"Greek National Pride" blog / ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ

Ισραηλινά οπλικά συστήματα: προτεραιότητα οι SPICE


Αναφορικά με την επίσημη επίσκεψη του υπουργού Εθνικής Άμυνας κου Μπεγλίτη στο Ισραήλ και παρά τα πολλά γραφόμενα  σχετικά με τις νέες προοπτικές προμήθειας ισραηλινών οπλικών συστημάτων και τις εικασίες (ευχολογίες  τις περισσότερες φορές) ότι θα ανοίξουν οι… κρουνοί της ισραηλινής πολεμικής βιομηχανίας, η πραγματικότητα –όπως πάντα- παραμένει διαφορετική. Συζητήσεις μεν έγιναν πολλές και ο Έλληνας υπουργός μαζί με την συνοδεία του επισκέφθηκαν τις δυο  κρατικές ισραηλινές αμυντικές βιομηχανίες, τη Rafael και IAI.  Από αυτές τις συζητήσεις ανακύπτει ότι προοπτικές συνεργασίας στον αμυντικό τομέα υπάρχουν και θα αναφερθούμε σε αυτές σε άλλες αναρτήσεις.

Μοναδική όμως προτεραιότητα προμήθειας και με δεδομένο ότι το ελληνικό πλέγμα «δομή δυνάμεων – εξοπλιστικά προγράμματα –(και το κυριότερο) διαθέσιμα κονδύλια» παραμένει σε εκκρεμότητα, ήταν και είναι το «πακέτο» των βομβών SPICE.

Όπως γράφαμε και εδώ η πρόθεση προμήθειας δεν είναι καινούργια και έχει περάσει μάλιστα από… σαράντα κύματα και από την περίεργη διαχείριση… προκήρυξης διαγωνισμού παλαιότερα από την ΓΔΑΕΕ, παρά το γεγονός ότι η ανάγκη ήταν προσδιορισμένη και ο προμηθευτής ένας και μοναδικός, η Rafael. [Για να είμαστε ακριβοδίκαιοι πάντως ο παλαιός νόμος περί προμηθειών ήταν ανίκανος να καλύψει μια τέτοια περίπτωση και η άλλη διέξοδος ήταν η απ’ ευθείας ανάθεση, συνεχίζοντας τις παλαιότερες αμαρτωλές πρακτικές. Επιλέχθηκε έτσι για τη… νομιμοποίηση η μέθοδος του… διαγωνισμού]. Ο διαγωνισμός φυσικά ακυρώθηκε στη συνέχεια, αλλά το πρόγραμμα προμήθειας έμεινε σε εκκρεμότητα, αφήνοντας μετέωρες και τις ανάγκες της ΠΑ για 300 SPICE 1000 (1000 λιβρών με πυρήνα βόμβες  Mk83) και 100 SPICE 2000 (2000 λιβρών με πυρήνα Mk84). Θα πρέπει μάλιστα να σημειωθεί ότι οι ελληνικές ανάγκες είναι μεγαλύτερες και οι παραπάνω ποσότητες που είχαν προϋπολογιστεί το 2006, αποτελούσαν την πρώτη παρτίδα.

ίναι εύκολα κατανοητό και έχει αποδειχθεί πέραν πάσης αμφιβολίας από πρόσφατες συγκρούσεις (μη εξαιρουμένης και της επιχείρησης «Unified Protector», όπου το 94% των όπλων που χρησιμοποιήθηκαν ήταν κατευθυνόμενα) ότι τα μη κατευθυνόμενα όπλα αέρος-εδάφους δεν έχουν πλέον καμία θέση στο σύγχρονο πεδίο μάχης (δεν είχαν εδώ και δεκαετίες). Η ΠΑ βέβαια στηρίζεται σε μεγάλο βαθμό σε βόμβες κατευθυνόμενες με λέιζερ, που όμως θεωρούνται πλέον και αυτές «αναχρονιστικές» καθώς η χρήση τους δεσμεύει το αεροσκάφος καταύγασης για μεγάλο χρονικό διάστημα πάνω από τον στόχο, ενώ επιπλέον υπάρχουν πολλοί περιορισμοί στην διαδικασία από την ύπαρξη στην περιοχή νεφών, καπνού, σκόνης κ.ά.

Αυτοκατευθυνόμενες βόμβες (release-and-forget) είναι πλέον οι μοναδικές που μπορούν να εγγυηθούν επιχειρησιακά αποτελέσματα, με τις JDAM/GPS αλλά και τον συνδυασμό LJDAM/λέιζερ/GPS να κυριαρχούν. Μοναδική σχεδόν άλλη επιλογή είναι οι SPICE, με εξαίρεση ίσως τα γαλλικά AASM που αναδείχθηκαν σε μεγάλους πρωταγωνιστές στην Λιβύη και που όμως απαιτούν πιστοποίηση σε μη γαλλικής προέλευσης αεροσκάφη (πρακτικά εκτός Rafale).

Το μεγάλο πλεονέκτημα όμως των SPICE (που θα πρέπει να σημειωθεί ότι είναι και ακριβότερες από τις αντίστοιχες συλλογές των JDAM) είναι ότι δεν εξαρτώνται από δορυφορική πλοήγηση GPS, την αχίλλειο πτέρνα όλων αυτών των συστημάτων, που εκτός του ότι μπορεί να παρεμβληθεί, η διαθεσιμότητα  και ακρίβειά της βρίσκεται αποκλειστικά σε αμερικανικά χέρια (εάν η Ουάσιγκτον κλείσει τους διακόπτες των δορυφόρων και διακόψει ή μειώσει την ακρίβεια των εκπομπών τους μέσω επιλογής καναλιών, τα όπλα αυτά γίνονται άχρηστα). Η επιλογή των SPICE υπό αυτό το πρίσμα είναι «σοφή» για τις ανάγκες της ΠΑ, ενώ επιπλέον υπάρχει η πληροφορία ότι οι Ισραηλινοί μπορούν να προσαρμόσουν εύκολα το όπλο στις περισσότερες εκδόσεις/Βlock  των F-16, κάτι σημαντικό για την ΠΑ, αν και το ενδιαφέρον εστιάζεται κυρίως για τα Block 52+ και ίσως και τα Block 50. Η πιο πρόσφατη εξέλιξη στο θέμα –άσχετη φυσικά με την επίσκεψη Μπεγλίτη- ήταν ότι η Επιτροπή Εξοπλιστικών Προγραμμάτων και Συμβάσεων της Βουλής ενέκρινε το πρόγραμμα και έγινε το τελικό βήμα για την υλοποίηση του, που θα γίνει με διακρατική συμφωνία μεταξύ των δύο χωρών. Το ζήτημα είναι τώρα να βρεθούν και τα κονδύλια, διότι πραγματικά η απόκτηση των SPICE θα αυξήσει κατακόρυφα τις δυνατότητες κρούσης της ΠΑ.

http://ptisidiastima.wordpress.com/

One thought on “Ισραηλινά οπλικά συστήματα: προτεραιότητα οι SPICE

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s