"Greek National Pride" blog / ΔΟΛΙΟΦΘΟΡΑ / ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ / ΕΛΛΑΔΑ / Κύπρος

Κύπρος: Θα κατέστρεφαν τα φονικά κοντέινερ την ημέρα της έκρηξης


Νέα δεδομένα για την τραγωδία στην Κύπρο βάζει με την κατάθεση του στην Ερευνητική Επιτροπή ο Παναγιώτης Στυλιανίδης, ο οποίος ανήκει στο πολιτικό προσωπικό του Υπουργείου Άμυνας με καθήκοντα προϊσταμένου στον τομέα έργων .

Ο κ. Στυλιναδής υποστήριξε ότι στις 11 Ιουλίου, ημέρα της φονικής έκρηξης στη ναυτική βάση της Εθνικής Φρουράς θα καταστρεφόταν η πυρίτιδα, που υπήρχε στα εμπορευματοκιβώτια από τη Διεύθυνση Υλικού Πολέμου του ΓΕΕΦ.

Ο κ. Στυλιανίδης ανέφερε ότι αυτή ήταν η τελική απόφαση, που λήφθηκε σε σύσκεψη στις 8 Ιουλίου. Υποστήριξε ότι από τις επιστολές του υπουργού Άμυνας κατά την επίμαχη περίοδο, Κώστα Παπακώστα, προκύπτει ότι «ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, Δημήτρης Χριστόφιας, από την αρχή της διαδικασίας κατάσχεσης του πλοίου με το φονικό φορτίο, αλλά και για την επιλογή της ναυτικής βάσης στο Μαρί για την «προσωρινή» τοποθέτησή του, ήταν ενήμερος«.

 

 

Ο κ. Στυλιανίδης ανέφερε επίσης πως ο κ. Γεώργιος Γεωργιάδης, επικεφαλής της διεύθυνσης Υλικού Πολέμου την περίοδο εκείνη, ήταν αυτός που πρότεινε τρεις υποψήφιους χώρους τοποθέτησης του φορτίου, ωστόσο την τελική απόφαση, που ήταν το Μαρί, την κατονόμασε ο υπουργός Άμυνας. Ανέφερε, επίσης, ότι σε καμία σύσκεψη και σε καμία επιστολή δεν αναφέρονται οι λόγοι για τους οποίους επιλέγηκε το Μαρί. «Απλώς», είπε, «δόθηκαν οδηγίες από τον Υπουργό Άμυνας».

Ο κ. Στυλιανίδης, ο οποίος κατά τον κ. Πολυβίου, τήρησε από την αρχή της όλης υπόθεσης με το φορτίο το 2009 μια «σοβαρή και υπεύθυνη στάση», ανέφερε ότι μετά από την επιστολή που του έστειλε στις 28 Μαΐου 2009 ο τέως αρχηγός ΓΕΕΦ, Πέτρος Τσαλικίδης, μιλώντας για κινδύνους αλλοίωσης και αυτοανάφλεξης από την υπαίθρια αποθήκευση ή εναπόθεση του φορτίου, έστειλε επιστολές προς το υπουργείο Εξωτερικών και ζητούσε οδηγίες για τη διαχείριση του ζητήματος. Η απάντηση είναι οι γνωστές αναφορές του ΥΠΕΞ ότι δηλαδή «εξακολουθούν να υφίστανται οι λόγοι φύλαξης του φορτίου στη συγκεκριμένη περιοχή».

Μιλώντας για τη σύσκεψη της 7ης Φεβρουαρίου 2011, η οποία όπως έχει λεχθεί από άλλους μάρτυρες συγκλήθηκε μετά από την έκθεση της Γενικής Ελέγκτριας, ο κ. Στυλιανίδης ανέφερε ότι το ΓΕΕΦ δεν ήταν αρμόδιο να στείλει τα δείγματα της πυρίτιδας στο εργαστήριο στην Ελλάδα για έλεγχο (σ.σ. ενδεχομένως να είναι και ο λόγος για τον οποίο δεν έγινε ποτέ αυτός ο έλεγχος αλλοίωσης της πυρίτιδας στον οποίο αναφέρθηκε ο συνταγματάρχης Λάμπρος Λάμπρου στην κατάθεσή του). Αυτή την αρμοδιότητα, είπε, την είχε το ΥΠΑΜ.

Ο κ. Στυλιανίδης κατάγγειλε επίσης ότι δεν ήταν η μόνη περίπτωση στρέβλωσης του συστήματος.Υπήρξαν, σημείωσε, και καθυστερήσεις από το ΓΕΕΦ, σε ό,τι αφορά στις κατεπείγουσες επιστολές επί του θέματος που έπρεπε να φτάσουν στο ΥΠΑΜ.

πηγή :  newsbomb 

Σχολιάστε