"Greek National Pride" blog / Τουρκία

Σοβαρά ερωτήματα για τα υπουργεία Εξωτερικών – Εθνικής Άμυνας


Image

Ορισμένες πολύ σοβαρές πληροφορίες – καταγγελίες έχουν φθάσει στο «defencepoint.gr» οι οποίες αφορούν στις τουρκικές ασκήσεις που ακυρώθηκαν οι οποίες εάν αληθεύουν συνιστούν ένα ακόμη σοβαρό ολίσθημα της ελληνικής πολιτικής ηγεσίας. Κατά συνέπεια, εξηγήσεις και διευκρινίσεις θα ζητηθούν τόσο από το υπουργείο Εξωτερικών όσο και από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας, όπου μέχρι στιγμής συναντάμε σφραγισμένα χείλη, κάτι που επιτείνει την καχυποψία… Οι πληροφορίες αναφέρουν για την ακύρωση των τουρκικών ασκήσεων κλείστηκε πολιτική συμφωνία σε ανώτατο επίπεδο, χωρίς να διευκρινίζεται εάν το επίπεδο αυτό είναι Παπανδρέου – Ερντογάν ή Δρούτσας – Νταβούτογλου. Η συμφωνία προβλέπει ότι σε αντάλλαγμα για την ακύρωση των τουρκικών ασκήσεων και την παρέμβαση για την αποτροπή κλιμάκωσης με αφορμή την απόπειρα του εθνικιστή Ζεϊμπέκ να προσεγγίσει το Αγαθονήσι και να αναρτήσει την τουρκική σημαία, οι Τούρκοι έλαβαν ένα σημαντικότατο αντάλλαγμα:

Πρόκειται για την ακύρωση της άσκησης ΙΩΝΑΣ με αντικείμενο τις επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης (SAR) στην περιοχή μεταξύ Ρόδου και Καστελορίζου… Υπογραμμίζουμε, ότι προς το παρόν δεν διαθέτουμε όλα τα στοιχεία ώστε να υιοθετήσουμε τις καταγγελίες οι οποίες προέρχονται από συνήθως αλλά ενημερωμένες πηγές. Εάν όμως αληθεύουν, τότε όσο σύγκρουση και να προκλήθηκε – εάν προκλήθηκε – στο εσωτερικό της Τουρκίας ανάμεσα στην κυβέρνηση Ερντογάν και τους στρατηγούς, γεγονός παραμένει ότι η υποχώρηση της Αθήνας «για το καλό της ειρήνης», αν και δεν είναι του μεγέθους της αθλιότητας που πραγματοποιήθηκε στην κρίση των Ιμίων, αποτελεί επίσης πλήγμα στα ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα. Και αυτό διότι η Ελλάδα καταγράφεται να υπαναχωρεί από μία πρωτοβουλία «επίδειξης σημαίας» σε μια περιοχή τη δικαιοδοσία επί της οποίας αμφισβητεί η Άγκυρα. Επαναλαμβάνουμε, ΔΕΝ είναι του ιδίου μεγέθους ατόπημα με αυτό των Ιμίων, ωστόσο, αποτελεί μια σαφή υπαναχώρηση της ελληνικής πλευράς, με την ακύρωση της άσκησης να έρχεται να προστεθεί στην εξαιρετικής σημασίας άσκηση ΝΙΚΗΦΟΡΟΣ – ΤΟΞΟΤΗΣ η οποία κάποτε γινόταν σε συνδυασμό με τον κυπριακό Ελληνισμό… Περιττεύει προφανώς να αναφέρουμε ότι τα υπουργεία Εξωτερικών και Εθνικής Άμυνας, ΟΦΕΙΛΟΥΝ να δώσουν εξηγήσεις διαψεύδοντας ή επιβεβαιώνοντας τις προαναφερθείσες καταγγελίες. Όπως έχουμε αναφέρει και στο πρόσφατο παρελθόν, ο ελληνικός λαός ΔΙΚΑΙΟΥΤΑΙ να γνωρίζει ποιες συμφωνίες κλείνει η εκλεγμένη από τον ίδιο ηγεσία του στο παρασκήνιο της διεθνούς πολιτικής. Εάν η απάντηση είναι ότι το έπραξαν «για το καλό της ειρήνης», ας βγουν κι ας το δηλώσουν, να αναλάβουν την ευθύνη της απόφασής τους και να ακούσουν τη θετική ή αρνητική αξιολόγηση. Εάν το επιχείρημα συνδέεται με την κακή οικονομική κατάσταση της χώρας και τη συνειδητοποίηση εκ μέρους της ηγεσίας ότι έχουν τις Ένοπλες Δυνάμεις παρατημένες, τότε και αυτό έχει τη δική του αξία και πρέπει να αξιολογηθεί. Επιτέλους, πρέπει να ξεκινήσει δημόσια συζήτηση επί των θεμάτων της άμυνας και της εξωτερικής πολιτικής της χώρας και ο κόσμος δικαιούται να διατυπώνει την άποψή του επ’ αυτών των ζητημάτων.πηγη

3 thoughts on “Σοβαρά ερωτήματα για τα υπουργεία Εξωτερικών – Εθνικής Άμυνας

 1. Μου αρεσει που ολοι ξαφνιαστικαν ευχαριστα στην ανακεινωση της ασκησης μας, που να ηξεραν οτι οχι μονο θετικο δεν ηταν αλλα ειχε και σκοπο να εκχωρισει κυριαρχικα δικαιωματα. Δεν ξερω αν θελω να κλαψω η να γελασω ?

 2. Δέν τά γράφω καιρό τώρα ΟΤΙ ΤΟ ΑΙΓΑΙΟ ΠΑΡΑΧΩΡΗΘΗΚΕ ΣΤΟΥΣ ΤΟΥΡΚΟΥΣ ΑΝΑΤΟΛΙΚΑ ΤΟΥ 25 ΜΕΣΗΜΒΡΙΝΟΥ; Τό αντάλλαγμα γιά αυτή τήν τουρκική »υποχώρηση» τό αναφέρω παραπάνω. Ό Ερτογάν καί ό Νταούτογλου ΠΕΤΥΧΑΝ ΤΟΥΣ ΣΤΟΧΟΥΣ ΤΟΥΣ ΧΩΡΙΣ ΘΕΡΜΑ ΕΠΕΙΣΟΔΙΑ ΚΑΙ ΠΙΣΤΟΛΙΕΣ ΕΣΤΩ ΚΑΙ ΣΚΗΝΟΘΕΤΗΜΕΝΕΣ ΕΣΤΩ ΓΙΑ ΤΟ ΘΕΑΘΗΝΑΙ…. Αύξησαν ΤΟΥΡΚΙΚΑ ΘΑΛΑΣΣΙΑ ΥΔΑΤΑ. Κέρδισαν έδαφος χωρίς πόλεμο ΧΩΡΙΣ ΜΙΑ ΝΤΟΥΦΕΚΙΑ! Φυσικά μήν περιμένετε εκτέλεση τής δικής μας άσκησης »Ιωνάς». Τζάμπα νομίζετε μετέβη ή στρατιωτική ηγεσία μας [κότες] στήν Άγκυρα γιά ΜΟΕ;

 3. Τα τρία βασικά σενάρια ματαίωσης των Τουρκικών ασκήσεων

  Δημοσίευση 26/05/2011 10:17 Ανανέωση 26/05/2011 10:35

  Προβληματισμό και σκέψη προκάλεσε στα υψηλά κλιμάκια των Υπουργείων Εξωτερικών και Άμυνας, αλλά και της ΕΥΠ, η απόφαση του Τουρκικού Γενικού Επιτελείου Στρατού να ακυρώσει την τελική και πιο κρίσιμη φάση των ασκήσεων «Έφεσος» και «Θαλασσόλυκος». Προβληματισμός που μεγάλωσε ακόμη περισσότερο όταν στην ανακοίνωση του Τουρκικού ΓΕΣ δεν αναφέρεται ο λόγος της ακύρωσης.

  Το βασικό σενάριο: Ρήξη Πολιτικού – Στρατιωτικού κατεστημένου

  Η απροθυμία του Ερντογάν αλλά και του Προέδρου Γκιουλ να μην παρακολουθήσουν την τελική ημέρα των ασκήσεων, όπου θα χρησιμοποιούνταν πραγματικά πυρά, καθώς και η επιλογή τους αντί αυτής, να παρευρεθούν σε προεκλογικές εκστρατείες και να συμμετάσχουν σε κοινωνικές εκδηλώσεις, εξόργισε τους Στρατηγούς που θεώρησαν ως άκρως υποτιμητική τη στάση της πολιτικής εξουσίας και αποφάσισαν την ματαίωση των ασκήσεων.

  Σε αυτό το σενάριο συνηγορεί και το γεγονός, πως επικεφαλής της θαλάσσιας άσκησης «Θαλασσόλυκος» βρίσκονταν ο Στρατηγός Μπιλκγέλ, του οποίου το όνομα είχε συνδεθεί με το περίφημο σχέδιο «Βαριοπούλα» και σύμβουλοι του Πρωθυπουργού της Τουρκίας τον θεωρούν μέχρι και σήμερα επικίνδυνο.

  Στα παραπάνω πρέπει να προστεθούν οι πληροφορίες που δημοσιεύουν το τελευταίο χρονικό διάστημα οι εφημερίδες, με υπονοούμενα για πιθανότητα ανάμιξης του βαθέως κράτους της Τουρκίας με τους αντάρτες Κούρδους του ΡΚΚ, με στόχο να προκαλέσουν αστάθεια στην κυβέρνηση και να φέρουν σε αδιέξοδο την πολιτική ηγεσία και ίσως πιο κοντά ένα ενδεχόμενο πραξικόπημα.

  Το σενάριο της «Ελληνοτουρκικής φιλίας»

  Τούρκοι αλλά και Έλληνες αναλυτές στο άκουσμα της απόφασης ματαίωσης των ασκήσεων διέκριναν ένα δείγμα καλής θελήσεως της Τουρκίας προς την Ελλάδα, με σκοπό να κοπάσουν οι αντιδράσεις της Ελληνικής πλευράς για τις συνεχείς παραβιάσεις του εναέριου χώρου, αλλά και οι Τούρκοι να δείξουν ένα λιγότερο σκληρό πρόσωπο εν όψει των κρίσιμων συναντήσεων στην Ε.Ε., που θα συζητηθεί και η ενταξιακή πορεία των γειτόνων.

  Το παραπάνω σενάριο υιοθετεί και με δηλώσεις του ο Υπουργός Τουρισμού της Τουρκίας που χαρακτηριστικά ανέφερε: «Η αναβολή των ασκήσεων συμβάλλει στην εξομάλυνση των σχέσεων με την Ελλάδα»

  Η «παρέμβαση» του James Stavridis

  Η παρουσία όμως του Ναύαρχου James Stavridis, Γενικού Αρχηγού των νατοϊκών δυνάμεων στο μέτωπο της Λιβύης, στην Άγκυρα, περιέπλεξε την κατάσταση, καθώς, σύμφωνα με πληροφορίες, ζήτησε την περαιτέρω συμβολή των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων στις επιχειρήσεις που θα λάβουν χώρα τις επόμενες ημέρες.

  Η πρότασή του για άμεση ενίσχυση του Νατοϊκού Στόλου, με Τουρκικές φρεγάτες και πλοία ανεφοδιασμού, έπιασε εξ απροόπτου την πολιτική ηγεσία της γείτονικής χώρας, που δεν μπορούσε και να αρνηθεί τη βοήθεια στον επικεφαλής των Νατοϊκών Δυνάμεων.

  Ως αποτέλεσμα της θετικής απόκρισης στον Ναύαρχο Stavridi, ήταν οι ασκήσεις να περάσουν σε δεύτερη μοίρα, να υποβαθμιστούν αλλά και να εξεταστεί το ενδεχόμενο κάποια από τις φρεγάτες που θα συμμετείχαν σε αυτές να σταλεί σε βοήθεια προς τις συμμαχικές δυνάμεις.

  Το γεγονός ότι αυτό το σενάριο παραμένει μέχρι και αυτές τις ώρες αδημοσίευτο, αλλά διακινείται στα υψηλότερα κλιμάκια της ΕΥΠ, ως το πιο πιθανό, αναδεικνύει και την αξία του.

  Ωστόσο, η περίπτωση να έχει παρασκηνιακά συμφωνηθεί μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, η ματαίωση της άσκησης «Ιωνάς» από μέρους της Ελλάδας, ως ανταπόδοση για την ενέργεια των Τούρκων, αποκλείεται κατηγορηματικά από στελέχη τόσο του Υπουργείου Άμυνας όσο και του Εξωτερικών.

  Πηγή: http://www.newscode.grhttp://www.newsbomb.gr/ethnika/story/54187/ta-tria-basika-senaria-mataiwshs-twn-toyrkikwn-askhsewn

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s