"Greek National Pride" blog / ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ

WikiLeaks: Ως «Yes man» εποχής Πιούριφοϊ περιγράφεται ο Δ.Γράψας (ανανέωση)


Image

Toν Έλληνα πρώην Α/ΓΕΕΘΑ στρατηγό Δημήτρη Γράψα «εκθέτει» ο Αμερικανός πρεσβευτής στην Αθήνα, ο γνωστός Ντάνιελ Σπέκχαρντ σε τηλεγράφημα που συνέταξε στις 11 Νοεµβρίου του 2008, ενόψει της επίσκεψης του στην Ουάσιγκτον.

Περιγράφει ένα «σκυλάκι των ΗΠΑ» που του «τρέχουν τα σάλια», απέναντι σε κάθε τι αμερικανικό και αναφέρεται σε έναν Έλληνα αξιωματικό που ήταν αντίθετος σε όλη την αμυντική πολιτική της κυβέρνησης που τον είχε κάνει Α/ΓΕΕΘΑ και τασσόταν πλήρως υπερ των αμερικανικών θέσεων!

Όπως αναφέρει τηλεγράφημα του Wikileaks που δημοσιεύουν ΤΑ ΝΕΑ, ο Αμερικανός πρερεβευτής γράφει ότι ο Δ.Γράψας, είχε πει ότι «Θα υποστήριζε την αποστολή ελληνικών δυνάµεων στο Ιράκ (σ.σ.: !) και την αύξηση των ελληνικών δυνάµεων στο Αφγανιστάν, ωστόσο, όπως σηµειώνει ο Ντ. Σπέκχαρντ, «ο στρατηγός Γράψας έχει µικρή επιρροή επί των αποφάσεων για τις προµήθειες και την αµυντική πολιτική, αφού το ελληνικό Σύνταγµα προβλέπει ισχυρούς περιορισµούς για τον ρόλο των στρατιωτικών στην ανάπτυξη πολιτικής».

Αν αυτό αληθεύει είναι τεράστιο θέμα αφού για πρώτη φορά αποκαλύπτεται ότι η ελληνική στρατιωτική ηγεσία, δηλαδή ο Α/ΓΕΕΘΑ στρατηγός Δ.Γράψας, ήθελε την αποστολή ελληνικών στρατευμάτων στο σφαγείο του Ιράκ και την αύξηση της ελληνικής παρουσίας στο έτερο σφαγείοτ του Αφγανιστάν!

 

 Σε άλλο σημείο αναφέρει ότι ο αρχηγός του ΓΕΕΘΑ είχε πει στον ακόλουθο Αµυνας της αµερικανικής πρεσβείας ότι «λυπόταν που η Ελλάδα είχε αγοράσει ρωσικά BMP3 (σ.σ.: η προµήθεια των ρωσικών τεθωρακισµένων παραµένει «παγωµένη» µέχρι σήµερα), αλλά αυτό είναι αρκετά «χοντρό» για να έχει διατυπωθεί από έναν Α/ΓΕΕΘΑ που δημοσίως είχε ταχθεί υπέρ της προμήθειας των BMP-3, σε έναν απλό ακόλουθο Άμυνας…

Σε ότι αφορά τον Δ.Γράψα τον παρουσιάζει ως ένα κλασικό «Yes man», βγαλμένο από την εποχή του Βρετανού στρατηγού Σκόμπι, και του Αμερικανού στρατηγού Πίουροφοϊ, γράφοντας για αυτόν ότι :

«Είναι θετικά διακείµενος απέναντι στις ΗΠΑ κι έχει πιέσει τις ελληνικές Ενοπλες ∆υνάµεις να µιµηθούν τον αµερικανικό σχεδιασµό, τις προµήθειες και την εκπαίδευση», γράφει στο τηλεγράφηµα, ενώ υποστηρίζει ότι «Ο στρατηγός Γράψας είναι καχύποπτος µε τη Ρωσία και τις προσπάθειες για προµήθειες αµυντικού υλικού από αυτήν».

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

12 thoughts on “WikiLeaks: Ως «Yes man» εποχής Πιούριφοϊ περιγράφεται ο Δ.Γράψας (ανανέωση)

 1. Μόνο σε εμένα ανεβάζουν το αίμα στο κεφάλι τα άρθρα του defencenet ή πάσχουν και άλλοι από απότομη αύξηση της πίεσης;

 2. Τουλάχιστον στην ιστοσελίδα προσπαθούνε.Που να εβλεπες τι γίνεται στο φορουμ τελευταία με το επίπεδο των συντονιστών.Για γελοια και για κλάματα.

 3. «Προσπαθώ» φίλε paratiritis σημαίνει πως έχω την πρόθεση να είμαι αντικειμενικός και αμερόληπτος αλλά κάπου στην πορεία το χάνω.Αυτοί εκεί, η μόνη προσπάθεια που κάνουν είναι πως θα διασπείρουν άθλιες φήμες,πώς θα σπιλώσουν πρόσωπα,πως θα θάψουν τον Βενιζέλο και πως θα γλύψουν τους χρηματοδότες τους,τους Ρώσους.Το άρθρο για τα αγγουράκια το διάβασες;Κάνανε λες και από την Ελλάδα ξεκίνησε η επιδημία και πως μας την είχαν φυλαγμένη οι Ρώσοι λόγω δυσχέρανσης σχέσεων.

 4. Κυριοι ΕΑΝ ΑΥΤΟΙ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΩΣΗ ΚΑΤΟΡΘΩΣΕ ΝΑ ΔΩΣΕΙ ΣΤΟΝ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟ Μ Ρ Α Β Ο ΤΟΥ ΝΑ ΞΕΡΕΤΕ ΟΤΙ ΑΥΤΟ ΗΤΑΝ ΜΕΓΑΛΗ ΠΡΟΣΩΠΙΚΗ ΤΟΥ ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΑΥΤΗΝ ΑΚΡΙΒΩΣ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΩΣΗ ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΔΩΣΕΙ.ΑΝΑΓΚΑΣΤΗΚΕ ΒΕΒΑΙΑ ΝΑ ΔΙΞΕΙ ΠΟΙΟΣ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΗΤΑΝ ΟΤΑΝ ΕΔΩΣΕ ΕΝΤΟΛΗ ΝΑ ΒΥΘΙΣΟΥΝ ΤΟ ΤΟΥΡΚΙΚΟ…ΤΟΤΕ ΚΑΤΑΛΑΒΑΝ ΤΟΥΡΚΟΙ ΚΑΙ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΙ ΠΟΙΟΣ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΗΤΑΝ ΚΑΙ ΑΠΑΙΤΗΣΑΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΝΤΟΡΑ ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ ΝΑ ΤΟΝ ΑΠΟΜΑΚΡΥΝΕΙ. ΕΙΝΑΙ ΣΧΕΔΟΝ ΚΑΝΟΝΑΣ ΝΑ ΔΙΩΚΟΝΤΑΙ ΟΙ ΗΡΩΕΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ… ΤΟ ΘΕΜΑ ΕΙΝΑΙ ΟΤΙ ΤΗΝ ΚΑΤΑΛΗΛΗ ΣΤΙΓΜΗ ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΤΗΚΕ ΤΑ ΣΥΝΟΡΑ ΜΑΣ ΠΑΝΑΞΙΑ…ΣΤΡΑΤΗΓΕ ΓΡΑΨΑ ΣΕ ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ……..

 5. ΦΙΛΕ ΣΚΕΠΤΟΜΕΝΕ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΠΡΟΣ ΕΣΩΤΕΡΙΚΗ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΞΕΡΟΥΝ ΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΓΡΑΨΑΣ ΜΗ ΜΑΣΑΣ….ΤΟ ΚΑΘΕΤΙ ΣΤΗΝ ΩΡΑ ΤΟΥ..ΚΑΙ Η ΩΡΑ ΕΙΝΑΙ ΚΟΝΤΑ….

 6. το ντιφενς νετε δεν τα βγαζει απο το μυαλο του..στα τηλεγραφιματα του αμερικανου πρεσβυ εκανε αναφορα..τωρα ο γραψας μπορει να το παιζε ετσι κατεντολη μαξιμου..οταν απειλησε τους τουρκους και φανηκε ποιος ειναι η ντορουλα τονα εφαγε..

 7. Καλα μας έπεισε η πράβδα.

  Αν ήταν να ήθελε τις ρωσικές κάσες ο Γράψας θα ήταν ο καλύτερος.

 8. ΤΟ ΑΜΕΡΙΚΑΝΑΚΙ ΚΑΤΑΛΑΒΕ ΑΚΡΙΒΩΣ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΗΘΕΛΕ ΝΑ ΤΟΥ ΠΕΡΑΣΕΙ Ο ΣΤΡΑΤΗΓΟΣ……ΜΑΚΑΡΙ ΝΑ ΗΤΑΝ ΚΑΙ ΣΗΜΕΡΑ ΑΡΧΗΓΟΣ, ΚΑΙ ΘΑ ΗΤΑΝ ΑΚΟΜΑ ΑΝ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΛΕΝΕ ΟΙ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΙ ΗΤΑΝ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ. ΤΟΝ ΓΡΑΨΑ ΤΟΝ ΕΦΑΓΕ Η ΝΤΟΡΟΥΛΑ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΓΝΩΣΤΟ ΣΚΥΛΑΚΙ ΤΩΝ ΑΜΕΡΙΚΑΝΩΝ.

 9. Συμφωνώ με το #4, δεν τα βγάζει απο το μυαλό του, είναι διαροή wikilweks.
  Αν την είχαν δημοσιεύσει Τα Νέα θα ήταν καλά και τώρα δεν είναι;
  Για να το εμπιστεύεται ο πρέσβης στους προϊσταμένους του σημαίνει οτι δεν λέει οτι του καπνίσει αλλά αυτήν την εικόνα του έχουν δώσει.
  Πρέπει ολοι τους να είναι πιο προσεκτικοί απέναντι στους Αμερικάνους πρέσβεις γιατί τα πάντα μπορεί να βγούν δημόσια καλή ωρα όπως αυτό.
  Πιστεύω το τηλεγράφημα του πρέσβη.
  Ο κ.Γράψας ας ήταν βαρβάτος σαν στρατηγός, ας πρόσεχε.
  Όλοι για μια υστεροφημία ζούμε!
  Όσο κι αν θέλουμε να κλείσουμε τα μάτια μας και να πιστεύουμε το αντίθετο ο κ.Γράψας την αλλοίωσε, αν οχι την κατέστρεψε.

 10. Καλά για να τον καθαρίσει η Δρακουλιάρα έκανε τις χάρες των Αμερικάνων, επειδή δεν ήθελε τα BMP-3 η πράβδα μας λεει για yes man.

  Δεν πειράζει δεν τους χάλασε.

 11. Ο Αμερικανός πρέσβυς είναι λογικό να ζητά τη στήριξη του Γράψα για το Αφγανιστάν.Και γιατί είναι λογικό;Γιατί πολύ απλά στο Αμέρικα οι πολιτικοί έχουν μάθει πριν κάνουν οποιαδήποτε στρατιωτική κίνηση να ρωτάνε τους καθ’ύλην αρμόδιους,τους στρατιωτικούς(βλέπε Πάουελ,Σβάρτζκοπφ,Πετρέους).Η απάντηση, λοιπόν, που του έδωσε ο Γράψας, είναι επίσης λογική ως εξής:
  {Σπεκχαρντ:Στρατηγέ,θα ήθελα τη στήριξή σας στο θέμα του Αφγανιστάν.Μπορείτε να πιέσετε την κυβέρνηση προς την κατεύθυνση αυτή;
  Γράψας:Εγώ κύριε πρέσβυ να πιέσω,θα πρέπει όμως να ξέρετε, ότι στην Ελλάδα το Σύνταγμα προβλέπει ισχυρούς περιορισµούς για τον ρόλο των στρατιωτικών στην ανάπτυξη πολιτικής.}Λογικότατη απάντηση, που τον βγάζει από τη δύσκολη θέση και πετά το μπαλάκι στην κυβέρνηση.Τώρα σχετικά με το θέμα της αγοράς όπλων,πιστεύω,πως πλην ελαχίστων εξαιρέσεων,ο καθένας από εμάς τα ίδια θα πίστευε σχετικά με τα ρωσικά όπλα και τους διαφόρων φύσεων περιορισμούς που έχουν.Αν μάλιστα ο Γράψας πίεζε τις Ε.Δ να να µιµηθούν τον αµερικανικό σχεδιασµό, τις προµήθειες και την εκπαίδευση, που είναι από τα καλύτερα στον κόσμο, τότε του βγάζω το καπέλο.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s