"Greek National Pride" blog / Κύπρος

Λευκωσία: Θα αποδοθούν ευθύνες-Ολοκληρώνεται η ταυτοποίηση των νεκρών


Την πρόθεση της κυπριακής κυβέρνησης να αποδώσει ευθύνες για τη φονική έκρηξη στη ναυτική βάση «Ευάγγελος Φλωράκης» υπογράμμισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφανος Στεφάνου, τονίζοντας ότι θα διεξαχθεί πλήρης έρευνα που θα καλύψει κάθε πτυχή της τραγωδίας.

 Μιλώντας στο ΡΙΚ, ο κ. Στεφάνου ανέφερε πως μέσα από την έρευνα θα δοθούν απαντήσεις στα ερωτήματα που τίθενται -γιατί παρά τις προειδοποιήσεις δεν μετακινήθηκαν ή δεν καταστράφηκαν τα πυρομαχικά, γιατί δεν ελήφθησαν υπόψη οι εκθέσεις που είχαν υποβληθεί κ.ά.

 «Μετά την ολοκλήρωση της έρευνας», πρόσθεσε, «θα αποδοθούν οι ευθύνες εκεί και όπου υπάρχουν».

 Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε ακόμη ότι η αποσπασματική διαρροή συγκεκριμένων εγγράφων από διάφορες συσκέψεις μόνο σύγχυση προκαλεί και υποστήριξε ότι το θέμα πολιτικοποιήθηκε με λάθος τρόπο. Επέκρινε παράλληλα ορισμένους οι οποίοι, όπως είπε, σπεύδουν να κάνουν δηλώσεις και παρουσιάζονται ως δικαστές και βγάζουν και αποφάσεις.

 

Επιπλέον, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος απέρριψε επικρίσεις, σύμφωνα με τις οποίες η κυβέρνηση δεν αποδέχθηκε μεταφορά των πυρομαχικών σε άλλη χώρα και ειδικά στη Γερμανία. «Είχαμε εντατικές επαφές και διαβουλεύσεις και καταβάλαμε συνεχείς προσπάθειες για μεταφορά του υλικού σε ξένη χώρα, αλλά χωρίς αποτέλεσμα», σημείωσε.

 

 

 

Σχετικά με τη Γερμανία εξήγησε ότι είχε ζητηθεί εντολή από το Συμβούλιο Ασφαλείας, αλλά ουδέποτε δόθηκε απάντηση και πως για τις Ηνωμένες Πολιτείες δεν υπεβλήθη πρόταση.

 

Καταλήγοντας, ο κ. Στεφάνου επεσήμανε ότι η κυβέρνηση είχε χειρισθεί με το σωστό τρόπο το θέμα της κατάσχεσης του φορτίου και πήρε τα εύσημα από τα Ηνωμένα Έθνη και την Ευρωπαϊκή Ένωση.

 

Διαβεβαιώσεις για ενδελεχή και πλήρη έρευνα έδωσε από την πλευρά του και ο υπουργός Εξωτερικών Μάρκος Κυπριανού, σημειώνοντας πως το υπουργείο Εξωτερικών της Κύπρου ουδέποτε έθεσε οποιαδήποτε πολιτική ανάγκη πάνω από θέματα ασφάλειας.

 

Όπως διευκρίνισε μιλώντας στο ΡΙΚ ο Κύπριος ΥΠΕΞ, υπό τις συνθήκες που επικρατούσαν το 2009 κρίθηκε ότι η πιο σωστή ενέργεια ήταν να κρατηθεί το φορτίο στην Κύπρο. Ανέφερε ακόμη πως πριν ξεφορτωθεί το φορτίο από το πλοίο, διάφορες χώρες εξέφρασαν την προθυμία τους να συνεργαστούν με την Κυπριακή Δημοκρατία, «κυρίως υπό το φόβο ότι ίσως να μην το κρατούσαμε».

 

Από τη στιγμή που η Κύπρος έδειξε ότι εφαρμόζει πιστά τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας, πρόσθεσε ο κ. Κυπριανού «οι ξένες χώρες ικανοποιήθηκαν, συνεχάρησαν την Κυπριακή Δημοκρατία για τον χειρισμό του θέματος, εκφράστηκαν με τα καλύτερα λόγια στο Συμβούλιο Ασφαλείας και θεώρησαν λήξαν το θέμα».

 

 

 

 

 

Συζήτηση στη κυπριακή Βουλή

 

H αιματηρή έκρηξη θα συζητηθεί την ερχόμενη Δευτέρα στην Επιτροπή Αμυνας της κυπριακής Βουλής, όπως δήλωσε ο πρόεδρος της Επιτροπής και βουλευτής της ΕΔΕΚ, Γιώργος Βαρνάβας.

 

Ο κ. Βαρνάβας χαρακτήρισε την έκρηξη «έγκλημα εκ προμελέτης» και τόνισε ότι στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή θα κληθούν όλοι οι αρμόδιοι και θα ζητηθούν σαφείς απαντήσεις.

 

Σημείωσε επίσης ότι προκύπτουν τεράστιες πολιτικές ευθύνες, «που αγγίζουν και ανώτερους του υπουργού ʼμυνας και του Αρχηγού της Εθνικής Φρουράς», οι οποίοι υπέβαλαν τη Δευτέρα τις παραιτήσεις τους. Διαβεβαίωσε παράλληλα ότι το θέμα θα εξεταστεί εξονυχιστικά, θα εξαχθούν συμπεράσματα και θα καταλογιστούν ευθύνες.

 

Εν τω μεταξύ, το ΑΚΕΛ ζητεί πλήρη και σε βάθος διερεύνηση του τραγικού περιστατικού, προκειμένου να απαντηθούν όλα τα ερωτηματικά και να διαφανεί τι ακριβώς έγινε.

 

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του κόμματος Σταύρο Ευαγόρου, για το ΑΚΕΛ είναι αυτονόητο ότι ως αποτέλεσμα της πλήρους διερεύνησης θα αποδοθούν ευθύνες εκεί και όπου υπάρχουν.

 

«Ως ΑΚΕΛ διαπιστώνουμε ότι από πλευράς κυβέρνησης υπάρχει η αποφασιστικότητα να διερευνηθούν σε βάθος τα αίτια της τραγωδίας και να αποδοθούν ευθύνες. Η μετάκληση ξένων εμπειρογνωμόνων αποδεικνύει στην πράξη ότι η κυβέρνηση επιθυμεί πλήρη και αντικειμενική διαλεύκανση των γεγονότων», τόνισε.

 

Το ΑΚΕΛ -με τη δήλωση του εκπροσώπου του, καλεί όλες τις πολιτικές δυνάμεις μέσα στο πλαίσιο της πολιτικής δεοντολογίας και ηθικής να μην βιάζονται και να αναμένουν την ολοκλήρωση της διερεύνησης των γεγονότων, «παρά να μετατρέπονται οι ίδιοι σε εμπειρογνώμονες και να τοποθετούνται επί παντός επιστητού».

 

Από την πλευρά της η ΕΔΕΚ καλεί τον γενικό εισαγγελέα της Δημοκρατίας να ενεργήσει άμεσα «δίνοντας οδηγίες για ποινική έρευνα και δίωξη κατά παντός υπευθύνου για τις ποινικές ευθύνες που αυτονόητα προκύπτουν».

 

Τα παραπάνω αναφέρει σε γραπτή του δήλωση ο β’ αντιπρόεδρος του κόμματος Σοφοκλής Σοφοκλέους και συμπληρώνει πως ο γενικός εισαγγελέας θα πρέπει άμεσα να πάρει όλα τα αναγκαία νομικά και δικαστικά μέτρα για την δέσμευση όλων των εγγράφων, στοιχείων και τεκμηρίων που σχετίζονται με την υπόθεση.

 

Τέλος, η ΕΔΕΚ απευθύνει αυστηρή προειδοποίηση να μην επιχειρηθεί απόκρυψη ή υπεξαίρεση αυτών των στοιχείων.

 

 

 

Ολοκληρώνεται η ταυτοποίηση των νεκρών

 

Εν τω μεταξύ ολοκληρώνεται σήμερα με τη μέθοδο του DNA η ταυτοποίηση των 12 νεκρών της φονικής έκρηξης. Εξαιρετικά κρίσιμη κρίνεται η κατάσταση δύο τραυματιών.

 

 

 

Οπως είπε στο ΡΙΚ ο διευθυντής του Ινστιτούτου Νευρολογίας και Γενετικής Φίλιππος Πατσαλής, μέχρι το μεσημέρι θα έχει ολοκληρωθεί η ταυτοποίηση σχεδόν όλων των θυμάτων της χθεσινής τραγωδίας. Ο κ. Πατσάλης διευκρίνισε ότι μέχρι τη μία μετά τα μεσάνυχτα είχαν παραλάβει δείγματα και συνέχισαν τη διαδικασία ταυτοποίησης καθ’ όλη τη διάρκεια της νύχτας, ενώ υπήρξε κάποια καθυστέρηση με ορισμένους συγγενείς, οι οποίοι όμως θα δώσουν δείγματα σήμερα. Για την πορεία της διαδικασίας, πρόσθεσε, έχει ενημερωθεί ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας.

 

 

 

Εν τω μεταξύ, εξαιρετικά κρίσιμη χαρακτήρισε ο υπουργός Υγείας της Κύπρου, Χρίστος Πατσαλίδης, την κατάσταση δύο τραυματιών που νοσηλεύονται στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας και στο Γενικό Νοσοκομείο Λεμεσού αντίστοιχα. Στην Κύπρο αναμένεται κλιμάκιο γιατρών από το εξωτερικό, ενώ ζητήθηκε και η συνδρομή γιατρών από το Ισραήλ.

 

 

 

Πενήντα από τους συνολικά 62 τραυματίες, συμπεριλαμβανομένων εργαζομένων στον ηλεκτροπαραγωγό σταθμό του Βασιλικού και διερχόμενων οδηγών, πήραν εξιτήριο από το νοσοκομείο αφού τους παρασχέθηκαν οι πρώτες βοήθειες.

 

Ξεκίνησαν οι έρευνες στη ναυτική βάση

 

Σε εξέλιξη είναι παράλληλα από το πρωί οι έρευνες στη ναυτική βάση της Εθνικής Φρουράς, που τη Δευτέρα συγκλονίστηκε από τη φονική έκρηξη σε εμπορευματοκιβώτια πυρίτιδας.

 

Ανδρες της Εθνικής Φρουράς και της Αστυνομίας οργώνουν τη βάση ψάχνοντας για στοιχεία που θα ρίξουν φώς στην υπόθεση, ενώ στις έρευνες συμμετέχουν10 πυροτεχνουργοί των Ενόπλων Δυνάμεων της Ελλάδας και άλλοι ειδικοί από την Βρετανία.

 

Η είσοδος στη βάση επιτρέπεται μόνο σε οχήματα του στρατού, της αστυνομίας και της πυροσβεστικής. Αποκλεισμένη παραμένει επίσης η περίμετρος της βάσης, ενώ υπάρχουν μπλόκα στον παλαιό δρόμου Λευκωσίας-Λεμεσού, στο ύψος της Ακτής του Κυβερνήτη και στο Μαρί.

 

Εικόνα βομβαρδισμένου τοπίου παρουσιάζει ο ηλεκτροπαραγωγός σταθμός Βασιλικού, ενώ οι δρόμοι έχουν καθαρίσει από τα θραύσματα και τα κομμάτια που εκτοξεύτηκαν από την έκρηξη.

 

Υπό την απειλή ενεργειακής κρίσης

 

Την ίδια ώρα μετά τη χθεσινή καταστροφή η Κύπρος βρίσκεται υπό την απειλή μιας ενεργειακής κρίσης με απρόβλεπτες συνέπειες, καθώς η Αρχή Ηλεκτρισμού Κύπρου (ΑΗΚ) έχασε το πιο σύγχρονο εργοστάσιο παραγωγής ρεύματος. Μια επένδυση που ξεπερνά το 1,5 δισ. ευρώ υπέστη σημαντικές καταστροφές. Η τέταρτη μονάδα παραγωγής ηλεκτρισμού στο σταθμό ολοκληρώθηκε πέρυσι έναντι δαπάνης 250 εκατ. ευρώ ενώ η πέμπτη είχε περάσει όλα τα τεστ και αναμενόταν να τεθεί σε λειτουργία σύντομα (το κόστος και για αυτή τη μονάδα ήταν 250 εκατ. ευρώ). Όπως εκτιμά το κυπριακό υπουργείο Οικονομικών, αν το ποσό της επένδυσης δεν καλυφθεί από την ασφάλεια, τότε ο ημικρατικός οργανισμός θα πρέπει να προχωρήσει σε δανεισμό. Επισημαίνει ωστόσο ότι ο δανεισμός της ΑΗΚ δεν μετρά στο έλλειμμα του κράτους.

 

Εντονος είναι πλέον ο προβληματισμός για τις επιπτώσεις που θα έχουν τα προβλήματα ηλεκτροδότησης στην οικονομία της μεγαλονήσου (τουρισμός, βιομηχανία, εμπόριο κτλ). Ήδη σοβαρές ανησυχίες έχει προκαλέσει η αναστολή της λειτουργίας όλων των μονάδων αφαλάτωσης, με άμεσο αποτέλεσμα περιορισμό των διαθέσιμων ποσοτήτων νερού.

 

Λίγο πριν το μεσημέρι ήταν προγραμματισμένη σύσκεψη υπό την προεδρία του Προέδρου Χριστόφια, για την αντιμετώπιση της γενικότερης κατάστασης που έχει διαμορφωθεί μετά τη χθεσινή καταστροφή.

 

Σε μια προσπάθεια να συνδράμει την ηλεκτροπαραγωγή του νησιού η ΔΕΗ [DEHr.AT] Σχετικά άρθρα ανακοίνωσε την αποστολή Φορητών Ηλεκτροπαραγωγών Ζευγών ισχύος 90-120 μεγαβάτ στην Κύπρο, ύστερα από συνεννόηση της ελληνικής με την κυπριακή κυβέρνηση.

 

Σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε η ΔΕΗ, τα πρώτα 30 ΜW θα αποσταλούν το συντομότερο δυνατόν (ίσως και σήμερα) από τον Ατμοηλεκτρικό Σταθμό Αθερινόλακκου της Κρήτης σε συνεργασία με το Ελληνικό Υπουργείο Εθνικής ʼμυνας.

 

 

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

One thought on “Λευκωσία: Θα αποδοθούν ευθύνες-Ολοκληρώνεται η ταυτοποίηση των νεκρών

 1. ΑΥΤΑ ΠΑΘΑΙΝΟΥΝ ΤΟ ΜΟΝΟ ΚΑΤ’ ΟΝΟΜΑ ΚΥΡΙΑΡΧΑ ΚΡΑΤΗ [Η ΜΠΑΛΑ ΠΑΙΡΝΕΙ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ].
  ΟΙ ΕΥΘΥΝΕΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΝΑΖΗΤΗΘΟΥΝ ΨΗΛΑ, ΣΕ ΠΡΟΕΔΡΟ ΚΑΙ ΥΠΕΞ.
  ΠΙΟ ΣΥΚΓΕΚΡΙΜΕΝΑ:
  Η ΚΑΤ΄ΟΝΟΜΑ ΚΥΡΙΑΡΧΗ ΚΥΠΡΟΣ ΕΝΕΔΩΣΕ ΣΤΙΣ ΑΠΕΙΛΕΣ ΤΟΥ ΔΙΚΤΑΤΟΡΑ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΣΥΡΙΑΣ ΜΠΑΣΑΡ ΑΛ ΑΣΑΝΤ ΟΤΙ ΑΝ ΔΕΝ ΠΑΡΑΔΟΘΕΙ ΤΟ ΦΟΡΤΙΟ ΣΤΗΝ ΣΥΡΙΑ ΘΑ ΑΝΑΒΑΘΜΙΖΕ ΤΙΣ ΣΧΕΣΕΙΣ ΤΟΥ ΜΕ ΤΟ ΨΕΥΔΟΚΡΑΤΟΣ.
  ΑΠΟ ΤΟΤΕ ΑΡΧΙΣΑΝ ΝΑ ΑΝΑΛΩΝΩΝΤΑΙ ΣΕ ΣΥΖΗΤΗΣΕΙΣ ΠΕΡΙ ΤΟΥ ΚΑΘΕΣΤΩΤΩΣ ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑΣ ΤΟΥ ΦΟΡΤΙΟΥ ΚΑΙ ΣΥΖΗΤΗΣΕΙΣ ΕΠΙ ΣΥΖΗΤΗΣΕΩΝ ΣΤΟΝ Ο.Η.Ε ΕΧΟΝΤΑΣ ΤΟ ΕΠΙΚΥΝΔΙΝΟ ΦΟΡΤΙΟ ΣΤΟ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΟΤΕΡΟ ΣΗΜΕΙΟ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ ΕΠΙ ΤΟΣΟΝ ΚΑΙΡΟ ΚΑΤΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΑΥΤΟ ΗΛΙΟ ΑΝΤΙ ΝΑ ΤΟ ΟΙΚΙΟΠΟΙΗΘΟΥΝ.
  ΝΑ ΠΟΙΟΣ ΕΚΛΕΙΣΕ ΤΑ ΣΠΙΤΙΑ!!
  Η ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΤΗΣ ΝΟΜΟΤΑΓΟΥΣ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑΣ,Η ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΤΗΣ ΑΛΛΑΖΟΝΙΑΣ ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΓΝΩΣΤΕΣ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΟΥΣ ΠΟΥ ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΟΥΣΑΝ, Η ΕΠΙΡΕΠΕΙΑ ΣΤΙΣ ΠΙΕΣΕΙΣ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΕΚΒΙΑΣΜΟΥΣ.
  ———————————————
  ΔΕΝ ΒΙΑΖΟΜΑΙ ΝΑ ΜΙΛΗΣΩ ΓΙΑ ΣΑΜΠΟΤΑΖ, ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΝΑ ΕΓΙΝΕ, ΔΕΝ ΑΠΑΛΛΑΣΟΝΤΑΙ ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΥΘΥΝΕΣ ΤΟΥΣ ΟΙ ΑΝΩΤΑΤΟΙ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ ΑΡΧΟΝΤΕΣ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s