"Greek National Pride" blog / ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΑ

Δήλωση Π. Μπεγλίτη υπέρ Ισραήλ «καρφί στο μάτι» της Τουρκίας


 Image

«Υποστηρίζουμε το Ισραήλ και υποστηρίζουμε το νόμιμο δικαίωμά του που απορρέει από το Διεθνές Δίκαιο στην αυτοάμυνα και βεβαίως καταδικάζουμε όλες εκείνες τις τρομοκρατικές ενέργειες από οργανώσεις που δρουν από τα κατεχόμενα Παλαιστινιακά εδάφη εναντίον πολιτών του Κράτους του Ισραήλ».

Με αυτή τη δήλωση του υπουργού Εθνικής Άμυνας Πάνου Μπεγλίτη μόλις αυτός πάτησε το πόδι του στο Ισραήλ, η Ελλάδα για πρώτη φορά εμμέσως πλην σαφώς έλαβε θέση υπέρ των ενεργειώντου Ισραήλ στο επεισόδιο «αναχαίτισης» του στολίσκου των ακτιβιστων-ισλαμιστων στις 31 Μαίου του 2010 όπου βρήκαν το θάνατο 9 εννέα Τούρκοι. Η δήλωση αυτή έρχεται σε μια στιγμή που η Τουρκία προχώρησε ουσιαστικά στην διακοπή των διπλωματικών της σχέσεων με το Ισραήλ ακριβώς επειδή το τελευταίο  αρνείται να ζητήσει συγνώμη για την ενέργειά του αυτή.

Αμέσως παρακάτω παρατίθενται τόσο οι δηλώσεις του Έλληνα υπουργού Αμύνης όσο και του Ισραηλινού ομολόγου του Εχούντ Μπάρακ:

Π. Μπεγλίτης: «Θα ήθελα να ευχαριστήσω τον Υπουργό Άμυνας του Κράτους του Ισραήλ, αγαπητό φίλο κ. Εχούντ Μπαράκ, για την πρόσκλησή του να επισκεφθώ το Ισραήλ και βεβαίως για την υποδοχή εδώ, στο Υπουργείο Άμυνας.

Έρχομαι ως Υπουργός Εθνικής Άμυνας της χώρας μου για να δηλώσω την πολιτική μας βούληση ως Κυβέρνηση, αλλά και ως πλειοψηφία των πολιτικών δυνάμεων της χώρας, ότι θέλουμε να εργασθούμε ειλικρινά οι δύο χώρες, οι δύο κυβερνήσεις, οι δύο λαοί, ώστε να αναπτύξουμε περαιτέρω και να εμβαθύνουμε τις διμερείς μας σχέσεις σε όλους τους τομείς αμοιβαίου συμφέροντος και ενδιαφέροντος.

Με τον Υπουργό Άμυνας θα έχουμε την ευκαιρία να συζητήσουμε τόσο τα διμερή θέματα όσο και θέματα ευρύτερα που ενδιαφέρουν την περιοχή  μας. Είμαι εδώ για την ανάπτυξη των διμερών σχέσεων, δεν είμαι εδώ για να αναπτύξω σχέσεις ανταγωνιστικά προς άλλες χώρες της περιοχής. Οι σχέσεις μας με το Ισραήλ δεν ετεροπροσδιορίζονται, δεν επηρεάζονται από την όποια συγκυρία. Θέλουμε να αναπτύξουμε σχέσεις κοιτώντας στο μέλλον.

Να μου επιτρέψετε να πω ότι συμμεριζόμαστε απόλυτα τις ανησυχίες γύρω από την ασφάλεια του κράτους του Ισραήλ, υποστηρίζουμε το Ισραήλ και υποστηρίζουμε το νόμιμο δικαίωμά του που απορρέει από το Διεθνές Δίκαιο στην αυτοάμυνα και βεβαίως καταδικάζουμε όλες εκείνες τις τρομοκρατικές ενέργειες από οργανώσεις που δρουν από τα κατεχόμενα Παλαιστινιακά εδάφη εναντίον πολιτών του Κράτους του Ισραήλ».

Ε. Μπαράκ: «Καλωσορίζουμε τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας της Ελληνικής Δημοκρατίας, κ. Πάνο Μπεγλίτη, κατά την πρώτη του επίσκεψη στο Ισραήλ ως Υπουργός Εθνικής Άμυνας. Μεταβιβάσαμε τις ευχαριστίες μας και στους Έλληνες και στην Ελληνική Κυβέρνηση για την άμεση βοήθεια που μας προσέφεραν όταν εκδηλώθηκε η πυρκαγιά στο όρος Καρμέλ.

Βλέπουμε με ικανοποίηση την εμβάθυνση και διεύρυνση των σχέσεων μεταξύ ημών και των Ελλήνων σε όλους τους τομείς, συμπεριλαμβανομένου και του τομέα ασφαλείας. Αμφότεροι είμαστε αρχαίοι λαοί που προσέφεραν πολλά στον παγκόσμιο πολιτισμό από αυτή τη γωνιά της Μεσογείου.

Κοιτώντας προς το μέλλον, επιθυμούμε να δούμε την εμβάθυνση και την διεύρυνση της συνεργασίας αυτής μεταξύ των κυβερνήσεων, μεταξύ των Υπουργείων Άμυνας και μεταξύ των λαών μας.

Σήμερα πρόκειται να υπογράψουμε με τον κ. Μπεγλίτη Μνημόνιο Συνεργασίας στον τομέα της ασφάλειας και ευχόμαστε ότι αυτό θα αποτελέσει την απαρχή και άλλων πολλών συμφωνιών συνεργασίας με την Ελληνική Κυβέρνηση. Και οι Έλληνες και εμείς βιώνουμε μια δύσκολη περίοδο, τόσο παγκόσμια όσο και στην περιοχή μας και πιστεύω πως η μεταξύ μας συνεργασία είναι θετική.»

Για οτιδήποτε νεότερο από την επίσημη επίσκεψη του Έλληνα υπουργού στο Ισραήλ θα σας ενημερώσουμε αμέσως.

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

8 thoughts on “Δήλωση Π. Μπεγλίτη υπέρ Ισραήλ «καρφί στο μάτι» της Τουρκίας

 1. ΜΟΛΙΣ ΠΕΡΑΣΑΜΕ ΣΤΗΝ ΑΝΤΙΠΕΡΑ ΟΧΘΗ, ΚΑΙ ΑΠΟ ΑΥΡΙΟ Ο ΑΡΑΒΙΚΟΣ ΚΟΣΜΟΣ ΘΑ ΜΑΣ ΒΛΕΠΕΙ ΜΕ ΑΛΛΟ ΜΑΤΙ.
  ΜΕ ΑΥΤΕΣ ΤΙΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΧΑΛΑΣΑΜΕ ΤΙΣ ΣΧΕΣΕΙΣ ΜΑΣ ΜΕ ΤΟΥΣ ΑΡΑΒΕΣ.

 2. ΥΓ:
  ΔΕΝ ΒΛΕΠΩ ΚΑΝΕΝΑ ΚΑΡΦΙ ΣΕ ΚΑΝΕΝΑ ΜΑΤΙ ΚΑΜΙΑΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ.
  ———————-
  ΕΥΧΗΣ ΕΡΓΟΝ ΘΑ ΗΤΑΝ ΝΑ ΓΥΡΙΣΕΙ ΜΕ ΤΙΣ ΑΠΟΣΚΕΥΕΣ ΤΟΥ ΦΟΡΤΩΜΕΝΕΣ [ΣΤΗΝ ΚΥΡΙΟΛΕΞΙΑ] ΜΕ ΜΕΡΙΚΕΣ [ΛΙΓΕΣ] ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΒΛΗΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΑ LEOPARD HELL.!! ΕΠΕΙΓΟΝ!!

 3. ΣΥΜΦΩΝΩ ΣΕ ΜΕΓΑΛΟ ΒΑΘΜΟ ΜΕ ΤΟΝ ΕΡΟΝΥΜΟ.Η ΔΗΛΩΣΗ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΠΡΟΞΕΝΙΣΕΙ ΑΛΓΙΝΗ ΕΝΤΥΠΩΣΗ ΣΤΟΥΣ ΑΡΑΒΕΣ,ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΚΑΤΙ ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΟ ΑΠΟ ΤΗ ΜΕΡΙΑ ΤΩΝ ΙΣΡΑΗΛΙΝΩΝ.ΑΟΡΙΣΤΟΛΟΓΙΕΣ ΚΑΙ ΤΥΠΙΚΑ ΓΛΥΨΙΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΦΩΤΙΕΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ.ΕΓΩ ΘΑ ΗΜΟΥΝ ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΜΕΝΟΣ ΜΕ ΜΙΑ ΠΙΟ ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΗ ΔΗΛΩΣΗ ΑΠΟ ΤΟΝ ΜΠΑΡΑΚ ΤΟΥ ΣΤΥΛ «ΟΙ ΣΧΕΣΕΙΣ ΜΕ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΑΡΧΙΖΟΥΝ ΝΑ ΛΑΜΒΑΝΟΥΝ ΧΑΡΑΚΤΗΡΑ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΟΥ ΕΤΑΙΡΟΥ».Η ΠΑΡΟΥΣΑ ΔΗΛΩΣΗ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΕΙ ΑΔΙΑΦΟΡΗ,ΧΛΙΑΡΗ,ΑΚΡΩΣ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗ ΚΑΙ ΕΠΙΦΥΛΑΚΤΙΚΗ.ΕΓΩ ΤΟ ΞΑΝΑΛΕΩ ΠΩΣ ΜΕ ΤΟ ΙΣΡΑΗΛ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΡΑΤΑΜΕ ΜΙΚΡΟ ΚΑΛΑΘΙ.ΑΠΟ ΤΗ ΜΙΑ ΤΟΥΣ ΚΑΤΑΛΑΒΑΙΝΩΜ ΠΩΣ ΜΕΤΑ ΤΟ ΠΑΤΑΤΡΑΚ ΜΕ ΤΟΥΣ «ΣΥΜΜΑΧΟΥΣ» ΤΟΥΡΚΟΥΣ,ΔΥΣΚΟΛΑ ΕΜΠΙΣΤΕΥΕΣΑΙ ΕΥΚΟΛΑ ΑΛΛΗ ΧΩΡΑ.ΚΑΙ ΕΜΕΙΣ ΟΜΩΣ ΕΧΟΥΜΕ ΝΑ ΧΑΣΟΥΜΕ ΝΟΜΙΖΩ ΠΟΛΥ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΠ’ΟΤΙ ΟΙ ΙΣΡΑΗΛΙΝΟΙ ΑΝ ΜΑΣ ΔΩΣΟΥΝ ΥΠΟΣΧΕΣΕΙΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΤΗΡΗΣΟΥΝ ΣΤΟ ΤΕΛΟΣ.

 4. @4Kai τι κερδίσαμε αγαπητέ Σκεπτόμενε τόσες δεκαετιες που είμαστε πιο Αραβες και απο τούς Αραβες και είμαστε η τελευταία Ευρωπαική χώρα που ανεγνωρισε το Ισραήλ;Οτι και να μη..παρουμε με τη νεα συμμαχία μας θα είναι οπωσδήποτε περισσότερα απο οσα κερδίσαμε απο τους Αραβες που ολοι τους εχουν υποστηρίξει σε καθε ευκαιρία τους Τουρκοκύπριους.

 5. ΦΙΛΕ Δ.Ι,ΥΠΑΡΧΕΙ ΜΙΑ ΠΑΡΑΜΕΤΡΟΣ Σ’ΑΥΤΟ ΤΟ ΘΕΜΑ ΠΟΥ ΔΕΝ ΥΠΟΛΟΓΙΖΕΙΣ.ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΑΡΑΒΕΣ ΤΟΣΑ ΧΡΟΝΙΑ ΔΕΝ ΚΕΡΔΙΣΕΣ ΤΙΠΟΤΑ ΧΕΙΡΟΠΙΑΣΤΟ ΓΙΑΤΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΝΔΡΕΑ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΚΑΝΕΝΑΣ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΔΕΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕ ΝΑ ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΤΕΙ ΤΗΝ ΣΧΕΣΗ ΠΟΥ ΕΙΧΕ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΘΕΙ,ΤΗΝ ΟΠΟΙΑ ΔΕΝ ΘΑ ΚΡΙΝΩ ΑΝ ΗΤΑΝ ΣΩΣΤΗ Η ΛΑΘΟΣ.ΤΟ ΜΟΝΟ ΒΕΒΑΙΟ ΕΙΝΑΙ ΠΩΣ ΑΝ ΗΘΕΛΕ Η ΕΛΛΑΔΑ ΜΠΟΡΟΥΣΕ ΝΑ ΕΧΕΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΣΤΕΡΕΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ ΜΕ ΤΟΥΣ ΑΡΑΒΕΣ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΤΟΜΕΙΣ ΚΑΙ ΜΑΛΙΣΤΑ ΣΕ ΜΙΑ ΕΠΟΧΗ ΠΟΥ, ΩΣ ΓΝΩΣΤΟ, ΟΙ ΑΡΑΒΕΣ ΑΠΕΧΘΑΝΟΝΤΑΝ ΤΟΥΣ ΤΟΥΡΚΟΥΣ.ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΑ ΤΟ ΚΕΡΔΟΣ ΠΟΥ ΕΠΙΔΙΩΚΟΥΜΕ ΑΠΟ ΤΗ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΟ ΙΣΡΑΗΛ ΘΑ ΟΦΕΙΛΕΤΑΙ ΣΤΟ ΓΕΓΟΝΟΣ ΚΑΙ ΜΟΝΟ ΟΤΙ ΔΟΥΛΕΥΟΥΜΕ ΠΑΝΩ ΣΤΗ ΣΥΣΦΙΞΗ ΤΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ Μ’ΑΥΤΟ (ΓΙΑ ΔΙΑΦΟΡΟΥΣ ΛΟΓΟΥΣ).Η ΟΥΣΙΑ ΣΤΟ ΕΠΙΔΙΩΚΟΜΕΝΟ ΚΕΡΔΟΣ ΕΙΝΑΙ ΟΤΙ ΘΑ ΠΡΟΕΡΘΕΙ,ΑΝ ΠΡΟΕΡΘΕΙ,ΑΠΟ ΤΟ ΓΕΓΟΝΟΣ ΟΤΙ ΚΑΙ ΟΙ ΕΒΡΑΙΟΙ ΕΧΟΥΝ ΣΥΜΦΕΡΟΝ ΑΠΟ ΑΥΤΗ.ΑΝ ΔΕΝ ΕΙΧΑΝ ΣΥΜΦΕΡΟΝ,ΟΠΩΣ ΣΥΝΕΒΑΙΝΕ ΠΑΛΑΙΟΤΕΡΑ,ΞΕΡΕΙΣ ΤΙ ΘΑ ΓΙΝΟΝΤΑΝ.ΧΕΣΜΕΝΟΥΣ ΘΑ ΜΑΣ ΕΙΧΑΝ.ΓΙΑ ΝΑ ΜΗ ΜΑΚΡΥΓΟΡΩ,ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΘΕΛΩ ΝΑ ΠΩ ΕΙΝΑΙ ΟΤΙ ΚΑΛΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΚΑΙ ΕΠΙΔΙΩΚΟΥΜΕ ΤΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ ΜΕ ΤΟ ΙΣΡΑΗΛ (ΓΙΑΤΙ ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ ΤΩΡΑ ΤΟ ΣΥΜΦΕΡΟΝ ΜΑΣ),ΑΛΛΑ ΚΑΛΟ ΘΑ ΗΤΑΝ ΝΑ ΑΦΗΣΟΥΜΕ ΣΤΗΝ ΑΚΡΗ ΤΟΥΣ ΟΠΟΙΟΥΣ ΕΥΣΕΒΕΙΣ ΠΟΘΟΥΣ ΚΑΙ ΝΑ ΔΟΥΜΕ ΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΟΠΩΣ ΕΙΝΑΙ.ΤΟ ΙΣΡΑΗΛ ΕΙΝΑΙ ΚΡΑΤΟΣ ΠΟΥ ΛΕΕΙ ΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΟΠΩΣ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΕΧΕΙ ΠΕΙ ΠΩΣ Η ΕΛΛΑΔΑ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΙΣΕΙ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ ΣΕ ΕΠΙΠΕΔΟ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΟΥ ΕΤΑΙΡΟΥ ΠΡΑΓΜΑ ΠΟΥ ΤΟ ΟΔΗΓΕΙ ΝΑ ΕΞΑΝΤΛΗΣΕΙΣ ΠΡΩΤΑ ΚΑΘΕ ΠΕΡΙΘΩΡΙΟ ΣΥΜΒΙΒΑΣΜΟΥ ΜΕ ΤΟΥΣ ΤΟΥΡΚΟΥΣ.ΤΙΣ ΜΙΣΕΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΚΙΝΗΣΕΙΣ ΠΟΥ ΚΑΝΕΙ ΣΕ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΕΜΑΣ (ΠΧ ΠΕΡΙΠΟΛΙΕΣ HERON),ΤΙΣ ΕΚΛΑΜΒΑΝΩ ΣΑΝ ΕΜΜΕΣΟ ΕΚΒΙΑΣΜΟ,ΣΑΝ ΠΙΕΣΗ ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΤΟΥΡΚΟΥΣ ΩΣΤΕ ΝΑ ΣΥΜΦΟΡΦΩΘΟΥΝ.ΕΜΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗ ΜΕΡΙΑ ΜΑΣ ΝΑ ΠΑΡΟΥΜΕ ΟΣΑ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΠΑΡΟΥΜΕ ΚΑΙ ΝΑ ΑΠΛΩΝΟΥΜΕ ΤΑ ΠΟΔΙΑ ΜΑΣ ΜΕΧΡΙ ΕΚΕΙ ΠΟΥ ΦΤΑΝΕΙ ΤΟ ΠΑΠΛΩΜΑ.ΑΝ ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ Η ΣΥΡΡΑΞΗ ΤΟΤΕ ΣΥΡΡΑΞΗ,ΑΝ ΟΧΙ ΤΟΤΕ ΚΕΡΔΗ ΣΕ ΑΛΛΑ ΕΠΙΠΕΔΑ.

 6. @6Φιλε Σκεπτόμενε συμφωνώ απόλυτα με όσα γραφεις,φυσικά και το Ισραήλ κοιτάει πανω από όλα το συμφέρο του,όπως και καθε σοβαρό κρατος,και το ιδιο έπρεπε να είχαμε κανει και εμέίς α ν έ κ α θ ε ν πράγμα που δεν εφαρμόσαμε,η πολιτική μας απέναντι των Αράβων δεν ήταν ρεαλιστική αλλά εμφορείτο απο ενα ανεξήγητο καιμονόπλευρα υπερ των Αραβων συναισθηματισμό πολλές φορές ε ν α ν τ ί ω ν των συμφερόντων μας,και η ανταμοιβή μας ήταν η εκδιωξη των Ελλήνων απο την Αίγυπτο,α δ ι α μα ρ τ υ ρ η τ α (!!!)απο μερους μας πρός χαριν..της φιλίας μας(!!)Στη σημερική δυσκολη απο πολλες απόψεις χρονική συγκυρία,η συμμαχία με το Ισραήλ είναι μονόδρομος,και,φυσικά..βλεποντας και κανοντας.Στις διεθνείς σχεσεις δεν υπάρχουν συναισθηματισμοί αλλά μόνο(και πάντοτε)συμφεροντα,που και αυτά αλλάζουν αναλογα με τις εξελίξεις.Ευχαριστώ για την απάντηση.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s