"Greek National Pride" blog / Έλληνες της Διασποράς / ΕΛΛΑΔΑ / Μεγάλοι Έλληνες

Ο Ελληνας που πολεμά τον καρκίνο του στήθους


Σημαντικό βήμα στον αγώνα κατά του καρκίνου του μαστού κάνει Ελληνας ειδικός που έχει βάλει στόχο να νικήσει την ασθένεια.

Ο καθηγητής Γιώργος Γιαμάς από το Imperial College της Βρετανίας ανακάλυψε την πρωτεΐνη που φέρεται να είναι υπεύθυνη για την αντίσταση του οργανισμού στα αντικαρκινικά φάρμακα.

Η επαναστατική μελέτη αναμένεται να οδηγήσει σε νέες έρευνες για την παρασκευή αποτελεσματικότερων φαρμάκων κατά του καρκίνου του στήθους.

Η επιστημονική ομάδα από το Βρετανικό Κολέγιο, με επικεφαλής τον Ελληνα ερευνητή του Τμήματος Χειρουργικής και Καρκίνου, ανακάλυψε κατά τη διάρκεια της πειραματικής διαδικασίας ότι το μπλοκάρισμα της παραγωγής της πρωτεΐνης LMTK3 οδηγεί στη συρρίκνωση των όγκων.

Κατά τη διάρκεια της κλινικής μελέτης, η οποία διεξήχθη σε ποντικούς, τα μέλη της ερευνητικής ομάδας χρησιμοποίησαν γενετικές τεχνικές, με τις οποίες κατόρθωσαν να μειώσουν την παραγωγή της πρωτεΐνης, αλλά και να συρρικνώσουν σημαντικά τους καρκινικούς όγκους.

Τα ευρήματα της έρευνας κάνουν τώρα τους επιστήμονες να στοχεύουν στην παρασκευή φαρμάκων που θα μπορούν να επιτύχουν ανάλογα αποτελέσματα και στους ανθρώπους.

Οπως αναφέρουν οι ειδικοί, τα δύο τρίτα των καρκινικών όγκων που προσβάλλουν τον μαστό περιέχουν υποδοχείς οιστρογόνων. Με λίγα λόγια, για να αναπτυχθεί ο όγκος χρειάζεται τη συγκεκριμένη ορμόνη.

Ετσι στις περισσότερες περιπτώσεις ασθενών η θεραπεία με αντι-οιστρογόνα φάρμακα, όπως η ταμοξιφαίνη, θεωρείται ο ιδανικός τρόπος αντιμετώπισης του καρκινικού όγκου.

Παρόλα αυτά, όπως λέει ο καθηγητής Τζάστιν Στέμπινγκ που συμμετείχε στην έρευνα, πολλοί ασθενείς παρουσιάζουν ανθεκτικότητα στα συγκεκριμένα φάρμακα, με αποτέλεσμα να αποτυγχάνουν να εμποδίσουν την ανάπτυξη του όγκου.

Τα ευρήματα όμως της μελέτης, που δημοσιεύτηκε στο ιατρικό περιοδικό

ό «Nature Medicine», δείχνουν ότι η διακοπή της παραγωγής της πρωτεΐνης στα ανθρώπινα καρκινικά κύτταρα, τα οποία αντιστέκονται στη δράση του «Ταμοξιφέν», μπορεί να τα κάνει να ανταποκριθούν καλύτερα στο φάρμακο.

Οι επιστήμονες μέτρησαν επίσης τα επίπεδα της πρωτεΐνης LTMK3 σε δείγματα ιστών που είχαν αποσπαστεί από γυναίκες με καρκίνο του μαστού.

Με αυτόν τον τρόπο ανακάλυψαν ότι οι γυναίκες που διέθεταν υψηλότερα ποσοστά της πρωτεΐνης στους καρκινικούς τους όγκους έτειναν να ζήσουν λιγότερο, ενώ παρουσίαζαν και λιγότερες πιθανότητες να ανταποκριθούν στην ορμονοθεραπεία.

Επιπλέον, όπως διαπίστωσαν οι ερευνητές, συγκεκριμένες μεταλλάξεις στο γονίδιο που ρυθμίζει την LTMK3 συσχετίζονται με τον χρόνο επιβίωσης της ασθενούς.

Την ίδια στιγμή, η επιστημονική ομάδα με επικεφαλής τον Ελληνα καθηγητή συνέκρινε το γονίδιο που κωδικοποιεί την πρωτεΐνη στους ανθρώπους αλλά και στους χιμπατζήδες.

Ετσι διαπιστώθηκε ότι οι δεύτεροι δεν υποκύπτουν σε ορμονο-εξαρτώμενο καρκίνο του μαστού, εξαιτίας σημαντικών διαφοροποιήσεων στη γενετική αλληλουχία του γονιδίου ανάμεσα στα δύο είδη.

Οπως ανέφερε ο δόκτορ Γιαμάς, είναι πιθανόν οι διαχρονικές εξελικτικές αλλαγές που έλαβαν χώρα στο συγκεκριμένο γονίδιο να έδωσαν στους ανθρώπους κάποιο άγνωστο πλεονέκτημα, όμως παράλληλα τους έκαναν πιο ευάλωτους στον καρκίνο του μαστού σε σχέση με τους χιμπατζήδες.

Από τους ειδικούς εκτιμάται ότι θα χρειαστούν πέντε έως και δέκα χρόνια, ώστε να παρασκευαστούν νέα, ασφαλή φάρμακα για τους ανθρώπους.

Ο καθηγητής Γιώργος Γιαμάς που διενήργησε την έρευνα αποφοίτησε από το Τμήμα Βιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, ενώ ολοκλήρωσε το μεταπτυχιακό του στο Πανεπιστήμιο της Ουλμ, στη Γερμανία.

Αυτή την περίοδο εργάζεται ως μεταδιδακτορικός ερευνητής στο Imperial College.

ΣΠΥΡΙΔΟΥΛΑ ΣΚΟΥΡΑ

espressonews

2 thoughts on “Ο Ελληνας που πολεμά τον καρκίνο του στήθους

  1. Πάλι καλά που υπάρχουν κατά καιρούς και τέτοιες ειδήσεις και ξέρουμε πως υφίσταται και η Ελλάδα της προόδου και της νόησης.Όχι μόνο η παρηκμασμένη που βλέπουμε γυρω μας και μας πληγώνει καθημερινά.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s