"Greek National Pride" blog / ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ

E.Bενιζέλος για S-300ΡMU1: «Στη στέππα για εκπαίδευση; Ε, όχι»!


 Με μία κίνηση που σηκώνει πολύ … κουβέντα, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Ευάγγελος Βενιζέλος προσπάθησε σήμερα στην Διαρκή Επιτροπή Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών της Βουλής μέσω της παρουσίασης της Δομής Δυνάμεων να εγκρίνει και το εξοπλιστικό πρόγραμμα ύψους περίπου 13,5 δις. (τα γνωστά 29 προγράμματα).

Από όλες τους τις προσεγγίσεις του υπουργού, ξεχωρίζει αυτή για τους S-300PMU1, όταν ερωτήθηκε από τον βουλευτή και πρώην υφυπουργό Π.Καμμένο αν τους S-300 τους περιλαμβάνει στη Νέα Δημή «Ξαπλωτούς ή όρθιους» και απάντησε «Όπως είναι τώρα». «Δηλαδή «ξαπλωτούς»» του παρατήρησε ο βουλευτής της Ν.Δ., αφού ως γνωστόν δεν έχει γίνει δοκιμή επιχειρησιακής αποδοχής και το σύστημα χρειάζεται επειγόντως συντήρηση και επιθεώρηση των βλημάτων για να μπορέσει να καταστεί πάλι επιχειρησιακό.

Το ΓΕΕΘΑ προβάλει … αδυναμία του Πεδίου Βολής Κρήτης λόγω διαφορετικών παραμέτρων. Δηλαδή μεγαλύτερος χρόνος ενεργοποίησης αυτοκαταστροφής του βλήματος από αυτούς που ισχύουν στο ΝΑΤΟ για τις δοκιμές (σ.σ. όσο και αν ακούγεται τρελό αυτός είναι ο λόγος που προβάλλεται ως αιτία μη ενεργοποίησης των S-300).

Οι Ρώσοι απορρίπτουν την αιτιολογία, κάποια στιγμή τέθηκε θέμα να πάει ελληνική ομάδα να εκπαιδευτεί στην Ρωσία και να γίνει εκεί η δοκιμή, ούτε αυτό προχώρησε και σήμερα ο υπουργός φέρεται να απάντησε σε αυτό το ενδεχόμενο: «Και τι να κάνω, να τους στείλω στη στέππα να εκπαιδευτούν;»

Κατόπιν αυτού, καλύτερα ας μην περιμένει κανένας ότι οι S-300PMU1 το πλέον εξελιγμένο αντιαεροπορικό σύστημα που υπηρετεί σε χώρα του ΝΑΤΟ τα τελευταία δώδεκα χρόνια, θα καταστεί επιχειρησιακό. Λεπτομέρεια: Το κόστος επιθεώρησης από την Ρωσία έχει συμπιεστεί σε κάτω από 800.000 ευρώ!

Κατά τα λοιπά φαίνεται ότι η προσπάθεια του υπουργού να υπάρξει διακομματική «δια της πλαγίας» έγκριση του νέου εξοπλιστικού, δεν πέρασε. Η νέα Δομή Δυνάμεων θα εγκριθεί πάντως, στην επόμενη συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου, «όπως τόνισε ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας οι νέες οροφές σε προσωπικό και μέσα σχετίζονται άμεσα με την ισορροπία δυνάμεων στην ευρύτερη περιοχή, ενώ η προσπάθεια εκλογίκευσης του τρόπου οργάνωσης και λειτουργίας των Ενόπλων Δυνάμεων είναι συνεχής, με στόχο τη βέλτιστη σχέση κόστους-οφέλους, χωρίς να παραβλάπτεται σε τίποτε η επιχειρησιακή ικανότητα των Ε.Δ.»

Με 0,3% του ΑΕΠ εξοπλιστικές δαπάνες; Πως θα γίνει αυτό δεν το είπε. Ίσως με ψυχοτρονικά όπλα!  Άλλωστε δεν τον αφορά γιατί πιθανότατα δεν θα είναι υπουργός Άμυνας, όταν θα χρειαστεί να διαπιστωθεί η ετοιμότητα των Ε.Δ.

Όλη αυτή η προσπάθεια στηρίζεται στον περιορισμό των λειτουργικών δαπανών, «που ήδη έχουν περιοριστεί δραστικά σε σχέση με το 2009», ενώ ο υπουργός επανέλαβε ότι το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα Εξοπλισμών της επόμενης 15ετίας έχει ως οροφή τα 14,5 δις ευρώ έτσι ώστε, σε ετήσια βάση, η σχετική δαπάνη να μην υπερβαίνει το … 0,3% του ΑΕΠ! Επιπέδου Βελγίου, δηλαδή…

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

7 thoughts on “E.Bενιζέλος για S-300ΡMU1: «Στη στέππα για εκπαίδευση; Ε, όχι»!

 1. ενω αμα ηταν στην ερημο της νεβαδας θα ηταν οκ? οτε τους σ-300 δεν τολμουν οι ξεφτυλες να λειτουργισουν..

 2. Σωστή η παρατήρηση του Αντώνη, θέλω να πιστεύω πως ο κ. Βενιζέλος εννούσε οτι είναι γίνει μπορεί να γίνει εδώ.
  Πρέπει να σταματήσουμε να τηρούμε με τόσο θρησκευτική ευλάβεια τα στάνταρντς του ΝΑΤΟ, τα ελάχιστα δευτερόλεπτα διαφορά στην απενεργοποίηση του βλήματος είναι αμελητέα, μην φοβάται κανείς,δεν γίνεται ατύχημα.
  Πάω στοίχημα πως οι Αμερικάνοι οι οποίοι έχουν αγοράσει S300 για να δούν τί είναι, έχουν κάνει βολή χωρίς να τους απασχολεί αυτό το μικρό χρονικό διάστημα, παρά τον κανονισμό του ΝΑΤΟ.
  Πρέπει να σταματήσει αυτή η θρησκευτική ευλάβεια, η κανονισμολαγνεία, η νομοφοβία που δείχνουν οι παλλικαράδες μας που κυβερνούν.
  Στο κάτω κάτω της γραφής οτι κατασκευάζεται μπορεί και να τροποποιηθεί,ετσι και ο χρόνος αυτοκαταστροφής του βλήματος.
  Αν μπορούσαμε να αποφύγουμε τις στέπες και τις νεβάδες και να γίνει οτι έχει να γίνει στην Κρήτη, καλώς.

 3. ΥΓ:
  Οι S300 είναι μέν ξαπλωτοί τώρα, αλλά μόλις χρειαστεί θα σηκωθούν και θα βαρέσουν.
  Οποιος πιστεύει το αντίθετο είναι αφελής.
  Η βολή αποδοχής μικρή σημασία(πρέπει)να έχει.

 4. Θα σηκωθούνε Επώνυμε, ή θα θέλουνε βιάγκρα και θα μείνουμε με στρακόσι στο χέρι?

 5. Επώνυμος.Η άλλος που έχει γνώση,συγκεκριμένα επί του θέματος.
  Πες μου ,ας πούμε ότι αυτή τι στιγμή 03-06-20011 και ώρα 15,45 έχουμε επίθεση,με την κατάσταση που είναι τώρα, πόσος χρόνος απαιτείται για να πυροδοτηθεί βλήμα του S300
  είμαι εντελώς άσχετος.-

 6. @6
  Δεν ξέρω κάποιος άλλος ας μας πεί, αλλά ξέρω σίγουρα πως για να ξαναφωρτώσει/ξαναγεμίσει με πύραυλο θέλει 5 λέπτά, και ο Patriot 30!!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s