"Greek National Pride" blog / ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ / ΕΛΛΑΔΑ / ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ

Μείωση στρατοπέδων «δεύτερης γραμμής»


https://i0.wp.com/content-mcdn.feed.gr/filesystem/images/20110625/engine/assets_LARGE_t_942_41492790_type11585.jpg

Μέσα στην επόμενη τριετία θα μπει λουκέτο σε πάρα πολλά στρατόπεδα που βρίσκονται διάσπαρτα στην ενδοχώρα, απομεινάρια του Εμφυλίου και του «ψυχρού πολέμου»

Η αντικατάσταση του υποπτεράρχου Ευ. Λάτσιου από τον υποστράτηγο Γ. Μπούρο στην Οικονομική Διεύθυνση του Πενταγώνου ήταν η πρώτη κίνηση του Πάνου Μπεγλίτη, καθώς κάθισε στην καρέκλα του υπουργού Άμυνας.

Δείγμα ότι ο νέος υπουργός Άμυνας προτίθεται να ακολουθήσει διαφορετική οικονομική πολιτική από τον προκάτοχό του επιχειρώντας περαιτέρω μείωση των λειτουργικών δαπανών στις Ένοπλες Δυνάμεις.

 

Σύμφωνα με τον Π. Μπεγλίτη, αυτό μπορεί να εξασφαλιστεί άμεσα με τη συγκρότηση ενός «σχεδίου δράσης» που θα προβλέπει μέσα στην επόμενη τριετία δραστική μείωση των στρατοπέδων «2ης γραμμής» του Στρατού Ξηράς που βρίσκονται διάσπαρτα στην ενδοχώρα , απομεινάρια του Εμφυλίου και του «ψυχρού πολέμου» που ήταν προσανατολισμένα για την αντιμετώπιση του από «βορράν κινδύνου» και του «εσωτερικού εχθρού»…

Στο «στόχαστρο» του Π. Μπεγλίτη βρίσκονται ήδη 257 μεγάλα στρατόπεδα εκτός του Έβρου και του Ανατολικού Αιγαίου.

Ο νέος υπουργός Άμυνας απέδειξε πρόσφατα ότι δεν υπολογίζει το προσωπικό πολιτικό κόστος, καθώς ζήτησε από το ΓΕΣ η περικοπή των Κέντρων Εκπαίδευσης να ξεκινήσει από το 6ο Σύνταγμα Πεζικού της Κορίνθου που βρίσκεται στην εκλογική του περιφέρεια!

ΟΙ ΑΠΟΣΤΡΑΤΟΙ

Ο υποστράτηγος Γ. Μπούρος νέος «τσάρος» του Πενταγώνου, ο οποίος θα κρατά το κλειδί του ταμείου, αλλά και θα λογοδοτεί στον πρώην πολιτικό του προϊστάμενο Ευάγγ. Βενιζέλο και θα ελέγχεται από την τρόι

Ο υποστράτηγος Γ. Μπούρος νέος «τσάρος» του Πενταγώνου, ο οποίος θα κρατά το κλειδί του ταμείου, αλλά και θα λογοδοτεί στον πρώην πολιτικό του προϊστάμενο Ευάγγ. Βενιζέλο και θα ελέγχεται από την τρόικα.

«Αγκάθι» για τον Π. Μπεγλίτη αποτελεί η διατήρηση της «φάμπρικας» ανάκλησης αποστράτων στην ενεργό υπηρεσία που επιβαρύνει τον προϋπολογισμό του υπουργείου Άμυνας.

Και η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ τους είκοσι τελευταίους μήνες επανέφερε στην ενέργεια 400 αποστράτους!

Ωστόσο ο Π. Μπεγλίτης ως αναπληρωτής υπουργός Άμυνας δεν είχε ζητήσει ούτε μία επαναφορά.

Απεναντίας στους φακέλους ανάκλησης διατύπωνε ιδιοχείρως τις επιφυλάξεις τους.

Εκτός από τους ανακληθέντες ο Π. Μπεγλίτης έχει βάλει στο στόχαστρο και τους «λουφαδόρους» που έχουν βολευτεί στις γενικές διευθύνσεις του Πενταγώνου.

Ήδη έχει ζητήσει να μάθει πόσοι και ποιοι στρατιωτικοί και πολιτικό προσωπικό είναι τοποθετημένοι στις διευθύνσεις Ανθρωπίνου Δυναμικού και Περιβάλλοντος (ΔΑΔΠ), Οικονομικού (ΔΟΙ), Στρατιωτικής και Τεχνολογικής Υποστήριξης (ΔΙΣΤΥ), Αμυντικών Προγραμμάτων και Κυρίων Συμβάσεων (ΔΑΠΣΚ) Αντισταθμιστικών Ωφελημάτων και Διασφάλισης Ποιότητας (ΔΑΩΔΠ) Αμυντικών Επενδύσεων και τεχνολογικών Ερευνών (ΔΑΕΤΕ), Διεθνών Σχέσεων (ΔΔΣ).

Στη μάχη για την περιστολή των δαπανών, ο Π. Μπεγλίτης σχεδιάζει να προχωρήσει η αναδιάρθρωση του μηχανισμού αποθεματικών επιστράτευσης και αποστολών συμπλήρωσης των Μονάδων.

Μέχρι σήμερα η προμήθεια ειδών ένδυση – υποδομής γίνεται από τρίτες χώρες (Ρουμανία – Τουρκία – Κίνα – Κορέα ) μέσω NAMSA και πολλές φορές οι τιμές είναι πολλαπλάσιες από εκείνες της εγχώριας αγοράς. Ο Π. Μπεγλίτης θα επιδιώξει ισονομία και δικαιοσύνη σε βασικούς τομείς:

Αλλαγές στη θητεία και επανεξέταση του τρόπου τοποθέτησης των οπλιτών και το πώς και ποιοι θεμελιώνουν δικαίωμα μετάθεσης. Ο Π. Μπεγλίτης θεωρεί παράλογο γιατί οι Σαμιώτες να μην υπηρετούν και στην Ικαρία ή οι Δωδεκανήσιοι να μην υπηρετούν στο Καστελόριζο.

Δραστική μείωση των στρατευμένων από τα Γενικά Επιτελεία.

Αναβάθμιση του διαδικτυακού διαλόγου για τη θητεία. Ανάρτηση ερωτηματολογίου για την άντληση ιδεών για ίση μεταχείριση των στρατευμένων.

Δικαίωμα κλινικών και εργαστηριακών εξετάσεων από συμβεβλημένους με το υπουργείο Άμυνας γιατρούς και ιατρικά κέντρα για τα στελέχη που υπηρετούν σε φρουρές που δεν υπάρχουν στρατιωτικά νοσοκομεία.

Πιστή εφαρμογή -χωρίς καμία εξαίρεση- του νέου νόμου που προβλέπει υποχρεωτική υπηρέτηση στη φρουρά συμφερόντων τους όσων στελεχών ανήκουν στην κατηγορία των μονογονεϊκών οικογενειών και έχουν ανήλικα παιδιά.

Οι μεταθέσεις των στελεχών που έχουν παιδιά που διαγωνίζονται για την εισαγωγή τους σε ΑΕΙ- ΤΕΙ, να σχεδιάζονται και να υλοποιούνται μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων των εξετάσεων.

ΠΕΡΙΚΟΠΕΣ
Δίχως πρόγραμμα

Κατά τον πρώτο χρόνο εφαρμογής του Μνημονίου στο χώρο της άμυνας, οι όποιες περικοπές δαπανών έγιναν χωρίς κανένα σχεδιασμό, δημιουργώντας καθεστώς ασφυξίας σε κρίσιμους τομείς, ενώ, παράλληλα, συνεχίζονται οι σπατάλες.

Ωστόσο, η επιμονή στη διατήρηση μιας απαρχαιωμένης δομής και των υποδομών που τη στηρίζουν αποτελεί εξαίρεση στο σύνολο της Ε.Ε. και επιβαρύνει δυσβάστακτα τον αμυντικό προϋπολογισμό.

Βασικό στοιχείο της μεταρρύθμισης θα πρέπει να είναι η εξυγίανση της εφοδιαστικής αλυσίδας με την εφαρμογή της διακλαδικότητας σε βασικούς τομείς υποστήριξης της διοικητικής μέριμνας.

Το 2011 επιχειρείται η περικοπή κατά 30% των λειτουργικών δαπανών, χωρίς, όμως, την κατάλληλη προετοιμασία, με αποτέλεσμα να δημιουργείται άμεσος κίνδυνος δυσλειτουργίας σε εκτεταμένα τμήματα των ενόπλων δυνάμεων.

Ήδη, ο λειτουργικός προϋπολογισμός του ΓΕΣ για το 2011 έχει βγει εκτός από τον έκτο μήνα, με αποτέλεσμα να προσπαθούν τώρα με διάφορες λαθροχειρίες να μετακινήσουν χρήματα από τους κωδικούς των εξοπλισμών για την κάλυψη λειτουργικών εξόδων.

Το 2ο γραφείο

Αναλγησία
Ενα μόνο πράγμα στεναχώρησε τον Π. Μπεγλίτη με το που κατέβηκε στο μεγάλο γραφείο του υπουργού Εθνικής Άμυνας.

Στα ντουλάπια των συνεργατών του Ευάγγ. Βενιζέλου βρήκε ξεχασμένους φακέλους που αφορούσαν αιτήματα απλών αναξιοπαθούντων πολιτών και για τα οποία ο ίδιος πριν από ένα χρόνο ως αναπληρωτής υπουργός ζητούσε την άμεση ικανοποίησή τους με ιδιόχειρα σχόλια.

Ανικανότητα ή αναλγησία της εξουσίας…

Παράνομοι
Την πιστή τήρηση της υπουργικής απόφασης για μη χρήση υπηρεσιακών αυτοκινήτων πλην όσων κατέχουν ανώτατο βαθμό ζήτησε ο Π. Μπεγλίτης.

Εξοργίστηκε όταν σε σχετική έρευνα που έκαναν οι συνεργάτες του διαπίστωσε ότι εξακολουθούν να κινούνται παράνομα 76 υπηρεσιακά αυτοκίνητα από σφουγγοκολάριους της εξουσίας και της παραεξουσίας…

Το δώρο
Πρόγραμμα εκστρατείας σε μονάδες της παραμεθορίου ετοιμάζει ο Π. Μπεγλίτης, όπου και αναμένεται να δώσει ένα «δώρο» σε όσους φαντάρους υπηρετούν στα μικρονήσια.

Ο νέος υπουργός Άμυνας επειδή υπηρέτησε τη θητεία του στον Έβρο έχει ένα συναισθηματικό δέσιμο με όσους νέους δεν έχουν «μπάρμπα στην Κορώνη» και δεν λουφάρουν στο Στρατό.

Αρχιεπισκοπική ευχή
Με την αναβάθμιση του Π. Μπεγλίτη σε υπουργό Άμυνας χάρηκε ιδιαιτέρως ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος, καθότι ως αναπληρωτής υπουργός Άμυνας είχε βοηθήσει τα μέγιστα για τη διάθεση αποθήκης του Στρατού στην «ΑΠΟΣΤΟΛΗ» για τα τρόφιμα των συσσιτίων «Αγάπης» της Αρχιεπισκοπής, που ξεπερνούν τις 10.000 μερίδες ημερησίως.

Εν συνεχεία, αν και επιχείρησε ο Π. Μπεγλίτης να διαθέσει στην Αρχιεπισκοπή μία στρατιωτική έκταση στο Μενίδι για τη δημιουργία πολυχώρου για αναξιοπαθούντες συμπολίτες μας, το σχετικό αίτημα προσέκρουσε στα γρανάζια της γραφειοκρατίας και της απροθυμίας των ανωτέρων…

Τώρα που ο Πάνος έγινε ο «ανώτερος» του Πενταγώνου αναπτερώθηκε και η ελπίδα του Αρχιεπισκόπου για τον πολυχώρο, γι΄ αυτό και άρχισε τις ευχές υπέρ υγείας…

Αίτημα
Δεν πρόλαβε να καθίσει στην καρέκλα του υπουργού Άμυνας ο Π. Μπεγλίτης και επισήμως έλαβε το πρώτο αίτημα μιας ειδικής κατηγορίας ένστολων. Πρόκειται για τους Εθελοντές Μακράς Θητείας που αριθμούν 17.500 και οι οποίοι ζητούν η βαθμολογική τους εξέλιξη να φθάνει στον αποστρατευτικό βαθμό του υπολοχαγού, ενώ σήμερα φτάνει έως ανθυπασπιστή.

Ο Π. Μπεγλίτης ζήτησε να εξεταστεί το αίτημα των Ε.ΜΑ.Θ με τη βασική προϋπόθεση ότι η βαθμολογική εξέλιξή τους δεν θα επηρεάσει προς τα πάνω και τις συντάξεις τους, διότι κάτι τέτοιο το απαγορεύει ρητά η τρόικα… «Καλό κουράγιο»…

  • Αν μη τι άλλο, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας παραμένει πιστός στους φίλους και τους συνεργάτες του. Ειδικότερα τους στρατιωτικούς τους χρεώνεται με «108» και τους στηρίζει σε όλη τους την πορεία.

  • Το απέδειξε με τους πρώην υπασπιστές του, τον αντιπτέραρχο Δ. Μανδίλη, τον υποναύαρχο Γ. Ζώτο και τώρα με τον πλοίαρχο Στέλιο Κωστάλα, που λίγο πριν ολοκληρώσει το χρόνο διοίκησης στη Μονάδα Υποβρυχίων Καταστροφών, τον επισκέφτηκε στη «φωλιά» των βατραχανθρώπων για να τιμήσει τη ξεχωριστή δουλειά που κάνουν οι Ελληνες seals.

demos@pegasus.gr

imerisia.gr

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s