Της ΚΑΤΕΡΙΝΑΣ ΦΛΩΡΟΥ
Χρέη που ξεπερνούν τα 30 δισ. ευρώ, από το σύνολο των 42 δισ. ευρώ, θα προσπαθήσει να εισπράξει το υπουργείο Οικονομικών μετά τη δημοσιοποίηση της «μαύρης λίστας» 6.000 επιχειρήσεων – μεγαλοοφειλετών.
Η κυβέρνηση, με την επικοινωνιακή αυτή μέθοδο, στέλνει το μήνυμα και σε… ώτα μη ακουόντων, καθώς η καταγραφή περιλαμβάνει και εταιρείες – φαντάσματα, οι οποίες έχουν βάλει λουκέτο για δεκαετίες. Ετσι, λοιπόν, ενώ από τη μια πλευρά εμφανίζεται «πρωταθλητής» στα χρέη ο ΟΣΕ με 1,26 δισ. ευρώ, από την άλλη ζητούνται πάνω από 200 εκ. ευρώ από τη ΧΡΩΠΕΙ, την «Πειραϊκή Πατραϊκή», το «Μινιόν», και την «υπό εκκαθάριση παλιά», όπως αναφέρεται Τράπεζα Κρήτης…
Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η ΧΡΩΠΕΙ Χρωματουργεία Πειραιώς, η οποία ιδρύθηκε το 1883 για να ενταχθεί το 1980 στις προβληματικές επιχειρήσεις και να κλείσει οριστικά το 1989. Με δεδομένο ότι τα χρέη δεν διαγράφονται, η εταιρεία στέκει ως οφειλέτης – φάντασμα για 22 χρόνια (!..).
Στον αντίποδα, τα στοιχεία αναδεικνύουν πρωταθλητές δημόσιες επιχειρήσεις με εκατομμύρια ευρώ χρέη. Ο ΟΣΕ καταλαμβάνει την κορυφή και οφείλει 1,26 δισ. ευρώ, ενώ ακολουθούν ο Οργανισμός Αστικών Συγκοινωνιών με 163,57 εκ. ευρώ, ο ΟΑΕ με 70,44 εκ. ευρώ, καθώς και δημοτικές επιχειρήσεις. Σημαντικές οφειλές καταγράφονται στις περισσότερες κατηγορίες επιχειρήσεων, όπως στον κλάδο τροφίμων και της εστίασης, την κλωστοϋφαντουργία, τον τουρισμό, τις κατασκευές, την αγορά κοσμημάτων κ.λπ.
Κατόπιν των παραπάνω, από το υπουργείο σημειώνεται ότι η δημοσίευση με… ονοματεπώνυμο «θα βοηθήσει σημαντικά στη βελτίωση απόδοσης της συλλογής των εσόδων και στην εμπέδωση εμπιστοσύνης μεταξύ του υπουργείου και των φορολογούμενων μέσω της προώθησης της διαφάνειας».
Επί της διαδικασίας, αναφέρεται ότι η επιλογή έγινε με βάση ληξιπρόθεσμες δόσεις οφειλών με ημερομηνία λήξης ώς 5/9/2010 και με προσαυξήσεις εκπρόθεσμης καταβολής έως την ημερομηνία άντλησης 5/9/2011. Στις συγκεκριμένες καταστάσεις δεν περιλαμβάνονται οφειλές οι οποίες έχουν υπαχθεί σε διευκόλυνση τμηματικής καταβολής ή σε νομοθετική ρύθμιση τμηματικής καταβολής και οι οφειλές για την καταβολή των οποίων έχει διαταχθεί αναστολή με δικαστική απόφαση σύμφωνα με τα οριζόμενα στο άρθρο 3 της ΠΟΛ 1185/2011. Η άντληση των στοιχείων, πραγματοποιήθηκε σύμφωνα με τα στοιχεία των βάσεων δεδομένων TAXIS/ICIS της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων, όπως αυτά ενημερώνονται και τηρούνται από τις ΔΟΥ και τα Τελωνεία.
Αναλυτικά οι επιχειρήσεις έχουν αναρτηθεί από το υπουργείο Οικονομικών στην ηλεκτρονική σελίδα http://link.minfin.gr/ofeilesNP
ΕΙΚΟΝΙΚΑ ΤΑ ΠΟΣΑ ΠΟΥ ΧΡΩΣΤΟΥΝ ΟΙ ΟΜΑΔΕΣ
Στη λίστα με τους μεγαλοοφειλέτες του Δημοσίου φιγουράρουν και ουκ ολίγες ομάδες τόσο από το ποδόσφαιρο όσο και από το μπάσκετ. Ωστόσο τα ποσά που αναγράφονται ως οφειλόμενα, επί της ουσίας είναι εικονικά. Και αυτό διότι αφορούν το συνολικό χρέος που είχαν οι ομάδες αυτές, πριν υπαχθούν σε ρυθμίσεις. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα της ΑΕΚ. Το ποσό που αναγράφεται στη λίστα ως χρέος είναι 103.237.196,37 ευρώ. Ωστόσο πρόκειται για το συνολικό ποσό του χρέους που ρύθμισε η ΑΕΚ με την υπαγωγή στο άρθρο 44 το 2004. Από τη ρύθμιση αυτή, οι κιτρινόμαυροι οφείλουν να καταβάλουν συνολικά μόνο το 5%. Με ετήσιες δόσεις της τάξεως του 1,2 εκατ. ευρώ, οι οποίες πηγαίνουν μέχρι και το 2014. Μέχρι να αποπληρωθεί το ποσό αυτό, η οφειλή που φαίνεται στα… κιτάπια του κράτους είναι η συνολική. Προς της ρυθμίσεως. Εξ ου και το 103.237.196,37 ευρώ. Βεβαίως υπάρχει η πιθανότητα ο λόγος που βρίσκεται το όνομα της ΑΕΚ στη λίστα να είναι μια καθυστέρηση στην καταβολή της φετινής δόσης. Η ουσία είναι πως το ποσό που αναγράφεται είναι μάλλον εικονικό. Το ίδιο ισχύει και με τις άλλες ομάδες που βρίσκονται στη λίστα, οι οποίες επίσης έχουν κάνει διάφορες ρυθμίσεις για τις οφειλές τους προς το Δημόσιο. Πρόκειται για τις ΚΑΕ ΠΑΟΚ, ΠΑΕ Πανιώνιος, ΚΑΕ Άρης, ΠΑΕ Αθηναϊκός, ΚΑΕ Πανιώνιος, ΠΑΕ Καβάλα, ΠΑΕ ΑΕΛ, ΠΑΕ Προοδευτική, ΠΑΕ Ολυμπιακός Βόλου, ΚΑΕ Νήαρ Ηστ, ΠΑΕ Εδεσσαϊκός, ΠΑΕ Ακράτητος, ΠΑΕ Εθνικός.