"Greek National Pride" blog / Κύπρος

Ενιαίο Αμυντικό Δόγμα και Π.Α.: Η Κύπρος δεν είναι μακριά…


 Image

Είναι πασιφανές ότι τον κύριο ρόλο σε μία σύγκρουση στην Κύπρο και την εγγύς θαλάσσια περιοχή θα έχει η Π.Α. Αν και η σημασία των ναυτικών επιχειρήσεων δεν πρέπει να παραμεριστεί, είναι η άμεση αντίδραση του αεροπορικού όπλου στη χρόνο-διάσταση των πολεμικών επιχειρήσεων που θα έχει καταλυτικά αποτελέσματα.

Οι όποιες ναυτικές δυνάμεις σταλούν στην περιοχή της Κύπρου, θα φθάσουν μετά από δύο ημέρες και με την προϋπόθεση ότι δεν θα έχουν κριθεί αναγκαίες στο πολεμικό θέατρο του Αιγαίου. Εν αντιθέσει, οι αεροπορικές δυνάμεις μπορούν να πλήξουν στόχους ή να προσφέρουν υποστήριξη εντός ωρών, επιτρέποντας τη μεταφορά δυνάμεων από άλλα μέτωπα, χωρίς να χρειάζεται να ληφθεί υπόψη η μακροχρόνια έλλειψή τους.

Η κατάσταση στην Κύπρο σήμερα.

Από τις αρχές της δεκαετίας του ‘90, η Κύπρος έχει προχωρήσει στην απόκτηση σύγχρονων, οπλικών συστημάτων. Το αποτέλεσμα αυτής της ενέργειας είναι η ουσιαστική αναβάθμιση των κυπριακών, χερσαίων δυνάμεων, οι οποίες θα ταχθούν εναντίον της τουρκικής, ποσοτικής υπεροχής στο νησί. Η εισαγωγή σύγχρονων οπλικών συστημάτων, όπως τα άρματα μάχης Τ-80U, τα επιθετικά ελικόπτερα Mi-24, τα αυτοκινούμενα πυροβόλα Suzana και τα ΤΟΜΑ BMP-3P, επιτρέπουν στην ηγεσία της Εθνικής Φρουράς (ΕΦ), τη διεξαγωγή αμυντικών επιχειρήσεων με αυξημένες δυνατότητες επιτυχίας, εφόσον οι σημερινοί συσχετισμοί δυνάμεων στο νησί δεν αλλοιωθούν.

Καθώς η Κύπρος βρίσκεται πλησίον των τουρκικών λιμένων, αναμενόμενη είναι και η ροή ενισχύσεων και εφοδίων από την τουρκική ενδοχώρα προς τα κατεχόμενα. Θα πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι οι συγκεκριμένοι τουρκικοί λιμένες βρίσκονται πλησίον του χώρου ευθύνης της 3ης Τουρκικής Στρατιάς και της γεωγραφικής περιοχής που εξαιρείται από τη Συνθήκη CFE.

Ως αποτέλεσμα λοιπόν, η τουρκική ηγεσία δύναται να αντλήσει δυνάμεις από μία τεράστια δεξαμενή, η οποία είναι ουσιαστικά απρόσβλητη από τις ελληνοκυπριακές δυνάμεις. Επίσης, ουσιαστικό αμυντικό κενό αποτελεί η έλλειψη μαχητικών αεροσκαφών, που θα μπορούσαν να προσφέρουν εναέρια κάλυψη στις δυνάμεις της ΕΦ.

Η Τουρκία ακολουθώντας πολιτικές εκβιασμών έχει πετύχει να διατηρήσει την ΕΦ ευάλωτη σε αυτόν τον τομέα, αποτρέποντας την εγκατάσταση στο νησί Α/Α συστημάτων μακρού βεληνεκούς (S-300), που θα μπορούσαν να της προσφέρουν την αναγκαία αντιαερο- πορική κάλυψη. Ως αποτέλεσμα, η Π.Α. καλείται να καλύψει ένα ευρύ φάσμα αποστολών, προκειμένου να έχει εμφανή και ουσιαστικό ρόλο, στα πλαίσια του Δόγματος του Ενιαίου Αμυντικού Χώρου (ΕΑΧ).

Τακτική κατάσταση και Π.Α.

Η Ελληνική Πολεμική Αεροπορία θα πρέπει να έχει πλήρεις επιχειρησιακές δυνατότητες για αποστολές στη Μεγαλόνησο. Καλείται να προσφέρει αεροπορική κάλυψη, να εκτελέσει αποστολές Εναέριων Περιπολιών Μάχης (CAP), αποστολές Εγγύς Υποστήριξης (CAS), όπως και επιχειρήσεις Προσβολής Στόχων Επιφανείας (TASMO). Συγκεκριμένα, η τακτική κατάσταση διαμορφώνεται ως εξής: η τουρκική διάταξη περιλαμβάνει δύο εγκαταστάσεις ραντάρ στη νοτιοδυτική και τη νοτιοανατολική Τουρκία για την παρακολούθηση του εναέριου χώρου μεταξύ της Κρήτης και της Κύπρου.

Το ένα είναι εγκατεστημένο στο Αναμούρ, πλησίον της Κύπρου και το άλλο στη Φοινίκη, πλησίον του Καστελόριζου. Το δίκτυο συμπληρώνει ένα ραντάρ, το οποίο είναι εγκατεστημένο στο όρος Πενταδάκτυλο, στα κατεχόμενα. Τα ραντάρ αυτά προσφέρουν δυνατότητες πρόσκτησης στόχων στα μεγάλα, μεσαία και χαμηλά ύψη. Οι επιδόσεις τους ωστόσο στα πολύ χαμηλά ύψη είναι άγνωστες, αλλά και αμφίβολες. Υπάρχουν τρία αεροδρόμια της τουρκικής αεροπορίας που θα μπορούσαν να υποστηρίξουν άμεσα τη δράση της τουρκικής αεροπορίας εναντίον της Κύπρου, όπως και την αναχαίτιση των πακέτων της Π.Α. από την Ελλάδα.

Το ένα βρίσκεται πλησίον της Αττάλειας, στη νοτιοδυτική Τουρκία, το άλλο στο Ικόνιο, που είναι η έδρα της 3ης AJU, Πτέρυγας Επιχειρησιακής Εκπαίδευσης και το τρίτο στο Ιντσιρλίκ, πλησίον της Συρίας, που είναι η έδρα της 10ης Βάσης Εναερίου Ανεφοδιασμού. Κατά πάσα πιθανότητα θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί και η προκεχωρημένη βάση στην Αλικαρνασσό.

Τα επτά όμως KC-135R Stratotanker εναερίου εφοδιασμού που διαθέτει η τουρκική αεροπορία, επιτρέπουν τη μεταφορά μαχητικών από άλλες βάσεις ή θέατρα επιχειρήσεων, χωρίς περιορισμούς στην εμβέλεια ή τη μεταφορική ικανότητα του οπλικού φορτίου. Με τη συνδρομή τους τα μαχητικά μπορούν να επιχειρούν έμμεσα και από τις βάσεις της 3ης AJU στο Ακιντσί, της 7ης AJU στη Μαλάτεια, της 8ης AJU στο Ντιγιάρμπακιρ, αλλά και από τις αεροπορικές βάσεις του Άφιον Καραχισάρ και του Μπατμάν.

Τις δε δυνατότητες μετεγκατάστασης μαχητικών της τουρκικής αεροπορίας, ενισχύουν δύο αεροδρόμια που βρίσκονται στην κατεχόμενη Κύπρο. Μειονέκτημα όμως είναι ότι και τα δύο βρίσκονται εντός της εμβέλειας του κυπριακού πυροβολικού.

Στον αντίποδα, η Ελληνική Πολεμική Αεροπορία μπορεί να βασιστεί μόνο στα αεροδρόμια που βρίσκονται στην Κρήτη. Αυτά είναι τα αεροδρόμια της 115ης Πτέρυγας Μάχης στη Σούδα και τα αεροδρόμια των 126ων και 133ων Σμηναρχιών Μάχης στο Ηράκλειο και στο Καστέλι, αντίστοιχα. Θεωρητικά, θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί και το αεροδρόμιο στο Τιμπάκι, που είναι και το πιο προωθημένο από αυτά που βρίσκονται στην Κρήτη.

Επίσης, υπάρχει και το πολεμικό αεροδρόμιο στην Πάφο της Κύπρου, που είναι όμως ευπρόσβλητο στις αεροπορικές προσβολές. Ως κύριο πρόβλημα παραμένει η ανίχνευση του εναερίου χώρου μεταξύ της Κύπρου και της Κρήτης. Στον ελληνικό χώρο, η ανίχνευση παρέχεται από ένα ραντάρ NADGE, το Κρόνος, που βρίσκεται στη νοτιοανατολική Κρήτη, καθώς και από δύο σταθμούς αναγνώρισης, έναν στη Ρόδο και έναν στην Κάρπαθο.

Αντίθετα, η οποιαδήποτε παροχή δεδομένων από την κυπριακή πλευρά, παρέχεται ουσιαστικά, μόνο από ένα σύγχρονο ραντάρ TRS-2245. Το αποτέλεσμα είναι η πλημμελής κάλυψη του ενδιάμεσου χώρου από τα ελληνοκυπριακά μέσα, ενώ η απόσταση των 550χλμ, που χωρίζει την Κρήτη από την Κύπρο, θέτει περιορισμούς στα χρονικά πλαίσια της αποστολής και στο μεταφερόμενο φορτίο. Επίσης, λόγω της μεγάλης απόστασης, τοποθετούνται, για μεγάλο χρονικό διάστημα, τα ελληνικά πακέτα με προορισμό την περιοχή της Κύπρου, σε περιοχή πλησίον της Τουρκίας.

ΟΙ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΕΣ ΤΗΣ Π.Α. ΚΑΙ ΤΟ ΔΟΓΜΑ ΤΟΥ ΕΑΧ

Ο κύριος παράγων που καθορίζει τη διεξα- γωγή επιχειρήσεων, στα πλαίσια του Ενιαίου Αμυντικού Δόγματος, είναι η απόσταση και η γεωγραφία. Ως αποτέλεσμα των ανωτέρω παραμέτρων θέτονται περιορισμοί στο σχεδιασμό της Πολεμικής Αεροπορίας. Οι περιορισμοί είναι οι εξής:

-Λόγω της γεωγραφικής διαμόρφωσης, υπάρχουν περιορισμένες δυνατότητες για την επιτήρηση του ενδιάμεσου χώρου από τους επίγειους αισθητήρες, στην Κύπρο και την Κρήτη, όπως και ελάχιστος αριθμός αισθητήρων για την κάλυψη του χώρου.

-Υπάρχει μεγάλη απόσταση μεταξύ Κύπρου και ελλαδικού χώρου. Ως αποτέλεσμα, θέτονται περιορισμοί, τόσο στους τύπους των μαχητικών που μπορούν να επιχειρήσουν -άρα και στο διαθέσιμο αριθμό- όσο και στο οπλικό φορτίο που μπορούν να μεταφέρουν, στο χρόνο αντίδρασης, αλλά και στο χρόνο παραμονής στην περιοχή των επιχειρήσεων.

-Η γεωγραφική γειτνίαση της Κύπρου, κατά μήκος του ενδιάμεσου χώρου, με την ανατολική Μεσόγειο είναι γεγονός. Άρα, η ύπαρξη μιας πληθώρας εγκαταστάσεων για τον εντοπισμό των σχηματισμών στην περιοχή (αισθητήρες), αλλά και τα λιμάνια και οι αεροπορικές βάσεις, δύνανται να αναχαιτίσουν αποτελεσματικά τις δυνάμεις που εισέρχονται στο θέατρο επιχειρήσεων της Ανατολικής Μεσογείου.

Επιπλέον, δύνανται να εξυπηρετηθούν από αυτά οι επιθετικές επιχειρήσεις, όπως είναι οι αποβάσεις στα μετόπισθεν, οι αεροπορικές προσβολές και η μεταφορά ενισχύσεων.

Διαβάστε το πλήρες άρθρο εδώ

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

 

11 thoughts on “Ενιαίο Αμυντικό Δόγμα και Π.Α.: Η Κύπρος δεν είναι μακριά…

 1. ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΕΙΝΑΙ Τ ΑΔΕΡΦΙΑ ΜΑΣ ΟΙ ΚΥΠΡΙΟΙ ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΟΥΝ ΝΑ ΕΧΟΥΝ ΜΗΧΑΝΟΣΙΦΩΝΟ ΣΤΗΝ ΤΣΕΠΗ…ΜΟΛΙΣ ΜΠΕΙ ΤΟ ΧΡΗΜΑ ΣΤΗΝ ΤΣΕΠΗ ΔΕΝ ΤΟ ΒΓΑΖΟΥΝΕ ΜΕΤΑ. ΕΙΝΑΙ ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΟ Ν ΑΓΟΡΑΖΟΥΜΕ ΜΕ ΔΑΝΕΙΚΑ ΕΜΕΙΣ ΟΙ ΗΔΗ ΚΑΤΑΧΡΕΩΜΕΝΟΙ ΚΑΙ ΜΕ ΤΡΟΜΕΡΕΣ ΠΕΡΙΚΟΠΕΣ ΟΣΟΝ ΑΦΟΡΑ ΤΗΝ ΑΜΥΝΑ ΑΕΡΟΣΚΑΦΗ, ΦΡΕΓΑΤΕΣ, ΥΠΟΒΡΥΧΙΑ ΚΑΙ ΟΛΑ ΤΑ ΟΠΛΙΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΚΑΙ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ ΝΑ ΖΗΤΑΕΙ ΝΑ ΤΗΣ ΔΩΣΟΥΜΕ ΤΑ ΠΑΡΟΠΛΙΣΜΕΝΑ ΠΕΡΙΠΟΛΙΚΑ ΠΥΡΑΥΛΑΚΑΤΟΥΣ ΚΑΙ ΤΟΡΠΙΛΑΚΑΤΟΥΣ ΜΑΣ. ΑΦΗΣΤΕ ΠΟΥ ΤΟΣΟ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ ΒΡΗΚΑΝΕ, ΔΕ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΕΠΕΝΔΥΣΟΥΝ ΜΕΡΙΚΑ ΒΑΡΕΛΙΑ ΣΤΗΝ ΑΜΥΝΑ ΤΟΥΣ? ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΑΓΟΡΑΖΟΥΝ ΤΗΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΛΕΞΗ ΤΗΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ… ΜΕ ΣΦΕΝΤΟΝΕΣ ΔΕΝ ΚΑΝΟΥΝΕ ΤΙΠΟΤΑ. ΟΛΟ ΑΠΟ ΕΜΑΣ ΚΑΙ ΕΙΣ ΒΑΡΟΣ ΜΑΣ ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΝΕ ΚΑΙ Τ ΑΚΟΥΜΕ ΑΠΟ ΠΑΝΩ. ΝΑ ΜΗΝ ΚΟΙΤΑΝΕ ΤΗΝ ΚΑΛΟΠΕΡΑΣΗ. ΧΡΗΜΑ ΕΧΟΥΝΕ ΤΡΕΛΟ ΑΣ ΤΟ ΧΩΣΟΥΝΕ. ΔΕ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΣΤΕΛΝΟΥΜΕ ΣΕ ΤΟΣΟ ΜΕΓΑΛΗ ΑΠΟΣΤΑΣΗ ΔΙΚΑ ΜΑΣ ΠΛΟΙΑ ΚΑΙ ΑΕΡΟΣΚΑΦΗ ΝΑ ΕΠΙΧΕΙΡΟΥΝ ΚΑΙ ΝΑ ΓΥΡΝΑΝΕ ΑΔΕΙΑ ΑΠΟ ΚΑΥΣΙΜΑ ΚΑΙ ΠΥΡΟΜΑΧΙΚΑ. ΤΗΝ ΚΟΠΩΣΗ ΤΩΝ ΧΕΙΡΙΣΤΩΝ ΔΕΝ ΤΗΝ ΥΠΟΛΟΓΙΖΟΥΜΕ? ΟΥΤΕ ΤΗ ΦΘΟΡΑ ΣΕ ΥΛΙΚΟ? ΟΥΤΕ ΚΑΙ ΤΙΣ ΑΠΩΛΕΙΕΣ ΓΙΑΤΙ ΝΑ ΜΗ ΓΕΛΙΟΜΑΣΤΕ ΕΙΝΑΙ ΜΕΓΑΛΗ Η ΓΡΑΜΜΗ ΚΙ ΕΠΕΙΔΗ ΕΙΝΑΙ ΚΟΝΤΑ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΤΗΝ ΚΟΨΟΥΝ ΣΕ ΠΟΛΛΑ ΣΗΜΕΙΑ, ΑΝΤΕ ΝΑ ΠΑΕΙ ΑΠΟ ΕΔΩ ΑΡΜΑΤΑΓΩΓΟ Η ΦΟΡΤΗΓΟ ΠΛΟΙΟ ΜΕ ΕΦΟΔΙΑ. ΑΣ ΠΟΥΜΕ ΟΤΙ ΞΕΚΙΝΑΜΕ ΝΑ ΠΑΜΕ… ΘΑ ΦΤΑΣΟΥΜΕ?ΟΙ ΕΝΙΣΧΥΣΕΙΣ ΑΠΟ ΕΜΑΣ ΔΥΣΚΟΛΟ ΝΑ ΦΤΑΣΟΥΝ ΑΜΑ ΓΙΝΕΙ ΤΟ ΜΠΑΜ ΟΙ ΑΛΛΟΙ ΕΧΟΥΝ ΤΟ ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑ ΣΕ ΑΝΕΦΟΔΙΑΣΜΟ ΣΕ ΕΝΙΣΧΥΣΕΙΣ ΣΤΑ ΠΑΝΤΑ ΕΚΤΟΣ ΑΠ ΤΟ ΕΜΨΥΧΟ. ΝΑ ΒΓΑΛΟΥΝΕ ΧΡΗΜΑ ΝΑ ΧΩΣΟΥΝΕ Τ ΑΔΕΡΦΙΑ ΜΑΣ ΟΙ ΚΥΠΡΙΟΙ ΚΙ ΑΣ ΧΡΕΩΘΟΥΝΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΜΥΝΑ ΤΟΥΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΚΑΚΟ…

 2. Απο που ειναι αδερφια μας τελικα δεν μπορω να το καταλαβω,,,
  εαν εξαιρεσουμε μια συμπαθεια και αγαπη μεταξυ των πολιτων δεν βλεπω κατι αλλο,,,,
  συμφωνω 100% με το σχολιο (1)

 3. Καλά τι έγινε, ήρθε η Κύπρος πιο κοντά. Κατά τον Εθνάρχη Καραμανλή (τρομάρα του!) η Κύπρος έπεφτε μακριά!
  Λοιπόν πέστε μου έναν που κυβέρνησε την Ελλάδα μας μετά που έπεσε η χούντα και δεν ήταν εθνο-προδότης.
  Κατέστρεψαν σιγά-σιγά την όποια βιομηχανία, κρατικοποίησαν τράπεζες, κοινονικοποίησαν βιομηχανίες, διόγκωσαν τον κρατικό τομέα, κινηγησαν εταιρίες και έκλησαν παραγωγικές μονάδες με τα πανοτόκια, υπερχρέωσαν το κράτος, κατέστρεψαν την παιδεία, υπονόμευσαν την γλώσσα, παραποίησαν την ιστορία, ξεθεμέλιωσαν τα πάντα!
  Αυτά τα ολίγα.

 4. eimaste konta:
  to mono oplo poy exei agwrastei gia na einaai konta ikypros einai ta apo kairo «pros aposyrsi» a7ta ypolipa kanoyn mono gia ellada…
  a7 mona toys den mporoyn na pane tha pane sindiastika me f-16 i miraze … f-16 kai miraze den nomizw pws mporoyn na anteksoyn pigene -ela kai ikanopoiitikos xronos paramonis se aeroporiki amyna perioxis pros prostasia twn coursarwn…

  gia metegkatastasi a/f stin kypro i eksipiretisi toys apo tin kypro oyte logos giati to proto poy tha kleidosoyn tha einai ta aerodromia

  opote einai para ma para poli makria…

  kai erxomai se kati allo fremm gia p[eripolia metaksi kyproy kritis…me ti feronta oplismo ayto pou thelame i se diamorfwsi franch gia na simpiestoyn ta kosti??? giati me micanv aster 30 exeis klidwsei megalo enaerio xwro me scalp nv kaneis ta ypolipa an kai ta teleytaia einai poli akriba gia na ta exeis gia «»laiki «» katanalwsi katastrofis deyteroyontwn triteyontwn stoxwn

 5. ΣΥΜΦΩΝΩ FREMM SCALP NAVAL KAI ΠΕΡΙΜΕΝΕΙΣ ….. ΕΠΙΣΗΣ ΜΗΝ ΞΕΧΝΑΜΕ ΚΑΙ ΤΑ MIRAGE 2000-5 ME SCALP ..

 6. Άσε ρε φίλε xxx τα greeklish και γράψε σαν Έλληνας στα ελληνικά, επι τέλους. Εάν ο Η/Υ σου δεν έχει ελληνικά να τοποθετήσεις. Δεν ντρέπεσε επιτέλους εσύ και όποιοι άλλοι γράφουν και απευθύνονται σε άλλους Έλληνες με τέτοια κολογράμματα.΄Αίσχος και ντροπή, πια!!

 7. Η Κύπρος είναι ΕΛΛΑΔΑ. Όταν έχουν εθνικότητα ΕΛΛΗΝΙΚΗ τι σημαίνει? Απλώς είναι μια άλλη χώρα με διαφορετική υπηκοότητα επειδή η Ελλάδα το επέλεξε όταν έγινε δημοψήφισμα στην Κύπρο με το 90% του πληθυσμού της να θέλει ένωση. Εκεί η Ελλάδα αρνήθηκε. Αλλά αυτά είναι μια άλλη ιστορία.
  Ενιαίο αμυντικό δόγμα πρέπει άμεσα να υπάρξει ξανά.

 8. Hellas Patriot δεν αλλαζεις το nick σου να το κανεις Turkish Hanoum ή κατι παρομοιο?
  Η Κυπρος ειναι Ελλαδα και οι Κυπριοι ειναι Ελληνες οπως ειναι και οι Αθηναιοι, οι Ηπειρωτες, οι Καλαματιανοι και οι Σαμιωτες.
  Ή το προβλημα σου ειναι οτι η Κυπρος σου θυμιζει την προδοσια της …Εθνοσωτηριου και του Καραμανλη?
  Περαστικα!

 9. Γιατί οι Κύπριοι να μην αγοράσουν επ ονόματι της Ελλάδας καναδυό τάνκερ που θα σταθμεύουν στην κρήτη για πάρτη τους και καμιά τριανταριά αεροπλάνα που επίσης θα σταθμεύουν στην Κρήτη μαζί με τα τάνκερ. Επίσης και μια δυο φρεγάτες και δυο υποβρύχια; Με Ελληνική ή Κυπριακή σημαία (ανάλογα τι βολεύει), Έλληνες και Κύπριους αεροπόρους και ναυτικούς που θα καλύπτουν Κύπρο, Αοζ Κύπρου και γενικά την ανατολική μεσόγειο. Μην ξεχνάμε και κάτι Ρώσικα πυραυλάκια αντιπλοικά- Μούρλια!
  ΞΥΠΝΗΣΤΕ!

 10. Ελλαδίτες + Κύπριοι = Ελληνικό Έθνος.
  Πρέπει να είμαστε μονιασμένοι (οπως πολύ σωστά είχε πει ο Σ. Λάλας κάποτε)απέναντι στον κοινό εχθρό, και στις γεωπολιτικές-γεωστρατηγικές προκλήσεις αυτών των ύποπτων και επικύνδυνων καιρών που διανύουμε.

 11. ΕΛΛΗΝΕΣ ΑΔΕΡΦΙΑ ΜΑΣ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΟΙ ΚΥΠΡΙΟΙ ΑΥΤΟ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΚΑΝΕΙΣ ΝΑ ΤΟ ΑΜΦΙΣΒΗΤΗΣΕΙ.ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΣΑΝΕ ΑΣ ΠΟΥΜΕ ΚΥΠΡΙΟΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΕΣ ΝΑ ΑΓΟΡΑΖΑΝ ΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΝΑΥΠΗΓΕΙΑ ΚΑΙ ΟΧΙ ΝΑ ΕΠΕΦΤΑΝ ΣΕ ΓΕΡΜΑΝΙΚΑ ΚΑΙ ΑΡΑΒΙΚΑ ΧΕΡΙΑ ΚΑΙ ΝΑ ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΑΥΤΑ ΤΑ ΜΑΣΚΑΡΑΛΙΚΙΑ ΠΟΥ ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΕΔΩ ΚΑΙ ΤΟΣΑ ΧΡΟΝΙΑ. (ΘΕΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΣΕ ΕΛΛΗΝΕΣ ΠΟΥ ΠΛΗΡΩΝΟΥΝ ΦΟΡΟΥΣ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ ΤΗΣ ΔΙΚΗΣ ΤΟΥΣ ΑΜΥΝΑΣ).ΤΑ ΩΦΕΛΗ? ΘΑ ΝΑΥΠΗΓΟΥΣΑΝ ΝΕΑ ΠΛΟΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ ΠΟΛΕΜΙΚΟ ΝΑΥΤΙΚΟ ΚΑΙ ΕΜΠΟΡΙΚΑ ΠΛΟΙΑ… ΑΛΛΑ ΠΡΟΦΑΝΩΣ… ΔΕΝ ΤΟΥΣ ΣΥΜΦΕΡΕΙ ΑΦΟΥ ΕΧΟΥΝΕ ΜΑΘΕΙ ΣΤΟ ΤΖΑΜΠΑ. ΓΙΑΤΙ ΔΕ ΜΑΣ ΒΟΗΘΟΥΝ ΜΕ ΤΑ ΑΝΤΑΛΛΑΚΤΙΚΑ ΤΩΝ ΑΕΡΟΣΚΑΦΩΝ? ΔΕΝ ΕΧΟΥΝΕ? ΤΙΓΚΑ ΤΙΣ ΕΧΟΥΝΕ ΤΙΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ. ΑΠΟ ΤΗ ΜΙΑ ΘΕΛΟΥΝΕ ΝΑ ΤΟΥΣ ΚΑΛΥΠΤΟΥΜΕ ΑΛΛΑ ΑΠ ΤΗΝ ΑΛΛΗ ΔΕ ΒΟΗΘΑΝΕ ΤΩΡΑ ΠΟΥ ΕΧΟΥΜΕ ΤΑ ΔΥΣΚΟΛΑ. ΠΟΛΛΑ ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΣΑΝΕ ΝΑ ΚΑΝΟΥΝΕ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΙΔΙΟΥΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΙΑ ΕΜΑΣ ΚΙ ΟΠΟΙΟΣ ΕΧΕΙ ΑΝΤΙΡΡΗΣΗ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΠΑΡΑ ΝΑ ΠΑΡΑΛΛΗΛΙΣΕΙ ΑΠ ΤΗΝ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ ΤΟΥΣ ΔΕΙΚΤΕΣ ΤΗΣ ΚΥΠΡΙΑΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΔΙΚΟΥΣ ΜΑΣ ΜΕΧΡΙ ΣΗΜΕΡΑ.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s