"Greek National Pride" blog / ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ / ΕΛΛΑΔΑ / Πολιτικά θέματα

ΜΕ ΗΓΕΣΙΕΣ ΧΩΡΙΣ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ


https://i0.wp.com/www.elkeda.gr/images/stories/anarxikoi202.jpg

του Λάζαρου Μαύρου*

Λέχθηκε πολλάκις, ορθώς, ότι: «Η ιστορία διδάσκει πως δεν διδασκόμαστε απ’ την ιστορία». Αδίδακτοι απ’ τα λάθη του παρελθόντος.

Συναφής διαπίστωση: Ελάχιστοι, ιδίως εκ των πολιτικών μας ανδρών και γυναικών, καταπιάνονται με τη σοβαρή μελέτη [και] της ιστορίας.

Το δε μειονεκτικότερο και πασίγνωστο, ο καθείς «διαβάζει» όση ιστορία τον βολεύει, με τα κομματικά του μυαλά. Για να την κόβει – ράβει στα εκάστοτε κομματικά του μέτρα.

Αυτή τη φορά, ένα καινούργιο βιβλίο επιχειρεί να θραύσει και να υπερβεί τα καλούπια.

Διαβάζει ξανά, ερευνά και ξαναμελετά την ιστορία.

 

Αλλά τώρα, κάτω από το φως της στρατηγικής. Με μικροσκόπιο, δοκιμαστικούς σωλήνες κι αντιδραστήρια των «χημικών εργαστηρίων» της επιστήμης των διεθνών σχέσεων και των συσχετισμών ισχύος.

Λέξη-κλειδί, η ισχύς.

Όργανο το ψυχρό, νηφάλιο, χωρίς συναισθηματισμούς, νυστέρι του εντοπισμού των αλληλοσυγκρουόμενων εθνικών και συμμαχικών συμφερόντων.

Μέσα σ’ έναν κόσμο που καθορίζουν, πάντα πρωτευόντως, τα στρατηγικά συμφέροντα. Μαζί κι η διερεύνηση των προθέσεων των πρωταγωνιστών και της -ανεξαρτήτως ή αντιθέτως προθέσεων- πορείας των πραγμάτων…

Γιάννου Χαραλαμπίδη το εγχείρημα. Διερεύνησε γνωστά κρίσιμα γεγονότα του Κυπριακού από το 1950 ώς το 2010, χωρίς κομματικές ή συναισθηματικές διόπτρες.

Με τις ακτινογραφίες, τους υπερήχους, τα «τεστ κοπώσεως» και τις αναλύσεις της στρατηγικής. Πρώτος διδάξας τη μέθοδο ο Θουκυδίδης.

Κτήμα ες αιεί της ανθρωπότητας. Πριν από δυόμισι χιλιάδες χρόνια κι από τότε επίκαιρος κι αειθαλής.

Το βιβλίο του Γ. Χαραλαμπίδη, «Κυπριακό, διπλωματικές ίντριγκες – Απόρρητα έγγραφα και μαρτυρίες των πρωταγωνιστών από το 1950 ώς το 2010», σελίδων 607, από τις εκδόσεις «Ποιότητα», παρουσιάστηκε δημοσίως την περασμένη Παρασκευή 20.5.11, στην κατάμεστη από ενδιαφερομένους Δημοσιογραφική Εστία στη Λευκωσία.

Μίλησαν εκεί, η ευρωβουλευτίνα Ελ. Θεοχάρους, ο ιστορικός Π. Παπαπολυβίου, ο στρατηγός Α. Πενταράς και από την Αθήνα ο τουρκολόγος Νεοκλής Σαρρής.

Διαβάστε το. Για να ξέρετε, επακριβώς, απ’ τα παθήματά μας, γιατί πρέπει να τραβάμε τα μαλλιά μας οι Έλληνες, με ηγεσίες ΧΩΡΙΣ στρατηγική.

Η μελέτη του βιβλίου, εκ του «παθός μαθός», επιβεβαιώνει κι επιστημονικά την αναγκαιότητα της Εθνικής Στρατηγικής της Αντίστασης και Διεκδίκησης που εισηγήθηκε με το πρόσφατο δικό του βιβλίο, «Τουρκική απειλή κατά του Ελληνισμού της Κύπρου», ο στρατηγός Φοίβος Κλόκκαρης.

* ΠΗΓΗ: »ΣΗΜΕΡΙΝΗ»

Σχολιάστε