"Greek National Pride" blog / ΕΛΛΑΔΑ

Στις 8.000 ευρώ το αφορολόγητο


 

Μείωση του αφορολόγητου ορίου, επιβολή ειδικού τέλους στους ελεύθερους επαγγελματίες και αυξήσεις στην τιμή του πετρελαίου θέρμανσης προβλέπει η τελική συμφωνία της κυβέρνησης με την τρόικα για το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα της περιόδου 2012-2015 και την κάλυψη της «τρύπας», ύψους τουλάχιστον 5,5 δισ. ευρώ, που άνοιξαν οι αστοχίες στην εκτέλεση του προϋπολογισμού. Οι σχετικές ανακοινώσεις του υπουργού Οικονομικών ήταν εξαιρετικά φειδωλές, όσον αφορά στο σκέλος της περικοπής δαπανών. Το αφορολόγητο μειώνεται από τις 12.000 στις 8.000 ευρώ για όλους τους φορολογούμενους, πλην των νέων έως 30 ετών, των συνταξιούχων άνω των 65 ετών που έχουν εισόδημα έως 12.000 ευρώ και των ατόμων με αναπηρία. Τα εισοδήματα από 8.000 έως 12.000 ευρώ θα φορολογούνται με συντελεστή 10%.

Οι ελεύθεροι επαγγελματίες θα καλούνται μετά το πέμπτο έτος άσκησης επαγγέλματος να πληρώνουν ετήσιο τέλος επιτηδευματία, το οποίο θα ανέρχεται μεσοσταθμικά στα 300 ευρώ.

Το ύψος της εισφοράς «αλληλεγγύης» θα ανέρχεται σε 1% του εισοδήματος για όσους κερδίζουν από 12.000-20.000 ευρώ, 2% για τα εισοδήματα από 20.000-50.000 ευρώ, 3% για τα εισοδήματα από 50.000-100.000 ευρώ και 4% για τα εισοδήματα άνω των 100.000 ευρώ.

Οι βουλευτές, οι δήμαρχοι, οι περιφερειάρχες, οι γενικοί και ειδικοί γραμματείς των υπουργείων και οι διοικητές οργανισμών θα κληθούν να πληρώσουν εισφορά ίση με το 5% του εισοδήματός τους. Όπως υποστήριξε ο υπουργός Οικονομικών, Ευαγ. Βενιζέλος πρόκειται για μία κίνηση που δεν θα έχει σοβαρό δημοσιονομικό αποτέλεσμα, αλλά αποτελεί ηθηκή υποχρέωση της πολιτείας.

Το Μεσοπρόθεσμο προβλέπει εξίσωση των φόρων για το πετρέλαιο θέρμανσης και κίνησης για τις επιχειρήσεις και την αύξηση του φόρου που επιβάλλεται στο πετρέλαιο θέρμανσης για τα νοικοκυριά. Θα ανέρχεται πλέον σε 60 ευρώ για κάθε χιλιόλιτρο.

Ο Ευαγ. Βενιζέλος παραδέχτηκε ότι η πολιτεία εξακολουθεί να μη διαθέτει μηχανισμό για την επιστροφή της διαφοράς στους οικονομικά ασθενέστερους και στις περιοχές που έχουν μεγαλύτερη κατανάλωση και εκτίμησε ότι θα είναι έτοιμος έως το τέλος της τετραετίας.

Όσον αφορά στη φορολογία των ακινήτων, το ατομικό αφορολόγητο όριο μειώνεται από τις 400.000 ευρώ στις 200.000 ευρώ. Δεν θα επιβληθεί νέο τέλος μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ.

Σχολιάζοντας τα νέα μέτρα, ο υπουργός Οικονομικών δήλωσε ότι έγινε προσπάθεια για ορθολογικές, δίκαιες και αποδεκτές από τους πιστωτές επιλογές. Πρόσθεσε, ομως, ότι δεν πρέπει να αγνοείται ο συσχετισμός δυνάμεων, αλλά και η συγκυρία, δεδομένου ότι επείγει η έγκριση της πέμπτης δόσης του δανείου των 110 δισ. ευρώ.

Προανήγγειλε την άμεση έναρξη, «ακόμη και την ερχόμενη εβδομάδα» του διαλόγου για την αναμόρφωση του φορολογικού συστήματος, με τη συμμετοχή των κομμάτων, των κοινωνικών φορέων, αλλά και ξένων εμπειρογνωμώνων.

Αποκρατικοποιήσεις

Ο εφαρμοστικός νόμος περιλαμβάνει και τη ρύθμιση για τη σύσταση ταμείου αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας. Θα πρόκείται για ανώνυνυμη εταιρεία υπό τον έλεγχο του Δημοσίου, με πενταμέλες διοικητικό συμβούλιο, το οποίο θα εγκρίνεται από τη Βουλή. Θα τίθεται υπό τον έλεγχο της αρμόδιας κοινοβουλευτικής επιτροπής και του ελεγκτικού συνεδρίου. Προβλέπονται δύο θέσεις παρατηρητών, από τα κράτη-μέλη της ευρωζώνης και την Κομισιόν.

Η διαδικασία

Ο Ευαγ. Βενιζέλος έκανε ιδιαίτερη αναφορά στο γεγονός ότι Νέα Δημοκρατία και ΛΑΟΣ συμφώνησαν στην ανάγκη ψήφισης του Μεσοπρόθεσμου και του εφαρμοστικού νόμου έως τις 30 Ιουνίου. Ο εφαρμοστικος νόμος θα δωθεί αύριο στη δημοσιότητα και θα κατατεθεί στη Βουλή τη Δευτέρα.

Ο υπουργός εκτίμησε ότι η διαδικασία θα έχει ολοκληρωθεί έως το μεσημέρι της ερχόμενης Πέμπτης.

ΝΙΚΟΣ ΑΛΕΠΗΣ

3 thoughts on “Στις 8.000 ευρώ το αφορολόγητο

  1. ΜΑ ΕΙΝΑΙ ΔΥΝΑΤΟΝ? ΞΕΚΟΛΙΑΖΟΜΑΣΤΕ ΣΤΗ ΔΟΥΛΕΙΑ ΜΑΣ ΝΑ ΠΑΡΟΥΜΕ ΚΑΝΑ ΦΡΑΓΚΟ ΚΑΙ ΜΑΣ ΤΑ ΠΑΙΡΝΟΥΝ ΜΕ ΦΟΡΟΥΣ ΑΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΟΥΣ ΜΕ ΤΟ ΕΤΣΙ ΘΕΛΩ? ΤΙ ΕΙΜΑΣΤΕ ΟΛΟΙ ΠΛΟΥΣΙΟΙ? ΟΛΟΙ ΜΕΣΑ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΟΧΙ ΕΞΩ. ΠΡΟΔΟΤΕΣ ΤΗΣ ΠΑΤΡΙΔΑΣ Η ΘΑΝΑΤΙΚΗ ΠΟΙΝΗ ΛΙΓΗ ΣΑΣ ΕΙΝΑΙ.

  2. Ναι να..πληρωσετε,γιατί οχι;Εαν δεν θελεις να πληρώνεις φορους να…ανοίξεις δικο σου blog να..ξεκολιάζεσαι όπως εμείς..και να εισπρατεις μονο..υβρεολόγιο,που..δεν φορολογείται.Φτού…λες να εριξα καμιά ιδεα να φορολογηθούν και τα…blogs ;Ας φορολογήσουν αυτούς που βαζουν ..διαφημίσεις.Εμείς είμαστε ιδεολόγοι…

  3. ΜΠΡΑΒΟ ΒΑΓΓΕΛΑΚΗ ΤΑ ΚΑΤΑΦΕΡΕΣ ΜΙΑ ΧΑΡΑ, ΠΕΤΑΞΕΣ ΚΑΙ ΕΝΑ …ΔΕΝ ΦΤΑΙΩ ΕΓΩ Ο ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟΣ… ΚΑΙ ΚΑΘΑΡΙΣΕΣ.ΤΟ ΟΤΙ ΔΕΝ ΘΑ ΜΕΙΝΕΙ ΜΑΓΑΖΙ ΓΙΑ ΜΑΓΑΖΙ ΑΝΟΙΧΤΟ ΔΕΝ ΣΕ ΝΟΙΑΖΕΙ, ΤΟ ΟΤΙ ΔΕΝ ΘΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΝΑ ΨΩΝΙΣΕΙ ΕΣΤΩ ΚΑΙ ΤΑ ΕΛΑΧΙΣΤΑ ΟΥΤΕ ΑΥΤΟ ΣΑΣ ΝΟΙΑΖΕΙ, ΤΟ ΟΤΙ ΘΑ ΜΑΣ ΓΥΡΙΣΕΤΕ 50 ΧΡΟΝΙΑ ΠΙΣΩ ΚΑΙ ΘΑ ΚΑΙΜΕ ΠΑΛΙ ΞΥΛΑ ΓΙΑ ΝΑ ΖΕΣΤΑΘΟΥΜΕ ΟΥΤΕ ΑΥΤΟ ΣΑΣ ΝΟΙΑΖΕΙ…ΚΑΤΑ ΤΑ ΑΛΛΑ ΜΕ ΠΕΡΙΣΣΟ ΘΡΑΣΣΟΣ ΒΓΑΙΝΕΤΕ ΣΤΑ ΚΟΛΩΚΑΝΑΛΑ ΚΑΙ ΜΙΛΑΤΕ ΟΤΙ ΟΛΑ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΔΗΘΕΝ ΓΙΑ ΤΟ ΚΑΛΟ ΤΗΣ ΠΑΤΡΙΔΑΣ .ΑΛΛΑ ΞΕΧΑΣΑ ΕΣΕΙΣ ΖΕΙΤΕ ΣΕ ΑΛΛΟ ΚΟΣΜΟ ΓΙΑΤΙ ΕΧΕΤΕ ΕΞΑΣΦΑΛΙΣΕΙ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΕΓΓΟΝΙΑ ΣΑΣ. ΠΡΟΔΟΤΕΣ ΕΙΣΤΕ ΟΛΟΙ ΚΑΙ ΚΡΕΜΑΣΜΑ ΘΕΛΕΤΕ..

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s