"Greek National Pride" blog / ΑΟΖ / ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ / ΕΛΛΑΔΑ / Τουρκία

Ο μπέης Ερντογάν στήνει σκηνικό πολέμου


Σκηνικό πολέμου στήνει ο Ερντογάν προκειμένου να αρπάξει μερίδιο από τους φυσικούς πόρους (φυσικό αέριο, πετρέλαια) της ανατολικής Μεσογείου, απειλώντας το Ισραήλ και φυσικά Ελλάδα και Κύπρο, εκβιάζοντας τις ΗΠΑ και την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η Ελλάδα είναι το μικρότερο πρόβλημα-εμπόδιο για την Τουρκία, και η εμπειρία διδάσκει ότι συνήθως οι τουρκικοί εκβιασμοί έχουν και κάποιο αποτέλεσμα.

Οι απειλές της Άγκυρας προς το Ισραήλ είναι πρωτόγνωρες και αποτελούν ένα ερώτημα για τους ίδιους τους Αμερικανούς, τους Iσραηλινούς και βεβαίως για την (πελαγωμένη) Αθήνα

Κανείς δεν γνωρίζει έως πού μπορεί να φτάσουν οι τουρκικές απειλές, οι περισσότεροι, δε, πιστεύουν πως το θέμα είναι διαπραγματεύσιμο.

 

Όλοι, εκτός από τον Πάνο Μπεγλίτη (τον υπουργό Άμυνας) που θέλει να προλάβει τα δύσκολα και γι’ αυτό είναι ανήσυχος.

Ο κόσμος συνεχίζει να αλλάζει με μεγάλες ταχύτητες, όπως φάνηκε και στον αραβικό κόσμο.

Η ιστορικά καινούργια αραβική μεσαία τάξη πετάει τα σαθρά καθεστώτα ζητώντας μερίδιο στην εξουσία, αλλά και στην παγκοσμιοποιημένη οικονομική πραγματικότητα.

Ο Ρ.Τ. Ερντογάν ονειρεύεται ηγετικό ρόλο στο μουσουλμανικό κόσμο, επιδιώκει να εκπροσωπήσει τον αραβικό εξεγερμένο λαό στη διεθνή σκηνή. Στόχος, να αναγνωριστεί ο σημαντικός ρόλος της Τουρκίας σε μια περιοχή από την κεντρική Ασία έως τα Βαλκάνια και τη Λιβύη.

Κανείς δεν πρέπει να υποτιμήσει τα οφέλη που μπορεί να αποκομίσει, κανείς δεν πρέπει να αποκλείσει μια συμφωνία Ερντογάν με το Ισραήλ και την Ουάσινγκτον, παρά το γεγονός ότι σήμερα ο Τούρκος πρωθυπουργός εμφανίζεται απειλητικός προς όλους.

Ένα ακόμα casus belli

Οι απειλές βεβαίως άρχισαν και πάλι σε βάρος της Κύπρου και εμμέσως της Ελλάδας.

Η Τουρκία του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, 17 χρόνια μετά το casus belli (αιτία πολέμου) σε περίπτωση που η Ελλάδα επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα στα 12 ν.μ., εξήγγειλε ένα ακόμα casus belli, αυτή τη φορά σε βάρος της Κύπρου, σε περίπτωση που η Κυπριακή Δημοκρατία προχωρήσει σε γεωτρήσεις για ανεύρεση φυσικού αερίου στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της. Κάλεσε μάλιστα και τις ΗΠΑ να μην επιτρέψουν στην εταιρεία αμερικανικών συμφερόντων να προχωρήσει σε γεωτρήσεις.

Σαν να μην έφτανε αυτό, απειλεί και το Ισραήλ δηλώνοντας ότι δεν αναγνωρίζει πλέον τον αποκλεισμό της Γάζας, άρα το Ισραήλ.

Απέλασε από την Άγκυρα τον πρέσβη του Ισραήλ, κλιμακώνοντας την αντιπαράθεση για την υπόθεση του «Μαβί Μαρμαρά».

Η Άγκυρα απειλεί πλέον ευθέως το Ισραήλ ότι δεν του αναγνωρίζει το δικαίωμα να ελέγχει τη θαλάσσια περιοχή του, αλλά ούτε και να έχει λόγο για τις παλαιστινιακές περιοχές. Για το Τελ Αβίβ αυτό είναι στρατιωτική απειλή.

Δηλώνει ότι ο τουρκικός στόλος θα εγκατασταθεί στην περιοχή μεταξύ Κύπρου – Ισραήλ, Συρίας και Λιβάνου. Θα αξιοποιήσει τους ναυστάθμους σε Μαρμαρίδα (κοντά στο Καστελόριζο) και Αλεξανδρέττα (το λιμάνι που πήρε από τη Συρία).

Σε αυτό το παζλ των απειλών προσθέστε τρία ακόμα θέματα:

Τις επιθέσεις των τουρκικών στρατευμάτων στο Κουρδιστάν του βορείου Ιράκ, με αφορμή τη δράση των ομάδων του ΡΚΚ.

Τα προβλήματα που δημιουργεί η Άγκυρα και στη Συρία, ειδικά αυτή την περίοδο εν μέσω της εσωτερικής κρίσης και των αντιδράσεων της Δαμασκού.

Απειλεί και την Ευρωπαϊκή Ένωση αν αποδεχθεί να έχει η Κύπρος την προεδρία το α? εξάμηνο του 2012.

Η Τουρκία έχει ανοίξει την γκάμα των απειλών προς κάθε κατεύθυνση και αυτό είναι εξαιρετικά ανησυχητικό.

Προς το παρόν η Ουάσινγκτον κρατά χαμηλούς τόνους, δείχνοντας ότι δεν θεωρεί επικίνδυνα τα τουρκικά παιχνίδια. Το ίδιο και στο Ισραήλ, περιορίζονται στην υπόθεση του «Mavi Marmara».

Οι δηλώσεις όμως της Άγκυρας έχουν κλιμάκωση. Πρώτα ήταν ο υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, μετά ο Νταβούτογλου και στη συνέχεια ο ίδιος ο Ερντογάν.

Όλα αυτά συμβαίνουν την ώρα που υπάρχουν οικονομικά, άρα και εσωτερικά, προβλήματα και στις τρεις χώρες. Και στην Ελλάδα και στην Κύπρο και στο Ισραήλ.

paraskevi13

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s