"Greek National Pride" blog / Εξοπλισμοί / Τουρκία / OIKONOMIA

Με χρήματα από τον Βόσπορο θέλει η EADS να κατασκευάσει το UAV Talarion


https://i2.wp.com/www.fox2magazine.net/images/stories/21411148_image.jpg

Με τη βοήθεια της Τουρκίας η εταιρεία EADS θέλει να κατασκευάσει το πολιτικά αμφιλεγόμενο εναέριο ρομπότ Talarion.

Οι Τούρκοι είναι γνωστό ότι θέλουν να στηρίξουν περαιτέρω τις φιλοδοξίες τους στον τομέα της αεροναυπηγικής.

Η πρώτη πτήση του UAV Talarion θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί το 2014.

Εδώ και τουλάχιστον δύο χρόνια τώρα, στην Ευρώπη παίζεται ένα πολιτικο-βιομηχανικό πινγκ-πονγκ, όσον αφορά τη χρηματοδότηση και κατασκευή Μη Επανδρωμένων Αεροσκαφών στρατιωτικής χρήσεως.

Τα λεγόμενα «drones» φαίνεται πως είναι αυτή τη στιγμή μια ιδανική λύση για τις βιομηχανικές επιχειρήσεις που απασχολούνται στον τομέα, πάντα σε σχέση με την μελλοντική αγορά των πολλών δισεκατομμυρίων.

Τώρα, υπάρχει περισσότερο κίνηση στον συγκεκριμένο βιομηχανικό τομέα που κυριαρχείται από τις συμμαχίες και τις νέες εξελίξεις. Στην τουρκική έκθεση όπλων IDEF-2011 στην Κωνστανινούπολη, η EADS Deutschland ανακοίνωσε μια συμφωνία, ένα Μνημόνιο Κατανόησης, για ένα σχέδιο συνεργασίας με την τουρκική εταιρία TAI, σε σχέση με το υπό εξέλιξη πρόγραμμα Talarion. Για πρώτη φoρά, το καλοκαίρι του 2010  η EADS απέστειλε πρόσκληση στην Τουρκία για συμμετοχή στο πρόγραμμα.

Το δώδεκα μέτρων μήκους μη επανδρωμένο δικηνητήριο τζετ προωθείται από την EADS στις κυβερνήσεις της Γερμανίας, της Γαλλίας και της Ισπανίας, για αποστολές αναγνώρισης μεγάλης εμβέλειας – αλλά αυτές διστάζουν μέχρι τώρα.

Μέσω της συνεργασίας με την τουρκική βιομηχανία, η EADS μπορεί να κάνει τώρα περισσότερο ελκυστική την πρότασή της προς τις κυβερνήσεις: Από ένα πρόγραμμα τριών εθνών, είναι να γίνει ένα τετραεθνές πρόγραμμα. Το μεγάλο πλεονέκτημα είναι το συρρικνούμενο μερίδιο του κόστους ανά χώρα – από ένα τρίτο σε ένα τέταρτο.

Οι τουρκικές φιλοδοξίες στον τομέα της αεροναυπηγικής δεν είναι καινούργιες.

Η κυβέρνηση της Αγκυρας είναι ήδη μεταξύ των αγοραστών του στρατιωτικού μεταγωγικού αφους Airbus A400M και διαδραματίζει καθοριστικό ρόλο στον τομέα της κατασκευής του.

Ακόμη, η εξέλιξη τουρκικών εναέριων ρομπότ αναγνώρισης από την τουρκική ΤΑΙ, έλκυσε μόλις πρόσφατα την προσοχή πολλών. Πέρα από το μνημόνιο συμφωνίας, η Τουρκία θέλει τώρα να συμμετάσχει στην ανάπτυξη και την κατασκευή του Talarion.

Για την EADS, το πρόγραμμα Talarion έχει έρθει σε αδιέξοδο. Μέχρι στιγμής, οι κυβερνήσεις στο Παρίσι, στο Βερολίνο και στη Μαδρίτη, δεν έχουν συμφωνήσει για να προμηθευτούν το σύστημα. Ενώ η EADS απείλησε αρκετές φορές με το πάγωμα του προγράμματος. Η εταιρία αναπτύσσει το σύστημα με δικά της χρήματα – 160 μηχανικοί ασχολούνται με αυτό.

Για το πότε η υπομονή της εταιρίας θα φάσει στο τέλος της όσον αφορά τον κίνδυνο της απώλειας περισσοτέρων χρημάτων στο πρότζεκτ, το αφεντικό της EADS (Cassidian) Stefan Zoller, δεν χάνει κουβέντα.

Ο ίδιος παραπέμπει σε ένα τεχνικό προβάδισμα που είχε δείξει η εταιρία με την πλατφόρμα δοκιμών UAV Barracuda στην πράξη. Ο Zoller λέει ότι η EADS έχει ανάγκη το Talarion για να μπορεί η Ευρώπη να ανταγωνιστεί στην διεθνή αγορά τους προμηθευτές από τις Ηνωμένες Πολιτείες ή το Ισραήλ. Η σύμβαση είναι ένα ζωτικής σημασίας ζήτημα για τον τομέα της αεροδιαστημικής της Ευρώπης.

Για να γίνει το πιάτο εύγευστο στις κυβερνήσεις, η τιμή έχει αλλάξει. Προηγουμένως ειπώθηκε ότι μόνο η ανάπτυξη θα κοστίσει τα τρία κράτη συνολικά 1,5 δισ. ευρώ. Συμπεριλαμβανομένης της αγοράς 45 συστημάτων, η συνολική τιμή θα είναι περίπου 2,9 δισ. ευρώ. Τέλος Μαρτίου ο Zoller ανανέωσε εκ νέου την τιμή, λέγοντας τώρα ότι ένα πρωτότυπο θα μπορούσε να πετάξει για 300 εκατομμύρια ευρώ. Όσες περισσότερες χώρες προσχωρούν στο πρόγραμμα, τόσο φτηνότερο θα γίνει. Εν τω μεταξύ, από την EADS δεν υπάρχουν νέες και περισσότερο συγκεκριμένες πληροφορίες σχετικά με το συνολικό κόστος.

Σε δήλωσή του το αφνετικό της EADS έκανε λόγο για «ουσιαστικά επενδυτικά κεφάλαια», τα οποία θα προέλθουν από την Τουρκία. Η πρώτη πτήση του πρωτοτύπου μπορεί να πραγματοποιηθεί το 2014.

Πικάντικο είναι ότι ότι η συνεργασία της εταιρίας με την Τουρκία δημοσιεύεται λίγο μετά την επίσκεψη του Γάλλου υπουργού Άμυνας στο Λονδίνο.

Το Παρίσι και το Λονδίνο θα συνεχίσουν να συνεργάζονται στενά σε αμυντικά προγράμματα και έχουν συμφωνήσει σε πολλά κοινά προγράμματα – ακόμη και στον τομέα των εναέριων ρομπότ. Έτσι, η γαλλική Dassault Group συνεργάζεται με την BAE Systems σε ένα ανταγωνιστικό μοντέλο του Talarion. Εάν η συμμαχία Dassault και BAE Systems ή εάν η EADS αναλάβει τελικά την σύμβαση, ή αν υπάρξουν πράγματι χωριστά προγράμματα, δεν έχει ακόμη αποφασιστεί. Μια τρίτη παραλλαγή είναι επίσης δυνατή.

Έτσι, ο μεγαλύτερος κατασκευαστής των UAV στις ΗΠΑ, η εταιρία General Atomics, ήρθε σε συμφωνία με την ελβετική RUAG. Η συμμαχία προσφέρει στη Γερμανική Πολεμική Αεροπορία ένα σύστημα που έχειι ήδη αναπτυχθεί στο Αφγανιστάν, το Predator Β. Σύμφωνα με την εταιρία από τις Ηνωμένες Πολιτείες, αυτό θα ήταν μια «δοκιμασμένη και προσιτή λύση».

Στην γερμανική Luftwaffe υπάρχουν πολλοί υποστηρικτές για τη λύση του Predator, σύμφωνα με εμπειρογνώμονες του χώρου. Δεδομένου ότι η πολιτικοί έχουν την τελική ευθύνη για τη λήψη απόφασης, η έκβαση παραμένει ακόμη ανοιχτή.

fox2magazine.net/

One thought on “Με χρήματα από τον Βόσπορο θέλει η EADS να κατασκευάσει το UAV Talarion

  1. Παράθεμα: Με χρήματα από τον Βόσπορο θέλει η EADS να κατασκευάσει το UAV Talarion | StinFora.com

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s