"Greek National Pride" blog / Νεό-Οθωμανοί / Τουρκία

ΤΟΥΡΚΙΑ Βάζει σε εφαρμογή τα νεοοθωμανικά οράματα


Βάζει σε εφαρμογή τα νεοοθωμανικά οράματα

Το γραφείο του Ερντογάν θα συντονίζει τις κρατικές υπηρεσίες για την επέκταση της τουρκικής επιρροής από τα «τουρκικά» κράτη της Κεντρικής Ασίας έως τις χώρες που βρέθηκαν τους περασμένους αιώνες υπό την οθωμανική αυτοκρατορία

Ενα τεράστιο πρόγραμμα επέκτασης της επιρροής της Τουρκίας μέσω της προώθησης του τουρκικού πολιτισμού και της γλώσσας στις «τουρκικές» χώρες της Κεντρικής Ασίας αλλά και στις χώρες που βρέθηκαν υπό την οθωμανική αυτοκρατορία έχει θέσει σε εφαρμογή η Αγκυρα, σε ένα σαφές δείγμα των νεοοθωμανικών οραμάτων της τουρκικής ηγεσίας.

 

 

Το γεγονός ότι μέχρι τώρα διαφορετικές υπηρεσίες και οργανισμοί του τουρκικού κράτους ασχολούνται με την αποστολή αυτή (όπως είναι η Διεύθυνση Συνεργασίας και Ανάπτυξης-ΤΙΚΑ, η Διεύθυνση Θρησκευτικών Υποθέσεων -DIB, τα υπουργεία Πολιτισμού και Παιδείας κ.ά.) υποχρέωσαν το γραφείο του κ. Ερντογάν να διαμορφώσει ένα κοινό πλέον σχέδιο δράσης που θα συντονίζει τις υπηρεσίες και θα πετυχαίνει την καλύτερη αξιοποίηση του σχεδόν 1 δισεκατομμυρίου δολαρίων που διατίθεται κατ’ έτος από την Αγκυρα γι’ αυτόν το σκοπό.

Το Γραφείο Δημόσιας Διπλωματίας που συστάθηκε στο πρωθυπουργικό γραφείο με επικεφαλής τον Ιμπραήμ Καλίν, στενό σύμβουλο του κ. Ερντογάν, θα συντονίζει τις δράσεις αυτές και πριν από μερικές ημέρες ολοκλήρωσε τη διαμόρφωση του «Φακέλου του Ευρύτερου Τουρκικού Κόσμου»( Dossier on Greater Turkic World).

Αναστηλώσεις μνημείων.
Ο κ.Καλίν, επιχειρώντας να καθησυχάσει τις ανησυχίες που δημιουργεί ένα τέτοιο σχέδιο, ακόμη και για τον προσανατολισμό της Τουρκίας, δήλωσε (σε συνέντευξή του στο Cihan) ότι δεν υποκρύπτεται «εθνικιστική προσέγγιση», αλλά είναι μια «ενοποιητική προσέγγιση μεταξύ των Τουρκικών Δημοκρατιών, της Τουρκίας και των εθνών όπου βρέθηκαν υπό οθωμανική διοίκηση».

Ο διπλωματικός σύμβουλος του κ. Ερντογάν επιμένει όμως ότι δεν υπάρχουν «ιμπεριαλιστικά κίνητρα», αλλά απλώς δίνεται η απάντηση για το ποιος τελικά θα «φροντίσει για τον τουρκικό κόσμο».

Πρόκειται για «επέκταση του άξονα» της τουρκικής εξωτερικής πολιτικής και όχι για αντιστροφή του άξονα κατεύθυνσης της Τουρκίας από τη Δύση προς την Ανατολή όπως κατηγορούν την Τουρκία, δήλωσε ο κ. Καλίν.

Το σχέδιο περιλαμβάνει την αναστήλωση ιστορικών μνημείων, προγράμματα ανταλλαγής σπουδαστών, εκπομπή τηλεοπτικού προγράμματος από την TRT για το ευρασιατικό κοινό, ανοικοδόμηση νοσοκομείων και άλλων κοινωφελών εγκαταστάσεων, υποστήριξη στεγαστικών προγραμμάτων κ.λπ.

Πολλά κονδύλια έχουν διατεθεί για την αποκατάσταση μνημείων που συνδέονται με την οθωμανική κληρονομιά σε ολόκληρη την περιοχή από την Κεντρική Ασία και τη Μέση Ανατολή μέχρι τα Βαλκάνια, που αποκτούν κεντρικό ρόλο πλέον στην εξωτερική πολιτική της Τουρκίας.

Οπως η περίφημη γέφυρα του Μόσταρ στη Βοσνία, το τζαμί του Πίζρεν στο Κόσοβο, το τζαμί Παρουσέ στην Αλβανία, ο τάφος του Χατζή Γκιράι Χαν στην Ουκρανία, το συγκρότημα Σουλεμανίγιε στη Δαμασκό, θρησκευτικό μνημείο στην Τρίπολη του Λιβάνου, οθωμανικά μνημεία στο Σουδάν και οθωμανικό κάστρο στην Τυνησία και παλιά τζαμιά στην πΓΔΜ, στο Μαυροβούνιο, στη Ρουμανία και τα λουτρά Αλ Ακσά στην Παλαιστίνη.

ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

Στα μνημεία τα οποία έχουν μπει στον τουρκικό κατάλογο για αναστήλωση είναι και η «Βιβλιοθήκη του Αχμέτ Πασά» στην Καβάλα και έτσι εξηγείται και το ξαφνικό ενδιαφέρον του κ. Νταβούτογλου, ο οποίος επισκέφθηκε την πόλη και το Ιμαρέτ και πριν από μερικές εβδομάδες η Καβάλα συμπεριλήφθηκε στο πρόγραμμα της «εκπαιδευτικής περιοδείας» των νέων Τούρκων διπλωματών.

Σύμφωνα μάλιστα με τουρκικές πηγές, στο πλαίσιο αυτής της νέας αντίληψης έχει ζητηθεί από την Αθήνα η αναστήλωση του Τζαμιού Φετιγιέ στην Πλάκα, θέμα που έθεσε δημοσίως και ο κ. Ερντογάν κατά την επίσκεψή του στην Αθήνα.

ΝΙΚΟΣ ΜΕΛΕΤΗΣ
nmeletis@pegasus.gr

ethnos.gr

4 thoughts on “ΤΟΥΡΚΙΑ Βάζει σε εφαρμογή τα νεοοθωμανικά οράματα

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s