"Greek National Pride" blog / ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ / ΕΛΛΑΔΑ / Τουρκία

Οι Τούρκοι αλιεύουν ανενόχλητοι στα ελληνικά χωρικά ύδατα


img_3826

Ζητούν οι Έλληνες ψαράδες από το Λιμενικό να ενισχύσει την παρουσία του στα ελληνικά χωρικά ύδατα, ώστε να αποτρέπεται η παράνομη αλίευση εδώ από τουρκικά καΐκια, αλλά εις μάτην.

Το αρμόδιο υπουργείο (ποιο είναι, κανείς δεν γνωρίζει…), ή καλύτερα (και γενικότερα) οι «αρμόδιοι», κωφεύουν.

Και οι Τούρκοι, ρημάζουν τον πλούτο των ελληνικών θαλασσών ανενόχλητοι, ενώ ενίοτε δημιουργούν, συνοδεία μάλιστα της τουρκικής ακτοφυλακής, επεισόδια εις βάρος των Ελλήνων αλιέων (βλ. Ίμια).

Ψαρεύουν έξω από τις ακτές μας!


Τα παραπάνω επισήμανε με δηλώσεις του ο αντιπρόεδρος του Αλιευτικού Συνδέσμου Μηχανοτρατών και Γρι-Γρι Αλεξανδρούπολης, Νίκος Χαρανάς, υπογραμμίζοντας ότι «από μαρτυρίες συναδέλφων μας προκύπτει πως τις τελευταίες ημέρες τα τουρκικά σκάφη, συστηματικά αλιεύουν γύρω από τη Λήμνο, σε 24ωρη βάση, παραβιάζοντας τα χωρικά μας ύδατα κατά δύο-τρία ναυτικά μίλια.

Δηλαδή αλιεύουν σε απόσταση τριών-τεσσάρων ναυτικών μιλίων από τις ακτές μας, ενώ τα ελληνικά αλιευτικά που αυτή την εποχή δραστηριοποιούνται εκεί, αλιεύουν στα διεθνή ύδατα, δηλαδή άνω των έξι ναυτικών μιλίων…

Ήδη, η μέση αλιεία της περιοχής μας που κάποτε ανθούσε οικονομικά, σήμερα κυριολεκτικά είναι υπό κατάρρευση, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την τοπική και γενικότερα την εθνική μας οικονομία».

Ερώτηση στη Βουλή από την αντιπολίτευση 
Μάλιστα, τα ψάρια που οι Τούρκοι ψαρεύουν παράνομα στις θάλασσές μας, τα εξάγουν… στην Ελλάδα! Σύμφωνα με ερώτηση που κατατέθηκε στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου από βουλευτή του Έβρου, «εδώ και πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα εμφανίστηκαν στη θαλάσσια περιοχή του ΒΑ Αιγαίου τουρκικά αλιευτικά, συστήματος μηχανότρατας, τα οποία σταδιακά και μεθοδικά πολλαπλασιάζονται και δρουν ασύδοτα στην εν λόγω περιοχή, με μεθόδους απαγορευτικές στην ελληνική έννομη τάξη αναφορικά με τους τρόπους αλιείας, με πρώτη και άμεση συνέπεια τη μείωση των ιχθυοαποθεμάτων.

 Αρχικά είχαν εντοπιστεί συνοδευόμενα και από Τουρκικές Ακταιωρούς -και αργότερα κατά μόνας- ομάδες άνω των 10 αλιευτικών στις θαλάσσιες περιοχές Σαμοθράκης (Ζουράφα) – Μαρώνειας και Λήμνου παραβιάζοντας μάλιστα σε πολλές περιπτώσεις και τα ελληνικά χωρικά ύδατα, πράγμα που έχει αναφερθεί κατ’ επανάληψη στις αρμόδιες Αρχές.

Το τελευταίο διάστημα, όπως προκύπτει από μαρτυρίες αλιέων, τα Τούρκικα αλιευτικά κατά σύστημα αλιεύουν πέριξ της νήσου Λήμνου, παραβιάζοντας τα χωρικά μας ύδατα κατά 2-3 ν.μ., δηλαδή έχουν εντοπιστεί να αλιεύουν σε απόσταση 3-4 ν.μ. από τις ακτές μας, ενώ τα ελληνικά αλιευτικά την εποχή αυτή που δραστηριοποιούνται εκεί αλιεύουν στα διεθνή ύδατα, ήτοι άνω των 6 ν.μ.. Ενώ υπήρχαν αναφορές των περιστατικών αυτών στις αρμόδιες λιμενικές αρχές, δεν υπήρξαν οριστικά αποτελέσματα.

Οι προαναφερόμενες ενέργειες καταρχήν πλήττουν τις ευαίσθητες ακριτικές περιοχές μας.

Επίσης όμως σημαντικό είναι ότι τα ψάρια αυτά των τουρκικών αλιευτικών εισάγονται σε πολλές περιπτώσεις στην Χώρα μας από το τελωνείο των Κήπων Έβρου, γεγονός που αποτελεί βαρύ πλήγμα της πρωτογενούς μας παραγωγής και της τοπικής οικονομίας καθώς η Μέση Αλιεία αποτελούσε στήριγμα για την περιοχή, ιδιαίτερα σε αυτή την περίοδο της οικονομικής δυσπραγίας».

Που είναι το Λιμενικό μας; 
Είναι πλέον σαφές, ότι τα περιθώρια «στενεύουν».

Πριν συμβεί κάτι άσχημο, καλό θα ήταν το Λιμενικό μας να επανεμφανιστεί στην περιοχή, προστατεύοντας την εθνική μας κυριαρχία και διώχνοντας τους Τούρκους όταν αυτοί εισέρχονται στα ελληνικά χωρικά ύδατα.

elkosmos

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s