"Greek National Pride" blog / OIKONOMIA

Βενιζέλος: «Ικανοποιητική πρόοδος» στις συζητήσεις με την τρόικα


Ολοκληρώθηκε στις 11 το βράδυ η νέα τηλεδιάσκεψη του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Ευάγγελου Βενιζέλου με τους εκπροσώπους της τρόικας.

Σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, επήλθε συμφωνία ώστε στις αρχές της άλλης εβδομάδας να έρθουν στην Αθήνα οι εκπρόσωποι της τρόικας για να ολοκληρώσουν τον έλεγχο και να ανοίξει ο δρόμος για την καταβολή της έκτης δόσης.

Στις 11:30 το πρωί της Τετάρτης συγκαλείται στη Βουλή κυβερνητική σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters θα ακολουθήσουν νέες διαπραγματεύσεις, αλλά και επί τόπου έλεγχος της τρόικας, ώστε να αποφασιστεί η εκταμίευση της έκτης δόσης.

Στις 11:30 το βράδυ το υπουργείο Οικονομικών εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση:
«Συνεχίστηκε σήμερα η τηλεδιάσκεψη μεταξύ του Αντιπροέδρου της Κυβέρνησης και Υπουργού Οικονομικών, κ. Ευάγγελου Βενιζέλου, και των επικεφαλής της τρόικας (ΕΕ, ΕΚΤ, ΔΝΤ).

Στην συζήτηση από ελληνικής πλευράς μετείχαν, επίσης ο ΓΓ του Υπουργείου Οικονομικών, κ. Ηλίας Πλασκοβίτης και ο Πρόεδρος του Σώματος Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων, καθηγητής κ. Γιώργος Ζανιάς.

Υπήρξε ικανοποιητική πρόοδος. Οι τεχνικές ομάδες συνεχίζουν την επεξεργασία των στοιχείων όχι μόνο για το κλείσιμο του Προϋπολογισμού του 2011 και την προετοιμασία του Προϋπολογισμού του 2012, αλλά και για τα έτη 2013 και 2014, δηλαδή για το σύνολο της διάρκειας του μεσοπροθέσμου προγράμματος.

Το σαββατοκύριακο στην Ουάσιγκτον, με την ευκαιρία της ετήσιας συνόδου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, στην οποία θα μετέχει και ο κ. Βενιζέλος, θα συνεχιστούν οι σχετικές συνομιλίες.

Οι επικεφαλής της τρόικας αναμένεται να έρθουν στην Αθήνα στις αρχές της επόμενης εβδομάδας».

Η τρόικα θα πρέπει να επιστρέψει στην Αθήνα για να ολοκληρωθεί η συμφωνία για την έγκριση της εκταμίευσης της 6ης δόσης του δανείου προς την Ελλάδα, αναφέρουν πηγές του Reuters που βρίσκονται κοντά στην τρόικα.

Σύμφωνα με το πρακτορείο, θα ακολουθήσουν νέες διαπραγματεύσεις μετά την τηλεδιάσκεψη, προτού η Ελλάδα μπορεί να ελπίζει ότι θα εξασφαλίσει την εκταμίευση της επόμενης δόσης τον Οκτώβριο.

«Θα πρέπει να έλθουν στην Αθήνα για να ολοκληρωθούν οι διαβουλεύσεις», τόνισε ένας από τους αξιωματούχους που θέλησε να παραμείνει ανώνυμος.

Ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος είχε το από τις 9 το πρωί συνεχείς συσκέψεις με στενούς του συνεργάτες.

Ο υπουργός μετείχε στην τηλεδιάσκεψη -η οποία διήρκεσε περίπου δύο ώρες- από το γραφείο της αντιπροεδρίας στην οδό Ζαλοκώστα.

Μαζί του βρίσκονταν ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Οικονομικών Ηλ. Πλασκοβίτης και ο πρόεδρος του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνομώνων Γ. Ζανιάς.

Σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, η τρόικα ζητεί τα μέτρα να αφορούν κατά το 1/3 στα έσοδα και κατά τα 2/3 στις δαπάνες.

Στο σκέλος των δαπανών, περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, η ταχύτερη εφαρμογή του νέου μισθολογίου στο Δημόσιο (με μειώσεις μισθών), η  επέκταση της εφεδρείας και στον στενό δημόσιο τομέα, η περαιτέρω μείωση των επικουρικών συντάξεων, το κλείσιμο οργανισμών του Δημοσίου, ο περιορισμός -έως μηδενισμού- των επιδομάτων, κ.λπ.

Βενιζέλος: Πολύτιμη η παραμονή στην ευρωζώνη

Αναφερόμενος σε δημοσιεύματα που θέλουν την κυβέρνηση να σκέπτεται να θέσει σε δημοψήφισμα τη συμμετοχή της Ελλάδας στο ευρώ, ο κ. Βενιζέλος ανέφερε ότι η συμμετοχή της Ελλάδας στην ευρωζώνη αποτελεί «αμετάκλητη και θεμελιώδη εθνική επιλογή, την οποία ο ελληνικός λαός προστατεύει με τις θυσίες του, γιατί γνωρίζει πόσο πολύτιμη είναι».

Στη δήλωσή του, ο κ. Βενιζέλος επισημαίνει ότι «η Ελλάδα, λόγω του μεγέθους της, δεν είναι, ούτε μπορεί να καταστεί ποτέ το κεντρικό πρόβλημα της ευρωζώνης.

Γνωρίζουμε, όμως, ότι τα δημοσιονομικά μας μεγέθη και οι οικονομικές μας δομές συνιστούν ένα πρόβλημα για την ευρωζώνη, το οποίο με την εφαρμογή του προγράμματος και την εκπλήρωση των υποχρεώσεών μας είμαστε αποφασισμένοι να το αντιμετωπίσουμε οριστικά».

Νέα σενάρια χρεοκοπίας

Εν τω μεταξύ, από την πλευρά του ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Fitch, προβλέπει χρεοκοπία της χώρας, χωρίς όμως επιστροφή στη δραχμή.

Σε ανακοίνωσή της για την «κρίση χρέους στην Ευρώπη», ο οίκος Fitch υποστηρίζει ότι θα ήταν οικονομικά «παράλογο» για την Ελλάδα να βγει από την ευρωζώνη.

Παράλληλα, σύμφωνα με επαγγελματίες της αγοράς ασφάλισης κινδύνου έναντι αθέτησης πληρωμών (credit default swap – CDS), οι πιθανότητες χρεοκοπίας της Ελλάδας έχουν φτάσει στο 99,9%.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του CNN, οι επενδυτές που συνομολογούν συμφωνίες ανταλλαγής κινδύνου έναντι αθέτησης πληρωμών, στοιχήματα δηλαδή για το αν θα υπάρξει ή όχι πτώχευση μιας χώρας, τιμολογούν σε σχεδόν 100% (99,9%) την πιθανότητα αθέτησης των υποχρεώσεων του ελληνικού χρέους.

Όπως αναφέρει το CNN, η πτώχευση της Ελλάδας θα μπορούσε να οδηγήσει τους επενδυτές να εγκαταλείψουν το χρέος και των άλλων προβληματικών ευρωπαϊκών οικονομιών, συμπεριλαμβανομένης της Πορτογαλίας, της Ιρλανδίας, της Ιταλίας και της Ισπανίας.

Έτσι, ενώ η Ελλάδα έχει εξωτερικό χρέος 300 δισ. ευρώ, που πιστεύεται ότι είναι ως επί το πλείστον στα χέρια των ευρωπαϊκών τραπεζών, αθροιστικά το χρέος και των πέντε ανωτέρω κρατών ανέρχεται σε 2,8 τρισ. ευρώ.

http://www.tanea.gr/

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s