"Greek National Pride" blog / ΕΛΛΑΔΑ

Χρυσοχοΐδης: «Θα προχωρήσουμε με αποφασιστικότητα»


Συνέντευξη στην Ιταλική εφημερίδα La Stampa παραχώρησε ο υπουργός Ανάπτυξης Ανταγωνιστικότητας Μιχάλης Χρυσοχοΐδης.

Στη συνέντευξη, με τίτλο «Η υπόσχεση του έλληνα υπουργού», ο κύριος Χρυσοχοίδης, σχετικά με τις τελευταίες πολιτικές εξελίξεις, τονίζει: «έκλεισε, όντως, ένας κύκλος.

Το μνημόνιο, το οποίο παρουσιάσαμε στη βουλή, αποτέλεσε αντικείμενο επανειλημμένης επαναδιαπραγμάτευσης και επέβαλε όλο και σκληρότερες θυσίες στο λαό.

Πετύχαμε τα αποτελέσματα : το έλλειμμα μειώθηκε θεαματικά κατά πέντε μονάδες, δόθηκε ώθηση στις εξαγωγές και σχεδόν κανείς δεν πρόσεξε ότι, το πρώτο τρίμηνο, φέτος, επανήλθαμε σε αναπτυξιακή τροχιά, έστω και περιορισμένων, ακόμη, διατάσεων.

Μόλις αποφασίσαμε επιπλέον περικοπές ύψους 6 δισεκατομμυρίων ευρώ, ξέσπασε η οργή».

Διαβάστε το πλήρες κείμενο της συνέντευξης

Δημοσιογράφος: Κύριε Υπουργέ, μετά τον ανασχηματισμό, η ελληνική κυβέρνηση εμφανίζεται πολύ πιο πολιτική: «υποβαθμίσατε» τους τεχνοκράτες για να ικανοποιήσετε τους διαδηλωτές και το κόμμα;

Μ.Χρυσοχοϊδης: Έκλεισε, όντως, ένας κύκλος.

Το μνημόνιο, το οποίο παρουσιάσαμε στη βουλή, αποτέλεσε αντικείμενο επανειλημμένης επαναδιαπραγμάτευσης και επέβαλε όλο και σκληρότερες θυσίες στο λαό.

Πετύχαμε τα αποτελέσματα: το έλλειμμα μειώθηκε θεαματικά κατά πέντε μονάδες, δόθηκε ώθηση στις εξαγωγές και σχεδόν κανείς δεν πρόσεξε ότι, το πρώτο τρίμηνο, φέτος, επανήλθαμε σε αναπτυξιακή τροχιά, έστω και περιορισμένων, ακόμη, διατάσεων.

Μόλις αποφασίσαμε επιπλέον περικοπές ύψους 6 δισεκατομμυρίων ευρώ, ξέσπασε η οργή .

Δημοσιογράφος: Και τώρα όλοι ρωτούν εάν θα προχωρήσετε μπροστά με την ίδια αποφασιστικότητα όσον αφορά τα μέτρα εξυγίανσης.

Θα ψηφίσετε το πρόγραμμα ύψους 28 δις ευρώ και το σχέδιο ιδιωτικοποιήσεων ύψους 50 δις ευρώ;

Μ.Χρυσοχοϊδης: Βεβαίως.

Η συζήτηση, την οποία κάναμε την Πέμπτη μέσα στο ΠΑΣΟΚ, χρησίμευσε ακριβώς σε αυτό.

Στο να καταλάβουμε, δηλαδή, ότι για την χώρα μας, υπάρχει μία μόνο κατεύθυνση.

Προσοχή όμως: και η Ευρώπη πρέπει να λάβει αποφάσεις, τώρα. Κατά κύριο λόγο, όμως, πολιτικοί, τραπεζίτες και σχολιαστές πρέπει να σταματήσουν να μιλούν στη τύχη για τον κίνδυνο χρεοκοπίας της Ελλάδας.

Είναι κάτι που δημιουργεί άγχος και έλλειψη εμπιστοσύνης και εδώ, σε εμάς, κάτι το οποίο δεν μας βοηθά.

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και η Ευρωπαϊκή Ένωση, στην πραγματικότητα, αντιμετωπίζουν μια κατάσταση πρωτόγνωρη: την κρίση μιας χώρας, που μετέχει σε ενιαίο νομισματικό σύστημα.

Και εμείς φοβόμαστε ότι μπορεί να μην καταφέρουν να λάβουν τις πρέπουσες αποφάσεις και ότι αυτό μπορεί να πλήξει την χώρα .

Δημοσιογράφος:

Αναφέρεστε στην πέμπτη δόση ύψους 12 δις ευρώ, η οποία μπλοκαρίστηκε από την Τρόϊκα, την ΕΕ και την ΕΚΤ, στην αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, στο επόμενο δάνειο, σε ποιο απ΄ όλα;

Μ.Χρυσοχοϊδης: Σε όλα. Έχουμε ανάγκη από άμεσες αποφάσεις. Και χρειαζόμαστε μια Ευρώπη, σταθερή, η οποία να δείχνει ότι διαθέτει μία ενιαία φωνή.

Εάν ικανοποιηθεί αυτό μας το αίτημα, μπορώ να προβλέψω το εξής: εντός των επόμενων τριάντα μηνών θα επιστρέψουμε στα επίπεδα ανάπτυξης, που είχαμε πριν την κρίση, στα 230 δις ευρώ του ΑΕΠ, του 2009.

Αυτή τη στιγμή, έχουμε σημειώσει θεαματική πτώση, σχεδόν στα 200 δισ. ευρώ. Θα καταφέρουμε να καλύψουμε τη διαφορά -μέχρι το τέλος του 2013

Δημοσιογράφος:

Επιστρέφοντας στην κυβερνητική κρίση, την οποία μόλις βιώσατε: είστε αισιόδοξος ότι θα εξασφαλίσετε την ψήφο εμπιστοσύνης, την Τρίτη το βράδυ;

Μετά δεν θα είναι κουραστικό να συνεχίσετε μπροστά με μόλις πέντε ψήφους διαφορά;

Μ.Χρυσοχοϊδης: Η κυβέρνηση θα εξασφαλίσει την ψήφο εμπιστοσύνης.

Όσον αφορά τη διεύρυνση της πλειοψηφίας, εμείς κάναμε, ήδη, μια προσπάθεια.

Ο Πρωθυπουργός Γ.Παπανδρέου πρόσφερε τη δυνατότητα παραίτησής του με αντάλλαγμα έναν Πρωθυπουργό προερχόμενο από, μια ευρείας μορφής, πολιτική συμμαχία.

Απέτυχε επειδή κανείς δε θέλησε να αναλάβει την ευθύνη για τη διακυβέρνηση της χώρας, σε αυτή τη φάση. Παραμένουμε, ωστόσο, πάντα ανοιχτοί στο διάλογο.

Δημοσιογράφος: Η αντιπολίτευση ζητάει να προκηρυχθούν πρόωρες εκλογές.

Μ.Χρυσοχοϊδης: Οι συντηρητικοί έφεραν τη χώρα στην κατάρρευση το 2009 και τώρα συμπεριφέρονται λες και κατέβηκαν από τη σελήνη. Μένω εμβρόντητος .  πηγη

One thought on “Χρυσοχοΐδης: «Θα προχωρήσουμε με αποφασιστικότητα»

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s