"Greek National Pride" blog / Ε.Ε.

Σήμερα η σύνοδος του Eurogroup-Τι αναμένεται από την έκτακτη συνδρίαση όπου θα λάβει βάπτισμα του πυρός και ο Ευ. Βενιζέλος


Σήμερα η σύνοδος του Eurogroup
Ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Β. Σόιμπλε (κάτω αριστερά) και η γαλλίδα Κ. Λαγκάρντ (κάτω δεξιά) συζητούν για την Ελλάδα με τον Επίτροπο Ολι Ρεν (πάνω αριστερά) τον φινλανδό υπουργό οικονομικών Ζ. Κατάινεν (πάνω δεξιά) και τον πρόεδρο του Eurogroup Ζαν Κλοντ Γιούνκερ (REUTERS/Thierry Roge)

Φαίνεται πως ξεκαθαρίζει το τοπίο για το τι αναμένεται από τη σύνοδο του Eurogroup σήμερα Κυριακή, στην οποία θα πάρει και το «βάπτισμα του πυρός» ο νέος υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος.

Με την προϋπόθεση πάντα της ψήφισης του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος, στο Eurogroup αναμένεται να εγκριθεί η 5η δόση του δανείου των 110 δισ. ευρώ, καθώς και να αναληφθεί δέσμευση για νέο πακέτο βοήθειας προς την Ελλάδα.

Πιθανότατα η συζήτηση για τις τεχνικές πτυχές του πακέτου και ιδίως για το επίμαχο θέμα της μορφής που θα λάβει η συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα να συνεχιστεί στην επόμενη σύνοδο του Eurogroup στις 11 Ιουλίου.

Υπέρ «ουσιώδους και εθελοντικής συμμετοχής ιδιωτών» η Μέρκελ

Σύμφωνα με το γερμανικό και το γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων, η γερμανίδα καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ τάχθηκε το Σάββατο, με ομιλία της ενώπιον περίπου 140 αντιπροσώπων των Χριστιανοδημοκρατών απ’ όλη τη Γερμανία, «υπέρ μιας ουσιώδους και εθελοντικής συμμετοχής των ιδιωτών πιστωτών» στο πλαίσιο του προγράμματος δανεισμού της Ελλάδας.

«Πρέπει να δοκιμάσουμε, στο πλαίσιο των διαβουλεύσεών μας για οικονομική βοήθεια στην Ελλάδα, να πετύχουμε την ουσιώδη συμμετοχή των ιδιωτών πιστωτών (…) κάτι, όμως, που δεν μπορεί να επιτευχθεί μέσω διαβουλεύσεων, που θα γίνουν πολύ γρήγορα, στο δρόμο» τόνισε στην ομιλία της.

Μπαρόζο: Ελλάδα και ΕΕ να αρθούν στο ύψος των περιστάσεων

Ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο εμφανίστηκε αισιόδοξος για τη χορήγηση της 5ης δόσης, καθώς και για τη λήψη μιας πολιτικής απόφασης για την περαιτέρω στήριξη της Ελλάδας.

Σε γραπτή του δήλωση τόνισε: «Η Ελλάδα πρέπει να πράξει όσα της αναλογούν και η ΕΕ να κάνει επίσης το ίδιο, ώστε να διαφυλαχθεί η χρηματοπιστωτική σταθερότητα και η οικονομική ανάπτυξη».

Ο κ. Μπαρόζο δήλωσε βέβαιος ότι οι ηγέτες στην Ελλάδα και την ΕΕ θα αρθούν στο ύψος των περιστάσεων.

Γιούνκερ: «Η χρεοκοπία μπορεί να μολύνει και πολλούς άλλους»

Ο πρόεδρος του Eurogroup Ζαν Κλοντ Γιούνκερ προειδοποίησε ότι ένα «βαθύ κούρεμα» στην αξία των ελληνικών ομολόγων θα είχε απρόβλεπτες επιπτώσεις και θα έθετε σε κίνδυνο και άλλες χώρες.

«Η χρεοκοπία μπορεί να μολύνει την Πορτογαλία και την Ιρλανδία και λόγω του αυξημένου χρέους τους το Βέλγιο και την Ιταλία, ακόμη και πριν από την Ισπανία» δήλωσε στη γερμανική εφημερίδα Suddeutsche Zeitung.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η συμμετοχή ιδιωτών πιστωτών στη σωτηρία της Ελλάδας, μπορεί να οδηγήσει στη χειρότερη των περιπτώσεων, δηλαδή οι οίκοι αξιολόγησης να κατατάξουν την Αθήνα στην κατηγορία «αναξιόχρεη», κάτι που θα είχε καταστροφικές επιπτώσεις για το ενιαίο νόμισμα. «Παίζουμε με τη φωτιά» είναι η χαρακτηριστική δήλωσή του.

Μπαρνιέ: «Όχι στον εξαναγκασμό των ιδιωτών πιστωτών»

Ο επίτροπος της ΕΕ, αρμόδιος για τις εσωτερικές αγορές, Μισέλ Μπαρνιέ δήλωσε ότι η αναδιάρθρωση του χρέους της Ελλάδας δεν βρίσκεται στην ημερήσια διάταξη και πως σε περίπτωση που συμβεί θα έπληττε την αξιοπιστία της χώρας στις αγορές.

Ο κ. Μπαρνιέ σημείωσε πως ο εξαναγκασμός των ιδιωτών πιστωτών της Ελλάδα να συμμετάσχουν σε ένα προσεχές πακέτο βοήθειας θα εκλαμβανόταν ως αναδιάρθρωση, κάτι που δεν συζητείται καν.

Ερωτηθείς για την γαλλογερμανική πρόταση περί συμμετοχής ιδιωτών σε εθελοντική βάση, ο κ. Μπαρνιέ ξεκαθάρισε: «Το να επιβάλλεις μια προσπάθεια θα ήταν σαν να αναγνωρίζεις μια αναδιάρθρωση κι αυτό δεν βρίσκεται στην ημερήσια διάταξη».  πηγη

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s