"Greek National Pride" blog / ΕΛΛΑΔΑ / ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΙΣΤΟΡΙΑ / Περιοδικά Άμυνας και εξοπλισμών

ΣΤΡΑΤΟΙ & ΤΑΚΤΙΚΕΣ #17, Σεπτέμβριος – Οκτώβριος 2011


 


Είναι δυνατόν ένας πολιτικός. δηλωμένος φίλος του «γερμανικού μπλοκ» και θεωρούμενος ως θετικά διακείμενος προς το φασιστικό σύστημα, να προβλέπει ορθώς τις εξελίξεις και να αποφασίζει «με κρύο αίμα» την ένταξη της χώρας του στον συνασπισμό που τελικά θα κερδίσει τη μεγάλη σύγκρουση;

Η Ιστορία του Ιωάννη Μεταξά είναι συναρπαστική.

Στο “Στρατοί και Τακτικές” που κυκλοφορεί στα περίπτερα (Σεπτέμβρης-Οκτώβρης 2011) μπορείτε να διαβάσετε:

 1940. Η νικηφόρος στρατηγική του Ι. ΜΕΤΑΞΑ. Προβλέποντας την έκβαση του Β΄ ΠΠ

Με την ευκαιρία συμπλήρωσης 71 ετών από την ιταλική εισβολή στην Ελλάδα και τις συνεχιζόμενες προσπάθειες μερίδας συγκεκριμένης ιδεολογικοπολιτικής κατεύθυνσης, η οποία αδυνατεί να αποδεχθεί τον απόλυτα καθοριστικό ρόλο του Ιωάννη Μεταξά στην απόφαση άρνησης αποδοχής του τελεσίγραφου της Ρώμης, παρουσιάζουμε μια μοναδική και άκρως διαφωτιστική μελέτη.

• Ο άγνωστος Ιταλομάχος ήρωας. Ο πορθητής του Πόγραδετς υποστράτηγος Μουτούσης
Ο υποστράτηγος Σωτήριος Μουτούσης υπήρξε μια διακεκριμένη και ηρωική φυσιογνωμία, μετέχοντας σε όλες τις ιστορικές συγκρούσεις του Ελληνισμού του 20ού αιώνα. Οι στρατιωτικές του ικανότητες δοκιμάστηκαν και επιβραβεύτηκαν με πλήθος μετάλλια και τιμητικές προαγωγές, από τους Βαλκανικούς πολέμους μέχρι και τον Εμφύλιο.

• 1943-1963. Οι «Καταραμένοι» στρατιώτες. Οι Πολωνοί πατριώτες μάχονται τις ορδές του Στάλιν
Ο όρος «καταραμένοι» στρατιώτες αναφέρεται στους Πολωνούς μαχητές που αντιστάθηκαν στον σοβιετικό ζυγό, από το 1944 μέχρι και τις αρχές της δεκαετίας του 1960. Παρόμοια αντιστασιακά κινήματα υπήρξαν σε όλες τις ανατολικοευρωπαϊκές χώρες που πέρασαν στη σοβιετική κυριαρχία από το 1944, όπως στις Βαλτικές χώρες –Λετονία, Εσθονία, Λιθουανία– αλλά και στη Ρουμανία και την Ουκρανία.

• 1921. Οι μάχες Σαπάντζας και Κάλε Γκρότο. Δόξα και αίμα στις πύλες της Άγκυρας
Εφέτος συμπληρώνονται 90 έτη από την ημερομηνία που ο Ελληνικός Στρατός ξεκίνησε τη μεγάλη του επίθεση προς την Άγκυρα, διαβαίνοντας τον ποταμό Σαγγάριο και την Αλμυρά Έρημο. Το παρόν άρθρο δεν διεκδικεί ιστορικές δάφνες. Αποτελεί απλώς έναν ταπεινό φόρο τιμής στους χιλιάδες Έλληνες μαχητές που με τον ηρωισμό τους έγραψαν χρυσές σελίδες δόξας στις γυμνές βουνοκορφές του κεντρικού μικρασιατικού υψιπέδου. Παράλληλα όμως επιχειρεί να καταδείξει τα ευρύτερα αίτια της αποτυχίας της τεράστιας εκείνης εθνικής προσπάθειας.

 1940. RAF εναντίον Regia Aeronautica. H Bρετανική Αεροπορία καταργεί την ιταλική υπεροπλία στον αέρα
Παρά το γεγονός ότι το πρόγραμμα εκσυγχρονισμού και επανεξοπλισμού της RAF, της Βρετανικής Αεροπορίας, δεν είχε ολοκληρωθεί το 1940, η δράση της σε όλα τα μέτωπα (Ευρώπη, Βόρεια Αφρική και Μέση Ανατολή) αποδεικνύει ότι στις αρχές του Β΄ Παγκοσμίου πολέμου ήταν η καλύτερη αεροπορία του κόσμου. Ακόμα και μετά την απώλεια πολύτιμων αεροπλάνων και πληρωμάτων στη Μάχη της Γαλλίας κατόρθωσε να καθυστερήσει αποφασιστικά την επιχείρηση «Θαλάσσιος Λέων» και να απαγορεύσει την κυριαρχία της πανίσχυρης Luftwaffe πάνω από τη Γηραιά Αλβιώνα, προξενώντας της παράλληλα τεράστια –υλική και ψυχολογική– φθορά.

 1951. Tα πρώτα Jet στην Ελλάδα. 60 χρόνια αεριωθούμενα στην Πολεμική αεροπορία
Παρασκευή 21 Σεπτεμβρίου του 1951. Μία εξόχως σημαντική ημέρα για την Ελληνική Πολεμική Αεροπορία. Δύο αεριωθούμενα εκπαιδευτικά Τ-33, με χειριστές έναν Αμερικανό και έναν Ελληνοαμερικανό, προσγειώνονται στο αεροδρόμιο της Ελευσίνας· το μοναδικό στην Ελλάδα, πέρα από το Ελληνικό, με διάδρομο κατάλληλο να «εξυπηρετήσει» αεριωθούμενα αεροπλάνα.

• 1945. H σύλληψη του επιλοχία Σούμπερτ. Ο δήμιος της Κρήτης & της Μακεδονίας στο δόκανο της Ελληνικής Αστυνομίας
Μετά την Κατοχή καταρτίστηκε σύμφωνα με τις συντακτικές πράξεις 73 και 90/1945 το Ειδικό Στρατοδικείο Εγκληματιών Πολέμου στη χώρα μας, με αποστολή να δικάσει τους υπαίτιους Γερμανούς, Αυστριακούς, Ιταλούς, Βουλγάρους και Αλβανούς της Τσαμουριάς εγκληματίες πολέμου. Στο πλαίσιο αυτό ζητήθηκε από την αρμόδια συμμαχική επιτροπή να εκδοθούν όσοι εγκλημάτησαν σε βάρος του ελληνικού λαού.

ΒΙΒΛΙΟ – ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ

defence-point

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s