"Greek National Pride" blog / Εξοπλισμοί

Ολοκληρώθηκε η επαναδιαπραγμάτευση για τα δύο νέα Type 214


 

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε χθες από τα Ελληνικά Ναυπηγεία ΑΕ (ΕΝΑΕ) η επαναδιαπραγμάτευση με την TKMS/HDW της σύμβασης υποκατασκευής («Contract B») της κύριας σύμβασης «Neptune II», που αφορά τη ναυπήγηση δύο νέων υποβρυχίων Type 214 για το Πολεμικό Ναυτικό.

Μετά σκληρές και επίπονες διαπραγματεύσεις διάρκειας περίπου τεσσάρων μηνών ο Iskandar Safa επέτυχε την τροποποίηση της αρχικής σύμβασης υποκατασκευής που είχε συνομολογηθεί μεταξύ των ΕΝΑΕ και των TKMS/HDW όταν και τα δύο μέρη βρίσκονταν υπό γερμανικό έλεγχο. Αυτό είχε ως συνέπεια η σύμβαση αυτή να είναι ετεροβαρής με αποτέλεσμα να δημιουργούνται σημαντικά προβλήματα και μεγάλα ρίσκα στην ομαλή υλοποίηση της κύριας σύμβασης.

Για την εξέλιξη αυτή σήμερα το πρωί ενημερώθηκε το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας.

Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες, τα ΕΝΑΕ επέτυχαν την τροποποίηση και τον συγχρονισμό της σύμβασης υποκατασκευής ΕΝΑΕ – TKMS/HDW («Contract B») με τις προβλέψεις της κύριας σύμβασης μεταξύ των ΕΝΑΕ και του Πολεμικού Ναυτικού, ιδιαίτερα σε ότι αφορά τις εγγυήσεις της HDW αλλά και των υπολοίπων υποκατασκευαστών, τις ποινικές ρήτρες, κ.λ.π.

Πλέον με την τροποποιημένη σύμβαση τα ΕΝΑΕ διασφαλίζουν πλήρως την ομαλή υλοποίηση του προγράμματος ναυπήγησης των δύο νέων υποβρυχίων Type 214 για το Πολεμικό Ναυτικό, αφού η γερμανική πλευρά, που αποτελεί τον κάτοχο και τον πάροχο της τεχνολογίας, έχει δεσμευτεί και εγγυηθεί πλήρως για τα συμβατικά αντικείμενα και τα χρονοδιαγράμματα.

Υπενθυμίζεται ότι λόγω των διαφωνιών που είχαν ανακύψει μεταξύ ΕΝΑΕ και – TKMS/HDW ως απόρροια της ετεροβαρούς αρχικής σύμβασης υποκατασκευής («Contract B»), οι σχέσεις των δύο πλευρών είχαν φθάσει στο ναδίρ με τη γερμανική μάλιστα πλευρά να έχει προχωρήσει στην καταγγελία της. Για τη κατάσταση που είχε διαμορφωθεί, είχε ενημερωθεί από την πρώτη στιγμή το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας και μάλιστα τα ΕΝΑΕ είχαν ζητήσει με επιστολή τους την αναστολή της πληρωμής της ύψους 50 εκατ. ευρώ δόσης του Μαΐου μέχρι την αποσαφήνιση της κατάστασης.

Καλά πληροφορημένες πηγές δήλωσαν ότι η εξέλιξη αυτή ήταν αναμενόμενη μετά την ανακοίνωση τύπου της TKMS της 1ης Ιουλίου. Σε αυτή ο γερμανικός όμιλος ανακοίνωσε μεν τη μετάθεση για το μέλλον των διαπραγματεύσεων για την ίδρυση κοινοπραξίας μεταξύ Abu Dhabi Mar (ADM) και TKMS με βάση τη Blohm+Voss, αλλά ταυτόχρονα και την ολοκλήρωση της αγοράς από την ADM των ναυπηγείων HDW-Gaarden στο Κίελο, που αποτελούν τον βραχίονα της HDW για ναυπηγήσεις εξειδικευμένων εμπορικών πλοίων και πλοίων επιφανείας για ναυτικές δυνάμεις. Για τον προσεκτικό αναγνώστη της ανακοίνωσης τύπου της 1ης Ιουλίου είναι εύκολα αντιληπτή η «προδιάθεση» της γερμανικής πλευράς να επιτευχθεί επαναπροσέγγιση με τα ΕΝΑΕ και κατά συνέπεια η ομαλή εκτέλεση της σύμβασης «Neptune II», αφού σε αυτή εκφράζεται «η επιθυμία και διάθεση όλων των πλευρών (TKMS και ADM) για επιτυχή υλοποίηση της σύμβασης υπό την προϋπόθεση ότι η ελληνική κυβέρνηση θα τηρήσει τις δεσμεύσεις της». Την καταγγελία όμως δεν την έκαναν η ελληνική κυβέρνηση ή τα ΕΝΑΕ…πηγη

Σχολιάστε