"Greek National Pride" blog / ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ

Το µυστικό των Απάτσι


 

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΛΟΥΚΑΣ ΔΗΜΑΚΑΣ

ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ: Σάββατο 7 Μαΐου 2011

Η ώρα ήταν11 παρά τέταρτο. Η νυχτερινή πτήση του νέου τύπου επιθετικού ελικοπτέρου Απάτσι της περασµένης Δευτέρας 2 Μαΐου,διάρκειας 1 ώρας και 50 λεπτών, επρόκειτο να ολοκληρωθεί σε 15 λεπτά και το διµελές πλήρωµα θατο προσγείωνε στη βάση του, στα Μέγαρα. Ωστόσο µια µυρωδιά καµένου, µια έντονη λάµψη διαρκείας πίσω τους και οι χειριστέςεπιλέγουν νακάνουν άρον άροναναγκαστική προσγείωση σε ένα χωράφι, κοντά σε ελαιόδενδρα. Πηδούν έξωψύχραιµα, δευτερόλεπτα πριντο ελικόπτερο λαµπαδιάσει και καταστραφεί… Είναι η δεύτερη απώλεια ελικοπτέρου ΑΗ 64D από τα 12 που είχαν παραληφθεί το καλοκαίρι – φθινόπωρο του 2009. Το πρώτοείχε συντριβεί 9 µήνες πριν,στις 30 Ιουλίου 2010, κατά τη διάρκεια άσκησης προσγείωσης του ελικοπτέρου χωρίς κινητήρες, οδηγώντας στον θάνατο τους δύο χειριστές του.

Η ιστορίαόµως των12 ελικοπτέρων της Αεροπορίας Στρατού αρχίζει πολλάχρόνια πριν– παραγγέλθηκαν τονΑύγουστο του2003 από τον Γιάννο Παπαντωνίου – και έχει πολλές πτυχές: οικονοµική, πολιτική, τεχνική, διπλωµατικήαλλά και…ζωολογική!Η τελευταία µάλιστα ήταν καθοριστική, καθώς ένας… ποντικός έγινε η αφορµή να έρθει στην επιφάνεια το καλοκαίρι του 2007 η«δηµιουργική λογιστική» τής τότε κυβέρνησης της Νέας Δηµοκρατίας µέσω της οποίας οι Αλογοσκούφηςκαι Ευαγγ. Μεϊµαράκης κρατούσαν τεχνητά χαµηλά το έλλειµµα της οικονοµίας µέσω… καθυστερήσεων στις παραλαβές όπλων!

ΤΡΥΠΩΣΕ Ο ΠΟΝΤΙΚΟΣ. Ο ποντικός τρύπωσε στο κόκπιτ και… έφαγε το κάθισµα ενός από τα Απάτσι, τα οποία από τον Μάρτιο του 2007 είχαν φτάσειαπό τις ΗΠΑ στο λιµάνι της Ελευσίνας και έκτοτε έµειναν καθηλωµένα στη βάση των Μεγάρων µε… συντροφιά κάποιους αµερικανούς µηχανικούς. Και αυτό, καθώς η αρµόδια επιτροπή δεν τα παραλάµβανε λόγω κάποιων δεκάδων τεχνικών παρατηρήσεων – ρουτίνας,σύµφωνα µεειδικούς του Στρατού. Η πραγµατική αιτία όµως κρυβότανστην ΠλατείαΣυντάγµατος. Το οικονοµικό επιτελείο της κυβέρνησης δεν ήθελε να εγγραφεί στοέλλειµµα τοκόστος αγοράς των Απάτσι,ύψους περίπου 660 εκατ. δολαρίων.

Με βάση τη σχετικήοδηγίατης Eurostat,η οποίαπροέκυψεαπό τη γαλάζια απογραφή του 2004, το κόστος τηςαγοράς όπλωνεγγραφόταν πλέον στο έλλειµµα κατά την ώρα τηςπαραλαβήςτου υλικού. Και ο κ. Καραµανλής δεν ήθελε µε τίποτε να εµφανίσει στην Ε.Ε. την πραγµατικότητα. Σεσυνεργασία µε τον κ. Μεϊµαράκη – που έτσι και αλλιώς δεν ήθελε µε τίποτα να παραλαµβάνει οτιδήποτε είχε παραγγελθεί από τους «πρασίνους» – πετούσαν την µπάλα στην εξέδρα και µε πραγµατικέςή «φουσκωµένες» αφορµές δεν παραλάµβαναν ελικόπτερα (Απάτσικαι ΝΗ-90),τανκς, υποβρύχια, αεροσκάφη. Ετσι, µια το ένα µια το άλλο, τα Απάτσι έµειναν στο… ράφι πάνω από δύο χρόνια, µε τις ΗΠΑ να γκρινιάζουν και να πιέζουν.

Τελικάτη λύσηγιατα 12 Απάτσι φαίνεταιότι έδωσεένα ταξίδι στην Ουάσιγκτον – την «Ιθακη» κάθε υπουργούπου θέλει να εγγραφεί ως «πετυχηµένος», ιδίως όταν συνοδεύεται µε συνάντηση µε τον οµόλογό του.Ο κ. Μεϊµαράκης, ο οποίος ήταν να πάει στις ΗΠΑ τον Απρίλιοτου 2009, δενείχε κλείσει ακόµαραντεβού µετον κ. Ρόµπερτ Γκέιτς. Εξεταζόταν λοιπόν εναλλακτικάνα πάειο υφυπουργός Τασούλας.

ΤΥΧΑΙΟ; ΔΕΝ ΝΟΜΙΖΩ… Αίφνης το ραντεβού έκλεισε αργάτο απόγευµα της Μεγάλης Τετάρτης, καθώς ο κ. Γκέιτς βρήκε επιτέλους χρόνο. Τι είχε συµβεί; Μέχρι κάποιο τηλεγράφηµα του Wikileaks να δώσει κάποιαάλλη εκδοχή, το µόνο ορατό είναι ότι το πρωί της Μεγάλης Τετάρτης ο γενικός διευθυντής Εξοπλισµών είχε υπογράψει την τελευταία τροποποίηση της σύµβασης που άνοιξε τον δρόµο για την έναρξη παραλαβής των ελικοπτέρων τον Αύγουστο του 2009. Τυχαίο;

Ετσι οιπαραλαβέςτων 9Απάτσι έγιναν επίΝ.Δ. – τυχαία ανάµεσά τους ήταν τα δύο που καταστράφηκαν – και των 3, λόγω των εκλογών του Οκτωβρίου, από τη νέα κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ. Αυτό ίσως να ήταν και η αιτία που οδήγησε στην γκάφα τον βουλευτή της Ν.Δ. Μαργαρίτη Τζίµα να κατηγορήσει το ΠΑΣΟΚ για την παραλαβή – αργότερα κατάλαβε τολάθος τουκαι εστίασε την κριτική του σε ελλείψεις στη συντήρηση και στο προσωπικό, αλλά καιστον Ευαγγ. Βενιζέλο για «ολόκληρη φιέστα» που δήθεν οργάνωσε τον Φεβρουάριο του 2010 για την επίσηµη ένταξη των Απάτσι στο οπλοστάσιο. Μόνο που και αυτό δεν ήταν έτσι. Στην τελετή από πολιτικούς δενπήγε ούτε οκ. Βενιζέλος ούτε ο κ.Μπεγλίτης, αλλά µόνο οβουλευτής- εκπρόσωπος Αµυνας της Ν.Δ.

 

2 thoughts on “Το µυστικό των Απάτσι

  1. ΤΙ ΕΧΟΥΝ ΤΑ ΕΡΜΑ ΚΑΙ (ΨΩΦΑΝΕ) ΠΕΦΤΟΥΝ;;;ΠΟΣΟ ΕΠΙΚΥΝΔΙΝΟΙ ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΕΣ ΑΠΟΔΕΙΚΝΙΟΝΤΑΙ ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ΕΙΝΑΙ ΑΠΙΣΤΕΥΤΟ.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s