"Greek National Pride" blog

Η Ευρώπη στηρίζει την Ελλάδα αν αλλάξει


Η Ευρώπη στηρίζει την Ελλάδα αν αλλάξει

Αυστηρές προϋποθέσεις θέτει ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας κ. Βόλφγκανγκ Σόιμπλε προκειμένου να παρασχεθεί νέα δανειακή βοήθεια στην Ελλάδα

Τη διάθεσή τους να στηρίξουν την ελληνική οικονομία και να προσφέρουν νέα αρωγή πέρα των 110 δισ. ευρώ του μνημονίου επιδεικνύουν με δημόσιες τοποθετήσεις τους Ευρωπαίοι πολιτικοί και αξιωματούχοι, αρκεί η κυβέρνηση να προχωρήσει στη λήψη όλων των απαιτούμενων μέτρων για την εξυγίανση των δημόσιων οικονομικών.

Την ίδια στιγμή που οι αγορές ποντάρουν στην αναδιάρθρωση του δημόσιου χρέους, πλήττοντας τις τραπεζικές μετοχές και διατηρώντας τα spreads και τα CDS σε ιστορικά υψηλά, η τρόικα είναι διατεθειμένη να επεκτείνει τη στήριξη στη χώρα μας, υπό τον όρο εφαρμογής των όρων του νέου μνημονίου που βρίσκεται προ των πυλών.

Χαρακτηριστικές είναι οι χθεσινές δηλώσεις της Γερμανίδας Καγκελαρίου Ανγκελας Μέρκελ, η οποία υπογράμμισε ότι οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ είναι πρόθυμοι να βοηθήσουν την Ελλάδα, συμπληρώνοντας ωστόσο ότι πρέπει και η άλλη πλευρά «να αποδεικνύει ότι είναι αποφασισμένη να εργαστεί για τη σταθερότητα της χώρας και την εφαρμογή των διαρθρωτικών αλλαγών που είναι αναγκαίες προκειμένου να επανέλθει στο σωστό δρόμο».

«Η κρίση στην Ελλάδα απέδειξε, και αυτό ήταν το ερώτημα τότε, ότι κινδύνευε το ευρώ στο σύνολό του, επομένως και η Γερμανία» σημείωσε η κυρία Μέρκελ, προσθέτοντας ότι «από τη δύσκολη κατάσταση μπορούμε να βγούμε μόνο αν κτίσουμε σωστά θεμέλια και όχι αν βοηθήσουμε μόνο και επιδείξουμε αλληλεγγύη χωρίς να αλλάξει τίποτε στην Ελλάδα».

Από την πλευρά του ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε μίλησε για την αναγκαιότητα παροχής νέου δανείου προς την Ελλάδα αλλά με αυστηρούς όρους. «Δεν μπορούμε να πάρουμε αποφάσεις για νέα μέτρα στήριξης χωρίς ξεκάθαρες προϋποθέσεις» υπογράμμισε σχετικά.

Ακόμα πιο σαφής ως προς το «νέο ελληνικό πακέτο βοήθειας» ήταν ο εκπρόσωπος επί των οικονομικών των Φιλελευθέρων Δημοκρατών που συμμετέχουν στον κυβερνητικό συνασπισμό κ. Οτο Φρίκε.

«Αν υπάρχει ανάγκη για αλληλεγγύη εκ μέρους της Γερμανίας, αυτό συνεπάγεται επίδειξη αλληλεγγύης και από την άλλη πλευρά» είπε ο ίδιος, χαρακτηρίζοντας θεμιτό να επιβάλλουν τους όρους τους οι δανειστές, όπως η Γερμανία, οι υπόλοιπες χώρες με την υψηλότερη πιστοληπτική βαθμολογία (ΑΑΑ) αλλά και η Φινλανδία και η Ολλανδία».

Ακερμαν: Λάθος η αναδιάρθρωση

Κατηγορηματικά εναντίον της αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους τάχθηκε ο επικεφαλής της Deutsche Bank Γιόζεφ Ακερμαν προειδοποιώντας ότι «αυτό θα ήταν τεράστιο λάθος».

«Οι ζημιές θα ήταν τόσο μεγάλες που θα μπορούσαν να προκαλέσουν φαινόμενα επέκτασης εκτός της χώρας» τόνισε ο γερμανός τραπεζίτης, ο οποίος συντάσσεται πλέον με το σύνολο των κυβερνητικών αξιωματούχων της χώρας που αξιολογούν ως «αναπόφευκτη» την επέκταση της δανειακής βοήθειας προς την Ελλάδα.

Υπερ της επιτάχυνσης των διαρθρωτικών μέτρων αλλά κατά της αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους τάχθηκε με σημερινές του δηλώσεις ο πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου και επικεφαλής της ομάδας Εurogroup Ζαν – Κλοντ Γιούνκερ.

«Το ελληνικό πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων δεν έχει αποφέρει όλα τα αναμενόμενα αποτελέσματα. Τα μέτρα θα πρέπει να ενισχυθούν για να επιτρέψουν κάποια στιγμή στην Ελλάδα να βγει στις αγορές. Κάτι που σίγουρα δεν πρόκειται να συμβεί εντός του 2012» δήλωσε ο κ. Γιούνκερ σε οικονομικό συνέδριο στο Μάιντς της Γερμανίας.

Ο ίδιος τόνισε ότι είναι αντίθετος με τις επαναλαμβανόμενες συζητήσεις περί της αναδιάρθρωσης. «Θεωρώ ότι αποτελούν πραγματικό δηλητήριο για την Ελλάδα αν και οι αγορές δείχνουν να αρέσκονται σε αυτό το παιχνίδι» είπε χαρακτηριστικά ο ευρωπαίος αξιωματούχος.

ΔΝΤ: Ποτέ τα προγράμματά μας δεν έχουν 100% επιτυχία

Τέλος, ο διευθυντής του ευρωπαϊκού τμήματος του ΔΝΤ Αντόνιο Μπόρχες
τόνισε ότι απαιτούνται διορθωτικές κινήσεις εκ μέρους της ελληνικής κυβέρνησης για τη βελτίωση των δημοσιονομικών και την επίτευξη των στόχων για το 2011 και το 2012.

Συγκεκριμένα, σημείωσε ότι «τέτοιου είδους προγράμματα δεν επιτυγχάνουν ποτέ στο 100% των προσδοκιών αλλά υπάρχουν παρεκκλίσεις και τότε θα πρέπει να επιχειρούνται διορθωτικές κινήσεις».

Σε ό,τι αφορά την παροχή πρόσθετης βοήθειας στην Ελλάδα, το στέλεχος του ΔΝΤ επεσήμανε ότι «η απόφαση βρίσκεται στα χέρια της κυβέρνησης της χώρας, η οποία δεν μας έχει ζητήσει μέχρι στιγμής κάτι τέτοιο». πηγη

3 thoughts on “Η Ευρώπη στηρίζει την Ελλάδα αν αλλάξει

  1. Για όσους είχαν αμφιβολία που πήγαινε το πράγμα.
    Αν θα δεχτούμε τους νέους όρους, θα μας κάνουν τη χάρη να μας δανείσουν περαιτέρω, μιας και με το πρόγραμμα που εφαρμόζεται δεν υπάρχει περίπτωση να δανειστούμε απ’ τις αγορές.
    Και οι νέοι όροι φυσικά θα είναι υποθήκευση κρατικής περιουσίας δηλ. ακινήτων, υποδομών κ.λπ.
    Πιασμένοι χεράκι – χεράκι Πολιτικοί, συνδικαλιστές και μεγάλο μέρος του ελληνικού λαού αρνούμενοι να γίνουν οι στοιχειώδεις αλλαγές στο κράτος και να βελτιωθούν παγιωμένες αρνητικές καταστάσεις, δίνουν τη δυνατότητα στους λακέδες που μας εκπροσωπούν να διαχειρίζονται το μέλλον της χώρας μας κατ’ αυτόν τον τρόπο.
    Εύχομαι, μόνο, το βαρέλι να έχει πάτο.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s