"Greek National Pride" blog / ΗΠΑ / Κύπρος / Τουρκία

Η Τουρκία δεν θα πρέπει να βασίζεται στις ΗΠΑ στο θέμα της ΑΟΖ της Κύπρου


Η εταιρία Noble Energy, που εδρεύει στο Τέξας, ξεκίνησε τις έρευνές της στη κυπριακή ΑΟΖ, αδιαφορώντας για τις απειλές της Τουρκίας.

Κανένας δεν περίμενε όμως, πως οι έρευνες αυτές θα αποτελούσαν τη βασική αφορμή για μια δυναμική επιστροφή της Άγκυρας στην ανατολική Μεσόγειο.

Οι διάφορες εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή, αναγκάζουν την Τουρκία να δράσει. Οι ΗΠΑ γνωρίζουν πολύ καλά τα προβλήματα που υπάρχουν, και αυτά που δημιουργούνται, αλλά μετά από μια δεκαετία πολέμων, προσπαθούν ακόμη να βρουν τον βηματισμό τους.

 

Η Τουρκία είναι σε κατάλληλη θέση ώστε να διευκολύνει την Αμερική στην περιοχή.

Μπορεί να υπάρχουν αρκετές διαφορές μεταξύ των δυο χωρών, όμως η οικονομική, πολιτική, και στρατιωτική ισχύς της Άγκυρας μπορεί να βοηθήσει την Αμερική να διαχειριστεί τα στρατηγικά της συμφέροντα στη περιοχή, μεταξύ των οποίων και ο περιορισμός της Ρωσίας.

Η Τουρκία όμως δεν δείχνει ικανή να μπορεί να ανταποκριθεί σε αυτό το ρόλο, ούτε να αποκτήσει επιρροή στην ανατολική Μεσόγειο.

Για να κυριαρχήσει μια χώρα σε κάποια περιοχή, χρειάζεται χρόνο, και επίδειξη στρατιωτικής και πολιτικής αποφασιστικότητας. Και για να αποκτηθεί η «σκληρή ισχύς», το κόστος είναι ακόμη και η απώλεια κάποιων φίλων.

Τι κάνει όμως η Τουρκία; Απλά περιορίζεται σε φτηνή ρητορική.

Στη περίπτωση της σχέσης της όμως με το Ισραήλ, η Τουρκία συνειδητοποιεί ότι τα λόγια δεν αρκούν, αν δεν στηριχτούν και από ουσία.

Η καταδίκη του Ισραήλ και η υποστήριξη των Παλαιστινίων είναι ένας καλός τρόπος απόκτησης θαυμαστών στον αραβικό κόσμο, όπως εξίσου καλός είναι και η πατερναλιστική «προστατευτική» προσέγγιση της Αιγύπτου.

Δεν υπάρχουν όμως σοβαρές ενδείξεις ότι η Άγκυρα είναι έτοιμη, ή διατεθειμένη να πραγματοποιήσει τις απειλές της περί συνοδείας με πολεμικά πλοία του επόμενου στολίσκου βοήθειας στη Γάζα.

Από τη πλευρά του, το Ισραήλ βρίσκεται σε ευάλωτη θέση, και δεν το συμφέρει να αποξενώσει έναν γείτονα όπως η Τουρκία. 

Επίσης όμως γνωρίζει πολύ καλά ότι δεν συμφέρει στη Τουρκία να εμπλακεί σε πόλεμο μαζί του.

Η ωμή απειλή του Ισραηλινού υπουργού Εξωτερικών, πως η χώρα του θα στηρίξει το κουρδικό ΡΚΚ, μπορεί να μην άρεσε σε όλους τους Ισραηλινούς, αλλά αποτέλεσε τροφή για νηφάλια σκέψη στη Τουρκία.

Συνειδητοποιώντας τις περιορισμένες της επιλογές απέναντι στο Ισραήλ, η Τουρκία στράφηκε προς τον ευκολότερο στόχο που είναι η Κύπρος.

Έτσι, ανακοίνωσε πως το  πολεμικό της ναυτικό θα επιτηρεί τις έρευνες της Noble Energy. Μάλιστα, οι Τούρκοι προχώρησαν παραπέρα, ανακοινώνοντας πως και οι ίδιοι θα αρχίσουν να ερευνούν σε αμφισβητούμενες περιοχές της κυπριακής ΑΟΖ, συνοδεία πολεμικών πλοίων.

Η Τουρκία θεωρεί πως η Ευρώπη είναι απασχολημένη με τη κρίση χρέους, και άρα δεν μπορεί να βρει μια συλλογική λύση ούτε για τα οικονομικά της Ελλάδας, πόσο μάλλον για θέματα ενέργειας στη Κύπρο.

Παράλληλα, πιστεύει πως οι ΗΠΑ την έχουν ανάγκη, ώστε να αντιμετωπίσουν τις πολλαπλές κρίσεις στην ανατολική Μεσόγειο, οπότε και θα πιέσουν τη Κύπρο και την Noble Energy να σταματήσουν τις έρευνες.

Οι Τούρκοι όμως κάνουν λάθος. Οι ΗΠΑ κρατάνε χαμηλούς τόνους τελευταία, αλλά όπως διέρρευσε σε δημοσιογράφους μια ανώνυμη υψηλόβαθμη πηγή της αμερικανικής κυβέρνησης, η Ουάσιγκτον στηρίζει το δικαίωμα της Κύπρου να ψάξει και να εκμεταλλευτεί τους υδρογονάνθρακες.

Με άλλα λόγια, αποστέλλεται ένα προσεκτικό σαφές μήνυμα προς την Άγκυρα, να μη βασίζεται στην αμερικανική υποστήριξη, και να υποχωρήσει.

Εν πολλοίς, η Τουρκία χρησιμοποιεί τη διαμάχη αυτή με την Κύπρο για να δοκιμάσει τις σχέσεις της με την Αμερική. Αν και η Αμερική έχει συμφέρον να κρατήσει καλές σχέσεις με την Τουρκία, στη συγκεκριμένη περίπτωση δεν δείχνει διατεθειμένη να τη στηρίξει. Αυτό ενδέχεται να προκαλέσει περαιτέρω τριγμούς στις σχέσεις των δυο χωρών.

Επιπλέον, η τουρκική κυβέρνηση θα πρέπει να λάβει υπόψη έναν ακόμη επιπρόσθετο παράγοντα. Μπορεί η Ελλάδα να είναι απασχολημένη με την οικονομική της κρίση, και να μην μπορεί να δράσει αποφασιστικά όσον αφορά στις εξελίξεις της Κύπρου.

Αν όμως η Τουρκία πραγματοποιήσει τις απειλές της, τα πράγματα μπορεί να χαλάσουν.

 Και αν μια πιεσμένη από παντού ελληνική κυβέρνηση, ψάχνει για κάποιο αντιπερισπασμό προκειμένου να αποκτήσει λαϊκό έρεισμα,  και να συσπειρώσει τους Έλληνες, μια σύγκρουση με τη Τουρκία δεν είναι καθόλου άσχημη ιδέα, ειδικά αν πρόκειται για σύγκρουση που δεν τη περιμένουν καν οι Τούρκοι.

Stratfor

Απόδοση:S.A.

 

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s