία;


 

Η απίστευτη για τα ελληνικά δεδομένα κυβερνήτη της πολιτείας της Νότιας Καρολίνας στις ΗΠΑ, και το αίτημά του προς εν ενεργεία υποστράτηγο σε κορυφαία θέση.

Απλώς του ζητήθηκε να αναλάβει τη διεύθυνση της πολιτειακής υπηρεσίας για την καταπολέμηση της ανεργίας!

Το σκεπτικό της πρότασης είναι όμως αυτό που θα μπορούσε να χαρακτηριστεί πραγματικά εκπληκτικό:

Ο υποστράτηγος Έιμπ Τέρνερ είναι προς το παρόν εν ενεργεία και διοικεί τη United States Strategic Command, αλλά θα αποστρατευθεί στο τέλος του τρέχοντος μηνός.

Η ειδοποιός διαφορά είναι ότι ο εν λόγω στρατιωτικός, που κατάγεται από την πολιτεία της Ν. Καρολίνας, διετέλεσε διοικητής την περίοδο 2004 – 2005 του Fort Jackson που είναι το μεγαλύτερο κέντρο εκπαίδευσης του Αμερικανικού Στρατού, εκπαιδεύοντας πάνω από 60.000 στρατιώτες κάθε χρόνο.

Επιπλέον, διετέλεσε υπαρχηγός επιτελείου της Διοίκησης Εκπαίδευσης και Δόγματος του Αμερικανικού Στρατού, μεταξύ άλλων μάχιμων θέσεων. Οι σπουδές του περιλαμβάνουν πανεπιστημιακό πτυχίο… στη μουσική και μεταπτυχιακό τίτλο στη διοίκηση επιχειρήσεων.

Όπως δήλωσε η κυβερνήτης της πολιτείας, η θέση δεν σχετίζεται με επιδόματα ανεργίας, αλλά με την εκπαίδευση του προσωπικού και την τοποθέτησή τους στις κατάλληλες θέσεις εργασίας.

Η αξία αυτής της είδησης είναι πολλαπλή. Δεν τη δημοσιεύουμε ως πρόταση… να αναλάβουν στρατιωτικοί όλα τα πόστα, παρά τα σημαντικά προσόντα, την αφοσίωση και την πειθαρχία πολλών στελεχών. Άλλοι είναι οι λόγοι:

Η είδηση πρώτα απ’ όλα δείχνει τον τρόπο σκέψης… έξω από εδώ, πως σκέπτονται χωρίς στερεότυπα και κομματικές παρωπίδες σοβαροί πολιτικοί άρχοντες, σε αντίθεση με τον κομματισμό που δημιούργησαν τα δικά μας – ελληνικά – κόμματα στο πλαίσιο της… «αναπαραγωγής» τους.

Δεύτερον, καταδεικνύει την αξία του να υπάρχουν οι κατάλληλοι άνθρωποι στις κατάλληλες θέσεις, αποκλειστικά με βάση την αξιολόγηση των προσόντων και των δεξιοτήτων τους. Κι αυτό δεν ισχύει μόνο στο δημόσιο τομέα της χώρας, αλλά σε αρκετές περιπτώσεις και στον ιδιωτικό, τον κρατικοδίαιτο ιδιωτικό τομέα που αποτέλεσε και εν μέρει ακόμα αποτελεί ξεχωριστό… κλάδο, ο οποίος βολεύεται από τις δοσοληψίες με το δημόσιο, με αποτέλεσμα να καταργείται κάθε έννοια υγιούς ανταγωνισμού και ανάπτυξης της ιδιωτικής πρωτοβουλίας. Άλλωστε είναι γνωστός ότι το κομματικό δημόσιο είναι ο μεγαλύτερος πελάτης και τροφοδότης της οικονομίας.

Τρίτο στοιχείο είναι η κινητικότητα στον τομέα της εργασίας που έχει επιτύχει η αμερικανική οικονομία. Στην Ελλάδα δε δίνεται βάση στις ικανότητες (skills) που αποκτάει ένας άνθρωπος από την εργασιακή του και μη εμπειρία, αλλά στο αν έχει κοντά στο 100% τη συγκεκριμένη που υπάρχει στην περιγραφή της θέσης. Λες και δεν μπορεί να την αποκτήσει!

Κι αυτό γιατί σε ελάχιστες περιπτώσεις οι εταιρείες έχουν δικά τους προγράμματα εκπαίδευσης των νέων. Διότι επικρατεί η εξής… ψυχοπαθητική κατάσταση. Όλοι ζητούν προϋπηρεσία, τη στιγμή που ευκαιρίες απόκτησής της δεν δίδονται σχεδόν πουθενά στην Ελλάδα! Αυτό για όσους βλέπουν αγγελίες που ζητούν προϋπηρεσία σε συγκεκριμένο αντικείμενο κι αναρωτιούνται που θα τη βρουν…

Τέταρτη παρατήρηση είναι ότι ουσιαστικά η συγκεκριμένη κυβερνήτης της πολιτείας ομιλεί για διασύνδεση της εργασίας με την εκπαίδευση. Προφανώς από τη μία πλευρά χρειάζεται σοβαρή οικονομία που να δημιουργεί θέσεις εργασίας κι από την άλλη χρειάζεται η σχετική εκπαίδευση – ακαδημαϊκή, τεχνολογική και τεχνική. Να σημειώσουμε στο σημείο αυτό ότι είμαστε υπέρ μιας εκπαίδευσης που θα συνδυάζει την κλασσική παιδεία και την εκπαίδευση που θα είναι προσανατολισμένη προς την αγορά.

Φυσικά, το κομματικό κράτος κατέστρεψε κι εδώ την όποια υποδομή, πλην ελαχίστων λαμπρών ακαδημαϊκών εξαιρέσεων. Άνοιξαν «πανεπιστήμια» (εκτροφεία σκανδάλων και μεγαλοκαθηγητάδων – φευδαρχών σε κάθε γωνιά της Ελλάδας (σε αντιστοιχία με τα στρατόπεδα), με κομματικές προσλήψεις, με χαμηλή χρηματοδότηση, με τον κομματισμό που κάνει μόνο καταλήψεις, σπάει, καίει, και πολλά άλλα. Έτσι δεν είναι τυχαίο ότι τα περισσότερα από τα πτυχία που δίδονται είναι πεταμένα χαρτιά, για να μην αναφέρουμε τίποτε άλλο και θεωρηθούμε… ανάγωγοι!

Κι αυτό το τελευταίο φαίνεται όταν ο νέος ψάχνει να βρει δουλειά. Σε αυτό βέβαια δε φταίει μόνο το κακό σε γενικά πλαίσια ελληνικό πανεπιστήμιο, αλλά και η ίδια η αγορά. Λίγοι επιχειρηματίες είναι πραγματικά ικανοί και διαπρέπουν, παρά τις δυσκολίες που θέτει η ανυπαρξία επιχειρηματικού πλαισίου κι ανταγωνισμού. Ένα πρόβλημα είναι αυτό που προαναφέραμε, η γενική έλλειψη εκπαίδευσης από τις ίδιες της εταιρείες στους νέους που προσλαμβάνουν νέους.

Στο εξωτερικό οι εταιρείες έχουν πολλαπλά προγράμματα επιλογής νέων εργαζομένων, παράγοντας πραγματικά στελέχη. Τα προγράμματα πρακτικής άσκησης δεν περιλαμβάνουν την παραγωγή καφέ και φωτοτυπιών, αλλά εργασία στους πραγματικούς ρόλους. Αλλά όταν πολλές ιδιωτικές εταιρείες δουλεύουν με το κομματικό δημόσιο, δεν απαιτείται η ύπαρξη π.χ. ενός ικανού πωλητή, αφού το συμβόλαιο θα κλειστεί «αλλιώς». Άρα κι ο ίδιος ο επιχειρηματίας κάποιες φορές δεν είναι ανάγκη να έχει επιχειρηματική σκέψη, για αυτό κι αρκούνταν τόσα χρόνια να κλείνονται στα στενά όρια της ελληνικής κομματικής αγοράς.

Τέλος, στο εξωτερικό υπάρχει η λογική ότι ο καθένας είναι «ειδικός» στον τομέα του. Σε ελληνικές εταιρείες και στο δημόσιο ένας άσχετος μπορεί να κάνει τη δουλειά ενός ειδικού ή ένα άτομο να κάνει τις δουλειές δύο ή τριών «ειδικοτήτων» γιατί ο ιδιοκτήτης δε θέλει να προσλάβει υπαλλήλους αυξάνοντας τα έξοδα. Έτσι βλέπουμε συχνά σε γραφεία βουλευτών να υπάρχουν επιστημονικοί συνεργάτες που έχουν ειδικότητα «έμπιστου ανηψιού/ας» και άσχετοι με το αντικείμενο των επιτροπών της Βουλής που συμμετέχει ο βουλευτής.

Στα κόμματα να εργάζονται άτομα όχι με βάση τις ικανότητες, αλλά με βάση την πίστη στην ιδεολογία τους (αν μπορεί να αποκληθεί ιδεολογία ένα αντικοινωνικό έκτρωμα). Στον δε ιδιωτικό τομέα μπορεί ένας λογιστής να εκτελεί και τα καθήκοντα που θα εκτελούσε καλύτερα ένας κοινωνιολόγος όσον αφορά την κατανόηση της συμπεριφοράς της αγοράς. Πλείστα άλλα τα παραδείγματα.

Η ίδια η οικονομική κατάσταση της χώρας έχει αποδείξει ότι αυτά είναι ορισμένα από τα προβλήματά μας. Επειδή όμως όπως λέει ο λαός «το ψάρι βρωμάει από το κεφάλι», οτιδήποτε και να πει κανείς για την πλειοψηφία των πολιτικών μας με βάση αποκλειστικά και μόνο αποφάσεις τις οποίες κατά καιρούς υπέγραψαν ή απλά υποστήριξαν είναι λίγο.

Εκ του αποτελέσματος φαίνεται ότι βασιλεύει η ανικανότητα κι εκ του αποτελέσματος συμπεραίνεται ότι είναι απλώς αποτυχημένοι. Αν είχαν ιδιωτική εταιρεία, μάλλον θα είχε κλείσει προ πολλού κι αν σήμερα επιδίωκαν να προσληφθούν κάπου, μάλλον θα επιβίωναν από τα… συσσίτια της Εκκλησίας και των δήμων! Γενικότερα δείχνουν ανίκανοι να… διοικήσουν ακόμα και μια παράγκα στην άκρη του δρόμου να πουλάνε φιστίκια…

defencepoint.gr

9 thoughts on “Είναι ικανή να παραδειγματιστεί η ελληνική πολιτική ηγεσία;

 1. Εγώ λέω ακριβώς αυτό: Να αναλάβουν οι στρατιωτικοί όλα τα πόστα! Είναι η μόνη ελπίδα της χώρας και αυτό το ξέρουν οι ανίκανοι πολιτικοί και είναι ο εφιάλτης τους αυτή η προοπτική. Ας το κάνουνε με το καλό, ας τους το ζητήσουν οι ίδιοι, όσο προλαβαίνουνε ακόμα!

 2. 1)οι Αμερικανοί τον εμπιστεύτηκαν κατά κύριο λόγο όχι γιατί ήταν στρατιωτικός αλλά γιατί έχοντας μεταπτυχιακό στη διοίκηση επιχειρήσεων,πέρασε τη γνώση του σε μια «επιχείρηση» με 60.000 εργαζόμενους.2)όπως λέει και το άρθρο «στο εξωτερικό υπάρχει η λογική ο καθένας είναι ειδικός στο τομέα του» (σας πρόλαβε ο Θουκυδίδης στον Επιτάφειο).Κοινώς σου λέει πως χρειάζεσαι μάνατζερ για τη διοίκηση των επιχειρήσεων και των οργανισμών.Πάντως με τίποτα στρατιωτικούς.Οι περισσότεροι δεν ξέρουν να μοιράσουν άχυρο σε δυο γαϊδάρους.3)Ποιός είπε πως οι στρατιωτικοί στην Ελλάδα ειναι ακομμάτιστοι και μόνο τίμιοι;Υπάρχουν και εκεί μεγάλοι απατεώνες.

 3. Φιλε εχεις μεινει πολυ πισω.
  Στο πολεμικο ναυτικο το 45% των Αξιωματικων της
  Σχολης Δοκιμων κατοχοι μεταπτυχιακου η διδακτορικου τιτλου σπουδων εξωτερικου/εσωτερικου.
  Εχουν αλλαξει τα πραγματα και δυστυχως λιγοι τα
  ξερουν.
  Ο γραφων ειναι ενας απο αυτους.

 4. Φίλε ανώνυμε 1)έχεις στοιχεία από κάποια έρευνα γι’αυτό που λες ή στηρίζεσαι σε αυτό που συνέβαινε στη τάξη σου;2)Δεν αναφέρεται το άρθρο και το σχόλιό μου σε μεταπτυχιακά γενικά αλλά σε μεταπτυχιακά στη διοίκηση επιχειρήσεων.Δεν φαντάζομαι το 45% της ΣΝΔ να είναι κάτοχοι τέτοιου μεταπτυχιακού;3)Το μορφωτικό επίπεδο των στελεχών των Ε.Δ έχει ανεβεί σημαντικά τις τελευταίες δεκαετίες.Το ίδιο συμβαίνει άλλωστε και με τους κληρωτούς.Αλοίμονό μας αν δε συνέβαινε αυτό.Κυρίως όμως ανώτερη μόρφωση αποκτούν οι απόφοιτοι της ΣΣΑΣ.Το οικονομικό της ΣΣΑΣ είναι το μόνο που μπορεί να προσφέρει σε θέματα οικονομικής διαχείρησης.Εκτός αν θεωρείς ότι και ένας αξιωματικός με μεταπτυχιακό μουσικολογίας μπορεί!

 5. Σκεπτόμενε, έχεις και δίκιο και άδικο. Δίκιο έχεις για τη ΣΣΑΣ και το γενικό μορφωτικό επίπεδο των αξιωματικών μας. Άδικο έχεις ότι δεν πρέπει να αναλάβουν οι στρατιωτικοί γιατί δεν έχουν σπουδάσει όλοι διοίκηση επιχειρήσεων. ΞΕΧΝΑΣ ΟΜΩΣ ΟΤΙ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΜΟΝΟΙ ΠΟΥ ΞΕΡΟΥΝ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΝΑ ΔΙΟΙΚΟΥΝ ΚΑΙ ΚΥΡΙΩΣ, ΝΑ ΗΓΟΥΝΤΑΙ! (δεν εννοώ τα λαμόγια τα κομματόσκυλα, εννοώ την πλειοψηφεία). Αντιθέτως, οι πολιτικοί είναι παντελώς ανίκανοι και με περικεφαλαία, και στο πρώτο και κυρίως, στο δεύτερο. Άντε, καιρός να ξεκουμπιστούνε τα τσογλάνια της πολιτικής που έχουν ρημάξει την πατρίδα! Στα τσακίδια πιά! Ας αναλάβουν οι άξιοι, τα παιδιά της Ελλάδας!

 6. Ανδρέα αυτό που λέω εγώ είναι ότι υπάρχουν πολλοί νέοι που έχουν σπουδάσει οικονομικά και διοίκηση επιχειρήσεων και είναι κρίμα και άδικο που δεν τους αξιοποιούμε στη χώρα και τους αφήνουμε να φεύγουν στο εξωτερικό. Μπορεί το κράτος να δημιουργήσει το πλαίσιο βάση του οποίου πολλοί φορείς του θα λειτουργούν υπό την καθοδήγηση μάνατζερ που θα πληρώνεται βάση στόχων.Πχ οι αγροτικοί συνεταιρισμοι στους οποίους γίνεται της τρελής.Αν έχει τα προσόντα ένας στρατιωτικός ας παραιτηθεί να αναλάβει την επιχείρηση.Εγώ διαφωνώ με το σχόλιο 1 που λέει να αναλάβουν οι στρατιωτικοί όλα τα πόστα.

 7. Αγαπητοί φίλοι οι ομαδοποιήσεις , οι υπερεκτιμήσεις και οι απλοποιήσεις δεν λύνουν το θέμα. Η σημερινή κατάσταση έχει καταστεί μη αναστρέψιμη. Τη λύση δεν μπορεί να τη δώσει ένας οικονομολόγος ή μανατζερ ή κάτι άλλο με διδακτορικό, γιατί τέτοια λύση δεν υπάρχει. Αλλιώς θα τη βρίσκανε τόσοι πολλοί καλοί οικονομολόγοι που υπάρχουν , ( διάσημοι καθηγητές, άνθρωποι που διέπρεψαν στην καθημερινοί πράξη κ.λπ. και δεν εννοώ μόνο Έλληνες).Τό μόνο που μπορώ να πω είναι ότι χρειάζονται όλοι. Και κυρίως οι επαΐοντες. Όσο για το σχόλιο του Ανδρέα @ 1 φοβάμαιπως ξύνει πληγές. Ας αφήσουμε αυτές τις σκέψεις. Δεν παρέχουν καμιά λύση.

 8. Σκεπτόμενε, αυτό που προτείνεις, στην ελληνική πραγματικότητα θα είναι άλλη μια μεγάλη ευκαιρία για λαμογιά και διαπλοκή. Κατάλαβέ το, άν μπορείς: Μόνο σε στρατιωτικό νομικό πλαίσιο μπορεί, πλέον, να λειτουργήσει το κράτος και να αντιμετωπιστεί αυτό το τέλμα απραξίας, ανικανότητας, λαμογιάς, διαφθοράς και ξεπουλήματος που επικρατεί ακόμα στη χώρα.
  Οι νέοι που λές εσύ είναι παιδάκια του σχολείου άβγαλτα και άκαπνα από τον αγώνα της ζωής. Και μάλιστα, αυτά μας κυβερνάνε, κάποια δηλαδή από αυτά που μεγάλωσαν μόνο σε ηλικία και μην έχοντας δουλέψει ποτέ στη ζωή τους πραγματικά. Τους δε στόχους βάσει των οποίων θα πληρώνονται θα τους καθορίζει κάποιος μπαμπάς που θα έχει τις άκρες και τα μέσα, κατά πώς βολεύει το γιόκα του, φυσικά. Αυτή είναι η ελληνική κοινωνία σήμερα, δεν υπάρχει ελπίδα χρηστής και αποτελεσματικής διοίκησης υπό το υπάρχον νομικό πλαίσιο και καθεστώς. Το μόνο που συζητώ είναι μήπως μπορεί η ίδια η δημοκρατία να αυτοθεραπευθεί, αυτοκαταργούμενη μερικώς, ηθελημμένα και προγραμματισμένα. Δυστυχώς, δεν διαβλέπω τέτοια ωριμότητα ούτε από τη «δημοκρατία», ούτε από το «δήμο»(λαό). Είμαστε, δυστυχώς, σ’εκείνη την κατάσταση, στην οποία ο ανίκανος σαρώνεται από τη δύναμη της μοίρας των ανικάνων. Είμαστε σ’εκείνη την κατάσταση όπου το «σκέπτομαι, άρα υπάρχω» δεν είναι αρκετό, Σκεπτόμενε. Πρέπει και κάτι να κάνω. Εκτός αν το κύμα της μοίρας πρόκειται να περάσει από παραδίπλα.

 9. Ανδρέα σύμφωνοι αλλά αυτο που προτείνεις δεν έχει σχέση με την ελληνική πραγματικότητα γιατί και οι στρατιωτικοί δεν είναι τίποτα αθώες περιστερές.Έχουν μάθει μια χαρά τις λαμογιές και μέσα στο στράτευμα.Άλλωστε από την κοινωνία μας προέρχονται.Σε κάθε τομέα υπάρχουν καλοί και κακοί.Προτιμώ όμως το καθείς εφ ω ετάχθη.Το λέει και ο Θουκυδίδης στον Επιτάφειο.Δεν δεχόμαστε τη γνώμη του καθενός αλλά μόνο αυτών που είναι ειδικοί στο θέμα.Όπως εγώ δεν μπορώ να είμαι καλός στα στρατιωτικά, όσο έμφυτο και να το έχω,χωρίς τη κατάλληλη γνώση έτσι και κανένας στρατιωτικός χωρίς τη κατάλληλη γνώση στη διοίκηση επιχειρήσεων δεν μπορεί να είναι καλός σε μια επιχείρηση απλώς επειδή έχει ασκήσει διοίκηση(πολλές φορές αμφιβόλου αποτελεσματικότητας).

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s