"Greek National Pride" blog / ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ / ΕΛΛΑΔΑ / Λαθρομετανάστες

ΠΑΡΑΔΟΧΗ ΧΡΗΣΤΟΥ ΠΑΠΟΥΤΣΗ: Αφύλακτα λόγω… πιστώσεων τα ελληνικά σύνορα!


Πλήρης είναι η επιβεβαίωση του ρεπορτάζ που παρουσίασε η «Παρασκευή+13» και αφορούσε τόσο την έλλειψη προγράμματος και υλοποίησης των εξαγγελιών της κυβέρνησης στο κρίσιμο θέμα της καταπολέμησης της λαθρομετανάστευσης όσο και τις ελλείψεις και την αχρησία στην οποία έχουν υποπέσει αρκετά μέσα φύλαξης των θαλάσσιων συνόρων.

Ο ίδιος ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Χρήστος Παπουτσής, κατά την απάντηση ερωτήσεων βουλευτών, παραδέχτηκε πως «τα ελληνικά σύνορα είναι αφύλακτα επειδή υπάρχουν πολλά μέσα που καθηλώνονται, καθώς δεν εγκρίνεται η χρήση τους στο νέο δημοσιονομικό σύστημα».

Η κυβέρνηση, επισήμως, αμφισβητεί το γεγονός πως δεν υπάρχουν ανταλλακτικά ή πως τα μέσα φύλαξης των θαλάσσιων συνόρων είναι παλαιά με αποτέλεσμα να μην ανταποκρίνονται στις σύγχρονες ανάγκες του Λιμενικού Σώματος.

Από τη μεριά τους τόσο το προσωπικό του Λιμενικού Σώματος όσο και αξιωματικοί διαψεύδουν υπογραμμίζοντας πως «τα προβλήματα είναι πολλά.

Πέρα από ελλείψεις, αρκετά μέσα δεν έχουν την απαραίτητη τεχνική παρακολούθηση, άλλα πάλι δεν έχουν ανταλλακτικά και άλλα βρίσκονται σε αχρησία εξαιτίας της μη έγκρισής τους από το αρμόδιο υπουργείο».

Πέρα από τα ζητήματα και τις ελλείψεις τόσο σε προσωπικό όσο και σε πλωτά-εναέρια μέσα που έχουμε αναδείξει στον «Ε», πρόσφατο παράδειγμα τραγικών ελλείψεων παρατηρήθηκε στο Λιμενικό Σώμα Λασιθίου.

Η κατάσταση των πλωτών και χερσαίων επιχειρησιακών μέσων χαρακτηρίζεται «τραγική» με τις αναφορές να κάνουν λόγο για «πλωτά που δεν έχουν εκτελεστεί εργασίες δεξαμενισμού εδώ και τρία χρόνια».

Σε ό,τι αφορά την έλλειψη προσωπικού, η Ένωση τονίζει ότι ενώ κανονικά οι υπηρεσίες του νομού έπρεπε να είναι στελεχωμένες με 102 άτομα, αυτή τη στιγμή υπάρχουν μόνο 42 διαθέσιμα.

Παράλληλα, γίνεται λόγος για οφειλόμενες πληρωμές από οδοιπορικά που ξεκινούν από το Νοέμβριο του 2007, ενώ σε ό,τι αφορά την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη του προσωπικού στη Σητεία, δηλώνεται ρητά ότι κανένα φαρμακείο δεν δέχεται τα παραστατικά των μελών του Λιμενικού Σώματος.

«Σε παρόμοια και χειρότερη κατάσταση βρίσκεται το σύνολο του Λιμενικού Σώματος», δηλώνουν συνδικαλιστές οι οποίοι εμφανίζονται απογοητευμένοι με τα λεγόμενα του υπουργού και προειδοποιούν για «συνεχόμενες κινητοποιήσεις».

Κινητοποίηση των αξιωματικών

Άμεση ήταν η κινητοποίηση της Πανελλήνιας Ένωσης Αξιωματικών Λιμενικού Σώματος (ΠΕΑΛΣ) σχετικά με την ελλιπή έως ανύπαρκτη ιατροφαρμακευτική περίθαλψη των ασφαλισμένων ένστολων.

Προτείνουν ευρεία σύσκεψη υπό τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη με τη συμμετοχή της ηγεσίας του Λ.Σ.-Ε.Λ.ΑΚΤ, των αρμόδιων υπηρεσιακών παραγόντων και των συνδικαλιστικών φορέων του Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ., ούτως ώστε να καταβληθεί προσπάθεια για την εξεύρεση άμεσης λύσης για την επίλυση, τουλάχιστον σε πρώτη φάση, των προβλημάτων που έχουν ανακύψει ανά την επικράτεια με τους γιατρούς και τα φαρμακεία και τη δρομολόγηση επίλυσης σε συγκεκριμένο χρονικό διάστημα και των υπόλοιπων οικονομικών εκκρεμοτήτων.

Ο πρόεδρος της Ένωσης Αξιωματικών κ. Μανωλούδης δηλώνει ενδεικτικά:

«Όλο το προηγούμενο διάστημα, αναγνωρίζοντας τις προαναφερθείσες σοβαρές οικονομικές εκκρεμότητες (από το έτος 2007 και εντεύθεν), συνεκτιμώντας παράλληλα τη δύσκολη οικονομική συγκυρία που περνάμε ως χώρα και πιστεύοντας στις διαβεβαιώσεις της πολιτικής ηγεσίας για την επίλυση του θέματος, δώσαμε πιθανώς μεγαλύτερη πίστωση χρόνου για την εξεύρεσης οριστικής λύσης.

Παρά τις υποσχέσεις όμως των υπευθύνων, σε διάφορες χρονικές περιόδους, για την επίλυση – τακτοποίησή τους και αν και υπήρξε μικρή βελτίωση, δεν άλλαξε ουσιαστικά η εικόνα, η κατάσταση παραμένει το ίδιο κακή, με αποτέλεσμα τη μη εξόφληση οφειλόμενων από μετακινήσεις και την ακόμα πιο απαράδεκτη κατάσταση, την επί της ουσίας μη παροχή ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης στο προσωπικό Λ.Σ., στις περισσότερες των περιπτώσεων, λόγω οφειλών σε ιατρούς και φαρμακεία.

Παράλληλα η Υπηρεσία Δημοσιονομικού Ελέγχου του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη δεν αποδέχεται την αποκατάσταση των οδοιπορικών εξόδων που αφορούν τις μηνιαίες περιπολίες πλωτών Λ.Σ. καθόσον, κατά την άποψή της, η υπουργική απόφαση που ρυθμίζει το θέμα δεν είναι επαρκής».

Και θέμα μεταθέσεων

Την περασμένη εβδομάδα ο τομεάρχης σε θέματα Ναυτιλίας και Λιμενικού της Νέας Δημοκρατίας, Γιάννης Πλακιωτάκης, με ερώτησή του στη Βουλή, έθεσε άλλο ένα καυτό πρόβλημα που απασχολεί το Λιμενικό και το οποίο είναι το θέμα των μεταθέσεων.

Η ερώτησή του είναι η εξής:

«Η Κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ -παρά την αντίθετη προεκλογική της δέσμευση- προχώρησε τόσο στη διάλυση του Υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας, Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής όσο και στη σταδιακή απαξίωση του Λιμενικού Σώματος το οποίο τελικά υπάγεται στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη.

Διότι είναι αναμφισβήτητο ότι το Λιμενικό Σώμα διανύει περίοδο σοβαρότατων προβλημάτων και πρωτόγνωρων κλυδωνισμών, για τις οποίες δυστυχώς ευθύνεται η ίδια η κυβερνητική πολιτική, είτε με λανθασμένες πολιτικές είτε με παραλείψεις.

Μια τέτοια περίπτωση, η οποία μόνο απορία προξενεί, είναι το γεγονός ότι η Υπηρεσία Δημοσιονομικού Ελέγχου του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη δεν αποδέχεται την αποκατάσταση των οδοιπορικών εξόδων για τις μηνιαίες περιπολίες των πλωτών μέσων του Λιμενικού Σώματος.

Ως επιχείρημα της άρνησης της εν λόγω υπηρεσίας ορίζεται μια παλαιά Υπουργική Απόφαση η οποία μετά από αρκετά χρόνια κρίνεται ως “μη επαρκής”.

Την ίδια μάλιστα στιγμή, τα παρατράγουδα στο Λιμενικό Σώμα συνεχίζονται, εφόσον –σύμφωνα με πληροφορίες- οι αποσπάσεις 250 στελεχών επιλεκτικά μετατράπηκαν εντός του περασμένου Απριλίου σε τακτικές μεταθέσεις κατά παράβαση και κατ’ εξαίρεση της κείμενης νομοθεσίας που προβλέπει τη διενέργεια τακτικών μεταθέσεων εντός του Μαΐου.

Κατόπιν τούτων ερωτάται ο κ. Υπουργός:

Ποια είναι η Υπουργική Απόφαση η οποία κρίνεται “μη επαρκής” και για ποιο λόγο;

Είχαν προκληθεί ξανά αντίστοιχα προβλήματα από την “ανεπάρκειά” της;

Με πρωτοβουλία τίνος συνεκλήθη το συγκεκριμένο συμβούλιο κρίσεων; Ελέγχθηκε η ηγεσία του Λ.Σ. για την παράβαση της κείμενης νομοθεσίας;

Για ποιο λόγο έπρεπε να γίνουν επιλεκτικά μεταθέσεις το μήνα Απρίλιο και όχι κανονικά το Μάιο; Οι συγκεκριμένες μεταθέσεις επιβάρυναν τον προϋπολογισμό και αν ναι, πόσο;».

paraskevi13

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s