"Greek National Pride" blog / ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ / ΕΛΛΑΔΑ / Τουρκία

Ολιγωρεί η κυβέρνηση μπροστά στις τουρκικές αθλιότητες στο Αιγαίο!


 

Απαράδεκτη είναι η στάση της ελληνικής πλευράς και του υπουργείου Εξωτερικών ειδικότερα, μπροστά στην ευθεία αμφισβήτηση των ελληνικών δικαιωμάτων στην έρευνα και διάσωση (SAR) στο Αιγαίο.

Αναμένουμε να δούμε ποια θα είναι η αντίδρασή τους για μια ακόμη φορά, εάν δηλαδή θα περιοριστούν στα «αυστηρά» διαβήματα στην Άγκυρα ή επιτέλους θα κατανοήσουν ότι ο αντίπαλός τους δεν έχει περιορισμένους στόχους και πως σκοπεύει να αξιοποιήσει στο έπακρο τις κυβερνητικές ιδεοληψίες περί ειρηνικής συνύπαρξης στο Αιγαίο.

Δυστυχώς, οι ιδεοληψίες αυτές που κατατρύχουν την ελληνική πλευρά, έχουν γίνει εμφανείς και στην περίπτωση της ελληνικής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ), με αποτέλεσμα, λυπούμαστε ειλικρινά που το λέμε, η ασκούμενη εξωτερική πολιτική τείνει να γίνει (…) ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΗ για τη χώρα, μαζί φυσικά με τους εμπνευστές της.

Και δυστυχώς, τα ίδια πρόσωπα έχουν οδηγήσει τις Ένοπλες Δυνάμεις σε απελπιστική κατάσταση, υπονομεύοντας περισσότερο την ελληνική ασφάλεια.

Το «defencepoint.gr» είχε αναφερθεί στην τουρκική άσκηση και παρακολούθησε το θέμα, ωστόσο, ο αξιόλογος κόμβος «geostrategy.gr» και ο ταξίαρχος εν αποστρατεία Χρήστος Μηνάγιας, με βαθιά γνώση των τουρκικών θεμάτων, δημοσίευσε ένα εξαιρετικό κείμενο το οποίο και αναδημοσιεύουμε:

Από 3 έως 5 Μαΐου 2011 οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις πραγματοποίησαν τη διακλαδική άσκηση έρευνας και διάσωσης Anadolu Yıldızı-2011 (Αστέρι της Ανατολής). Το τουρκικό ΓΕΕΘΑ με την υπ. αριθ.  BD-20/11 ανακοίνωσή του γνωστοποίησε ότι, η εν λόγω άσκηση θα διεξαχθεί αρχικά στην τουρκική περιοχή έρευνας και διάσωσης που ευρίσκεται στα διεθνή χωρικά ύδατα και το διεθνή εναέριο χώρο του Αιγαίου και στη συνέχεια στο όρος Dumanli στη Μενεμένη της Σμύρνης.

Πέραν της παραπάνω ανακοίνωσης, όπου η ελληνική περιοχή έρευνας και διάσωσης αποκαλείται ως τουρκική, προκαλεί ιδιαίτερο ενδιαφέρον σχετικό δημοσίευμα της τουρκικής εφημερίδος Sabah/5-5-2011 το οποίο αναφέρει τα εξής:

«Σχετικά με τις ασκήσεις που πραγματοποιούν, επί μακρόν, οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις, φέτος υπήρξε κάτι καινούργιο. Κατά τις (τουρκικές) ασκήσεις που διεξάγονται στα διεθνή χωρικά ύδατα του Αιγαίου, η Ελλάδα πραγματοποιούσε παρενοχλήσεις ισχυριζόμενη ότι αυτές διεξάγονται στα δικά της χωρικά ύδατα.

Όμως, φέτος από τη γείτονα μας δεν υπήρξε καμία αναχαίτιση/παρεμπόδιση κατά την άσκηση Anadolu Yıldızı που διεξήχθη μεταξύ της Μυτιλήνης και της Χίου.

Αυτή η ομαλοποίηση στο Αιγαίο ήταν αποτέλεσμα μιας συμφωνίας που υπογράφηκε μεταξύ των δύο χωρών.

Και οι δύο χώρες από την αρχή του έτους αποφάσισαν να αλληλοενημερώνονται για τις ασκήσεις που θα πραγματοποιούνται στο Αιγαίο. Έγινε γνωστό ότι, στις αρχές του 2010 πραγματοποιήθηκε σχετική ενημέρωση στη γείτονά μας για τη διεξαγωγή της ασκήσεως Anadolu Yıldızı στο Αιγαίο…»

Επισημαίνεται ότι, την άσκηση αυτή παρακολούθησαν 26 στρατιωτικοί παρατηρητές από 20 χώρες, τους οποίους συνόδευαν ο διοικητής του τουρκικού αποβατικού στόλου υποναύαρχος Veysel Kösele, ο διευθυντής του τμήματος Ελλάδος-Κύπρου του τουρκικού ΓΕΕΘΑ υποναύαρχος Serdar Dülger και ο διευθυντής του τμήματος Διοικήσεως και Ελέγχου του τουρκικού ΓΕΕΘΑ υποναύαρχος Nezih Damcı.

Στην αρχική ενημέρωση που πραγματοποιήθηκε στους δημοσιογράφους και τους ξένους παρατηρητές από το διευθυντή του Κέντρου Ελέγχου των τουρκικών χερσαίων δυνάμεων συνταγματάρχη Ramazan Erdoğan αναφέρθηκε ότι το 2010 οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις πραγματοποίησαν 490 επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης σώζοντας τη ζωή 626 ατόμων. Επίσης, παρουσιάσθηκε ο χάρτης που φαίνεται στη φωτογραφία που ακολουθεί, όπου η ελληνική περιοχή έρευνας και διάσωσης απεικονίζεται ως τουρκική.

Διεξαγωγή της άσκησης

Η άσκηση διεξήχθη σε δύο φάσεις και ο συντονισμός της ανατέθηκε στη Στρατιά Αιγαίου. Κατά τη 1η φάση, πραγματοποιήθηκε επιχείρηση έρευνας και διάσωσης σε πλοίο που βυθιζόταν στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Μυτιλήνης και Χίου.

Σύμφωνα με το σενάριο, το πλοίο αυτό εξέπεμψε σήμα κινδύνου μέσω του δορυφορικού συστήματος COSPAS-SARSAT στο Κέντρο Συντονισμού Έρευνας-Διάσωσης του τουρκικού ΓΕΕΘΑ, το οποίο αμέσως διέταξε το Κέντρο Συντονισμού Έρευνας-Διάσωσης της Διοίκησης Ασφαλείας Ακτών τη διεξαγωγή αντίστοιχης επιχείρησης.

Επειδή τα μέσα της Διοίκησης Ασφαλείας Ακτών δεν ήταν επαρκή, ζητήθηκε η ενίσχυση με δυνάμεις από τα Κέντρα Συντονισμού Έρευνας-Διάσωσης του στρατού ξηράς, του πολεμικού ναυτικού, της πολεμικής αεροπορίας και της Διοίκησης Ειδικών Δυνάμεων του τουρκικού ΓΕΕΘΑ (Bordo Bereli).

Στα πλαίσια της παραπάνω επιχείρησης, αρχικά ένα αεροσκάφος CN-235 της πολεμικής αεροπορίας κατέφθασε στην περιοχή του ναυαγίου, το οποίο έρριψε κυανογόνες συσκευές. Στη συνέχεια, σκάφη της ακτοφυλακής και ελικόπτερα του στρατού ξηράς, του πολεμικού ναυτικού, της πολεμικής αεροπορίας και των Bordo Bereli με τους διασώστες τους περισυνέλεξαν τους ναυαγούς.

Κατόπιν, ελικόπτερο που απογειώθηκε από τη φρεγάτα TGC Barbaros πραγματοποίησε επίδειξη εναέριου ανεφοδιασμού και επίδειξη πτήσεως σε χαμηλό ύψος.

Κατά τη 2η φάση, πραγματοποιήθηκε επιχείρηση έρευνας και διάσωσης στην ορεινή περιοχή του όρους Dumanli στη Μενεμένη της Σμύρνης. Συνολικά συμμετείχαν: από το πολεμικό ναυτικό 2 φρεγάτες και 1 ελικόπτερο, από την πολεμική αεροπορία 1 αεροσκάφος και 1 ελικόπτερο, από τη Διοίκηση Ασφαλείας Ακτών 2 σκάφη και 1 ελικόπτερο, από το στρατό ξηράς 1 ελικόπτερο και από τους Bordo Bereli 2 ελικόπτερα και μια ομάδα έρευνας-διάσωσης.

Αναφορικά με την αμφισβήτηση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων από τους Τούρκους στην έρευνα και διάσωση, τονίζεται ότι τον Απρίλιο του 2011 η τουρκική Διοίκηση Ασφαλείας Ακτών δημοσίευσε την Ετήσια Έκθεση Δραστηριοτήτων της για το 2010, όπου στις σελίδες 7 και 11 παρουσιάζονται οι ακόλουθοι χάρτες αντίστοιχα, που απεικονίζουν την ελληνική περιοχή έρευνας και διάσωσης ως τουρκική.

Στις σελίδες 111, 112, 269 και 270 του βιβλίου του συντάκτη του παρόντος άρθρου με τίτλο: «Η γεωπολιτική στρατηγική και η στρατιωτική ισχύς της Τουρκίας», εκδόσεις Τουρίκη, γίνεται εκτενής αναφορά στις τουρκικές ασκήσεις έρευνας-διάσωσης, όπου αναγράφονται τα εξής:

«….Οι ασκήσεις Deniz Aslanı και Anadolu Yıldızı είναι διακλαδικές ασκήσεις έρευνας και διάσωσης μεσαίας κλίμακας, οι οποίες σχεδιάζονται από το τουρκικό Γενικό Επιτελείο Ενόπλων Δυνάμεων και συμμετέχουν μονάδες των χερσαίων, ναυτικών, αεροπορικών δυνάμεων, μονάδες της Στρατοχωροφυλακής, της Διοίκησης Ασφαλείας Ακτών, της Διοίκησης Ειδικών Δυνάμεων του τουρκικού Γενικού Επιτελείου (Bordo Bereli) και το Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης του υφυπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας, το οποίο υπάγεται στην πρωθυπουργία…

Σκοπός των παραπάνω ασκήσεων  είναι η βελτίωση των δυνατοτήτων διεξαγωγής επιχειρήσεων έρευνας και διάσωσης, η δοκιμή του συστήματος διοίκησης και έλεγχου έρευνας και διάσωσης και ο εντοπισμός των πιθανών προβλημάτων που θα διαπιστωθούν. Τα επεισόδια του σεναρίου των ασκήσεων αποσκοπούν αφενός στο να βελτιωθεί η εκπαίδευση που εφαρμόζεται σε όλα τα στοιχεία που συμμετέχουν, αφετέρου στην ενημέρωση της διεθνούς κοινής γνώμης και των σχετικών οργανισμών για τις δυνατότητες που έχει η Τουρκία στην έρευνα και διάσωση…»

Από το 2006 και μετά, οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις διεξάγουν κάθε χρόνο ασκήσεις έρευνας και διάσωσης στις ίδιες περιοχές και με τις ίδιες δυνάμεις.

Επισημαίνεται δε, ότι σε όλες τις επίσημες ανακοινώσεις τους, την περιοχή μεταξύ Μυτιλήνης και Χίου την αποκαλούν ως περιοχή έρευνας-διάσωσης της Τουρκίας.

Πέραν των παραπάνω, τονίζεται ότι οι Τούρκοι έχουν δώσει ιδιαίτερη βαρύτητα στους φορείς παροχής ιατρικών υπηρεσιών κατά μήκος όλων των δυτικών παραλίων, με σκοπό την παράλληλη προβολή της υγειονομικής υποστήριξης που μπορούν να παρέχουν στις επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης.

Λαμβάνοντας υπόψη το γεγονός, ότι η έρευνα και διάσωση αποτελεί ένα πολύ κρίσιμο τομέα, δεδομένου ότι υπάρχει σοβαρός κίνδυνος για τη δημιουργία θερμού επεισοδίου και γενίκευσης της κρίσης, κρίνεται σκόπιμο να γίνει μια τελική επισήμανση:

Η Τουρκία εκμεταλλευόμενη τα πλεονεκτήματα της γεωγραφικής θέσης, της γεωστρατηγικής αξίας και της βαρύτητας που έχει στην Ανατολική Μεσόγειο επιδιώκει να διευρύνει το πεδίο της πολιτικής, στρατιωτικής και οικονομικής επιρροής της στις θαλάσσιες οδούς και να επιβάλλει το ρόλο που αυτή επιθυμεί.

Κατόπιν τούτου οι Τούρκοι δεν πρόκειται ποτέ να υπογράψουν καμία συμφωνία που δεν θα συνάδει πλήρως με τα συμφέροντά τους, ενώ η τήρηση αποφασιστικών πολιτικών εκ μέρους των, που θα στηρίζονται στην αποτροπή, πρέπει να θεωρείται δεδομένη.

defencepoint.gr

7 thoughts on “Ολιγωρεί η κυβέρνηση μπροστά στις τουρκικές αθλιότητες στο Αιγαίο!

 1. Καλα εμεις στη κοσμαρα μας, εδω ολη η γειτονια μας εχει γινει μανταρα ( σαν πιστα με συγκρουομενα) μεχρι και το ισραηλ ανυσηχη για την τελικη μορφη που θα εχουν τα σημερινα κρατη.Ειναι δυνατον να τη γλυτωσουμε εμεις που ειμαστε φτερο στον ανεμο. Αποψη μου η ελλαδα θα χρησημοποιηθει σαν διορθοτικο υλικο (στοκος)να κλεισουν τυχον ατελιες στο τελος των ανακαταταξεων !!!

 2. Η Ελληνική εξωτερική πολιτική έναντι της Τουρκίας δέν τείνει να γίνει επικύνδυνη, ΕΙΝΑΙ!
  Το χειρότερο δε, είναι πως είναι διακομματική.
  Ασε τι λέει η εκάστοτε αντιπολίτευση!
  Η πολιτική έναντι της Τουρκίας και μέχρι πρότεινος οι αυξήσεις στις «αποζημιώσεις» των βουλευτών είναι τα δύο ΜΟΝΑ θέματα που συμφωνούν τα 2 κόμματα εξουσίας.
  Λυπάμαι, το μέλλον μας είναι προδιαγεγραμμένο και σκοτεινό.
  Αλλοίμονο σε μάς που το βλέπουμε αλλά δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα π’ερα απο το να κρούουμε τον κόδωνα γράφοντας, και στα παιδιά μας που θα χρειάζονται διαβατήριο μετά απο τις Σέρες.

 3. Ας μην τα περιμένουμε όλα από την ολιγαρχία ( πολιτική, οικονομική, την θρησκευτική, πνευματική). Ας κάνουμε και εμείς κάτι σαν Έλληνες, ας ενεργοποιηθούμε και ας δράσουμε, ας ξεπεράσουμε την ιδιώτευση μας και τον τομαρισμό μας, την εγωπάθεια μας, τον οχαδελφισμό και την ιδιοτέλεια μας.
  ———————————————
  Η ΑΠΟΛΛΩΝΙΑ ΑΔΕΛΦΟΤΗΣ
  ΔΙΚΤΥΟ ΚΟΙΝΟΤΗΤΩΝ ΚΑΙ ΕΚΚΛΗΣΙΩΝ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ

  Οι ιστότοποι μας:: http://planitiko-diktyo-ellinwn.ning.com
  http://diktyoellinwn.wordpress.com
  http://diktyoellinwn.freeforums.org/index.php

  ———————————————
  Συμβάλετε με την ενεργή συμμετοχη σας και την γνώσης σας, στην συγκρότηση του πλανητικού δικτύου Κοινοτήτων και Εκκλησιών του Δήμου και τις Απολλώνιας Αδελφότητας Ελλήνων.

 4. Επώνυμε θα συμφωνήσω μαζί σου!

  Είπες μετά τις Σέρρες;;;Αυτό είναι το πλέον αισιόδοξο σενάριο!!!!

  Πολύ το φοβάμαι πως με αυτήν την κατρακύλα θα πάψουμε,στο μέλλον να υφιστάμεθα ως έθνος με ανεξάρτητο κράτος!

  Μας έχουν μεθοδευμένα απομακρύνει από την ύπαιθρο[Νησιά,χωριά],συγκεντρώνοντας μας στα μεγάλα αστικά κέντρα και αυτό το κατάφεραν κυρίως τάζοντας μας παραμύθια για καριέρα! !

  Μας έχουν έτσι «χτυπήσει» στα ήθη στα έθιμα στις παραδόσεις,στη θρησκεία και στον θεσμό της οικογένειας!

  Όσο περνάν τα χρόνια η Ελλάδα χάνει σε ανθρώπινο δυναμικό καθώς καταρρέει[Από το 1980] δημογραφικά, την ίδια στιγμή που οι κυριότεροι εχθροί του Ελληνισμού,η Τουρκία και η Αλβανία πληθυσμιακά γιγαντώνονται λόγω αυξημένης γεννητικότητάς που έχουν έκαστος!

  Τα τελευταία χρόνια μας κατέκλυσαν κάπου 2.500.000 μουσουλμάνοι μετανάστες οι οποίοι πληθυσμιακά όσο πάει και αυξάνονται και μάλιστα με τάχιστο ρυθμό! !

  Το μέλλον προδιαγράφεται ζοφερό εάν δεν ξυπνήσουμε από τον θανάσιμο λήθαργο στον οποίον έχουμε περιπέσει,αδιαφορώντας για την Ελλάδα μας!

  ΑΚΟΥΕΙ ΚΑΝΕΙΣ;;;;

 5. Υ/Γ Τα 2.500.000 μουσουλμάνων μεταναστών[Πακιστανοι,Σομαλοί,Κουρδοι,Αφγανοι κτλ] λόγω θρησκείας ΔΕΝ αφομοιωνονται με τίποτε από εμάς τους γηγενείς!

 6. @5
  Ούτε εμείς θέλουμε να τους αφομοιώσουμε, ούτε και αυτοί θέλουν να αφομοιωθούν, αλλά δεν είναι θέμα θρησκείας, πίστεψέ με.
  Παράδειγμα οι Φιλλιπινέζοι που ζουν στους Αμπελόκηπους της Αθήνας, Χριστανοί μεν αλλά με τελείως διαφορετική κουλτούρα και συνήθειες.
  Μιλούν ελάχιστα Ελληνικά,και το οτι μιλούν οφείλεται στο οτι δουλεύουν υπηρέτες σε πλούσια σπίτια.(Σε άλλα σπίτια μιλούν Αγγλικά με την κυρία).
  Οι μόνοι που αφομοιώνονται πάρα πολύ(και δεν μου αρέσει καθόλου) είναι οι Αλβανοί.
  Πρέπει να ξεφύγετε απο την ιδέα της αφομοίωσης.
  Εδώ είναι Ελλάδα και όχι UK ούτε USA!!

 7. @6 Ο θεός να βάλει το χέρι του!Τα πράγματα δεν πάνε καθόλου καλά για εμάς τους Έλληνες !

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s